EU-mainosmiehet pudonneet omilta kärryiltään

"Kukaan ihminen ei ole tilasto vaan yksilö, josta meillä kaikilla on vastuu",totesi Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuoden lähettiläs Elisabeth Rehn.

Torstaina Turussa järjestetty EU:n teemavuoden tilaisuus oli kuin pehmeä cityjänis, kun sen olisi pitänyt olla aivan  päinvastoin. Kyseessä oli Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen teemavuosi 2010 – miten EU vastaa haasteeseen?  -tapahtuma. Tilaisuus oli avoin kaikille. Ja avoimeksi jäi myös yritys vastata tähän haasteeseen.

Järjestäjät olisivat voineet päivittää aihetta ja huomioida, mitä EU:ssa parhaillaan tapahtuu, pohtia Kreikan avustuspaketin vaikutuksia ihmisten köyhyyteen. Köyhyysogelmakin on saanut uuden ulottuvuuden. Nyt kysytään:

Kuinka paljon uusia köyhiä syntyy? Kuinka paljon uusia työttömiä syntyy? Miten kriisi koettelee köyhiä? Ovatko avustuspaketin maksumiehenä köyhät? Kuka avustaa köyhiä?

Apulaispäällikkö  Paavo Mäkinen toisteli sen sijaan vanhaa EU-levyä, jossa vain sivuttiin EU:n vastausta köyhyyden haasteeseen nykytilanne unohtaen. Kiihdyttävästä Kreikan avustuspaketista mies ei sanonut juuta eikä jaata. Apulaispäällikkö nikotteli kuullessaan yleisön joukosta esitetyn kysymyksen Kreikan rahoituspulmista: miksi pankkeja ei panna vastuuseen syntyneestä tilanteesta?

Nythän kreikkalaiset työtätekevät ihmiset saavat repiä velanmaksut omasta selkänahastaan. Tavallista ihmista ihmetyttää, miksi Kansainvälinen valuuttarahasto tai Euroopan keskuspankki ei ota vastuuta Kreikalle myönnetyistä lainoista. Riskisijoittajat ovat lyöneet rahoiksi. Pankeilla ei ole mitään vastuuta. Tulevilla köyhillä siis on?

Kreikan mielenosoituskulkueen banderolleissa luki: ”Ne maksakoot, jotka varastivat!”
Euroopan pankkejahan tässä nyt pelastetaan, ei Kreikkaa, jossa rikkaat ovat jo rikastuneet ja köyhät jatkavat köyhtymistä. Samoin Suomessa.

Elisabeth Rehn puhui sympaattisesti vanhusten ja sairaiden puolesta, kehotti solidaarisuuteen. Kuulija jäi kyllä epäilemään, että pienen ihmisen solidaarisuus ei tässä suurten katastrofissa auta. Yhä selvemmäksi käy, että EU:n päättävissä elimissä suhtaudutaan  lammasmaisen laupiaalla “Köyhät teillä on aina keskuudessanne” -periaatteella.

Kreikassa tulee jo ruumiita. Nyt olisi paikka seminaarille, jossa joku tietää jotain oikeasta, elävästä elämästä. Köyhyys pannaan nyt uusiin puihin koko Euroopassa. Nyt ei edes tutkijaprofessorin tekemät tilastot auta, ei auta toteamus, että työttömien ryhmässä on eniten köyhiä ja köyhyys on suhteellista kuten professori Susan Kuivalainen asiantuntevasti totesi.

Köyhyyden kyllä tunnistaa tumpelokin, kun se sattuu omalle kohdalle, eikä se ole yhtään suhteellista.

Professori Susan Kuivalainen selvitteli eurooppalaista köyhyyttä todeten, että köyhyyttä on monenmoista.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, vanhukset, Väkivalta, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: EU-mainosmiehet pudonneet omilta kärryiltään

 1. Hirlii sanoo:

  Tilastojen, lukujen ja käyrien takana on ihmisiä, se on totta.

  Suomalaisetkin osallistuvat (toistamiseen) pankkien (suuryritysten) ”pelastamiseen”, nyt pitää vain veronamaksajana maksaa tämä varsin epämääräinen ”kreikkalainen” pankki, jonka päämaja/omistajat lienevät aivan muualla kuin Kreikassa.

  Entäpä jos annettaisiin romahtaa vaan. Turvattaisiin ainoastaan palkansaajien ja yksityisten ihmisten säästöt, ei muuta. Ja talousrikolliset vastuuseen.

  On muuten jännä juttu, se ettei yhtään kerrota siitäkään kuinka Yhdysvalloissa miltei täysin kuivin jaloin selvisivät pienet pankkilaitokset ja -yritykset. Itsekin olen pienen varsinais-suomalaisen pankin asiakas tajuttuani viime laman aikoihin ettei näihin suuriin pankkeihin kannata säilöä pieniä säästöjään.

  Ja lietsotaan tätä ”uuden laman uhkaa”. Antaa romahtaa vaan, kaiken sellaisen minkä nuo talousrikolliset koettevat keplotella istelleen. Ollaan sitten kaikki köyhiä, mikäs siinä. Ehkä opitaan hiukka välittämään toisistamme enemmän.

  (hieman kärjekkäästi sanottuna kylläkin, mutta alkaa vaikuttaa todellakin siltä, että meitä jymäytetään nyt pahemman kerran)

  • tammikuu44 sanoo:

   Suurelta jymäyttämiseltä tämä tuntuu. Katainenkin tolkuttaa jatkuvasti, että suurtyöttömyys uhkaa, jos Kreikka ei meiltä rahapakettia saa. Samaa virttä veisaa Vanhanen. Eikös meillä jo nyt ole suurtyöttömyys?

   Tässäon nyt isojen poikien isot rahat kyseessä ja niiden pelastaminen.

   Potugali, Italia ja Espanja ovat samassa kunnossa kuin Kreikka. Miten mahtavat menetellä? Tietävät, että konkurssiin ei päästetä. Ehkä tarvitaan vielä muutamia apupaketteja lisää!

   Kreikkalaiset ainakin ovat raivona leikkauksista ja kiristyksistä. Mielenosoituksissa on mukana myös yliopistoväkeä, opiskelijoita, taiteilijoita, kotiäitejä, eläkeläisiä eli sellaista kilttiä ja ajattelevaa joukkoa. Eikä pidävähätellä väkivaltaa helposti turvautuvaa joukkoakaan, sitä voi olla enemmän kuin halutaan tunnustaa. Kreikkalaisten temperamentti on tunnetusti on tunnetusti helposti kuohahtava.

   Tosiaankin: ”Maksakoot ne, jotka ovat rahoja rosvonneet!”

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Miksi yllämainituista köyhyysasioista roudataan puhumaan rikkaat porskuttajat, kuten ökyporvari Elisabet Rehn, virassaan urautunut apulaispäällikkö ja joku ilmeisen reipasta liksaa nauttiva professori Susan, joka viisaudessaan ja tutkimuksissaan on viimein tullut siihen johtopäätökseen, että ”köyhyttä on Euroopassa monenmoista”.
  Se nyt tietää ihan kansakoulupohjalta jokainen rantapultsarikin.
  Olisi tehokkaampaa, että puhujanpöntössä kuultaisiin todellisia köyhiäkin, jotka ovat köyhyyskäytänön kokeneita asiantuntijoita.
  Erityisesti siihen pönttöön kaivataan henkilöä, joka EI TOTEA yhtään mitään, VAAN SANOO selkeästi, MITEN ongelmalliset asiat ratkaistaan!

  • Tämä EU:n nimissä tehävä köyhyyden torjuntatyö on pelkkää hämäystä, kukaan näistä EU-virkamiehistä ei välitä paskaakaan miten köyhilla pyyhkii. Sitäpaitsi tuossa seminaarissa vastauksena epäilyyn, että EU on sitä mieltä, että jokainen maa hoitakoon omat köyhänsä, Elisabeth Rehn selvin sanoi sanoi, että EU ei ole mikään henkilö, joten se voi vain koordinoda. Eli juuri niin kuin kysyjä epäilikin: EU:n asia ei ole köyhien asia – mutta pankit on pelastettava.

   Tämänaamuisessa Hesarissa joku Mandatumin ynnä Nordea-pankin kärsä ja Handelsbankkenin pääekonomisti kirjoittaa Kreikka-avusta otsikolla Kreikan kriisi antaa Suomelle mahdollisuuksia. En ole hirvinnyt sitä vielä lukea…
   Kyllä varmasti pankeille antaakin mahdollisuuksia lainata lisää riskisijoittajille, nyt on todistetty että ne saavat aina rahansa korkoineen takaisin, koska viime kädessä EU-maat maksavat.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Kun totta puhutaan, kukaan näistä rikkaista poliittisista päättäjistä tai muista maailman merkkimiehistä vähät välittää kaikista maailman köyhistä. Vaalien alla kaikki köyhät, työttömät ja vähäosaiset ovat ehdokkaiden huulilla, mutta kun vaalit ovat menneet, nämä asiat unohtuvat ö-mappiin.

  Köyhät ja köyhyys sen kun lisääntyy, keinottelijat ja rosvot rikastuvat. Vallanpitäjille tarvitsisi näyttää mistä tipu pissii, mutta heillä on käytössään asevoimat ja koko maan puolustus.

  EU suojelee roistoja, ja haluaa tehdä niiden elämän mahdollisimman miellyttäväksi ja rahakkaaksi. Rikollisten on helppo siirtyä maasta toiseen ilman kiinni jäämisen pelkoa.

  Tavallinen kansa kuihtuu ja kurjistuu…

  • tammikuu44 sanoo:

   Myös tämä rähmällään EU:n edessä oleva suomalainen rahamiesten ja hienostorouvien joukko, joka puhuu puuta heinää näyttääkseen visonääreiltä ja asiantuntijoilta,viis veisaa muusta kuin omista eduistaan.

   Kuinka moni on ottanut osaa esimerkiksi yhteisvastuukeräykseen tai nelonut nuttuja Etiopian vauvoille?

   Mynämäen Martta-yhdistys on saanut enemmän aikaan Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnassa kuin eurooppatiedotuksen ”asiantuntijat” kehumalla EU:ta seminaarissa muka pohtien, miten EU vastaa tähän teemavuoden köyhyyshaasteeseen.

   • Hirlii sanoo:

    Siihen uskon, että Mynämäen Martat saavat vastaisuudessakin aikaan enemmän kuin EU-virkamiehet tai byrokraatit.

    Ylipäätään ihmiset yhteen liittyessään ja toimiessaan jonkun muun kuin vain ja ainoastaan oman etunsa nimiin saavat aikaan vaikka mitä. Myös monilla kansalaisaliikkeillä on ollut jopa kansainväliseen poliittiseen päätöksentekoon merkittäviä vaikutuksia.

    Näissä ihmisten yhteenliittymissä, ryhmissä ja yhteisessä toiminnassa on se todellinen toivo.

    Kreikkalaisiakin yhdistää nyt yli sosiaalisten rajojen, ei vain mielenilmaukset joita meille näytetään. vaan luultavasti ne synnyttävät parhaillaan luultavasti jotain jonka varassa jaksavat elää. He joutuvat tosi koville siellä, monet.

 4. tammikuu44 sanoo:

  Kreikkalaisilla on vielä muistumia sotilasjuntan ajoilta. Silloin jaksettiin musiikin avulla. Tehtiin vastarintaa laulaen ja tanssien. Siinä yksi keino. Kreikkalainen teatteri ja elokuva ottavat herkästi kantaa thän päivään!

  Olen täysin kanssasi samaa mieltä tuosta yhteistoiminnasta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s