Raumalaisittain Ruhonrakentajien airopikki ja lehmyyttä Häplänperältä

Neljä naista lumihangessa taiteilija Kerttu Horilan pihalla.

Raumalla jos missä joutuu vallan merkillisiin tilanteisiin. Rauma on tunnettu monimutkaisten pitsien nypläyksestä, vaikka kukaan ei niitä juuri enää nyplää. Nyhräävät silti kaikenlaisten asioiden kimpussa. Siksi onkin vaarallista eksyä Vanhaan Raumaan.  Siellä on puutaloja, joiden porteista ei mahdu sisään.

Viime lauantaina yritin sisälle paikallisen taiteilijan Kerttu Horilan puuportista, oikealla oli toinen portti ja sen kun aukaisi, jäi kahden portin väliin. Erilaisia laskelmia tehden availin portteja ja onnistuin ujuttautumaan sisäpihalle. Siellä minua odotti neljä naista lumihangessa.

Sisällä olevat tyypilliset raumalaisnaiset sonnustautuivat illan rientoihin, nyt Helmenkalastajien juhliin, tarjoten minullekin lasillisen punaista petollista juoma:

Vanhoja raumalaisia.

Poselli-nimisessä entisessä rukoushuoneessa vietettiin Häplänperän valittajien keväistä gaalaa. Kun kysyn Ovaskan Maikilta ja Horilan Kertulta, mikä näiden valittajien syvällisin viesti katsojille ja kuulijoille on, he vastaavat:

Lehmyys tieteski, tollo!

Tähän lehmyyteen varmasti akkakaartin puheenjohtaja Mattilan Pirjokin kiteyttäisi keskeisen naisihmisen olemuksen.
Mitä tuohon lehmyyteen tulee, niin panivat kyllä akat pahasti. Puhuivat roikkutisseistä ja lihavista persuuksista, vatkasivat ja veivasivat. Nykyajan tehokkuutta pilkkasivat niin, että monella keskiasteen johdon johtajalla pahaa teki. Normaali-ihmisillä oli naurussa pitelemistä. Oikein naisen näköinen, eikä runsasvartaloinen yleiskone kuten aika monet katsojistakin, sirpakka Reetta Parvikko oli avustanut oikean otteen saamisessa valittajien uutuuteen, valitusflamencoon.

Häplänperän valittajat kiteyttävät viestinsä moni-ilmeisen, eloisan ääni- ja kuvarunon muotoon.

Valittajat myös näyttävät kuinka nopeasti housut voidaan pukea eikä ainavain päinvastoin

Vierailijoitakin nähtiin ja kuultiin. Maitotytöt olivat tulleet omine lypsyjuttuineen Nivalasta asti, Tampereelta Tulevat anopit. Raumalaisia mieslaulajia ei päästy pakoon näissäkään pippaloissa. Haumenipois onnistui kuitenkin kutittelemaan ainakin keski-iän ylittäneiden naisten mieltä sieltä ja täältä. ABCD-bändi soitti niin kovaa, ettei tarvinnut koko iltana sanoa vieruskaverille sanaakaan. Jäi enemmän aikaa virvokkeille.

Vuoden Sälly eli sarvilla varustettu kukkakranssi myönnettiin tänä vuonna paikallisradion toimittajalle  Elina Helkelälle. Sälly myönnetään kivalle ja aikaansaavalle ei-valittajalle.

Elina Helkelä päässään vuoden Sälly-palkinto. "Oi. minua on kohdannut uskomaton onni", hän kommentoi palkintoaan.

Loppuillasta vietettiin aika rietasta  elämää  kuka mitenkin kynnelle kykeni ja raumalaispitsejä ihailtiin puoliltaöin. Taksiasemalle kävellessä ihmettelin, miksi me rahattiin mukana isoa mustaa jätesäkkiä, joka  oli täynnä kananverkkoa. Maikki sanoi, että kananverkosta voi askarrella monenmoista, ja taksikuskikin suostui viemään meidät Paronalhoon.

Pimeää raumanpitsiä. Vasemmalla malli Pimppu ja oikealla Kahden parin uttia ja alempana soma tykkimyssy.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, feminismi, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, taide, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Raumalaisittain Ruhonrakentajien airopikki ja lehmyyttä Häplänperältä

 1. Ellusälly sanoo:

  Morjens, sinä hymyilevä eläkeläinen!
  Pirun ”hyvi kuvei” sulla on blokissasi ja teksti mainiota. Oli todella hauska tavata ja keskustella todellisen suomalaisen (raumalaisen) paikallisradiotoiminnan pioneerin kanssa.

  Valoa ja iloa kevääseen sinne Mynämäelle!

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Kyllä näkee, että Raumalla on räväköitä ja vauhdikkaita naisia, jolta ei huumoria puutu! Onko raumalaisen naisen lempinimi ”Lehmä”? Meillä se on haukkumanimi, tarkoittaa hidasta ja saamatonta naiseläjää.

  Olisi ollut ilo kuulla noita Häplänperän valittajien kuoroa, eläytyminen on ainakin ollut sataprosenttista, samoin koreografia.

  Onnea vaan kaikille Rauman naisille ja naistaiteilijoille! Ilo elää Raumalla…

  • tammikuu44 sanoo:

   Luulen, että nämä naiseläjät ovat myös jonkinlaisia pirullisia itsensä ruoskioita ja se lehmyys tarkoittaa täälläkin myös tuota saamatonta naiseläjää. Nämä valittajat ruoskivat sitä lehmyyttään itsestään irti.

 3. maria sanoo:

  Voi kauheeta noita Rauman naisia. Sitä se tekee, kun on liikaa tekemisissä meri-ilman kanssa.
  Vanhan Rauman kapeat porttikongit ovat todella kavalia ansoja kun ei lainkaan tiedä, mistä itsensä löytää.
  Pitsiviikollakin kaikenmaailman pimppua nypläillään kun ei viitsitä ryhtyä kunnon töihin, kuten ojankaivuuseen, pusikkojen perkuuseen tai naurismaan kitkemiseen.
  On nuo raumalaiset todella outoa sakkia; kyllä Nortamo-vainaa, joka nyttemmin on kuollut, pyörtyisi.

  • tammikuu44 sanoo:

   Vähän itseänikin kyllä ihmetyttää. Sekin oli outoa, että raumalasnainen voi niin kovasti kiintyä kananverkkoon. Askartelee sitten siitä monenmoista kuten raumalaisilla ilmeisesti on tapana.

 4. maria sanoo:

  KANANverkko on hyvää materiaalia; KANA käyttää sitä monenlaiseen hyödylliseen, kuten kukkojen pyydystämiseen, puiden suojaamiseen kaikenmaailman kaneilta. Kana voi tehdä siitä myös kivan kesä-/talvihatun, polkupyörän telineen vahvistuksen ja muuta sellaista.
  Olen kuullut, että sillä voi korjata myös kaikenlaista, kuten mopoja ja irti kirvonneita hanoja. Roudarinteippi ja kananverkko, mitä muita korjausvermeitä nainen nyt muka tarvitsisi….
  paitsi tietysti vaalenapunaisen vasaran ja sirpin.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Raumalaiset naiset puuhastelevat aina monenmoista. Kanan verkkoa siis jotkut käyttivät noissa juhlissakin kukkojen pyydystämiseen, luulisin. Ja joillekin jäi vielä kotiin vietäväksikin, tosi huono juttu.

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Häplänperäläiset ovat raumalaisten tyylikkäin käyntikortti. Heidän esitykistään paitsi jääneet uskovat, että se on Rauman Lukko.
  Mutta kovin yksitoikkoiselta tuntuu hikisten jääkiekkoilijoiden tuhertaminen kaukalossa Häplänperän valittajien esitysten ja älykkäästi ideoitujen kaalajärjestelyjen rinnalla.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tyylikäs käyntikortti kuten sanoit. Siksi laitoinkin yhdeksi avainsanaksi tälle tarinalle Suomi-brändi. Siis oppia voisi marimekkomiehet ottaa näiltä naisilta.

   Olitko näissä pippaloissa mukana?

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Tammikuu44. En ollut näissä häplälöissä mukana, mutta edellisissä olin, ja aion olla myös seuraavissa.

 7. T.Chapman sanoo:

  Mä olen ny hämmentyny, yks kuvissa olevista frouvista näyttää erehdyttävän paljon eräältä turkulaiselta ”tapaukselta” jolla oli aina kovin mielenkiintoinen ote pukeutumiseen ja meikkaamiseen, näin nätisti sanottuna. Rujommin ilmaistuna tais olla kyseine immeine mielenterveys-potilas, ainakin tien keskikaistalla seisoskelu ja muu lievästi outo käytös semmoseen viittas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s