Sikamainen juttu – syökää kalkkunaa!


Viikon uutistarjottimella sikamaisuutta
täydennettynä Matti Vanhasella.

Omaan pikku joulupossuunne voitte tutustua täällä.

Näitä sikamaisuuksia on setvitty viikon varrella viimeksi television A-Talk -ohjelmassa torstaina. Siinä nähtiin myös kuvia 30 sikalasta, joissa Oikeutta eläimille -järjestö on käynyt kuluvana syksynä kuvaamassa onnettomien eläinten oloja. Kolmannes näistä sikaloista on Varsinais-Suomessa!

Kyse ei ole nyt kasvissyöjiksi heittäytyneiden pikkutyttöjen kiihkoilusta vaan tosielämän kauheuksiin puuttumisesta: selvästä eläinrääkkäyksestä, tehotuotannosta, jossa eläimet joutuvat elämään sietämättömissä oloissa. Välinpitämättömyydestä, johon on johtanut yksinkertaisesti ahneus.

Television keskustelussa olivat sikatalouden suurtuotantoon liittyvää eläinrääkkäystä esittelemässä Anne Nieminen Oikeutta eläimille -yhdistyksestä ja Salla Tuominen Animaliasta. Toista sikanäkemystä edustivat ministeri Sirkka-Liisa Anttila ja sikafarmari Hannu Koivisto. Nuoret eläinsuojelijat tukkivat pelkillä faktoilla niin ministerin kuin farmarinkin suut. Poliitikonkin oli myönnettävä puutteet ja lupailtava parannuksia.

Vaikka sikansa aikoinaan
hyvin hoitanut ministeri pitikin näitä 30 tilaa vain pieninä poikkeuksina 2300 sikatilan joukossa, oli hänenkin myönnettävä, että kovin vähän tilaa yksi sika tehosikalassa saa. Terveystarkastuksiakin tulisi tehostaa. Erityisesti eläinsuojelijat korostivat sitä, että lainsäädäntöä olisi uusittava: nykyisellään se  sallii monia puutteita, joihin eläinlääkäri ei voi puuttua – ja tilanne jatkuu yhtä huonona tarkastuksista huolimatta.

On myös vaikea nähdä rikkaa omassa silmässä kuten ei nähnyt sikafarmari Hannu Koivistokaan, jonka filmissä  esiintyneet siat elivät ahtaudessa ilman virikkeitä, monella hännät purtuina.

Huu-haata on ministerin toive onnellisen sian sikaloista, miten ne parantaisivat tehdassikaloiden kärsimyksiä?

Ai niin, se Vanhanen: lautakasoista tehdyn uutisen toimittajat ovat toimineet hyvän journalistisen käytännön mukaan. Jospa Vanhanen vetoaisi seuraavaan oikeusasteeseen?

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, ihmiset, ihmissuhteet, Luonnonsuojelu, Mediamaailma, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

17 vastausta artikkeliin: Sikamainen juttu – syökää kalkkunaa!

 1. Zepa sanoo:

  Pikkupaikkakunnilla eläinlääkäri on sikalanomistajien kaveri, ei eläinten. Eihän nyt kavereille voi sanoa, että sä teet kuule päin v**ua tätä juttua, rääkkäät eläimiä ja olet törkeä idiootti.

  Onneksi veggulismi on ihan helppo vaihtoehto Suomessa.

 2. maria sanoo:

  Tämä on juuri sitä tehotaloutta, jota ihannoidaan. Tanskasta (mm.)tulee EU-markkinoille halpaa sianlihaa, tuotettu yhtä kammottavissa oloissa. Suomen siankasvattajien olisi yritettävä pärjätä näillä markkoinoilla. Paha dilemma.
  Ehkä kaikkein keskeisin ongelma on se, että ihminen (kuluttaja) ei suostu maksamaan ruuasta kunnolla, vaan periaate on: vaikka sitten huonoa, mutta kunhan sitä saa halvalla.
  Olisi ihan hyvä palata ihan oikeaan niukkuuden aikaan tässä suhteessa: ruokavalioon enemmän esim. lanttulaatikkoa, porkkanaa, perunaa eri muodoissa, kaalia jne. ja lihaa ehkä vain kerran kaksi viikossa ja sitäkin vain kohtuullinen määrä, kalaa tietysti unohtamatta.
  Katsokaa valokuvia menneiltä vuosikymmeniltä: silloin naisilla oli uuma ja miehiillä lihakset (kuntosaleja ei ollut). Nyt naiset ovat palloja ja miehet hiukan isompia palloja. (Itse olen naispuolinen pallero).
  Hyvää ja vähän! Jos söisimme näin, ei sitä lihaa tarvitsisi tuottaa niin helkuntin paljon ja niin tehokkaasti ja se jopa maistuisi joltakin ja siinä olisi oikeaa ravintoarvoa.
  Mutta hei: kaupungin demarit haluavat halpaa broileria ja sikaa ja sitten samaan hengen vetoon mollaavat lihantuottajia ja taivastelevat.
  Iso ongelma on myös se, että vaikka tekisi kaiken aivan sääntöjen mukaan, iso emakko joutuu nyhjäämään tilassa, jossa sen molemmat kyljet ottavat kiinni karsinan laitoihin.
  Olen omin silmin nähnyt aivan upouudessa sikalassa, joka ei ole edes sieltä massiivisimmasta päästä.
  Lihan syönnin vähentäminen minimiin palvelisi koko maailmaa (ilmastopääastöt etc)

  • tammikuu44 sanoo:

   Tuli tässämieleen, että siinä paljon kehutussa kreetalaisessa ruokakulttuurissa käytetään hyvin vähän lihaa. Ehkä vain kerran viikossa. Näitten sikajuttujen jälkeen on helppo ottaa oppia sieltä.

   Muslimit ja juutalaiset ovat viisaita tässä lihansyönnissä: eivät syö ollenkaan sianlihaa.

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Olen aina ollut sitä mieltä, että maatalous nykymuodossaan on maailman kauheinta eläinrääkkäystä, olivatpa kysymyksessä sitten siat, kanat, teuraaksi kuljetettavat hevoset ja naudat.
  Olen muuten hieman onnistunut hoikentamaan vatsan seutuani. Viimeaikaiset sikaohjelmat tukevat tavoitettani. Kinkku ei enää kiinnosta edes jouluna. Eilisissä pikkujouluissakin jätin sen väliin ja niin jätti moni muukin, sillä nuo ohelmat tulivat puheeksi ennen jouluiseen noutopäytään siirtymista.
  Saatanan sikafarmarit! Pilaatte joulun ihmisiltä ja pitkällä tähtäyksellä oman elinkeinonne.

  • tammikuu44 sanoo:

   En ole syönyt sianlihaa moneeen vuoteen. Mutta kaipa pikkujouluissa voi silti korvata sen syömättömyyden jollain juomalla?

   Ostetaan oma possu ja pidetään sitä hyvin, tai siis monellahan on jo oma porsas kotona eikä sitä syödä edes jouluna. Kun sen oikein opettaa, se tekee kaikenlaisia kotitöitäkin. Ulkoilemaankin sen voi päästää huoletta.

 4. Aili Nupponen sanoo:

  Varmaan pitäisi palata 1800-luvulle, jolloin siat juoksentelivat ympäri kyliä. Niitä ”kasvatettiin” jopa vuosikausia. Talvisydämen siat olivat omassa kotiläävässään. Ruokinta ei liene ollut silloin kovin tehokasta, lihassa oli mm. trikiinejä, koska eihän niitä lihoja silloin kukaan tarkastanut.

  Juuri trikiinien takia – olen lukenut sen jostakin – juutalaiset ja muslimit ovat kieltäneet sianlihan syönnin.

  Joka tapauksessa: sianlihan syönti on ihan vapaaehtoista. Ketään ei pakoteta syömään minkään eläimen lihaa, jos siltä tuntuu. Nykyoloissa voisi olla jopa terveellistä olla syömättä lihaa, lihommehan me ”hyvinvointikansat” kuin pullataikina.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ei Aili anneta sikojen sentään ympäri kylää juosta! Nuo eläintensuojelijat puhuvat vain eläinten hyvästä hoidosta ja noita tehosikaloita vastaan. Niissähän sattaa olla tuhansia sikoja, nukkuvatkin kivilattialla.

   Ja sekin on huomoitava, että ei auta vaikka lopettaisin sianlihan syönnin: joka hoitaaa sikojaan huonosti, hoitaa niitä huonosti edelleenkin ellei lainsäädäntöa tiukenneta ja niissä tarkemmin määritellä, millaiset olot eläimillä piäisi olla.

 5. maria sanoo:

  Ihansama, mitä säädetään. Ongelma on rakenteissa ja helvetin kovassa markkinatilanteessa. Jos on investoinut sikalaan valtavat määrät euroja ja yrittää jotenkin saada sen tuottamaan, on paha yhtälö käsissä. Ydin on juuri siinä, että ruuan tuottaminen ja kaupan rakenne on ajettu valtaviin yksiköihin, joista ei enää hallita.
  Ihmisiltä, ei myöskään tuottajilta tai kauppiailta, ei ole välttämättä kysytty yhtikäs mitään.
  Kyse on siis todellakin rakenteellisesta ongelmasta. Me haluamme halpaa ruokaa, ja sitä tietysti saamme, mitä tilaamme! Markkinoilta, jota toimivat todellakin kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan.
  Ja kalkkunasta puheen ollen: sitä rumaa eläintä tarhataan aivan samoin petiaattein kuin sikoja ja broilereitakin, että vaihtoehdoksi ei enää jää kuin riista, jos lihaa mielii syödä. Se on ekologinen vaihtoehto, koska sitä ei tarhata ja siinä elikollakin on jonkinlainen mahdollisuus.

  • tammikuu44 sanoo:

   Vika on kyllä tässä helvetillisessä markkinataloudessa. Ei ole ollenkaan se ja sama mitä säädetään, säätelyähän tässä juuri tarvitaan: sioille ja kalkkunoille ja kanoille paremmat olot lakisääteisesti!

   On kukkupuhetta, että sikatalous ei kannata: se ahnein porukka on ilmeisesti siellä tuottajan jälkeisissä portaissa ja tuottalle ei haluttaisi maksaa mitään. Miksei voisi olla sellaisia kohtuullisen kokoisia sikaloita, jotka voisivat itse teurastaa ja myydä sikansa?

 6. maria sanoo:

  Mietipä sitä. Mene kysymään tuiottajilta. Eu-direktiivit ovat sen verran jylyä tavaraa, että ns. perheviljelmät ja muut hömpötykset ovat taakse jäänyttä elämää. Ei kannata!
  Sikatalous kannattaa, toki, mutta vain todella suurissa yksiköissä. Samoin on kaupan rakenne muuttumassa yhä suurempiin yksiköihin.
  Ei ole ollenkaan sama mitä säädetään. No ei olekaan, paitsi että säädökset juuri kannustavt suuriin yksiköihin. Nyt vallitsee suuruuden logiikka.
  Rakenteellinen muutos on viemässä siihen, että katurahvas syö halvalla tuotettua sinistä lenkkiä ja sitten Kruunuhaan eliitti hakee ruokansa jostain luomupiiristä, joka hakee kalliit elintarvikkeet luomutuottajilta. Usko huviksesi! Näin se nyt vaan menee, KOSKA ME HALUAMME HALPAA RUOKAA!

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Tässä siis pitäisi sitä suruuden ihannointia jotenkin purkaa. Suuret teurastamot, elintarviketeolliuus, tukkukappa ja sen jälkeen vielä vähittäiskauppa (siis näissäkin ne suuret yksiköt) kahmivat itselleen suurte rahat. Tuota ketjua siis pitäisi purkaa.

   Ja nyt rupeaa epäilemään, että koko EU tuottaa enemmän hallaa kuin hyötyä…

 7. maria sanoo:

  Eu ei tietenkään pakota myymään tavaroita vain esim. parin mahtiketjun, keskon ja sok:laisen, välityksellä. Mutta meillä Suomessa toimii laillinen kartelli käytännössä; siinä on paha muiden menestyä.
  Hyviä luomutuotteia ei saa markkinoille, koska niitä pitäisi olla helevtillinen määrä enne kuin nuo suuret jätit kelpuuttavat ne hyllyilleen. Joten me olemme kaupan ketjujen armoilla, vaikka kuinka ruikuttaisimme. Ongelma on rakenteellinen eikä ole helposti parannettavissa.

 8. tammikuu44 sanoo:

  Niinpä reippaasti vaikutamme niihin rakenteisiin. Pikkuhiljaa…

 9. SIS sanoo:

  Tulin kotiin lomareissulta ja heti KÖÖPENHAMINAN ilmastonmuutoksen jälkeen aloitimma åijän kanssa keskustelun sikataloudesta. Ja tulos oli: meillä ei enää syödä joulukinkkua. Siis palatkaamme Kööpenhaminaan.

  Meitin poka on siellä ollut pidätettynä, saanut paniikkikohtauksen seliissä, viety sairaalan ensipauun ja siitä sitten suoraan suoneen jne.

 10. SIS sanoo:

  Anteeksi kirjoitusvirheet. Otti vähän syvältä just toi sikatalous yms.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Ei ihme, että ottaa syvältä! Ennen kaikkea: onneksi poika on hengissä!

   Hurja juttu! Vanhus on täällä hengessä mukana. Ei se mielenosoitus sitten niin rauhallisesti mennytkään, mitä kaavailtiin.

   Pojalle pikaista paranemista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s