Vappuhauskaa ja perinteitä

Ihan oikea,perinteinen jäätelökioski on ilmestynyt Mynämäen torille. Se avaa luukkunsa vappuna. Nam!

Vappu on kauhean hauska juhla. Kouluissa vappuaattona mikään ei ole niin hauskaa kuin kiellettyjen vesi-ilmapallojen heittely. Illemmalla voi nauraa, kun joku oksentaa. Hissiin pissiminen on myös hauskaa. Perinteisiä vappuruokia ovat vappusima, tippaleivät, vappupallot, vapuhuiska ja serpentiinit sekä silli.

**

Vielä 60-luvulla kevään kohokohta oli se, kun katujen kulmiin ilmestyvät jäätelökioskit: nyt on vappu ja kesä! Jopa maaseudulla kirkonkylän keskustaan ilmestyi jäätelökioski tai jäätelökärryt. Mikään maailmassa ei maistu niin hyvälle kuin jäätelökioskista ostettu tötterö. Vaniljaa, suklaata vai mansikkaa? Ei niitä muita ollut.

Jäätelönmyyjä kaivoi kauhalla kirotun kauan kylmävarastostaan, asetteli jäätelöä tötteröön, työnsi sitten tötterötelinettä lähemmäksi ostajan nenää, olisi tehnyt mieli jo nuolaista…

Kun tötterö sitten oli kädessä ja sitä lipaisi kielellään ja tunsi kylmän, makean maun, oli pakko sulkea silmät hurmioituneena. Aurinko pehmensi jäätelöä niin, että siitä tuli entistä makeampaa, himoittavaa, piti nuolaista tötteröäkin, sillä sulanutta jäätelöä alkoi valua, sitten hampailla pieni ilkikurinen haukkaus, sirahtava ääni, kun puraisi tötterön reunaa…

**

Mynämäessä on nyt aivan uuden uutukainen jäätelökioski. Siinä se seisoo torilla ihanan marjapuuronpunaisena. Ensimmäiset jäätelöt myydään vappupäivänä! Kunnassa on sittenkin päättäjillä kykyä tehdä oivallisia ratkaisuja.

Jäätelökioskin omistaja Lassi Kosonen sanoo saaneensa idean pojiltaan, jotka usein unelmoivat omasta jäätelökioskista. Tässä sitä sitten on kioskia kaikille mynämäkeläisille! Kioski on auki koko kesän aurinkoisina päivinä.

**

Perinteisesti  vappujuomien aiheuttamaa humalatilaa on  vaikea kontrolloida. Siihenkin on toki konstit. Lääketieteen sanakirjasta, joka on Reijo Pitkärannan ja Laura Mikkosen käsialaa, löytyy yksinkertainen ratkaisu. Pitää vain opetella pölykeuhkon latinalainen nimi: pneumonoultramicroscopicosilicovulcanoconiosis. Niin kauan kuin pystyy se sanomaan, voi vielä jatkaa vappujuomien nauttimista.

Hyvää vappua!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Vappuhauskaa ja perinteitä

 1. Hirlii sanoo:

  Kaupungissa kasvaneena olen pitänyt jäätelökioskin tuloa varmana kevään ja kesän tulon merkkinä. Ja luullut, että se kuuluu vain kaupunkilaisen mielenmaisemaan, mutta tietenkin: kyllähän j ä ä t e l ö kuuluu kaikkien suomalaisten sielunmaisemaan.

  Ja tuo ensimmäinen jäätelö, juuri noin himokkaasti sitä nuolee ja maistelee. Hymyssä suin. Aina se tuntuu yhtä ihanalta, se eka kerta :) – ne sitä seuraavat tötteröt eivät maistu ihan niin ihanilta, vaikka hyvältä maistuvatkin.

  Joku pieni mielenosoitus tekisi kyllä hyvää tänä vappuna ! Turussa niitä vappukulkueitakin on joka makuun, taitaa olla ainoa kaupunki Suomessa jossa punalippujakin kannetaan kahdessa (vai kolmessa) eri marssissa. Yhtenä vappuna katselin kun kaksi eri kulkuetta meinasivat mennä sekaisin toistensa kanssa tienristeyksessä.

  Tuo ’pölykeuhko’ pitääkin oikein printata paperille tai harjoitella sitä etukäteen niin hyvin ettei mene sanat solmuun, vappuna etenkään.

  Hyvää Vappua !

 2. Itse asiassa sellainen perinteinen jäätelökioski taisa tosiaan olla perinteistä kaupunkikamaa. Maaseudulla perinteisiä olivat kioskit, joissa myytiin virvokkeita yms.ja sinne tietysti otettiin se jäätelönmyyntikin!

  Kaipa turkulaiset nyt pienen mielenosoituksen järjestävät!

  Meillä kotona järjestetään eläkeläisvappurieha, jossa vaalimme vanhoja skandinavisia Valhallan juomatapoja. Nautimme juhlissa ruokaa ja sima-juomaa, jolla on elämää elvyttäviä voimia. Tunnemme vahvasti itsemme valkyrioiksi ja Odinin sotureiksi.

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Mynämäessä siis perinteisiin vappuruokiin kuuluvat myös ”vappupallot, vappuhuiska ja serpentiinit”.
  On komeaa, että se vappu oikein kunnolla siellä sisäistetään.
  Onko muuten mukavampaa pissiä ylös vaiko alas menevään hissiin?
  Ihanaa vappua sinne Mynämäkeen!

 4. Erityisen suosittua vappuruokaa on serpentiini. En tiedä kumpaan suuntaan menenssä on mukvampi pissiä, muta onhan sejoidenkin mielestä kovin vitsikästä.

  Mahdottoman mukavaa vappua sinnekin!

 5. Aili Nupponen sanoo:

  Minusta tuo pölykeuhkon latinalaisen nimen sanominen ei onnistu useimmilta vesiselviltä ihmisiltään, saati sitten humalaisilta…

  Miehelläni on muuten tuo juuri mainittu pölykeuhko, se tuli hänelle vuonna 1975.

  Muuten Oikein Hyvää Vappua sinne Mynämäelle sinulle Hymyilevä ja sille Karvaiselle Miehellesi!

  • Hyvää vappua Aili,
   ahaa, sinulle siis ei alkuunkaan tarjoilla terästettyä simaa, taitaa jäädä vähäksi tämän testin perusteella monen muunkin ryypiskely.

   Hyvät vappuhulinat myös lastenlapsille!

 6. Hanna sanoo:

  Kyllä tuo sinun diagnostiikkasanasi oli minulle ihan liian vaikea. Taitaa olla liian hyvää tämä kollegan suosittelema kuohuva juoma… Hauskaa vappua!

  • tammikuu44 sanoo:

   Aiaiaiaiaijai, kyllä on aikoihin eletty, mutta menköön nyt näin vappuna, että ilman testisanaakin lisää vain vappujuomaa… ja sille miehelle kanssa.Lapset hoitakon omat lystinsä.

   Hyvää Vapun-päivää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s