Perhosbaarissa kevyt perhoshumala

Mynämäen kirjastossa on esillä muutama ehdotus perhosbaarista, jossa voi tarjoilla kevyitä perhosdrinkkejä kesäaikaan, mutta van siivekkäille vieraille. .

Mihin perhoset ovat hävinneet? Ei hätää, niitä  voi kesällä houkutella puutarhaan: pitää rakentaa perhosbaari ja alkaa tarjoilla siellä perhosdrinkkejä! Perhosetkin ovat nykyään vaateliaita.

Ja  tämä on totisinta totta. Perhosdrinkki syntyy esimerkiksi litrasta olutta, 500 grammasta fariinisokeria ja palasta hiivaa. Annos riittää useammallekin perhoselle ja moneksi päiväksi. Perhosbaarin voit rakentaa itse. Käytät vain kekseliäisyyttäsi. Miten muotoilisit lintulaudan perhosten käyttöön, entä mitä syntyisi pihalyhdystä?

Mallia voit hakea Mynämäen kirjastossa esillä olevista mallikappaleista ja hankkia tietoa lisää oikein kursseilla, joita järjestetään Mynämäessä kevään aikana. Kurssilla rakennetaan baarien lisäksi talvehtimissuojia ja ruokapaikkoja perhosille, kuullaan myös värien merkityksestä perhosille. Vetäjinä ovat  kuvataiteilijat Tiina Vainio (puh. 0449064529) ja Katja Syrjä (puh. 0400448049). Ilmoittautua voi heille.

Kurssi kuuluu osana ympäristötaidetapahtumaan Perhoset. Siinä käydään taitteen keinoin vuoropuhelua saariston elämän ja luonnon kanssa. Perhonen on tapahtuman tunnus.
Tapahtumassa kiinnitetään huomiota pienten hyönteisten tärkeyteen luonnolle. Perhonen on häviämässä elinympäristön muuttuessa. On aika ymmärtää entistä syvemmin luonnon olosuhteiden ja maiseman haavoittuvaisuus. Elokuussa järjestetään kansainvälinen kuvataiteilijoiden työpaja Saaren kartanossa.

*****************************************************
Työpajat Tavastilan koululla, Tavastilantie1, Mietoinen:
La 6.3. klo 10-16 työpaja puutarhuri Raija Salminen kertoo perhospöntöistä ja perhospuutarhan perustamisesta
La 20.3. klo 10-17  muotoilija  Liisa Rinne esittelee paju- ja ruokomateriaalin käyttöä.
La 10.4. klo 10-16 Mukana Katja Syrjä ja Tiina Vainio.
La 8.5. klo 11-15 avoimien ovien päivä, pöntöt näytteillä

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläimet, ihmiset, Luonnonsuojelu, mynämäki, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Perhosbaarissa kevyt perhoshumala

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Meidän luonnonpihallamme perhosia näkee kesäaikaan paljon, mutta siellä kasvaakin pääasiassa luonnonkukkia. Varsinkin puna-ailakki on hyvä perhoskasvi, samoin ruusuruoho. Päivänkakkarat eivät taida olla mitään perhosten suosikkikasveja, mutta ne kukkivat tosi runsaasti ja kauan aikaa.

  Varmaan perhoset tulevat mainitsemastasi perhosjuomasta aika huppeliin, joten onhan niillä hauskaa…

  Oikein hyvää kesän odotusta Hymyilevä!

  • tammikuu44 sanoo:

   Sinänsä mainio keksintö tuommoinen perhosbaari ja varmasti houkuttelee perhosia. Pitää yrittää kesällä jonkinlainen härveli pihaan rakentaa!

   Näillä seuduin perhoset ovat kovasti vähentyneet. Apollo-perhosia on joskus näkynyt.

 2. Delilah sanoo:

  Lapsuuteni kotipihalla kasvoi kesäisin paljon kukkia, oli omenapuiden ja marjapensaiden kukkia, harjaneilikoita, sormustinkukkia, keisarinkruunuja, akileijoja, leimukukkia, malvaa, ruusuja jne. Perhosia oli paljon ja monenlaisia. Nykyään lepää puutarhuri haudan povessa, pihamaa villiintynyt, kukat harventuneet, jotkut laadut kadonneetkin ja perhoslajeja vain muutama.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tässä kvartaalitaloudessa ihminen raivaa tieltään kaiken, mistä ei ole rahallista hyötyö.

   Nyt ovat jo menneet perhoset lähes kaikki. Puutarhat villiintyvät.

   Pitää rakentaa näiden viimeisten perhosten iloksi edes perhosbaari sitten kesällä.

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Tuntuu kuin perhosbaarireseptisi tuottaisi pirun väkevää kiljua. Kyllä sitä litkinyt neitoperhokin on pian siipi maassa ja pääkallokiitäjäkin lentelee päin männikköä, koska juomaa riittää.
  Olen kyllä huomannut, että perhoset pitävät oluesta. Viime kesänä eräs nokkosperhonen sammui mökin verannalle unohtuneeseen oluttuoppiin. Vein sen aurinkon virkistymään ja kyllä se tunnin kuluttua oli häipynyt.
  Perhosia enemmän tuntuvat kuitenkin olutlaseja kiinnostavan juopot ampiaiset, joita olen tavannut vastaavanlaisissa tilanteissa. Krapulassa ne ovat pirun ärhäkkäällä tuulella ja selvittyään suorastaan hyökkääviä.
  Ilmeisesti kaljatuoppi ei sovi perhosille. Todennäköisesti niitä pitää juottaa avonaisemmasta astiasta. Vai mitä mieltä ovat mynämäkiset asiantuntijat?

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   En ole vielä saanut oppia perhosbaarin pitämisestä, joten tietämykseni ei riitä koskien käytettävien juoma-astioiden mallia. Kallistun kuitenkin sille kannalle, että astian tulee olla melko avonainen, toisaalta taas siihen tulee kutsumattomiakin juojia kuten kärpäsiä ja mehiläisiä, jopa muurahaisia. Toisaalta taas voisi ajatella, että koska perhonen työntää imukärsänsä juomaan, voisi paikallaan olla jokin ovela systeemi, jossa perhonen joutuu reiän kautta imemään juomaa.

   Nyt on ehdottomasti mentävä sille kurssille, koska perhosasia kiinnostaa laajoja kansalaispiirejä!

   Eläimet juovat mielellään juovuttavia juomia, esimerkiksi sika kiintyy nopeasti alkoholiin: meillä oli sodan jälkeen sika (äitini on kertonut), sille annettiin pirtua johonkin vaivaan ja sekös siihen kiintyi.

 4. pasanen sanoo:

  Luonto käy niin ankeaksi, että perhostenkin on alettava ryyppäämään. Kohta kai sanotaan: päissään kuin perhonen!

 5. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Totta, norsutkin jossain köyhässä Intiassa joskus syövät käyneitä meloneja ja tulevat hurjiksi ja alkavat mätkiä toisiaan kärsällään ja reihua niin, että olkikatot taloista putoilevat.

  Punatulkut syövät suruunsa käyneitä pihlajanmarjoja ja letelevät hyvinvointivaltion ihmisten ikkunoita päin.

  ”Päissään kuin perhonen” kuvannee keskioluthiprakkaa?

 6. maria sanoo:

  En ole vielä malttanut maltaita perhosille tyrkyttää, kun on mennyt ns. parempiin suihin. Mutta idea vaikuttaa mahtavan hienolta.
  Meillä on taloudessa uroskarhu, joka itse asiassa on melko hentomielinen höppänä. Aikoinaan, nuorena poikana, hän vietti yökaudet perhosia tarkkaillen: oli laatinut juuri kertomasi sorttisen syötin ja sitten siihen laitettiin joku troikka valoksi; perhosia parveili piha täynnä.
  Itse olen havainut, että esim. yrttikasvit, kuten oregano ja minttu, keräävät violettien kukkiensa avulla paljon perhosia. Täytyykin oikein nyt keväällä kylvää perhoslaatuja pihaan, niin sitten voidaan vertailla perhostiheyttä.
  Vinkiksi: yhdessä puutarhakaupassa näin siemenpussin, jossa oli juuri näitä perhoslajikkeita sekaisin. Oiva tuuma! Ja perhosbaari kans!

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Meillähän on täällä läntisessä Suomessa valtavasti perhostietoutta! Panen tuon vinkkisi korvan taa. Siis siemenpusseja etsimään.! Vertaileva tutkimus alkaa siis kesällä.

   Siitä uroskarhusta voi olla paljonkin apua kesällä perhosbaaria järjesteltäessä. Meillä on nimittäin myös taloudessa uroskarhu, mutta aika äkkipikainen. Se on kiintynyt lintuihin ja pienellä opastuksella sen varmaan saisi kiintymään perhosiinkin. Mutta juomanlaskijaksi en sitä päästä.

 7. maria sanoo:

  Näin on! Haastamme siis nyt kaikki kiinnostuneet mukaan; on jotain mitä odottaa. Kenen baari vetää parhaiten suloisia siivekkäitä, siinäpä meille haastetta. Ja hei, mehän voimme myös kuvata niitä perhosia ja vaikka pitää yhteisen näyttelyn teemalla: Perhonen hymyilee baarissa tms. Ideakenttä on vapaa, nyt vaan uusia ideoita kehiin.
  Amiraalin kun bongais, niin kliffaa olis!

  • tammikuu44 sanoo:

   Tarkkailua varten täytyisi rakentaa puutarhaan myös ihmisbaari, jotta pääsisi samaan tunnelmaan perhosten kanssa. Voidaan koostaa ohjekirjanen perhosdrinkkien sekoitukseen. Dokumentointi valokuvien muodossa on tietysti pakallaan.

   Ehkä opintomatkat ulkolaisiin perhospuistoihin olisivat myös paikallaan.

   Amiraalin kohtaaminen olkoon tavoitteenamme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s