Työaikaa lyhennettävä – tolkuton työnteko on järjetöntä

Pidennetylle työuralle johtava kyltti.

Ahkeruus kovankin onnen voittaa. Ahne työlle. Työ on elämän rikkaus.
Tuommoista ja muuta yhtä typerää on vuosisatoja isketty ihmisen päähän.  Hiessäpäin leipäänsä syövän mielessä on koko ajan kangastellut eläkkeelle pääsy. Nykyinen tolkuton työnteko on yhtä järjetöntä kuin jatkuvan kasvun ihanne.

Nyt talouselämämme muka vaatii pidempiä työuria. Joku rohkenee silti kuiskata, että eläkeiän nosto ei välttämättä tuo hyötyä talouselämällekään. Tuollainen kuiskaaja on  tamperelainen sosiologian professori Harri Melin. Mies joka uskaltaa sanoa sen, mitä työssä päkeltävät ovat hiljaa mielessään jupisseet. TS:n haastattelussa (TS 11.4.) mies laukoo näinkin: “Eläkeiän nosto ei välttämättä lisää verotuloja.”

Istu ja pala!

Jospa  nykyinen palkkatulojen pohjalle rakentuva verotusmalli ei olekaan ainoa tapa valtion rahoittamiseksi? 60-luvulla oli toinen malli; yritysverotuksen osuus oli suurempi, miten olisi pääomaverotuksen suurempi osuus…

Kun vanhat työntekijät vievät paikan nuoremmilta,  se ei tunnu oikealta, ei edes kohtuulliselta. Vanhassa ei ole vara parempi, nuori on näppärämpi sanoissa ja töissä, joustavampi, innokkaampi. Vanhojen on siis päästävä aikaisemmin eläkkeelle!

Työurat eivät välttämättä pitene vaikka eläkeikää nostettaisiinkin. Sairaus iskee vanhukseen oli eläkeikä mikä tahansa, uupumus tulee ja vie sairaslomalle, sairaseläkkeelle. Työnantaja sanoo irti mieluummin vanhan kuin nuoren työntekijän. Tämähän on jo nähty. Korotettu eläkeikä ei estä sanomasta irti terveitäkään ikääntyviä ihmisiä.

Vanhoille voi kyllä antaa mahdollisuuden jäädä töihin pitempäänkin. Niinhän voi tehdä jo nykyisinkin. Ihmettelen vain, että mitä annettavaa esimerkiksi 60 vuotta täyttäneellä opettajalla on oppilailleen? Vanhat vitsit, ehkä.

Sitä paitsi yhteiskuntaa on mielipuolista perustaa jatkuvalle taloudelliselle kasvulle, joka kiihdyttää itseään  luonnonvaroja tuhlaten ja saastuttaen.
Mitä mieltä on tolkuttomalla työnteolla?
Voisiko vähemmän olla enemmän?

Hyvät ihmiset: tärkein tavoite onkin työajan lyhentäminen!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, nuoret, politiikka, vanhukset, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

26 vastausta artikkeliin: Työaikaa lyhennettävä – tolkuton työnteko on järjetöntä

 1. Hirlii sanoo:

  Huraa ! Sinä sen sanoit.

  Työttömät ja eläkeläiset maksavat myös veroja, se unohtuu aika usein, että hekin ovat veronmaksajia. Tulovero on 1,5 prosenttia suurempi työttömällä kuin työssä käyvällä, ja tuo +1,5 prosenttia on minusta aika kohtuutonta.

  Työaikaa vähentämällä loisimme enemmän työpaikkoja, ja työssäkäyvät voisivat paremmin. Työväenliike sai aikoinaan aikaiseksi 8-tunnin työpäivän ja 5-päiväisen työviikon. Nyt voisi totisesti alkaa ajamaan 6-tunnin työpäivää/30tunnin työviikkoa.

  Jatkuva kuluttamisen kasvattaminen ja taloudellisen hyödyn tavoittelu ei pitkällä juoksulla tuota kuin hyödyttömiä hyödykkeitä, työuupumukseen kaatuvia ihmisiä ja tuhoaa luontoa ja luonnonvarojamme.

  Saapas nähdä mikä poliittinen liike uskaltaa ottaa askeleen siihen suuntaan, että kertoisi ajavansa lyhyempää työviikkoa ja vähempää kuluttamista.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kun luin tuon Harri Melinistä kertovan jutun TS:sta, en ollut uskoa lukemaani; on siis viisaita ihmisiä (meidän lisäksi), jotka ovat lyhyemmän työviikon ja pienemmän kulutuksen kannalla!

   Mikä puolue tosiaan uskaltaa ajaa tämmöisiä ajatuksia ja vielä niin, että ei tähdättäisi osakkeenomistajien onnen vaan tavallisten ihmisten elämänlaadun parantamiseen.

   ( Vasta nyt olen saanut näköpiiriini Risto Ahdin Ne kymmenen käskyä. Menen hakemaan opuksen tänään Mynämäen kirjastosta. Olen lainannut muita Ahdin runokirjoja, kun en sitä yhtä ainoaa omaani löydä.)

  • pasanen sanoo:

   Eihän se käy, että tehtäisiin töitä vähemmän viikossa. Jouduttaisiin palkkaamaan uusia työntekijöitä, siis lisää potentiaalisia kulueriä. Nykyisissäkin uupujissa on firmoilla kestämistä. Kansainvälinen, kansallinen ja kunnallinen kilpailukyky voisi vielä romahtaa. On kunniakkaampaa tehdä konkurssi väen vähyyden kuin paljouden vuoksi. Puheet verkostoista ja ryhmän luovuudesta turvallisuuden ilmapiirissä ovat niiden höpinöitä, joilta on kadonnut tuntuma ahdistuksen ja pelon aikaansaamasta tehosta ja energiasta sodan aikana. Taloudellinen kilpailu on sotaa, johon ei luusereita kaivata jaloissapyörijiksi. Poliitikot ei sitä paitsi ymmärrä mistään mitään. Minä oon pennusta asti puskenut töitä vähintäin 60 tuntia ja tiedän kyllä mistä puhun. Nimimerkki työ kunniaan.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Ei minustakaan jatkuva työurien jatkaminen ole järkevää, koska ihmiset tulevat vanhoiksi ja sairaiksi. Nuoret koulutetut ihmiset eivät saa pysyviä työpaikkoja, heidän pitäisi perustaa perhe ja kasvattaa lapset aikuisiksi. Näistä nuorista tulee helposti ”menetetty” sukupolvi, joka kokonaan putoaa väliin. Jäädään mielenterveyssyistä eläkkeelle jo 20-30 ikävuoden vaiheilla, ja loppu elämä on sitten eläkkeen kanssa kituuttamista.

  Opettajia taitaa uhata loppuunpalaminen. Pojillani oli alakoulussa opettaja, joka oli nuorena opettanut heidän isäänsä, ollut nuori ja iloinen ihminen. Viimeisinä vuosinaan hän oli ollut väsynyt ja kiukkuinen vanha nainen, josta lapset eivät pitäneet.

  • Nuorille töitä ja vanahat eläkkeelle! Siinä hyvä vaaliteema jollekin rohkealle poliitikolle.

   Kokemuksesta tiedän, miten käy vanhenevalle opettajalle: tulee kiukkuiseksi nalkuttajaksi.

   • pasanen sanoo:

    Sitähän minäkin mietin, että olisinko mieluummin vanha ja viisas vai vinha ja Vaasas!

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Jotkut vanhat eläkeläiset osaavat ja tietävät tietynlaiset asiat paremmin kuin ne näppäinsormiset nuoret. Jos tätä tietoa tarvitaan, niin kyllä eläkeläisenkin työpanos on arvossaan eikä sorra nuoria. Varsinkin jos siitä maksetaan, sillä monikaan ei saa liikaa eläkettä ja kokemuksesta tiedän, että eläkkeellä joutilaana pöllötteleminen se vasta typerää hommaa onkin.

 4. 1baltic1bullet sanoo:

  ”Arbeit macht Frei”
  Leikataan eläkkeet, mutta eihän se haittaa kun eläkkeelle ei pääse! ;-)
  Tämä hallitus yrittää nyt viimeisillä metreillään puristaa läpi sellaisen lakiryppään, joka on kirjoitettu EK:ssa ja Wahlroossin Tiistai-kerhossa.
  Ja koska Matti Vanhanen on julistanut hallituksen valmistelut salaisiksi, niistä tullaan vain tiedoittamaan, jos sitäkään.
  Jotenkin tuntuu siltä, että nämä ensikertalais-ministerit (Katainen jne.) eivät ole Isänmaan asialla. Kansakunnan henkinen tila on hälyttävä.
  Mutta eihän se rikkaita heilauta, nehän viettää joulunsakin Thaimaassa!

 5. maria sanoo:

  Työnantaja juoksuttaa mielellään asioillaan eläkeläisiä, joista ei tarvitse enää maksaa ns. palkan sivukuluja. Kun eläkeläiset tienaavat itselleen taskurahoja harrastuksekseen, työttömät ja nuoret joutavat reserviksi ns. parempia aikoja odottelemaan. Sekä työnantaja että eläkekäinen toki hyötyvät ja kivaa on!

  • tammikuu44 sanoo:

   Joo, ja minä olen tavannut niinkin hullun eläkekypsän opettajan, joka uskoi olevansa valmis jatkamaan työuraansa 68-vuotiaaksi, koska silloin eläkepotti kasvaa. Mihinkähän se niitä rahoja luuli sitten vielä sen rääkin jälkeen tarvitsevansa?

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Ahkerille nuorille on riittänyt ainakin tähän päivään asti töitä. Etenkin niille nuorille, joilla on työhalukkuutta ja jotka osaavat ja haluavat käyttää käsiään muuhunkin kuin läppärien näppäilemiseen eivätkä odota, että työnantaja tulee kotiovelle ovikelloa rimputtamaan ja unelma-ammattia tyrkyttämään.

 7. Kuitenkin erityisen huolestuneita ollaan juuri nuorisotyöttömyydestä. Sen poistaminen on ensiarvoisen tärkeää. On olemassa myös ammattitaitoisia nuoria, joiden usko tulevaisuuteen kyllä särkyy pitkän työttömyyden aikana tai pakotettuna johonkin työhön, joka ei millään lailla vastaa koulutusta. Moni hätäpäissään ottaa kyllä työn kuin työn ja on sellaiseen tottunut jo opiskeluaikanaan.

  Ei saisi luoda kuvaa tai todellisuutta, jossa nuoret kokevat maailman sellaisena, että koulutus ei kannata, koulutusta vastaavaa työtä on mahdoton saada.

 8. maria sanoo:

  On olemassa myös lukuisia korkeasti koulutettuja ja erittäin ahkeria nuoria, joille ei vain ei kysyntää ole. Myös monet opiskelijat joutuvat kituuttamaan tukien varassa, koska kaikki ns. hanttityötkin ovat laman myötä ja muutenkin vähentyneet. Käsitys ”ahkerista ja aina työtä löytävistä” nuorista on repäisty kyllä täysin omasta päästä. Yhtymäkohdat todellisuuteen ovat pahasti hakoteillä, jos tällaista kuvittelee. Tuo kästitys, etä aina tekevälle työtä löytyy, on peräisin suoraan 50-60 -luvuilta, jolloin esim. juoksupoja/tytön hommia oli tarjolla nuorille, eipä ole enää! Mutta: kukin tulee kai uskollaan autuaaksi jos ei todellista tilannetta halua ymmärtää, tai sitten ei yksinkertaisesti kykene kun omat kuviot ovat kutistuneet pieneksi navanympärysristeilyksi.

 9. Kaisa- sanoo:

  Ainahan voi ryhtyä itsenäiseksi yrittäjäksi, vaikkapa runoilijaksi, ja määrätä oman työaikansa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ja kannattaa pitää kiirettä! Runot tosin ovat lyhyitä ja ilmeisesti nopeasti väsättävissä, joten sopivat mainosti eläkeläisen yrittäjäkuvaan.

 10. maria sanoo:

  Eläkeläiset voisivat siis ryhtyä yrittäjiksi sankoin joukoin ja jalostaa neuvonsa tuttoisaksi liiketoiminnaksi. Näin Suomi pelastuisi ja kenties saataisiin uusia vientiartikkeleita, jolloin valuuttaakin taas virtaisi Suomi-neidon kukkaron pohjalle.
  Toisaalta: jälkeläiseni sanoi kerran vankan viisauden; miksi ihminen on englanniksi human being, eikä suinkaan human doing. Ihmisyyttä ei siis mitatakaan työnteon kautta, se olisi hyvä muistaa vanhan historian lehtorskankin, vaikka niin kovasti näyttää vielä mieli karttakepin varteen tekevän. Lohdutukseksi voin sanoa, että sota, saati sitten sotien historian opetus, ei todellakaan tarvitse eikä kaipaa yhtä miestä/naista, vaikka tämä kuinka olisi komentajan mieleen palvelualttiudellaan.

 11. Kaisa-Maria sanoo:

  Älä Maria pillastu! Jätä jotain hevosillekin.

 12. maria sanoo:

  Pillastu! Kyllä tämä sosiaalinen media tarvitsee jytyä elääkseen, ei siinä miedot lässynlässyn-komppaukset paljon mikltään tunnu!
  Hevosille ei jätetä yhtään mitään, paitsi se mikä ehkä kaverille vahingossa jää!

 13. Olet Maria oikeassa: kaikenlainen paskapuhe yhteishengestä ja jokaisen omasta osuudesta yhteisen hyvän eteen on ällöttävää. Kaikki haluavat olla niin kamalan positiivisia ja ymmärtäviä. Todellisuudessa lyödään kaverille puukko selkään, jos oma etu sen vaatii.

  Rasismi on erikseen, siinä ei ole mitään suoraselkäisyyttä, se on pelkkää typerää vihan lietsontaa. Mutta asioiden ja päättäjien tms. nuijiminen on aina paikallaan.

  Sitäpaitsi kärkevästi asioihin kantaa ottava ihminen voi vallan hyvin olla elämään positiivisesti suhtautuva: positiivista on sekin, että joku joskus uskaltaa sanoa ns. suorat sanat.

 14. Kaisa-Maria sanoo:

  Ihastuttavaa! Suoria sanoja teiltä houkuttelinkin.

 15. 1baltic1bullet sanoo:

  Siis…työtön maksaa 20% veroa. Työvoimatoimisto suorittaa siitä 20 prosentin ennakonpidätyksen RIIPPUMATTA SIITÄ MILLAINEN VEROPROSENTTI ko. asiakkaalla on. Vuoden lopussa ko. työtön/ puolityötön/pätkätyötön jne. saa sitten veronpalautuksia JOS siis saa.
  Näin valtio PAKKO-OTTAA 20% ja työtön joutuu tämän puuttuvan rahan (työt.korv. on noin 500€/kk ilm.veroja) elämiseen hakemaan toimeentulotukena, joka on taas KUNTIEN rahaa. Ja taas saadakseen toimeentulotukea on työttömän todistettava pankkiliikenteensä (KAIKKI panot/otot jne.), reseptinsä, kuittinsa,verotuksensa, liikkumisensa, puhelimensa, tv, lehti, asunto,petikumppani ja sen tulot, tulevaisuudensuunnitelmat, jne.etc.omg…
  Jos siis valtio EI ottaisi veroa, säästyisi ~80% työttömistä tältä nöyryyttävältä ja he**etin turhalta ja kuluttavalta (kaikille!) prosessilta.
  Ajatelkaapa mitkä SÄÄSTÖT! Mutta ei.
  Jürgen Kutikainen, valtiovaraintunari IV, Siilinjärveltä kertakaikkisesti pelaa peliä ja tupakoitsijan vankkuudella inttää toimivansa isänmaansa parhaaksi luomalla rakenteita ja systeemejä, jossa näennäistä toimintaa syntyy kuin Hölmölässä, jossa kannettiin valoa tupaan säkkikaupalla.
  Mutta onneksi sekin loppuu kun saadaan kolme uutta ydinvoimala-työmaata nielemään rahat vanhusten huollolta, lasten ja nuorten mielentr..jne. kyl te tiijätte.

  • tammikuu44 sanoo:

   Sanoisin, että näet asiat melko selkeästi.

   Tuo litania pitäisi saada iskostettua ensin työttömien ja sitten muidenkin suomalaisten kalloon. Valtion verotuskäytäntö ja yleensä korvauksien maksukäytäntö on nykymuodossa siinä mielessä kätevä, että se monimutkaisuudessaan vie mehut kenestä tahansa ja kiltimpi jopa uskoo, kun ei ymmärrä. Terve kapinahenkikin laimenee.

   Eläkeläinen se vasta ihmeissään onkin: 60-luvulla innolla veisattiin vallan toisenlaisia virsiä kuin nykyään Kutiainen kumppaneineen ja se nallekahu punaisissa housissaan. Muistaakseni rakennettiin hyvinvointiyhteiskuntaa…

   Ilolla panen siis merkille, että sen hyvinvointiyhteiskunnan puolustajat eivät ole kuolleet, uusiakin syntyy.

   Kutiainen ei sitä bemariiaan jätä. Joidenkin on huolehdittava myös siitä, että kaveria ei jätetä, työtöntäkään.

   Rohkeutta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s