Hyvää naistenpäivää ja naistenvuotta, ryppypepput!

Naistenpäivän ikonit Lenita ja Borghill.

Nyt vietetään riemujuhlaa, hyvät naiset! Erityisesti eläkeläiset, sillä vuotuinen naistenpäivä on oikea vanhojen kantturoitten ilojuhla. Meissä on voimaa kuten Lenita Airistossa, joka voitaisiin yksimielisesti nimetä päivämme keulakuvaksi. Täältä pesee ryppyistä naisenergiaa: “Sataa vanhoja akkoja hameet korvissa!”

Naisten päivä on vanha, sen juuret ulottuvat jo aikaan ennen Lenitankin syntymää, vuoteen 1857. Silloin sadoittain työläisnaisia lakkoili New Yorkissa alhaisten palkkojen, pitkien työpäivien ja epäinhimillisten työolojen korjaamisen puolesta. Vielä on paljon tehtävää, että tasa-arvo saavutettaisiin eri puolilla maailmaa. Naistutkimuksen parissa pipeltävät nykyfemakot lienevät samaa mieltä.

YK julisti maaliskuun 8. päivän kansainväliseksi naistenpäiväksi vuonna 1975. Jotenkin se on jäänyt nuorien ja kauniiden, tavarastaan vähemmän tarkkojen feministien kiukuttelun varjoon. Päivä on kuitenkin todellinen vanhojen rautarouvien, nykyisten ryppypeppujen päivä. Lenita jaksaa vielä venyttää naamansa ryppyjä sileäksi mutta henkii  reipasta vaikeuksien-kautta-talvisota-henkeä:
– Sota-ja pula-ajan lapselle jäi sisimpään valtava taisteluhalu ja pyrkimys eteenpäin. Varsinkin sota-aika oli jatkuvaa kylmää, nälkää ja pelkoa. Sellaista ei halua toista kertaa kokea.(TS 8.3.)

Kun Turun Sanomat ottaa naistenpäivän keulakuvaksi Lenitan, Hufvudstadsbladet menee asian ytimeen. Siellä keulakuvana on ahvenanmaalainen 92-vuotia Borghill Lindholm, oikea intelligentti, joka lukee ahkerasti lehtiä ja on antanut kirjoituskoneensa soida näihin päiviin saakka.  Ahvenanmaalaisten keulakuva, jolla on jatkuvasti monta projektia meneillään. Ihannenainen. Vuosikertaviini, joka vain paranee vanhetessaan.
Helsingin Sanomissa esitellään naispostimerkit naistenpäivänaisille, oman elämänsä sankarittarille: Elina Haavio-Mannila, sosiologi, valtiotieteiden tohtori, eläkkeellä, Aira Samulin, monipuolinen yrittäjä, Ritva-Liisa Pohjalainen, pukusuunnittelija, muotoilija, Leena Palotie, tutkija, avaa geenien merkitystä, akateemikko, kansainvälisesti arvostettu geenitutkija,  Marja-Liisa Nevala, teatterivaikuttaja, Laila Hirvisaari, Karjalan kuvaaja, neljämiljoonaa painettua kirjaa.

Eteenpäin, harmaa emansipaatio!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, feminismi, ihmiset, ihmissuhteet, mynämäki, politiikka, sano suoraan, talvisota, vanhukset, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Hyvää naistenpäivää ja naistenvuotta, ryppypepput!

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Heippa Hymyilevä!

  Eipäs minun nuoruudessani puhuttu mitään naisten päivästä, vaikka naisten päivä onkin jo niin vanha. Ennen meillä maalla miesväki (isäni) pilkkasi naisia, vaikka maalaistalo ei yksinkertaisesti olisi tullut toimeen ilman naista. Nainen hoiti karjan ja perheen, hoitipa vielä peltotyötkin, tosin yhdessä miesväen kanssa. Kyllä nainen on ehdottomasti kantanut raskaimman taakan; nainen nousi ensiksi aamulla ylös ja illalla rupesi viimeksi nukkumaan.

  Oikein hyvä että naiset nyt pitävät puolensa eikä heitä enää alisteta nyrkin ja hellan väliin.

  Toivotan paljon onnea sekä nuorille että meille ikinuorille naisille!

 2. hymyilevä eläkeläinen sanoo:

  Onneksi nykyään on jo melkoinen tasa-arvo. Ainoastaan äijämäisimmät jääräpäät katsovat naisia jotenkin alaspäin. Ikävintä on se, että pappiskunnassa tuntuu pitkälle säilyvän ”nainen vaietkoon seurakunnassa” -ajattelu.

  Nämä nykyajan feministit ovat lässähtäneet suunsoittajiksi.

 3. Iines sanoo:

  Riemullista naisten päivää vaan Hymyilevälle ja kaikille muillekin!

  Ja riemullista jatkoa myös juhlapäivän jälkeen! Kunpa kaikki naiset avaisivat suunsa ja lakkaisivat miettimästä, miltä näyttävät suu auki.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kiitos, samoin sinulle.

   Minusta eläkeläisten, joilla ei enää tarvitse kumarrellaminnekään, pitää omaksi ilokseenkin olla suuna päänä. Jos ja kun puhuu päättömiä, ei sekään haittaa, menee vanhuuden höperyyden tiliin.

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Mielestäni Borghill Lindholm ja kuka tahansa pirteä mökin mummo hakkaa tyylikyydessään valtakunnan turhimman räpätäti Lenitan.
  Sitä paitsi minulla on varsin miellyttäviä kokemuksia ahvenenmaalaisista kotiseutunaisista, jopa miehistäkin, jotka ovat olleet minulle kohteliaita ja ertyisen rohkaisevia opettaessaan minulle kädestä pitäen purjehduksen alkeita kaljaasillaan.
  Ruotsinkielikin soljuu heltä samettisen pehmeästi. Ilmeisesti sksi, että juovat sitä Arlan maukasta maitoa.

  • hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Olen täysin samaa mieltä kanssasi: todellista tyylikkyyttä edustaa Borghill. Nuo luuviulut, peruukkipäist vanhukset, joiden naamänahka on kiristetty, pilaavat kunnon iäkkäiden ja arvokkaiden eläkeläisten maineen!

   Mitä häpeämistä on harmaissa hiuksisssa? Päinvastoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s