Nobel Obamalle: Rauha Maassa ja ihmisillä hyvä tahto?

“Ilmatorjuntaohjukset valmiina. 2500 poliisia. Kiinnihitsattuja viemärinkansia. Keskustan kadut vuorattu mellakka-aidoilla.
Joulupatakin on suljettu.”

Voisi olla lainaus Ilkka Remeksen uudesta kirjasta. Mutta tämä on totisinta totta. Oslosta. Lainaus on Anna-Liina Kauhasen reportaasista Obama puhui sodan oikeutuksesta (HS 11.12.). Yhdysvaltain presidentti otti vastaan rauhanpalkinnon.

No, nyt en ymmärrä: aiheuttaako rauhanpalkinto tosiaan 11 miljoonan euron laskun Norjalle turvatoimista? Onko rauhan asian ajaminen niin vaarallista, että Pelastusarmeijan joulupadat on suljettava vierailun ajaksi ja pakettien vastaanottaminen lopetettava, koska niissä voi olla pommi.

Ja tämäkin vielä: Michel ja Barack Obama huiskuttavat hurraavalle oslolaisyleisölle Grand-hotellin parvekkeelta kalterimaisen panssarilasin takaa.

Maailma on tosiaankin turvaton paikka. Erityisesti Yhdysvaltain presidentille. Erityisesti rauhanmiehelle?

Mutta mitäs tämä nyt sitten on: “Sota on joskus välttämätön”, sanoi Obama Nobel-puheessaan Oslon kaupungintalolla. Kritiikkiä onkin tullut siitä, että Obamalle on myönnetty rauhanpalkinto keskellä Yhdysvaltain käymiä Afganistanin ja Irakin sotia. Obama on vieläpä ilmoittanut lähettävänsä 30 000 sotilasta lisää Afganistaniin.

Norjan kruununprinsessa Mette-Maarit, tämä enkelikoulustaan kuuluisaksi tullut, liikuttui kyyneliin Obaman kiitospuheesta: “Tavoitelkaamme maailmaa, jollainen sen pitäisi olla”, sanoi Obama.

Menikös se palkinto nyt sitten kuitenkaan oikealle miehelle?

Nobel-komitean puheenjohtaja Thorbjörn Jagland lohduttaa: “  Palkinto on nähtävä maailman tämänhetkisen tilanteen valossa, kun käynnissä on useita sotia ja ratkaisemattomia konflikteja. Lisäksi on olemassa välitön vaara ydinaseiden määrän kasvusta ja ilmastonmuutoksen kiihtymisestä.”

Niin että toivo Obamaan, jospa hän niitä ydinaseiden määrää ainakin hillitsisi. Ja toisaalta  mieshän nyt selvittelee niitä sotkuja, joihin edeltäjä, sotaleluihin kiintynyt George W. Bush maansa saattoi.

Kemian, fysiikan ja taloustieteen
Nobel-palkinnot eivät sen sijaan ole herättäneet mitään intohimoja. Pelkkää kiitosta on saanut kemian palkinnon saajan Venkatrama  Ramakristramin illalliseuralaisen prinsessa Victorian violetti mekko, taloustieteilijä Oliver Williamsonin seuralaisen, soman prinsessa Madeleinen säädyllinen, vihreä ja mustin pitsein koristeltu kolttu sekä fysiikan nobelistin Willard Boylen illallisseuralaisen kuningatar Silvian asu.

Kuningattaren puku oli rohkea valinta, sillä  se oli Silvian yllä jo toista kertaa. Tätä me sanomme kierrätykseksi, kuninkaalliseksi kannanotoksi uhkaavaan ilmastonmuutokseen. Jaa-a, pienikin ihminen pystyy pieniin tekoihin, todistaa Svea-mamma!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, ihmiset, Mediamaailma, mynämäki, politiikka, sano suoraan, vanhukset, yhteiskunta, Yrittäminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

18 vastausta artikkeliin: Nobel Obamalle: Rauha Maassa ja ihmisillä hyvä tahto?

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Taisipa olla hiukan hätiköity teko antaa Obamalle tuo Nobelin rauhanpalkinto, sillä miehellä oli tuskin minkäänlaisia näyttöjä maailman rauhan edistämisestä. Toiveet Obaman rauhantyöstä olivat korkealla, mutta vasta aika näyttää, mihin maailma on menossa tämän supervallan johtajan johdatuksella.

  Obamaan on ladattu paljon optimistisia toiveita; toivottavasti se ei muutu pettymykseksi. Yhdysvallat ajaa varmasti jatkossakin omaa etuaan, ja yrittää saada myös muut länsimaat politiikkansa taakse.
  Ja pikkuinen Suomi räpiköi siinä USA:n ja Naton perästä…

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Sitä minäkin toivon, että mies jaksaisi. Tämä Suomen politiikka lautakasoineen on lasten leikkiä verrattuna Yhdysvaltain rahamiesten valtaan ja voimaan.

   Yritetäisiin nyt kuitenkin pysyä sen Naton ulkopuolella.

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Pelkkää hössötystä tuon Obaman kanssa. Tuskin tuo ”Kukonpoika George” maailmaa miksikään muuttaa, vaikka sen kaulaan jo etukäteen ripustettaisi vaikka minkälaisia helyjä ja palkintoja. Toivottavasti pysyy hengissä. Menestystä vain hänelle! Katsotaan mitä tapahtuu.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Hengissä pysymistä minäkin Obamalle toivon. Kyllä mies yrittää ja hieno mies onkin, mutta vastassa on puoli maailmaa.

   Pidetään peukkuja! Maailmassa on innostuvia ihmisiä, jotka hyivinkin voivat vaikuttaa siihen, että maailma muuttuu paremmaksi!

   Aseita vähemmän, sotia ei ollenkaan!

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Miten sinä Hymyilevä käytännössä toteuttaisit periaatettasi ”aseita vähemmän, sotia ei ollenkaan”, jos sinulla olisi valta?

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Ihmiset kasvatetaisiin niin, että arvot muuttuisivat vähitellen siihen suuntaan, että päämääränä olisi ihmisessä olevan hyvän edistäminen. Aloitettaisiin vaikka oman uskontomme perusmääräysten noudattamisesta: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Älä tapa.

   Jotain tuohon suuntaan. Ei ollenkaan mahdotonta, mutta vielä tällä hetkellä vaikeaa.

   Kumallisempiakin asioita ihminen on keksinyt ja rakentanut. On käyty kuussa asti. Ihmiset tarvitsisivat haastavia päämääriä, ei nyhjäämistä jonkun suuryhtiön pikku rattaana. Uusi uljas maailma!

   Kyllä maailmassa viisaita, ajattelevia ihmisiä löytyisi, jotka nopeasti antaisivat suuntaviivat ihmiskunnalle.

   Näin äkkiseltään en valitettavasti pysty kovin yksityiskohtaista opetusohjelmaa laatimaan. Tästä voi tietysti järjestää kesällä symposiumin, jossa asiaa tarkemin pohditaan.

   Kyllä se siitä.

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Suuntaviivat ja käytännön toteutus saattavat hieman poiketa toisistaan. Olet oikeassa. Kukapa sitä heti pystyy heti maailmaa parantamaan.
  Pallo pyörii, ja me mölöt toukat siinä mukana.

 5. Nils-Åke sanoo:

  Si vis pacem, para bellum, dicerunt in Roma antiqua. Et sensus, non aetas, invenit sapientiam!

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Tuo ei varmaankaan tarkoita: ”Jos halua rauhaa, valmistaudu sotaa”? Mutta näinkinhän ne roomalaiset kuulemma sanoivat. Ja miten kävi: Rooman valtakunta tuhoutui. Ehkä roomalaiset halusivatkin niin kauheasti rauhaa, että pelkkä sotaan valmistutuminen ei riittänyt, vaan oli myös sodittava…

 6. Utukka sanoo:

  Heips Hymy! Maailman korjausohjelmasi on hyvä. Sen aloitti joku jo parituhatta vuotta sitten. Vaan miten sa aktivoidaan, on toinen juttu. Usassa tänä vuonna traditiosta poiketen Valkoisen talon eteen ei sallittu rakentaa jouluseimeä. Taustalla kuuluu huutoja ”We are not Christian Country any more!” Tietysti ”rakasta lähimmäistäsi” voidaan erottaa uskonnosta.
  Mutta nyt kun kristityt itse ovat koulujaan ja kirkkojaan muuttamassa, ja samanaikaisesti viharyhmät ja viha
  uskonnot valtaavat alaa, miten saadaan edes innostuvat ihmiset asiaan mukaan. Fakta on kuitenkin se, että omaatuntoa ei enää paljoa tunneta, rikollisuus ja ihmisen turvattomuuden tunne (huumeet) kasvavat huimaa vauhtia.
  Itse olen tapakristitty, mutta näen kristinuskon tärkeyden ja arvon elämän liikenneohjeina.

  • tammikuu44 sanoo:

   Hyvin puhuit! Mutta sen vaan sanon, että ihan näihin perusasioihin ei tarvita edes mitään kristinuskoa, tavallinen järjentynkä riittää: älä tapa, rakasta lähimmäistäsi! (tai ainakin siedä!)

   Täällä Suomessa keskustellaan parhaillaan koulujen uskonnonopetuksen uudistamisesta. Ilmeisesti siirrtytään (ja on jo paljon siirrytty) opetukseen, jossa annetaan tietoja erilaisista uskonnoista. Päästään pois siitä tunnustuksellisuudesta, ehkä jopa muslimit voisivat ottaa osaa tähän opetukseen.

   Toki tarvitsemme tietoa erilaisista uskonnoista, tavoista ja tottumuksista.

   Muuten: miksi se jouluseimen rakentaminen kiellettiin?

 7. maria sanoo:

  Kristinuskon sanoma on hyvä, mutta ne kuuluisat jätkät ovat sen pilanneet. Kuten esim. sosialisminkin, kun sitä alettiin toteuttaa käytännössä.
  Tunnettuahan on, että kristityt vievät tosi mielellään esim. kolmanteen maailmaan raamattuja ja opettavat sen opetuksia. Vastalahjaksi nämä pyhät ihmiset ottavat näiltä mielestään kehittymättömiltä ”villeiltä” maat. Näin se kahdenvälinen kauppa käy.
  Uskonnot ovat hirmuinen vallankäytön väline, ja sillä jolla valta on haluaa sen myös pitää. Reviiritaistelusta syntyy sitten näitä verisiä sotia, ja tietysti öljystä ynnä muusta maapallon varannosta.

  • tammikuu44 sanoo:

   En tarkoittanutkaan mitään nimenomaanmkristinuskon opetusta, joka tunnetusti on menneyt kuuroille korville ja saanut omituisia piirteitä monessa muodossa.Tarkoitin, ettö todella toteutettaisiin perusasiat: lälä tapa, rakasta lähimmäistäsi.

   Tiedän, tiedän: turha toivo, jne.jne. Kun tuossa tuota estetiikka lueksin, niin luin sellaisestakin hepusta kuin Kant, joka aivan tosissaan puhuu ns. omastatunnosta, ja onhan antiikin Kreikassa Platonkin, joka puhuu hyvän ideasta, olemisen ylimmästä ideasta. Että on viisaita ihmisiä aina kiehtonut pyrkimys hyvään. Miksei se voisi kiehtoa aivan tällaisia tavallisiakin ihmisriepuja tänäänkin.

 8. Utukka sanoo:

  Voisimme kovastikin palata KANTiin ja PLATON iin, ellei ahneus olisi kuvassa mukana.
  AHNEUS = (# sin)

 9. maria sanoo:

  Tästä juuri on kyse: ahneudesta. Muistaakseni joku anttiikin ajattelija, olisko ollut Aristoteles tms, totesi, että kaikkein rikkaimmaan ja köyhimmän kansalaisen ansioiden eri voi olla korkeintaan kymmenkertainen, eli jos tavan köyhä saisi esim. 1000 euiroa kuussa, tosirikkaan tulisi saada vain 10 000 euroa. Vaan mitä hullua: pörssiyhtiön tj. nappaa vähintäänkin noin 800 000-900 000 vuodessa. sim Outokummun Rantanen saa yli 2 milj. euroa vuodessa. Saa siinä hävetä nuo alle miljoonan tienaavat.
  Mitähän nää Kantit ja muut tykkäis tästä menosta. Kyllä tietysti vastuuta kantava johta on an¨sainnut hyvät rahat, mutta hän ei voi olla noin paljon pätevämpi ja ratkaisevampi tekijä firman menestyksessä kuin muut pienemmät nilkit. No kateutta tää tietty vaan on. Mutta eipä tarvi laittaa tikkua ristiin kirlpialukyvyn klasvattamiseksi, enkä näillä ”liksoilla” totisesti laita yhtään tikkua ristiin enkä kanna enismmäistäkään kortta kasaan.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Haiseva vääryys, haiseva vääryys! Platon ainakin oli sitä mieltä, että kullekin ansionsa mukaan. Mikään toimitusjohtaja ei ole niin arvokas, että sille pitäisi maksaa miljoonia euroa vuodessa, tyyppi on ainoastaa ahne. Eikä Kantin omatuntokaan sitä hyväksyisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s