Itsenäisyyspäivän marssijärjestys kunniamerkit kotoisesti killuen

“Joku järjestys sitä pitää olla“, sanoi entinen akkakin, kun kananpoikia piiskasi. Itsenäisyyspäivän marssijärjestys  Linnan juhliin on tämä:

Ensin lappaa sisään kaikenlaista  rupusakkia kuten kansanedustajia, jääkiekkoilijoita, autonkuljettaja Kimi Räikkönen, Aalto-yliopisto, Suomi-brändi,  Timo Koivusalo ja muita oman elämänsä sankareita. Sitten seuraa tasavallan korkeiden virka-asemien säteilyä:

Piispat
Maaherrat

Ahvenanmaan edustajat
Kenraalikunta
Suurristin komentajat
Oikeuslaitos
Suomen Akatemia
Korkeakoulut

Entiset eduskunnan puhemiehet ja pääministerit
Hallitus
Oikeuskansleri
Eduskunnan puhemiehet
Eduskunnan oikeusasiamies ja pääsihteeri
Diplomaattikunta

Kansainväliset järjestöt
Pääkonsulit
Presidentit

Arvojärjestys periytyy vuodelta 1897, jolloin “Nikolai Toinen Jumalan armosta Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas y.m., y.m., y.m.” vahvisti arvojärjestyksen Suomen Suuriruhtinasmaalle. Siinä virkamieskunta jaettiin armeijan tapaan.

Kärjessä loistivat Kenraali, Amiraali, Todellinen Salaneuvos ja Ministerivaltiosihteeri. Viimeisessä eli 14. luokassa olivat Poliisikomisarius, Hulluinhoitolaitoksen  taloudenhoitaja, Postihallituksen kopisti ja Joensuun Kanavan Kaitsija. (TS 5.12. Timo Soikkasen artikkeli Huominen näytelmä “rangrullan” säännöin.)

Vuosien mittaan arvojärjestystä on viilattu ja höylätty nykyiseen muotoonsa.  Se poikkeaa jonkin verran ehkä ensimmäisestä valtiolle luodusta arvojärjestyksestä, jonka laati kreikkalainen filosofi Platon 400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Siinä kärjessä kulki viisaus, toisena rohkeus ja kolmantena kohtuullisuus.

Ainakin kohtuullisuus näyttää kokonaan unohtuneen?
Mutta Platon olikin hyvän ideasta haihatteleva filosofi eikä kvartaalimarkkinatalouttakaan oltu vielä keksitty.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, EU, ihmiset, ihmissuhteet, Itsenäisyys, mynämäki, politiikka, televisio, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Itsenäisyyspäivän marssijärjestys kunniamerkit kotoisesti killuen

 1. kaisa-maria sanoo:

  Pelkkää isoa hömppää koko linnan juhlat! Turhanpäiväisintä mitä lautasista riitelevä turhamainen presidentti maalleen tarjoaa. Lapsellista leikittelyä koko homma.
  Hyvänä puolena on toki, että kampaajilla, pukusuunnittelijoilla, kosmetologeilla, kenkäkauppiailla ja pukuvuokraamoilla riittää ylimääräisiä töitä.
  Pukusuunnittelijat varmaan hymyilevät kämminniinsä, kun porsasmalliset, kunnon allit hankkineet daamit tulevat tilaamaan lady-asujaan ja supermimmit kertomaan, että nyt tarvittaisiin puku, jolla pääsisi ainakin iltalehtien palstoille. Hinnat taatusti kohoavati huippuunsa ja niin kunnon kusetuksessa kuuluu ollakin.
  Pakko katsoa syntyvää sekamelskaa.

 2. maria sanoo:

  Pakko katsoa?

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Katsoin aluksi Linnan juhlia. Todella typerää. Selostajatkaan eivät tienneet missä mennään ja kuka kukin on.
  Vieläkin olen sitä mieltä, että linnan juhlijoita on kunnolla kusetettu. Suhteellisen lyhyet sekamelskapippalot tulivat useimmille osallistujille turhan kalliiksi, kun verrataan niiden tuottamaan hyötyyn. Pelkkää turhan nuolemista.
  Joten vaihdoin digiboksin tallennuksille. Harri Holkerin ja minun lemmikkisarjani Poliisikoira Rex oli mielekkäämpää katsottavaa.
  On siinä päänäyttelijänä viisas ja hyvin opetettu koira.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Täyttä hölynpölyähän ne juhlat on, mutta parempi tämäkin on kuin monet televison vakavasti otettavat sarjat, esimerkiski Kotikatu tai se hiton Karjalan kunnailla.

   Itse asissa taitaa tulla Yleisradiolle aika halvaksi.

 4. maria sanoo:

  Mitäs täällä haukutaan Kotikatua. Se on hyvä sarja, tai ainakin oli, niin kauan kun Onni eli Sulevi Peltola oli siinä, Nyt se on jossain aurinkorannalla deiabetestaan parantamassa…
  Ja Karjalan kunnailla on myäs hyvä; hyviä näyttelijöitä, esim. H. Kinnunen ja muut. Ja se Peter, tää Franzen.
  Hei, muuten olen ollut samassa taksissa Peterin kanssa. Yks tuttu kysyi, että kuinka kauan Peterin jälkeen sait kyydin samalta taksilta. Oliko paikka lämmin vielä…Kateellinen, katellinen..i
  Kyllä samalla penkillä istuttiin. hui…..

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Mutta eihän tuommoista Karjalan kylää voi olla missään, ei edes Karjalassa.

   Se Franzenkin höpisee ja pöpiseen surkealla tavalla siinä sarjassa. Johtuneeko siitä, että oli sun kanssa samassa taksissa…

 5. maria sanoo:

  Höpönlöpön. Peter on THE BEST!
  Oletko nähnyt muuten elokuvaa Koirankynnen leikkaaja. Vai että Peter höpisee……kerrassaan taitava näyttelijä ja suloinen olio. Mikä kroppa!
  Ja silmät!

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Tarkoitin, että tässä kyseisessä Karjalan kunnailla -löperöinnissä Franzenin hurmaava seksikkyys ei pääse oikeuksiinsa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s