Älä laihduta -päivä tekis varmaan hyvää sullekin

Jasmine Hri jakoi viime viikolla Turun Hansa-korttelissa Älä laiduta -lehtistä.

Jos sinulle Turun Hansa-korttelissa tumma ja hoikka tyttö tajoaa esitettä, jossa on kutsu Älä laiduta -seminaariin, miten toimit? Lyöt kassilla päähän? Mitä keljuilua tämä nyt on?

Näin kävi minulle viimeisimmällä Turku-matkallani, vaikka en toki kassilla lyönyt, epäilin kuitenkin huonoksi pilaksi. Ehkä tapasit itsekin  viime viikolla työn nimeltä Jasmine Hri ja pysähdyit ihmettelemään.

Kyseessä on kansainvälinen vuosittain toukokuussa vietettävä Älä laihduta – päivä. Takana on vakava asia, syömishäiriöt. Päivän aikana Turun seminaarissa keskusteltiin mm. siitä, mikä saa ihmisen tavoittelemaan onnellisiuutta laiduttamalla. Tapahtuman järjesti Lounais-Suomen syömishäiriöperheet ry.

Naisihmiset on saatu uskomaan, että muodikas ja menestyvä nainen on luuta ja nahkaa. Naistenlehdet pursuavat laihdutusvinkkejä. Minkä ihmeen takia niin nuorten kuin vanhojen naisten tulee laiduttaa, vaikka tuloksia ei juurikaan synny, tai jos muutama kilo putoaa, se on tullut aina nopeasti takaisin – ja kaksinkertaisena.  Kauneus, terveys, hyvä kunto ja onnellisuus eivät ole koosta riippuvaisia!

Jasmine antoi minulle myös lupauskortin, jossa lupaudun  toimimaan mm. seuraavasti:
– en laihduta, en punnitse enkä mittaa itseäni
– en yritä muuttaa kehoani vastaamaan jokun muun luomia normeja
– hyväksyn itseni sellaisena kuin olen
– annan keholleni ruokaa silloin kun sillä on nälkä
– liikun vain huvin ja terveyden vuoksi, en pudottaakseni painoani
– mietin onko laihduttaminen koskaan todella auttanut minua

Seminaarin avauksessa Susanna Raitamäki julisti painorauhan. Siis: painorauhaa sinullekin!

Syömishäiriöistä lisää täältä.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, muoti, nuoret, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Älä laihduta -päivä tekis varmaan hyvää sullekin

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Ihan hyvä ohje tämä meille lylleröille ikäihmisille.

  Kokonainen armeija ihmisiä neuvoo kuitenkin päinvastoin kuin tämä solakka tyttö Jasmin Hri. Uskon että heilläkin on hyvät tarkoitusperät, mutta joskus silti saattaa joutua ojasta allikkoon kuten minä. Käteni tulehtuivat, ja syy on yhä tuntematon, mutta jonkin ajan päästä syykin selvinnee…

  • tammikuu44 sanoo:

   Tämä elämä on niin kovin ristiriitaista: lehdet pullistelevat ruokareseptejä ja joka nurkalla on hampurilaisbaari – ja joka lehti pullistelee laihdutusohjeita!

   Meitä eläkeläisiä ei ainakaan saisi yllyttää laihduttamaan. Tämmöisenä sitä nyt on kelvattava! Surettaa nuo nuoret tytöt, jotka vertaavat itseään anorektikkomannekiineihin.

   Toivon täällä hartaasti, että kätesi paranevat ja mikseivät paranisi!

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Ihan hyvällä asialla tämä langanlaiha Jasmine on. Minusta suloisesti kaljamahaistuneet miehetkin ovat paljon mukavampia kuin kaljuiksi punaniskoiksi itsenä bodanneet muskelikaapit, saati sitten kaikenmaailman kusiruipelot.
  Ihmisen luonteen näkee usein jo päältä. Olen aina viehtynyt pyknisiin tyyppeihin. Niillä pollakin pelaa usein paremmin.

  • Aina puhutaan vain liikalihavuudesta ja painostetaan ihmsiä laiduttamaan.Tässä ikuisessa laiduttamisessa on myös arvaamattomat vaarat: anoreksia on sairaus. Lisäksi tolkuton laihduttaminen voi olla merkki esimerkiksi kaksisuuntaisesta mielenhäiriöstä tai jostain muusta vakavasta mielen sairaudesta.
   Ann Heberlein mainitsee tämän kirjassaan En tahdo kuolla, en vain jaksa elää. Kirja kertoo hänen omasta sairaudestaan.

 3. maria sanoo:

  Nyt ollaan tärkeän asian juurella. Älä laihduta-tempaus on hyvä, mutta silti olen sitä mieltä, että kannattaa vähän katsoa mitä kitaansa tunkee. Ei tarvitse laihduttaa ollenkaan, mutta jos syö VAIN sen verran kuin tarvitsee, pääsee lähemmäs normaalipainoa ihan ilman laihduttamattakin; ei siinä ole kyse vartavasten laiduttamisesta vaan siitä, että ihmisen ei tarvitse koko ajan mussuttaa voileipää tai muuta tarpeetonta ravintoa, vallankin kun esim. lihan kulutuksen vähentäminen olisi hyväksi myös maapallon eliniän pidentämisessä, jos se nyt ylipäänsä nähdään tarpeelliseksi. (Meidän jälkeemme vedenpaisumus!?)
  Älä siis laihduta, mutta älä sentään lihotakaan itseäsi, jos vaan pystyt jotenkin olemaan lihottamatta. Tosiasia tietysti on, että esim. keskivartalon LIIALLINEN paksuus on vahingoksi ihmiselle, laihduttipa hän sitten tai ei!

  • Tuo on tietysti järkevää puhetta ja hyivn perusteltua ja solidaarista. Juuri noin pitäisi tomia.

   Mutta ihminen on heikko ja himokas.On paljon asioita joita ei voi tehdä vain ihan vähän:
   Sanopa taiteilijalle,että maalaa vain ihan vähän…
   voiko urheilija urheilla vain ihan vähän ja silti nousta huipulle… joudaan viinaa vain ihan vähän tai naidaan vain ihan vähän? Häh?

   Ihminen himoitsee myös ruokaa ja juomaa, ei voi hillitä itseään. Kai sillä syömiselläkin jotain vinksahtanutta mieltään paikkaa..

   Mutta silti olisi hyvä yrittää noudattaa neuvoasi, että syö vain silloin, kun on nälkä! Yritän pitää mielessä.

 4. maria sanoo:

  Ihminen on heikko ja himokas, mutta että myöntää olevansa heikko ja himokas, on jo pitkällä. Ei tarvitse juoda, syödä ja naida vain vähän, vaan kylliksi: miksi liikaa? Sitä sanotaan jo addiktioksi eli riippuvuudeksi, joka viittaa hiukan sairauteen. Bulimia elikkäs ahmiminen on yhtä paha psyykinen oireyhtymä kuin anoreksiakin, sanoo wanna be doctor.
  Itse syön kynsiä (vain omia), mikä on neuroosi. Lapsena söin saunassa myös aina varpaankynsiäni. Eiks oo pervoa….
  Nytkin joskus haluaisin syödä myös varpaankynnet, mutta en pysty. Syynä on ns. ”mukavan ihmisen helmavika” eli peruseksistentiaalisena ilmiönä persoonassa ilmenevä ja syvältä kumpuava pykninen tyyppiys.

  • Tunnustan kyllä, että aivoissani on jotain vikaa: ne eivät osaa ilmoittaa, että nyt ruoka riittää, ei sinulla enää ole nälkä.

   Varmaankin pitäisi opetella syömään oikein hitaasti ja rauhallisesti, mutta kun on vuosikausia 15 minuutissa oppinut hotkimaan ruokansa.

 5. Painonpudotus sanoo:

  Valinta on sinun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s