Suomi-kuva maailmalla synkkenee

Vain muutama viikko sitten olimme hyvin vihaisia Sofi Oksaselle, joka moitiskeli suomalasia väkivaltaisiksi. Sofi leimattiin Suomi-brädin pilaajaksi, väärän kuvan antajaksi onnellisesta maastamme. Nyt kauppakeskus Sellon tapahtumien jälkeen emme moitiskele enää.

Suomen tapahtumia uutisoitiin nopeasti joka puolella maailmaa. Esimerkiksi ateenalainen Kathemerini-lehti perusti uutisensa  kolmen kansainvälisen uutistoimiston tietoihin: AP, Reuters ja AFP. Harvoin Suomi on näiden toimistojen välittämiin uutisiin yltänyt. Samat toimistot ovat tehokkaasti kertoneet tapahtumista ympäri maailmaa. “Taas massamurha Suomessa!”

Uutisissa kerrattiin myös Kauhajoen, Myyrmannin ja Jokelan tapahtumat.
Suomea luonnehditaan maaksi, joka on maailman väkivaltatilastojen kärjessä, Suomi on itsemurha- ja mielenterveystilastojen  kärjessä, Suomessa juopotellaan, Suomessa kukoistaa perheväkivalta. Siinä tämän hetken Suomi-kuvaa maailmalla.
Kathemerinin uutisessa ei kerrota mitään tapahtuman yksityiskohtia, mutta ihmetellään sitä, kuinka paljon maassamme on käsiaseita: 5 miljoonaisella kansalla on 1,6 miljoonaa asetta asunnoissaan.

Kuka tahansa kaduntallaaja tietää väkivallan perussyyn. Esimerkiksi  HS:n  gallupissa (2.1.)  67-vuotias Hannu Ojala sanoo: “Perusihmishuolto on jäänyt heikoille – raha ratkaisee. On ollut tiedossa tämän henkilön ongelmat, mutta niihin ei ollut varaa kiinnittää huomiota.”
23-vuotia Greta Krik sanoo: “Ihmiset eivät välttämättä osaa puhua keskenään vaan saatetaan ryypätä ja purkaa paha olo väkivaltaan.”

Aselakia ollaan jo muuttamassa ja yritetään rajoittaa aseiden määrää.  Mutta entäpä ihmisten hoito! Se on täysin retuperällä. Mielenterveysongelmamme on huomattu kansainvälisissä tutkimuksissakin: 30 maan vertailussa Suomi on jäänyt viimeiseksi.

Tässä on haaste. Brändityöryhmä jättäköön haihattelut ja pantakoon miettimään ihmisistä välittämisen tärkeyttä  ja elvyttämään ja edistämää hyvinvointa, mielenterveyttä ja siihen liittyviä palveluita!  Tärkeää on väkivallan kitkeminen kouluista ja kotoa. On opeteltava tuntemaan myötätuntoa, kantamaan vastuuta. Aletaan käytöstapojen opettelulla.

On hylättävä puukkojunkkariudesta ja  “ryssiä silmien välliin ampumisesta”  periytyvä puhumattoman ja pussaamattoman miehen ihannointi.
Monikulttuurisuus tuo mukanaan uusia kulttuuriin ja  uskontoon liittyviä   väkivaltaongelmia. Ne  periytyvät kaukaa historiasta ja ovat meille outoja kunniakäsitteitä, jotka vaativat väkivaltaista kostoa. Siinä uusi haaste.

Me suomalaiset naisetkin voisimme rakastaa miehiämme enemmän, puhua ja pussata. Jotenkin pitäisi voida unohtaa myös itsenäisen kylmän kalan jakorasianaismallin ihannointi. Siitä ei ole naisen malliksi yhteisessä monikulttuurisessa maassamme. Avoimmuudesta ja hyvästä tahdosta tulee tehdä ihmisen elämän ihanne! Siinä Suomen uusi brändi.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläinen, eläkeläiset, feminismi, ihmiset, ihmissuhteet, koulu, koululaitos, Mediamaailma, opettajat, politiikka, vanhukset, Väkivalta, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Suomi-kuva maailmalla synkkenee

 1. pasanen sanoo:

  Järkyttävintä tunteiltaan ja älyttömintä järjenjuoksultaan ovat olleet tapahtuman johdosta syntyneet rasistiset nettikirjoittelut, joiden henki toteutuessaan tarkoittaa lisää kuolleita.

  Totta joka sana, minkä edellä kirjoitat. Erityisen ilahtunut olen tuosta viimeisestä kohdasta!

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Ei tässä ole mielestäni mitään syytä ruveta rasistiksi. Mutta meidän on huomioitava meille uusien kulttuurien tavat niin hyvässä kuin pahassa. Yhteisiä sääntöjä tulisi kaikkien noudattaa.

   Minuakin riepoo, kun ihmiset, naisetkin, ovat niin kovin itsetietoisen kylmiä!

   Vastuuta pitäisi opettaa kantamaan jo koulussa. Keinot siihen tuntuu olevan kyllä vähissä.

 2. maria sanoo:

  On perin outoa, että Suomessa toisen ihmisen vainoaminen ja tappamisella suoraan uhkaaminen eivät ole lähtökohdiltaan vielä varsinaisia rikoksia, eikä niiden perusteella ihmistä oteta kiinni ja tuomita. Hirveyksin eteen joudutaan aivan liian usein, ja kaikki ovat yhtäkkiä sitten kovin yllättyneitä.
  Jos joku vainoaa toista vuosikausia, iltapäivälehden mukaan henkioartijaakin on tarvittu, niin pitäisi vainoaja ottaa kiinni ja edes yrittää estää kunnolla vainoajan pääsy vainottavaansa käsiksi.
  Vaikeaa se tietysti on, sillä usein pyskopaattit ovat todella ovelia ja älykkäitä, keinoja piinata toista riittää…
  Tässäkin kauheaan tragediaan johtaneessa tapauksessa mies oli piinannut naista jo vuosikausia. Mutta esim. pakkohoitoon ei ketään Suomessa viedä, ennen kuin ”jotain” ?! on tapahtunut….
  Järkyttävää!

 3. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Ilman muuta tuommoinen vainoaminen on sairasta. Kun lähestymiskielto on annettu täytyisi sitä pystyä myös valvomaan. Onko nyt mahdotonta ottaa tuommoista vainoajaa jonkinlaiseen hoitoon ja terapiaan. Voisiko ainakin määrätä käymään terapiassa?

 4. Tja, das Leben kann so scheisse sein, mann muss sich nur mühe geben.

 5. Johne407 sanoo:

  Happy to become one of several customer for this wonder inspiring site D. dceabfaakgca

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s