”Maassa maan tavalla”

A-talk-ohjelmassa haatateltiin myös monia maahanmuuttajia, jotka ovat oppineet kielen, saaneet töitä ja ovat sopetuneet hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan.

Ilmaan jäi leijuman harvinainen yksimielisyydeltä tuntuva tunnelma eilisen (8.4.)  TV1:n A-talk-ajankohtaisohjelman jälkeen, vaikka keskusteltiin kiperästä ja kaperasta aiheesta, maahanmuuttajista. Jutta Urpilainen (sd) sai jopa Anni Sinnemäen (vihr.) ymmärtämään, mitä Maassa maan tavalla -lause tarkoittaa. Keskustelijoina ohjelmassa olivat myös Jyrki Katainen (kok) ja Timo Soini (ps).

Vasta ohjelman loppupuolella tuli tuulta purjeisiin ja suukopua, joka kuitenkin pysyi lähes esimerkillisesti Jutta-open aisoissa. Kuulijan kannalta tärkein tuli selväksi: jokaisella ihmisellä on ihmisarvo, samat oikeudet ja velvollisuudet,  jokainen Suomessa asuvan on noudatettava maan lakeja samoin kuin esimerkiksi työehtosopimuksia jne.

Kun tämä mahtui  poliitikkojenkin kalloon, vihreänkin, on siis toivoa, että maahanmuuttopolitiikassa aletaan löytää yhteistä säveltä, osataan olla tolkullisesti ainakin eri mieltä.  On tosiaankin viisasta lähteä Jutta Urpilaisen ajatuksesta Maassa maan tavalla.  Sen vaatiminen ei ole rasismia.  Sen voi  monikulttuurisuutta hehkuttavakin hyväksyä.

Keskustelijat hyväksyivät pienin mutinoin myös Jutta Urpilaisen esittämän ajatuksen, että ei ole mitään järkeä haalia kielitaidottomia ja ammattitaidottomia ihmisiä maahan, jos meillä on itsellä 300 000 työtöntä. Hyvin lähellä on vaara, että syntyy kahdet työmarkkinat.  Oikeastaan nehän ovat syntyneet jo nyt. Aamun Hesarissa on kuuden palstan otsikko: Rakennusliitto pelkää etelän hämäräbisneksen leviävän Lappiin. Virolaisrakentajat kuumentavat tunteita.

Kysymyksessä on rakennusyhtiö Skanskan toiminnat: se aikoo palkata rakennusmiehiä Virosta vaikka Rovaniemellä on lähes 400 työtöntä rakennusmiestä, koko Lapin alueella yli 1000. Miksiköhän?  Rakennusmarkkinoilla ei kuulemma enää pärjää, jos työntekijöille maksetaan työehtosopimusten mukaista palkkaa ja sosiaaliturvamaksuja.

Maahanmuuttopolitiikkaankin saataisiin jotain tolkkua jo sillä, kun ensin pantaisiin kuriin kotimaiset työnantajat. Monenmoisen ketjutuksen kautta työllisyyden parantamiseen tarkoitetut rahatkin valuvat nykyisin ulkomaisten hämäräfirmojen pyörittäjille. Suomessa arvellaan olevan esimerkiksi 30 000 ulkomaista rakentajaa ja 14 000 työtöntä kotimaista.

Maahanmuuttajia ei saa käyttää hyväksi, mutta ei sallia sosiaaliturvamme hyväksikäyttöäkään.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, Mediamaailma, mynämäki, politiikka, sano suoraan, televisio, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

22 vastausta artikkeliin: ”Maassa maan tavalla”

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Jäi valitettavasti katsomatta, mutta voisihan sen katsoa netistä.

  Varmaan useilla eri aloilla Suomessa on näitä hämäräheikkien markkinoita, jotka olisi saatava kuriin, ja maksamaan laissa säädetyt veronsa.

  Eu:n sisältä tulevista maista on kai ihan laillista tuoda miehiä rakentajiksi. Palveluammateissa ainakin virolaisia lienee jo melkoinen joukko.

  • tammikuu44 sanoo:

   EU-maista saa tuoda työntekijöitä mutta näille pitäisi maksaa myös sama palkka kuin suomalaisille!! Nämä hämäräfirmat maksavat alipalkkoja ahneudessaan ja tekevät siis väärin niin palkkaamiaan virolaisia ja muita ulkomaalaisia kohtaan samoin kuin suomalaisia työntekijöitä kohtaan ollessaan näitä palkkaamatta.

 2. maria sanoo:

  Käännetty arvonlisävero on kai tuomassa tähän epäkohtaan jotain kohtuutta. En oikein tiedä miten se toimii, mutta tiettävästi vempulointi vaikeutuu, mikä on hyvä asia.
  Tuosta suhtautumisesta maahanmuuttajiin sanoisin, että jokaisen todellinen suhtautuminen punnitaan vasta sitten kun naapurustoon ilmaantuu aivan eri kulttuurista tuleva, vierasta kieltä puhuva ihminen tai perhekunta. Jos klaaraa hyvin tutustumisen ja vieraiden auttamisen kohtuuden rajoissa, voi vasta sanoa olevansa aidosti suvaitsevainen.
  Sympatiaa tunnen tänne tulevia kohtaan, olenhan itsekin sotapakolaisen jälkeläinen.

  • tammikuu44 sanoo:

   Eipä kai kellään ole mitään vastaan pakolaisia, jotka etsivät turvapaikkaa. Toinen asia on sitten, missä määrin on järkevää majoittaa EU:n ulkopuolelta tulevaa ihmisjoukkoa, joka ei muodostu pakolaisista vaan ovat jostain muusta syystä maahanmuuttajia. Meidän pitäisi myös pystyä elättämään tuo ihmisjoukko. Mistä rahat tai työtä, kun yhdelläkään ei ole kielitaitoa tai ammattitaitoa mihinkään.

   Meillä on 300 000 omaa työtöntä, jotka kaipaavat työtä ja osaavat ammattinsa. Mitään halpatyövoimaa tänne ei saisi rahdata mistään. Palkat on maksettava suomalaisten työehtosopimusten mukaisina kaikille.

   Maahanmuuttajan pitää opetella kieli ja suomalaiset tavat toimia. Ammattitaitoakin pitäisi olla. Monet ovat sopeutuneet.

   Eikä suomalainen tutustu helposti edes suomalaiseen naapuriinsa, mitään erityistä muukalaisvihaa tuskin on siinä, jos ei kovin äkkiä tutustu vierasta kieltä puhuviin naapureihinsakaan. Vähitellen se kuitenkin tapahtuu väistämättä.

   Erilaisia kulttuureita tietenkin pitää suvaita, mutta erityisesti tulisi pitää kiinni myös suomalaisen kulttuurin vaalimisesta ja kehittämisestä.

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Kerrankin Urpilainen puhui asiaa. On sellaista on jo pitkään odotettukin.
  Ei täällä mitään murjaaneja ja muita ulkomaanelättejä tarvita, niin kauan kuin oman maan kansalaisetkin työttöminä ilmaista leipää jonottavat. Tosin iso prosentti oman maan työttömistä ei kovin innokasta työhinkua tunne.
  Sotapakolaisuus, johon Maria viittaa, saattaa liittyä suomalaisten evakuointiin Karjalasta. Se onkin aivan eri juttu. Oman maan kansalaisten oli pakko lähtaä Neuvostoliiton valtaamalta alueelta. He tulivat omaan, sodan kaventamaan kotimaahansa. Eivät olleet maahanmuuttajia. Raskaan ja kunniakkaan tien kulkivat eikä heidänkään vastaanotto, ikävä kyllä, ollut aina kovin kaksinen.

  • Varmasti raskaan tien kulkevat kaikki, jotka lähtevät sodan jaloista ja etsivät paikkaa, jossa heitä ei vainota. Näitä samanlasia sotapakolaisia kuin suomalaiset evakot Karjalasta, joka sotahötäkässä muuttui NL:n alueeksi, ovat myös esim. Somaliasta sodan jaloista paenneet.

   HS:ssa on tänään (10.4.) juttu somalipakolaisesta, joka lähti 1990 Somalian sisällissotaa pakoon (Kotimaa A6) ja on juttua myös näistä 30 000 Suomessa työskentelevästä ulkomaisesta rakennsumiehestä (Kotimaa A 18). Turvapaikan hakijoita on velvollisuus auttaa, mutta alipalkatut ulkomaalaiset vievät suomalaisten työpaikat ja ovat vaaraksi laillisesti toimiville yrityksille yhtä hyvin kuin ammattiyhdistysliikkeelle.

   Maan tapa ei ole toimia esimerkiksi työehtosopimusten vastaisesti. Maassa maan tavalla!

 4. maria sanoo:

  Sotapakolaisuus aiheutuu tietysti aina sodasta. Suomalaisilla sotapakolaisilla oli tietysti se hyvä puoli, että osasivat jo kielen, ainakin periaatteessa, vaikka molemminpuolinen ymmärrys ei aina edes kielellisesti löytynyt.
  Pakolaisuus on hyvin rakenteellinen asia, ja tietysti mukana virrassa on myös heitä, joiden status ei vastaa sitä reikää, jonka EU-maat ovat veistäneet. Ylipäänsä olisi kiinnostavaa tietää, mistä syistä ihmiset joutuvat maistaan mierontielle. Taustalla on ehkä absoluuttista köyhyyttä, ruuan ja veden puutetta ja sodat jne. Rikollosuus sikiää juuri tilanteesta, jossa ei ole mitään menetettävää; ihmiskauppa rehottaa ja julmuus kärjistyy.
  ””””alipalkatut ulkomaalaiset vievät suomalaisten työpaikat ja ovat vaaraksi laillisesti toimiville yrityksille yhtä hyvin kuin ammattiyhdistysliikkeelle.””””””kirjoitti Hym. Niinpä, mutta siksipä juuri suomalaisen lainsäädännön ja viranomaistyön pitää valvoa tilannetta ja estää väärinkäytökset, mutta mitenkähän on; jos veimerä merkonomiyrittäjä saa työmaalleen viidellä eurolla per tunti esim. virolaisen perheenisän, miettiikö hän siinä tilanteessa suomalaista perheenisää, jolle pitäisi maksaa peräti kymppi: tässähän se isänmaallisuus ja ryhti punnitaan.
  ””””””Ei täällä mitään murjaaneja ja muita ulkomaanelättejä tarvita””””, kirjoittaa K-M. Onkohan näinä päivinä tiukkapipoista toivoa, että ihmisarvoa halventavia ilmaisuja voitaisiin välttää näillä palstoilla…
  Hauska ja värikäs ilmaisu on mielstäni sellainen, jonka voi sanoa myös asianomaiselle, esim. Ahmed-nimiselle, sanokaamme vaikkapa raumalaisielle kebab-yrittäjälle ihan suoraan päin pläsiä, kun käy kuola takinpielustalle valuen nappaamassa iltapalaa hoippuessaan kapakkakierrokselta kaverien kanssa kotia kohti kolmen neljän aikaan aamuyöllä, jolloin kantasuomalaiset laiskuuksissaan vetävät sikeitä eivätkä viitsi palvella maksavia asiakkaita.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kyllä ihan vakavasti olen sitä mieltä, että suomalainen yrittäjä tai yritys ei saa palkata virolaista perheenisää eikä ketään alle Suomessa käytettävän palkkatason. Lopettakoon koko yrittämisen tai menköön itse töihin sillä palkalla, mitä virolaiselle perheenisälle tarjoaa!

   Samanalaista ihmisten hädänalaisen tilan hyväksikäyttöähän tapahtuu silloin, kun yritykset siirtävät tuotantoaan Kiinaan tai Intiaan tai muihin halvan työvoiman maihin, joissa työtätekeviä eivät mitkään lait tai sopimukset turvaa.

   Ihminen on ihminen ja ihmistä on kohdeltava ihmismäisesti. Olisi syytä uskoa silti sekin, että koko maailman vanottuja ja köyhiä suomalaiset eivät pysty yksin pelastamaan. Täysin järjetöntä on tässä maahanmuuttopolitiikassa puhua tyävoimasta, jota mahdollisesti tulevaisuudessa tarvitaan: mitään sosiaaliturvan varassa elävää työvoimareserviä ei saa havitella ahneinkaan työnantaja!

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Kiitos Maria ojennuksesta! Miten sattuikin hetkiseksi unohtumaan, että tässä prinsessanherkässä valtakunnassa ei sovi puhua eikä kirjoittaa asioista niiden kansan keskuudessa vallinneilla perinteisillä eli oikeilla nimillä. Yritän muistaa tämän.
  Mitä ilmaisua muuten suosittaisit korjattavaksi Tiernapoikien käsikirjoitukseen, ei Herodeksen, vaan sen toisen kuninkaan uudeksi nimeksi?

 6. 1baltic1bullet sanoo:

  Ilman ulkomaista painostusta
  asiaa ei olisi nostettu esiin, on se kumma.
  Kuukausi sitten kirjoitti hän:

  http://1baltic1bullet.wordpress.com/2010/03/14/immigration-politics-and-nationality-slave-plays-master-role/

  mm. kuinka maahanmuutto ja työvoimapolitiikka
  tässä hallituksessa ovat kuin nussivat serkukset,
  varoitti ammattiliittojen heikentämisestä, jne.
  Ja nyt sitten poliitikot ovat valaistuneet…
  ihmeellistä, kertakaikkiaan. Taitaa olla tämä 1paltti1kuti
  ennustaja, mitähän muuta se visioi…?

  • tammikuu44 sanoo:

   Kiitos kommentista!

   Hyvät ihmiset, nyt kannattaa näpsäyttää tuota kommentissa annettua osoitetta ja tavailla sieltä löytyvää juttua – on muuten kirjoitettu ihastuttavan notkealla ja nuorekkaalla tyylilläkin!

 7. maria sanoo:

  K-M:lle: Ei ole kyse prinsessanherkkyydestä vaan siitä, että en oikein jaksa nähdä perusetta, miksi esimerkiksi miniäkokelaani sisaren tytärtä, kaunista pikku-Ilonaa, kutsuttaisiin ”murjaaniksi” pelkästään sen takia että hänen ihonsa on kahvinvärinen. Isä kun sattuu olemaan ranskalainen, afrikkalaisperäinen DI.
  Että näin vuonna 2010. PS. Onko historianopettaja K-M mahdollisesti jäänyt eläkkeelle jo 50-luvulla?

 8. Hei ihmiset, lukekaa nyt tuon 1baltic1bullet- nimimerkin kommentti ja klikatkaa sinne miehen blogin puolelle: kirjoittaa hyvin ja asiaa, samasta asiasta kuin minä mutta paremmin.

 9. maria sanoo:

  Olen lukenut, olen! Asiallinen oli kirjoitus ja perusteltu. Näinhän se on, että esim. EK toivottaisi tervetulleeksi kaikki ulkomaalaiset, jotka oppisivat kielen parissa viikossa ja tekisivät kaikki kotosuomalaisten halveksimat työt hyvin pienellä korvauksella. Se jos mikä lisäisi sitä paljon puhuttua kansainvälistä kilpailukykyä!
  Olisi kiinnostavaa kuulla K-M:n kommentti ko. kirjoituksesta. Kehotapa Hymyilevä tätä lehtorskaa keskeyttämään hetkeksi kotihommansa ja riisumaan esiliinansa ja käväisemään lukemassa ko. blogi.

 10. Kaisa-Maria sanoo:

  Olet Maria oikeassa! Osaan kyllä ottaa turpiini ja nostaa tassut pystyyn, kun tunnen olevani väärässä. Tällainen nettikeskustelu on varsin opettavaista. Vanhalla akalla on toisinaan taipumusta olla niin ärsyttävä, että jotenkin sitä itsekin ihmettelee. Yritän pysyä vastedes hyväksyttävämpien virsien laulukuorossa.

 11. maria sanoo:

  Kaisa-Maria: Saat veisata ihan mitä virsiä haluat, mutta minua henkilökohtaisesti loukkaa se, että heitellään ilmoille mitä sattuu, eikä oteta vastuuta sitten siitä. Ei tämä nettimaailma poikkea millään tavalla tavallisesta silmikkäin puhutusta, muista se! Kaisa-Marian kuuluu minun mielestäni nyt hävetä tassut pystyssä ainakin viikko, ellei kaksi, että menee hiukan humanismia kaaliin. Äläkä sinä Hymyilevä puolustele tuota koinsyömää lehtorskaa, jos ei itse kykene puolustamaan itseään, hankkikoon tuomarin! Näin on, perkele!

  • Jopa tulee kovaa tekstiä! Pitäisköhän ruveta puhumaan niistä lutherkirkkolaisista, voisimme kaikki veisata samaa virttä.

   Koinsyömähän se tietusti on tuo Kaisa-Maria, että hyvää sille tekee kuritus!

 12. maria sanoo:

  Jumalavita, näin on! Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee. Tämä pätee eritoten kuivankälppeisiin, poteroihinsa asettuneisiin kärisijöihin, jotka katselevat maailmaa keittiön ikkunoiden salusiinien raosta.

 13. Kaisa-Maria sanoo:

  Kiitän Maria rehdistä ja sanavalmiista palautteesta. En voi sille mitään, että pieni puolustusmekanismi alkaa vaiston varaisesti toimia ja tassut ihan rauhallisesti laskeutua.

 14. Tämä sosiaalinen media on totta totisesti hieno keksintö! Jatketaan samaan malliin!

 15. 1baltic1bullet sanoo:

  Niin, siis tuntuu olevan enemmän vaikutusta kun asiaa heittää
  englanniksi, sitä kun on eräs ministeri niin brändi tietoinen niin bränditietoinen että…
  Omasta kansasta ja sen nurinoista ollaan yhtä välinpitämättömiä
  kuin Ruotsin herrat konsanaan… onko se siis niin,
  kun joku ulkomaan toimittaja kysyy että onko teillä orjuutta,
  niin jo taas alkaa Suomalainen ministeri kiireesti kakomaan ja
  pyyhkimään käsiään housun pieliin (herran pelko…) tai että onko
  teillä Mafia…

  http://1baltic1bullet.wordpress.com/2010/04/02/russian-mafia-estonian-mafia-where-is-finlands/

  …ei pidä ottaa provosoivaa ruotsalaisten homottelua yms. vakavasti, sehän on vain
  sitä kuuluisaa populismia… :D

  Hyvä ploki sulla, Hymyilevä Eläkeläinen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s