Kouluissa maksu välipalalle – kohta maksat käytetyistä oppikirjoistakin

Seuraavaksi me halutaan Coffee Shop meidänkin koulun nurkalle!

Suomi on ollut kuuluisa siitä, että täällä peruskoulussa oppilaat saavat ilmaisen ateria. Vuodesta 1948 lähtien on lämmin ateria kuulunut koulupäivään. Täydennyksenä ateriaan monet kantoivat mukanaan maitopulloa ja muutamaa eväsleipää. Nykyään saa maidon ja leivän kouluaterian yhteydessä, joskus on tarjolla jopa juustoa tai makkaraa. Kouluruokailu on osa opetussuunnitelmaa. 70-luvulla kouluissa tarjottiin välipalakin.

Lamavuosina alettiin säästä kouluruuastakin. Välipalat poistettiin ensimmäisenä. Joissain kouluissa oppilaskunta möi vielä 90-luvulla jonkin iltapäivä välitunnin aikana karamelleja ja munkkeja. Virvokejuoma-automaattikokeilukin jäin lyhytaikaiseksi.
Säästöinnossa Turussa päin on jo sattunut, että osa oppilaista on jäänyt kokonaan ilman ruokaa. Säästöä sekin.

Pitkään on puhuttu, että ainakin yläkoululaiset tarvitsisivat kunnon välipalan iltapäivällä. Mutta kuka sen maksaisi?  Aktiiviset vanhemmat ovat ajaneet asiaa monissa koulussa: ja nyt on syöty ensimmäiset maksulliset välipalat! Turussa niitä tarjotaan jo 13 koulussa ja Mynämäessäkin yhdessä, Tavastilan alakoulussa.

Hyvä, että lapset saavat ruokaa, on ensimmäinen ajatus. Toinen on sitten se, että mihin tämä mahtaa johtaa, seuraavaksi vanhemmat kustantavat koko ruokailun?  Ovatko kunnat todellanikin köyhiä, että 50 sentin lisäys oppilasta kohden päivittäin  ruokailuun on liikaa?

Muodostuuko vähitellen kunnan ruokaa syövien ryhmä ja erikoisannoksia vanhempien rahoilla nauttivat? Eikö välipalalippukäytäntö myös eriarvoista lapsia: onko varma, että kaikkien kotoa löytyy aina edes sitä muutamaa euroa lippuvihkoa varten?

Välipala vaikuttaa monipuoliselta tuoremehuineen ja leikkeleineen, hedelmineen. Lastenkin vaatimustaso on kasvanut eivätkä tavalliset eväsleivät enää kelpaa.  Ja joutuisiko tämmöinen omia eväitä nakertava nykyään peräti koulukiusatuksi?
Maksullinen välipala on kaikkien lakien ja säädösten mukainen, tulevaisuudessa ehkä jopa pakollinen. Nykyään  laki määrää vain opetuksesta, että se on ilmaista. Määränneekö enää tulevaisuudessa?

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmissuhteet, koulu, koululaitos, mynämäki, nuoret, opettajat, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

17 vastausta artikkeliin: Kouluissa maksu välipalalle – kohta maksat käytetyistä oppikirjoistakin

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Taidetaan palata siihen ”vanhaan hyvään aikaan”, kun osa lapsista söi kunnan ruokaa, osa toi omat eväät, ja joinakin päivinä mahdollisesti ostettiin keittolounas.

  Ei uskoisi, että Suomi on näin köyhä maa. Kuka oikein vie rahat kunnilta ja ”rikkaalta” valtiolta? Lapset ja vanhukset joutavat unohtaa kokonaan. Joensuuhun ollaan perustamassa 1000 oppilaan lukiota!!! Se on kehitystä, se…

  • tammikuu44 sanoo:

   Ja se opetusministerikin löyhäpäisesti on pidentämässä koulupäiviä: mistä muka rahat?

   Tuo 1000 oppilaan lukio tuntuu uskomattomalta: koko ajan on todisteltu asiantuntijavoimin, että 500 oppilasta alkaa olla maksimimäärä, muuten saatte mitä, olette tilanneet…

   Vanhukset ja lapset nähtävästi ovat tämän laman maksajia.

   Kun maksettiin niitä sotakorvauksia viimeiseen penniin saakka, löytyi rahaa lasten kouluaterioihin. Suurien ikäluokkien koulussa löytyi rahaa kouluruokaan. Nyt ns. hyvinvointivaltiossa ei.

   Tämä oppilaiden vanhempien organisoima maksullinen välipala on mielestäni isku vasten päättäjien naamataulua: huonosti olette hommat hoitaneet!

 2. erikeeper sanoo:

  Kouluruuan maksullisuudesta.. meillä oli Helsingissä joskus 70-luvun lopulla, 80-luvun alussa koulussa ruokakortit jotka muistaakseni olivat maksullisia.

  Vahtimestari istui ruokalan oven eteen asetetussa pömpelissä ja leimasi reiän jokaisen ruokaa jonottavan koululaisen korttiin. Me piirsimme kortin kääntöpuolelle maalitaulun tai jonkun naamataulun kuvia ja sitä sitten ilakoitiin kun vahtimestari osui johonkin makeaan kohtaan reikäleimallaan.

  Ruokakortti ei takuulla ole unta. Sen maksullisuudesta en ole varma.

  • tammikuu44 sanoo:

   Jos sinä muistelet niitä oppikoulu aikoja, joissa ruoka tosiaan oli maksullista. Olen itsekin käyny, toisin jo 60-luvulla, Vaajakosken yhteiskoulua ja siellä ruoka oli maksullista,

   Se peruskoulu levisi viimeiseksi sinne etelän puoleen ja luulenpa (voin olla väärässä), että kävit muutaman luokan kansakoulua ja sitten maksullista yhteiskoulua, jossa oli ruuan lisäksi maksullista koko opiskelu lukukausumaksuineen ja ruokamaksuineen.

 3. erikeeper sanoo:

  Niin se varmasti oli!
  Muisti palailee pätkittäin niin että edustin ihan viimeistä sukupolvea joka kävi oppikoulua/keskikoulua mutta oli kuitenkin sitten jollain ihmeellisellä tavalla peruskoulussa. Anteeksi sekavat sanat. Pikku Rölli pomppii sylissä.

 4. pasanen sanoo:

  Muistelen, että leipä ja maito piti olla omasta takaa, ruokalippu piti ostaa, jos halusi lämmintä ruokaa. Jostakin piirtyy silmiini vihreä lipuke, joka maksoi 30 mk (rahanuudistuksen jälkeen). Sillä sai mm. osuvasti sammakonkuduksi ulkoisen rakenteensa vuoksi nimettyä keittoa. Sitä piti olla vähän inhoavinaan, vaan muistan syöneeni halukkaasti. Oli kai tarpeeseen!

  • pasanen sanoo:

   …meni taas ennen-jälkeen sekaisin kuin oikea-vasen: ennen rahanuudistusta (1963?, siis pari nollaa jätettiin pois) 30 mk ja jälkeen 30 penniä.

 5. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Pasanen, nyt varmasti muistelet niitä oppikouluaikojasi: siellä ruoka maksoi, koska oppikoulu ei ollut valtion koulu niin kuin peruskoulu on. Peruskoulu juurrutettiin tähän maahan ensin kokeiluperuskouluna alkaen pohjoisesta joskus 70-luvun alussa. Niin että peruskoulujärjestelmään viimeiseksi siirtyi eteläinen Suomi. Sehän käytännölliesti katsoen antoi entisen keskikoulun oppimäärän kaikille. Ja ruoka oli ilmaista, samoin kuin kirjat.

  Kävit kai sinäkin ensin neljä vuotta kansakoulua ja sitten pyrit oppikouluun, jossa viisi vuotta käytiiin keskikoulua ja kolme vuotta lukiota? Ja kirjat ja ruoka maksoivat.

  Mielestäni ensimmäisiä pahoja merkkejä peruskoulussa on pienikin maksullisuus perusasioissa niin kuin tämä välipalamaksu.

  • pasanen sanoo:

   Niinhän se meni; kansakoulussa meillä oli niin innokas opettaja, että jos ei ollut maitopulloa mukana, joutui jälki-istuntoon (maitoallergiaa ei ollut, ei ainakaan tunnettu).

   Oppikoulupäivä kesti matkoineen 11 tuntia; muutakin kuin kirjoja piti repussa olla: voilla voidellut ruisleivän viipaleet (joskus jopa juustoa tai makkaraa, mutta ei rehuja) ja se maitopullo.

   Jos esim. oppilaskunta pitää omakustanteista välipalamahdollisuutta (tietysti jollakin opettajalla pitää olla ohjat käsissä), niin se on vielä aika edullista ja vähentää välitunneilla kauppoihin karkailua, jossa rahaa menee helposti moninverroin (tai sitten näpistellään).

   Jos koulupäivän pituutta lisätään, niin sitten välipala on jo periaatteellinen kysymys maksun osalta. Ruoka sinänsä on halpaa nykyisin (paitsi rahallisessa niin myös arvostuksellisesti), mutta siitä vois koitua monenlaisia ongelmia, jos oppilaiden edellytettäisiin pitävän rahaa mukana koulupäivän aikana (mm. kiristysmahdollisuuksien lisääntyminen).

   • tammikuu44 sanoo:

    Voi ihme, nyt muistan senkin, kun sinne omaan oppikouluuni, joka perustettiin juuri sopivasti edellisenä vuonna ennen sinne pyrkimistä, saatiin järjestettyä maksullinen ruokailu. Maitopullo ja eväsleivät kulkivat jatkossakin mukana.

    Se oppilaskunnan pitämä kioski tms. on minustakin oivallinen järjestely. Siinä hiukan opitaan myös oikeita käytännön asioita. Ne makkaravälipalavoileiväthän voi valmistaa myös oppilaskunta eikä tarvita välikätenä mitään firmaa, joka on omiaan vain nostamaa hintoja.

 6. maria sanoo:

  Luin lehdestä, että välipalan hinta on 50 senttiä. Siilä saa kai tuoremehua ja sämpylää ynnä jotrain sinne sämpylän väliinkin, eli halpa hinta. Jos tällä keinoin saadaan karkki- ja limuautommatit pois kouluista, se on hyvä juttu.
  Samahan se kuka sen välipalan sinne opinahjoon ”tuottaa”, kunha hinta pysyy tuossa noin 50 sentissä. Vai mitä!

  • tammikuu44 sanoo:

   Ne karkkiautomaatit on jo ajat sitten lopetettu samoin limuautomaatit.

   Periatteessa kunnan pitäisi tuo välipala kustantaa! Ehdottomasti.

   Tämä on periaatteellinen kysymys peruskoulussa, jossa opetus on ilmaista ja ruokakin. Kun tuottajana on jokin yksityinen yrittäjä, se 50 senttiä ei kauan pysy 50 senttinä vaan nousee kuin pullataikina.

   Kyse on siitä, että kaupankäyntiä lasten nälällä ei saisi harjoittaa. Tietysti näyttää somalta kun vanhemmat kustantavat välipalan. Mutta on olemassa lapsia, joiden kodeissa on niin tiukkaa, että tuota pientäkään rahaa ei tahdo löytyä (ilmeisesti maksu tapahtuu jonkilaisena könttäsummana kuukausittain, en tiedä tarkemmin).

   Tässä on nyt vaarana se, että annetaan vanhemmille kustannettavaksi esimekiksi koulukirjoja ja muuta materiaali.

   Opetusministerin työryhmä haluaisi pidentää koulupäivää, mutta sillä ei ole nytkään varaa (tai siis kunnilla ei ole) kustantaa oppilaiden välipalaa!!!!

   Hei hulinaa, sano akka kun kirnuun kusi!

 7. T.Chapman sanoo:

  Taas pääsen avaamaan sanaista arkkua, täällä Skotlannissa kun kaikki maksaa. Mukulani on koulussa, ja ruoka, retket ja kaikki ylimääräinen maksaa. Plus sitten ne koulun osallistumiset kaikenmaailman hyväntekeväisyysjärjestöjen rahankerjuuseen, jonne sitten toivotaan oppilaitten kiikuttavan viimosetkin pennoset. Kouluruoka täällä on aivan järkyttävää, vai miten olis einekset ranskiksilla, makeilla jälkiruoilla ja mehuilla. Täysjyvää täällä ei kovin harrasteta, ruisleipä on täysin tuntematonta, ja kaikki ruoka on kovin väritöntä, salaattia saa pari sormellista……Yritän kovin kasvattaa maalaisjärjellä höystettyä pikkunaista, mutta tää kansa tekee siitä hommasta monessakin suhteessa kovin vaikeeta. Suomen kouluruokaa mulla on ikävä, kun näitten ruokalistoja lukee.

  • Ikävää kuultavaa, mutta toisaalta taas ilahduttavaa: täällä Suomessa jatkuvasti motkotetaan kouluruuasta, se on kuulemma mautonta. Mutta oman kokemukseni mukaan se on kyllä ihan kelvollista syötävää, on niitä kasviksiakin jo opittu syömään, porkkanaraaste kelpaa nirsoillekin. Makaroonilaatikko on jatkuvasti suosikkilistan kärjessä mutta kanaviillokki häntäpäässä. Hernekeittokin kelpaa.

   • T.Chapman sanoo:

    Muistan kyl omista kouluajoista sen marmatuksen. Ite kyl aina söin, koska se on ruokaa, se on ravitsevaa sellaista myöskin. BBC teki kokeilun jossa näille brittikersoille syötettii suomalaista kouluruokaa, ja ne mutrunaamat ja kitinät oli ihan uskomattomia, ja kertoo myös siitä et täällä ei osata syödä kunnollista kotiruokaa, vaan se on pitsaa, uppopaistettua, piirakoita, ranskalaisia ja muuta prosessotua röhnää.
    Mä tykkään maksalaatikosta, kalakeitosta ym. normiruoasta. Täällä just katoin kun tunkivat sipsejä n 3 kkden ikäisen lapsen suuhun ja se meinas tukehtua niihin, et tääl ei oikeesti järki pollaa pakota.

   • Kyllä täälläkin lapset ovat alkaneet kitistä, että pitäis olla pitsaa ja hampurilaisia sekä ranskalaisia ruuaksi. Onneksi vielä on pidetty ruoka jonkinlaisena kotiruokana. Jotkut eivät syö sitä, ainoastaan sotkevat pienellä määrällä ruokaa lautasensa. Näkkileipä ja maito ovat monen ainoa ruoka ruokatunnilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s