Mynämäkeläisten hiilijalanjälkien arvoitus

Kööpenhaminan ilmastokokous oli pannukakku. Merkittävintä ja järkyttävintä henkilökohtaisesta perspektiivistäni katsottuna oli se, että ystäväni poika  joutui siellä poliisin piiritykseen ja vietiin loukkaantuneena ambulanssilla sairaalaan.
Ilmastonmuutos on kuitenkin aivan käsillä ja hirveä. Mynämäestäkin on löydetty hiilijalanjälki. Sitä pitäisi pienentää. Miten tässä joka paikkaan ehtii.

Pieni ihminen on aika avuton, sammuttaa kyllä nöyrästi valot ja kierrättää vanhaa talvitakkiaan. Mutta vastuu koko hommasta on niillä, jotka päättävät isommilla palleilla istuen koko maan ja kunnan, sitä kautta yksityisen ihmisenkin asioista. Koko maapallon tulevaisuudesta!

Siellä missä iso raha liikkuu, sitä erityisesti halutaan säästää. Kas siinä pulma. Kun yksityinen työntekijäkin on vain kasvavia voittoja havittelevalle yhtiölle pelkkä menoerä, niin on aika utopistista uskoa, että hiilijalanjäljen pienentämiseen haluttaisiin uhrata senttiäkään. Näin ajatellaan Suomen kunnissakin.

Merkittävän ja vaikean tehtävän edessä on siis Suomen ympäristökeskus tässä hiilijalanjälkikysymyksessä. Siellä on ideoitu mm. Hinku-hanke.
Hankkeessa ovat Mynämäen lisäksi mukana Uusikaupunki, Padasjoki, Kuhmoinen ja Parikkala. Nämä kunnat ovat sitoutuneet edelläkävijöiksi kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä. Vastuullisena johtaja on Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä.

Mynämäessäkin  on suunniteltu energiatehokkaampia työskentelytapoja ja ilmastomyönteisyyttä ruokahuollossa, tutkitaan mahdollisuuksia säästää energiaa kunnan kiinteistöissä. Joillekin alueille suositellaan maalämpöä. Kunnassa haetaan siis vasta suuntaviivoja. Tällä hetkellä toiminta kuntalaisesta näyttää siltä, että lamppuja kyllä vaihdetaan ja ruokahuollossa käytetään lähiruokaa, mutta nenäänsä pitemmälle eivät päättäjät ajattele. Hyvä alkaa kuitenkin jostain.

Keskeistä olisi saada ihmiset myönteiseksi, oikein hinkuamaan hiilijalanjäljen pienentämistä. Kunnankin torjuntaratkaisujen pitäisi olla pienen ihmisen ymmärrettävissä. Ei saisi syntyä epäilystä siitä, että koko hanke on kunnan tasolla pelkkien pyrkyreiden peliä, omien etujen ajamista.

Eikö kaikkien ratkaisujen pitäisi selvästi tukea päästöjen vähentämistä, hiilijalanjäljen pienentämistä, luontoystävällisyyttä? Kuitenkin niin Uudessakaupungissa kuin Mynämäessä lakkautetaan kaukana keskustassa olevia pikkukouluja. Kukaan ei ole ajatellut kuinka paljon oppilaiden kuljetus isoon keskustan kouluun joko takseilla tai linja-autolla suurentaa sitä jalanjälkeä.
Onko tosiaankin miltään kannalta järkevää, että pieneen kylään rakennetaan 100 000 kanan kanala? Jotenkin ne 100 000 päivittäistä munaa on  kuljetettava eteenpäin: jalanjälki suurenee. Entä selvä kakka?
Kivistönmäen rivitaloille voi tietysti suositella maalämpöä, mutta kuinka moni on varautunut niihin kuluihin, joita siitä seuraa?

Kuinka paljon liikennettä ja hiilijalanjälkeä on suurentamassa keskelle Mynämäen keskustaa yksityisen omaksi bisneksekseen rakennuttama sählyhalli? Keskustastahan erityisesti liikennettä pitäisi saada pois. Nyt suurenee mopojen jättämä hiilijalanjälki eikä ilkivallanjalanjäljetkään ainakan vähene.
Mitä järkeä oli lopettaa mahdollisimman luontoystävällinen muinaistekniikoiden opetus Lounais-Suomen käsi- ja pienteollisuusoppilaitoksessa? Olisi voinut olla koko kunnan tavaramerkki ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Ja lopuksi vaikka puut: kenen tiellä ne ovat joen varressa  tai teitten varsilla?

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, hiilijalanjälki, ihmiset, koululaitos, Luonnonsuojelu, muinaistekniikat, mynämäki, opettajat, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Mynämäkeläisten hiilijalanjälkien arvoitus

 1. pasanen sanoo:

  Siinäpä aiheellista pohdintaa. Jalanjälkien tekeminen pitäisi olla niin kallista, että se pienenisi. Se edellyttäisi puolestaan laajoja kansainvälisiä sopimuksia, joita siis ei saatu tehtyä. Asennepuolella vaikuttaa, että ei oikeasti uskota CO2 aiheuttavan muutoksia. Merien happamoituminen sen aikutuksesta on vielä uusi ilmiö, jonka vaikutuksia ei yleisesti ole ollut esillä. Yksittäinen ihminen ei voi tehdä juurikaan oikeasti vaikuttavaa. Painetta päätöksentekoon voi saada aikaan tietenkin, esim. kansalaisjärjestöjen kautta.

  • tammikuu44 sanoo:

   Järkipuhetta. Tuossa Hinku-hankkeessakin hiukan haisee se, että nyt pannaan ilmastonmuutos pienten ihmisten harteille. Ja jalanjäljet sen kun kasvavat: rahalla on taivaallinen voima!

   Mielelläni kannan lasipurkit niille varattuihin astioihin, säästän sähköä enkä tupakoi, mutta pientä taitaa olla. En usko oikein kuntienkaan vilpittömyyteen: poliitikko kalastee herkästi pisteitä itselleen tulevaa EU-uraa varten.

 2. Tapio Simonen sanoo:

  Hiilidioksidi ei ole ainoa syyllinen, eikä ”pieni ihminen” ole lainkaan syyllinen. Kyllä todelliset syylliset löytyvät aivan jostain muualta (Kiina, Yhdysvallat jne.).

  • tammikuu44 sanoo:

   Näinhän se on, eikä sitä voi kukaan kiistää. Tässä ”pienen ihmisen” toiminnassa on sen verran järkeä, että niin kauan kuin saan omaa tahtiani pelastaa maailmaa lajittelemalla roskia ja edes yrittämällä tehdä järkeviä kulutuspäätöksi voin olla tyytyväinen: olen lisännyt niiden ihmisten määrää, jotka alkavat vaatia päätäjiltä tekoja.

   Kohta olen valmis lähtemään johonkin mielenosoitukseenkin.

   Tässä on valtavista rahamääristä kyse. Tunnen hiukan voimattomuutta, kun ajattelenkin Kiinaa ja Yhdysvaltoja…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s