Koulunkäynti ajanhukkaa ilman opettajaa – hukka perii lammaslauman

Apostoli Paavali kehoitti kirjeissään korinttolaisia pitämään huolta laumastaan. Oppi ei ole ojaan kaatanut. Korinttolainen lammaspaimen tietää, että hukka perii lauman ilman paimenta.

Ei niin  pahaa ettei joita hyvääkin. Pakkoloma tekee nöyräksi. Nöyrät opettajat entistä nöyremmiksi. Ja se on säästöä kaikki. Kunta voi nyhtää ehkä enemmänkin opettajien selkänahasta.

Taideaineita ainakin voidaan kouluissa lisätä vallan yksinkertaisella konstilla. Pitää vain jatkaa tehokkaasti opettajien pakkolomia.  Näyttöä on. Pulpettien kansiin on ilmestynyt ilahduttava määrä vanhojen kirkkoveneiden kuvia sekä kuvin prinssinnakeista ja monensorttisista makkaroista. Luova mieli on päässyt valloilleen. Realistinen ote on useissakin töissä rohkeasti unohdettu ja siirrytty  surrealistiseen ilmaisuun. Tom of Finland on lällärikamaa!

Opetusuministeri Henna Virkkusella ei ole siis ollenkaan syytä huoleen taideaineiden vähäisyydesta. Henna Virkkunen lienee hiukan aikaansa jäljessä siinäkin, miten hän hahmottaa koulun perimmäisen tarkoituksen. HS:n Nyt-liitteen (nro2/2010) kanteen on präntättynä ministerin mietelmä:

“Totta kai koulujen kannalta olennaisinta on nimenomaan se, että on ensinnäkin oppilaita ja että on opettaja. Se tarjoaa hyvät lähtökohdat opetukselle.”

Viisaasti puhuttu ministeritasolta. Pitäisi saada vielä kuntapäättäjien tietoon. Nykyäänhän kouluissa on kyllä oppilaita, mutta ei opettajia. Puuttuva opettaja on monissa kouluissa korvattu sosiaalisella medialla: katsellaan hauskoja dvd-elokuvia. Kauppa-Lopoa suositumpia ovat oppilaiden kotoa tuomat filmit. Opettajalla on kädet ja jalat niin täynnä työtä kahden luokan kanssa, että turha ennakkosensuurikin jää pois.

Viime vuonna  20 kunnassa lomautettiin yhteensä noin 600 opettajaa muutamaksi viikoksi. Tänä vuonna kymmenkunta kuntaa on ehtinyt ilmoittaa lomautuksista ja kymmenessä kunnassa niitä harkitaan.

Koulu tällä meiningillä muuttuu yhä enemmän paikaksi, jossa käydään vain syömässä, koulun arvostus laskee huimaa vauhtia.  Jo viime syksynä Valtiontalouden tarkastusvirasto totesi, että lomautukset ovat suomalaisen perusopetusjärjestelmän suurin ongelma.

Tästäkö sitten uusi Suomi-brändi?

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, koulu, mynämäki, nuoret, opettajat, politiikka, Väkivalta, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

15 vastausta artikkeliin: Koulunkäynti ajanhukkaa ilman opettajaa – hukka perii lammaslauman

 1. pasanen sanoo:

  Opettajien lomautushan on erinomaista (reaali)elämään opettamista, TETtiä. Siinä oppilaat jo pienestä pitäen saavat työelämään tutustumisesta aidon kuvan; eivät sitten niin säiky sitä, kun aikanaan joutuvat itse lomaututeksi, vaan oppivat nauttimaan lisääntyneestä vapaa-ajasta. Sietäisi sen ihanuutta opettajienkin jo arvostavan eikä aina narisevan: kun opettaa viikon kahta luokkaa saa vuorostaan ihan ilmaiseksi viettää viikon (pakko)lomalla!

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Hyvä Pasanen, toden totta: kerranki halpa loma!

   Milloinkahan nämä päätäjät saavat lyhennettyä opettajien kesälomia?

 2. maria sanoo:

  Voisiko joku viisas kertoa, miten oli mahdollista pitää opettajat kouluissa silloin kun suuret ikäluokat kävivät kansakoulua ja Suomi ynnä sen kunnat olivat moninverroin köyhempiä kuin nyt?
  Tavallinen talliainen ei tiedä onko tässä kyse kuntatyönantajan rajummanpuoleisesta vastauksesta OAJ:n ay-pampuille, vai mistä?
  Olen jotakuinkin varma, että tällä sopalla on jotain tekemistä nk. eturistiriitojen kanssa enemmänkin kuin pelkästään kuntien talousahdingon kanssa.
  Antakaapa sisäpiirin tietoa ja näkökulmia.

 3. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Yksi syy on se, että valtion peruskouluille myöntämät rahat eivät ole siten ns. korvamerkittyjä, että ne täytyisi käyttää juuri kouluihin. Kunta käyttää häikäilemättä juuri sinne muualle.

  Monenmoista muuta kehitystä on tapahtunut noista kansakouluajoista, tietenkin se maksaa, erityisopetus maksaa erityisesti. On selvää että koulu maksaa. Mutta ihmiset maksavat verojakin kunnalle, joten tulopuoltakin on.

  En ole niin viisas, että pystyn kysymykseesi vastaamaan. Noissa pikkukoulujen lakkauttamisissa kuultaa sama säästämisvimma. Sitä on perusteltu sillä, että ikäluokat pienentyvät ja oppilasmäärät pienistä koulusta vähenevät.

  Kun koulun oppilaiden ryhmäkoot yritetään pitää inhimillisina eli huomattavasti alle 40, joka oli aivan tavallinen määrä ennen peruskoulua, se pienennys myös kasvattaa kuluja ja lisää opettajien määrää.

  Tuntuu, että kyseessä on myös selvä halu muuttaa koulua kilpailuyhteiskuntaan sopivaksi kilpailukouluksi ja lasten kasvaminen ja henkinen hyvinvointi unohdetaan. Halutaan yksityiskouluja, joihin pyritään ja päästää myös rahalla. Rupusakki käyköön vähällä rahalla kustannettua peruskoulua!

  Jos koulutuksen tasoa halutaan pitää yllä, siihen on myös sijoitettava rahaa.

  Toivottavasti joku viisaampi osaa tähän kustannuspuoleen vastata paremmin!

 4. Utukka sanoo:

  Olen kansakoulunopettaja, olen peruskoulunopettaja, ollut. Cherokee-intiaaneilla Oklahomassa oli kansakoulu (Public School) samoihin aikoihin kuin Mr. Cygneuksella oli kansakoulu- ajatus 1700-luvulla. Cherokeet oli Usan valtion sotaväen voimin ajettu Oklahomaan, missä tiedettiin maaperän olevan hedelmätön (kun ei vielä tiedetty maaperän öljystä). Cherokeet yhä taistelevat kansallisuudestaan – eivät anna kenen tahansa adoptoida lapsiaan jne.

  Raha. ”Raha ratkaisee” valitettavasti, kun paskahousupoliitikot pääsevät ratkaisemaan asiat.

  Työtä tarvitaan ennen vaaleja ja jälkeen.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Nykyisenä aikana politiikka on saanut suunnan, jossa bisnesmiesten etu on pääasia. Koko kansan sivistäminen ei ole enää ollenkaan päämääränä kuten oli Cugnaeuksen aikana ja vielä 1960-luvullakin.

   Tässä koulutuksessa säästämisessä myös kavennetaan demokratiaa!

 5. Aili Nupponen sanoo:

  Yhäkin minä vielä ihmettelen – ulkopuolisena – että miksi noita pakkolomia ei voida pitää esimerkiksi pitkän kesäloman aikana? Onko IHAN PAKKO kostaa lapsille tuo opetuksen puute? Eihän tämä homma ole lapsista lähtöisin, vaan poliitikoista ja opettajien ammattijärjestöistä. Uskon että nämä pakkolomat kouluaikana ovat vain kiusantekoa lapsille. Menkää itseenne ihmiset, ja ajatelkaa!

  • pasanen sanoo:

   Aivan, kaikkihan voisivat luopua lomapalkastaan eduskuntaa ja kuntajohtajia myöten. Vähenisivät turhat lomalennot Thaimaahan ja ympäri maailmaa, joka kärsii koneiden päästöistä muutenkin. Rahaa säästyisi huikea määrä, joten veroja voisi alentaa. No sehän taas alkaisi näkyä säästötarpeina julkisella puolella. Mutta eipä hätää, jätetään kuukausipalkkaisilta palkka maksamatta lauantai-sunnuntailta. Ja taas voitaisi alentaa…

 6. maria sanoo:

  Tässä on itua. Miksei tehdä eräänlainen ”poikkeuskäytäntö” niin, että esimerkiksi yhden vuoden ajalta kaikki kunnan työntekijät, siis myös hallinnollinen johto ja toimistoväki, luopuvat lomarahoistaan, vaikka nyt sitten talvisodan hengessä. Heille voisi antaa lomaa vastikkeeksi. Tietysti sekin toisi harmeja, mutta olisi kai jotenkin helpommin järjestettävissä.
  Tai tiedä häntä, ei ole tietysti oikein lähteä neuvomaan, mutta kyllä opettajien lomautus on se vihonviimeinen keino.
  Jos oikein tiukille menee, niin miksei hallitus säädä poikkeuslakia, jonka pakottamana joka ainoa suomalainen luopuu lomarahoistaan. Saahan loman ajalta usein normaalipalkkaa kuitenkin. Eikä pätkätyöläiset saa muutoinkaan juuri mitään lomarahoja.
  Ei siitä kenenkään elintaso kovin pahasti kärsisi ja oltaisiinhan sitten samassa veneessä voivottelemassa ja koettaisiin sitä yhteisöllisyyttä oikein olan takaa.
  Noista pätkätöistä sen verran, että niistä näyttää tulleen oikein iso poru vasta siinä vaiheessa kun ne alkoivat koskea myös akateemisesti koulutettuja. Kukaan ei ole juurikaan ollut huolissaan miten esim. suurperheelliset rakennusmihet pärjäävät talviajat kun työmaita ei ole.

 7. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Aili-kiltti nyt sohaisit arkaan paikkaan. Loma-aikana ei voida ihmsia panna pakkolomalle. Tästä juuri on ollut paljon porua. Monet ovat ihmetelleet tuota samaa, että miksei opettajia lomauteta kesän aikana. Tämä on kuitenkin ainoa voitto mitä lomautusasissa on ammattiyhdistysten kautta saavutettu: kesäloman aikaan ei edes opettajia voi lomauttaa.

  Kuten Pasanen sanoi: kaikkihan, koko suomalainen työssä vielä olevien joukko, voisi siis luopua lomapalkastaan, jopa tulisi säästöja ja valtion talous kohenisi!

  Opettaja on samanlainen työläinen kuin kuka tahansa vieraan palveluksessa oleva. Opettajat venyvät jo nyt liikaa suostuessaan pakkolomansa aikan hoitamaan oman työnsä ohella toisen opettajan hommat, vaikka luonnollisesti kumpikin jää huonolle hoidolle.

  Onneksi ei ole enää nykyaikana niin tyhmiä opettajia, että ilman palkkaa pelkästä ”kutsumuksesta” hoitaisivat pakkoloman aikana työnsä.

  Kunnnan omat päättäjät tässä rankaisevat oppilaita, eivät opettajat.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Hyvä Maria! Jos tässä vaikka alettaisiin panna asioita kuntoon ja todella toteutettaisiin tuo yhdenmukainen osasta palkaa luopuminen poikkeusjärjestelynä. Talvisodan henkeä! Olisi siinä näämä vääränä monella suurituloisella!

   Ainoa selitys akateemisten yllättävään huomioimiseen työttöminä tai patkätyöläisinä on se, että monet heistä ovat luku- ja kirjoitustaitoisia, mikä taas on etu kiukuteltaessakin. Tästä taas huomataan sekin kuinka tärkeitä opettajat ovat: opettavat menestymisen alkeita, luku- ja kirjoitustaitoa.

 8. maria sanoo:

  Käsittääkseni juuri yleisen oppivelvollisuuden ansiosta myös rakennusmiehet ovat kirjoitus-ja lukutaitoisia, mutta ei heitä kutsuta tv:n ajankohtaisohjelmiin valittamaan, koska toimittajien on helpompi samaistua keskiluokkaisiin opettajiin. Tässä on villakoiran ydin, ei luku-tai/ja kirjoitustaidossa.
  Valitettavasti opettajien ympärillä tämä maailma ei nyt kuitenkaan pyöri. Joskus voisi OAJ:n Kangasniemikin sanoa suoraan, että on kyse opettajien etujen ajamisesta. Miksiköhän aina vedetään oppilasraukat mukaan ay-rintamaan. Rehellisyyttä kehiin nyt, ja sassiin!
  Tietysti oppilaat kärsivät opettajien pakkolomista, mutta niin kärsivät monet muutkin yhteiskunnan jäsenet joidenkin muiden alojen pakkolomista ja ay-toimista kuten lakoista.
  Kannatan lakko-oikeutta ja pidän ay-liikkeen toimintaa vähintäänkin oikeutettuna, mutta aina ei kannata ratsastaa noilla oppilasraukoilla.
  Ja mitä tulee lomarahoista luopumiseen niin suurituloisten elämään pieni leikkaus vaikuttaisi kaikkein vähiten, mutta selvähän se, että suurimmat valittajat tulisivat juuri noista piireistä. He kun maksavat niin kovasti verojakin ja muutoinkin ovat jatkuvan riiston kohteena.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Tarkoitin sillä luku- ja kirjoitustaidolla leikkisästi sitä, että koulutetut ihmiset ovat tottuneet kirjoittelemaan asioista ja laatimaan valituksia ja suosituksia yms. joten tämän alan ihmiset ovat saneet työttömyytensä ja pätkätyönsä paremmin esille. Osaavat ikään kuin muotoilla ja perutella aiansa paremmin kuin siihen tottumaton.

   Näillä rakennusmiehillä on myös perinteisesti ollut huomattavasti paremmat ammattiyhdistysmiehensä, jotka ovat heidän asioitaan ajaneet.

   Vasta lama-aikoina opettajatkin ovat huomanneet, että ammattiyhdistys on tarpeellinen ja sillä pitäisi olla kunnon nokkamies amattiasioiden ja etujen ajajana. Kangasniemi jää onneksi eläkkeelle.

   Tässä pitäisi kokonaan katsoa syyttävästi kuntien päättäjiin, eiväthän opettajat mitään pakkolomia halua! On jo melkoinen jousto se, että joku opettaja aina on paikalla pitämässä jonkunlaista järjestystä vaikka opetus kärsiikin.

   Opettajat voisivat myös aivan hyvin olla yhtäaikaa kaksi viikkoa pois koulusta:Oppilaat voisivat remuta kaupungilla ja kylillä sen ajan.
   Ongelma on yksinomaan kunnan päättäjien ongelma!

   Tämmöisessä tilanteessa pitäisi myös oppilaiden ottaa itseään niskasta kiinni ja tosissaan yrittää lueksia itsekseen kutakin oppilainetta, kerrata vaikka vanhaa jos ei muuta.

 9. katja sanoo:

  Loistava kirjoitus, hymyilevä eläkeläinen!
  Juuri tulin koululta pojan (käy pikkuluokkaa) palaverista. Valitettavasti tulin savu päästä nousten, kun kuulin ettei koulunkäynti avustajille saa palkata sijaisia vaikka avustaja olisi kuukauden sairas lomalla.

  Selvää säästöä. Laitoinkin kaupunkimme päättäjille postia, jossa kysyin kuka kantaa vastuun, jos luokassa riittämättömän valvonnan takia sattuu tapaturma.

  • tammikuu44 sanoo:

   Aika ihmeellinen päätös, onkohan oikein laillinenkaan. Hyvin toimittu, päättäjät pitää panna lujille ja vaata ainakin selitystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s