Kreikka-laina myönnettiin ilman päätä ja häntää

Pankit tarjoavat auttavan kätensä markkinataloudessa myös pienelle ihmiselle.

Valtionvarain, joita meillä  ei ole, ministeri tiivisti eilisessä eduskuntakeskustelussa oivallisesti Kreikka-tuen syvimmän olemuksen: pankkeja ei jätetä. Pankkeja vastuullisiksi  holtittomista lainoituksista vaatineineille hän tokaisi toisen totuuden: teissä ei ole päätä eikä häntää!
1,6 miljardin ensiapulainassa  on.

Päättömiksi ja hännättömiksi leimatut alkoivat heti lyödä ministeripoloista kuin vierasta sikaa. Ymmärtäähän sen. Jo yksi miljardi on niin paljon rahaa, että kun sen pinoaa 500 euron seteleistä, siitä tulee 220 metriä korkea pino. Miten sellainen pino voi pysyä pystyssä?  Sitä paitsi viimeistä seteliä asetellessa ainakin tuuli sen setelipinon jo kaataa.

Kreikkalaisiin – näihin helleeneihin, jotka ovat keksineet urheilun eli puhtaan sielun puhtaassa ruumiissa – luottavat tähän heti sanomaan, että kolmen atomivoimalan saaminen onkin tärkeää, ei  hiilijalanjälki pääse kasvamaan.

Päättömät ja hännättömät väittämään, että isokenkäisten asialla tässä kumminkin ollaan, kun pankit pääsevät taas kuin koira veräjästä. Että kansa  se maksoi  edellisessäkin lamassa pankkien holtittomuudet ja on maksanut sotakorvaukset, joiden maksajat on jätetty märkiin vaippoihinsa makaamaan vanhainkoteihin, että yksinhuoltajat ja työttömät ja pienellä eläkkeellä kitkuttelevatko nyt maksavat myös muiden valtioiden velat?

Että itsenäisyysmies Snellmankin, jonka kunniaksi liput on vedetty salkoihin, pyörii haudassaan. “Kaik män eikä piisantkaa“, sanoisi karjalaiseukko. Karjala takaisin -järjestön on muutettava pikaisesti vaatimuksiaan koko Suomea koskevaksi.

Päättömiä ja hännättömiä syytettiin populismista, koska he rahvaanomaisesti väittivät, että tässä häikäilemättömässä voitontavoittelussa, koko yltiömarkkinataloudessa on se vika, että se on päin persettä. Pankeille pitäisi panna suitset suuhun.

Vapaisiin markkinavoimiin ja riihikuiviin seteleihin luottavat sen sijaan kehottivat päättömiä ja hännättömiä ajattelemaan vähän sitäkin, kuinka suuria riskejä riskisijoittajat ja pankit ovat tässä Kreikka-asiassakin ottaneet. Pankit ovat hyväntahtoisesti antaneet lainoja, mikä niiden tehtäviin kuuluukin. Pitäisikö niiden nyt maksaa itse antamansa lainat ja vielä korkojen kera? Sikamainen vaatimus. Ja työttömyys lisääntyisi.

Laina myönnettiin. Kansa pitäköön päänsä kiinni! Tai työttömyys lisääntyy.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, hiilijalanjälki, ihmiset, Itsenäisyys, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

22 vastausta artikkeliin: Kreikka-laina myönnettiin ilman päätä ja häntää

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Herrojen pelko on katastrofien alku, sanon tässä ja nyt.
  Meillä oli Euroopan paras valtiovarainministeri, joka muka oli hoitanut Suomen raha-asiat erinomaisesti. Sanoisin tähän, että rikkaitten ja suurituloisten asiat. Tähän on liittynyt valtion omaisuuksien ja yhtiöitten yksityistäminen: on se hyvä kun on kertynyt kansalta koottua varallisuutta, joka voidaan siirtää yksityisiin – ja myös keinottelijoitten – taskuihin. Näin rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät köyhtyneet yhä lisää. Koko nykyinen hallitus on ollut tämän suuntauksen takana, ei yksin Kokoomus. Tätä politiikkaa on harjoitettu ainakin jo vuodesta 1989 lähtien, jolloin maallamme oli Harri Holkerin hallitus. Silloin Suomi oli Euroopan Japani, mutta sitä seurasi keinottelun mukanaan tuoma romahdus. Tästä voimme kiittää Mauno Koivistoa ja silloista Suomen pankin johtajaa Rolf Kullbergiä. Nyt meidän asiamme ovat jo pahemmassa jamassa kuin silloin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ja pahemmaksi aina menee tällä menolla. Opposition olisi nyt jaksettava jatkaa hallituksen harjoittamana politiikan arvostelua ja yhtä selkeästi kuten tuossa eduskuntakeskustelussa tehtiin. Nuoret olisi saatava ymmärtämään, että tämä tuhokapitalismi ajaa vain rahamiesten etua!

   Nyt ihmisten tulisi ajatella ja tehdä johtopäätöksiä tulevia vaaleja ajatellen.

 2. Hirlii sanoo:

  Äänestämisen kannalta onkin hyödyllistä tarkkaan katsoa ja kuunnella mitä siellä eduskunnassa puhutaan, koska tajuaa kenen ja minkä puolella kukin on.

  Siitä olin iloinen ja ylpeä, että oppositio otti paikkansa, ja komeasti ottikin. Kataiseltahan paloi pinna, hän hermostui ja muutkin Kokoomuslaiset puhuivat aivan sontaa. Vihreisiin olen pet-ty-nyt, ei yhtään hyvää puheenvuoroa, ainoastaan matelemista ja pelkuruutta. Eivätkö hekään tajua, että ydinvoimaloiden rakentamisella ja tällä rahanlainailulla on tekemistä keskenään. Sekin näkyi nyt hyvin, että meillä on sentään vahva vasemmisto olemassa. Kun vaan malttaisivat nyt vetää yhtä köyttä eivätkä alkaisi nokitella toisiaan.

  Rahaahan lainataan nyt Rahoittajilta jotka ovat jo luvanneet olla myötämielisiä ydinvoimaloiden rakentamisessa. Ja ensin otetaan velkaa, aivan tolkuton määrä, velkaa joka lainataan Kreikalle siinä toivossa että siitä saadaan korkotuloja/tuottoja. Ei ole mitenkään varma, että Kreikka maksaa velkansa ja jos Kreikan talous ei tästä korjaannu, niin a) Suomalaiset maksavat korkoineeen ottamansa miljardivelan b) ja kärsivät sen lisäksi tappiona Kreikkalaisille antamansa rahat. Lopputulos, kuka voittaa: Rahoittajat ja koronkiskurit tekevät hurjat voitot.

  Holtitonta talouspolitiikkaa nykyhallitukselta. Annetaan velkaa ilman vakuuksia, se on täysin käsittämätöntä touhua. Eihän tavallinen kansalainenkaan saa pankista lainaa ilman vakuuksia.

  Ja nyt puuhataan mallia, jossa EKP valvoisi valtioiden talousarvioita. Eli: sen jälkeen ei eduskunnalla ole senkään vertaa päätäntävaltaa. Niistähän ollaan tekemässä kumileimasimia. Aivan kuten Kreikkalainan kohdalla. Asia sovitaan muualla, eikä eduskunta voi tehdä mitään muuta kuin hyväksyä tämän asian, joka olisi ehdottomasti edellyttänyt perusteellisempaa käsittelyä.

  Oikestolaiset syyttivät populismiksi oikeaa ja asiallista kritiikkiä, olivat näreissään, että nyt sitä valmistaudutaan vain seuraaviin eduskuntavaaleihin. Niin valmistaudutaankin, siksi kai tässä äänestäjänä tätä asiaa seuraakin. Yksi asia tuli hyvin varmaksi tätä puhemaratonia kuunnellessa, tiedän keitä en äänestä.

  • Loistavaa, juuri näin! Tässä on nyt tapahtumassa juuri sitä, mistä se Klein puhuu siinä Tuhokapitalismin nousu-teoksessaan: kun saadaan asiat tarpeeksi sekaisin tai ne sekoittuvat, ihmisetkin lamaantuvat ja silloin on hyvä ottaa valta lopullisesti käsiin. Tässä olisi nyt ehdottomasti opposition lyötävä lujasti kiilaa väliin ja kurssia tarkistettava.

   Liittovaltioon mennaan tukka hulmuten!

   Kyllä tosiaankin tuli selväksi, ketä ei ainkaan kannata äänestää.

   • Hirlii sanoo:

    Hyvä puoli tässä on se, että erilaiset kansanliikkeet voimistuvat. Niinkuin nyt Kreikassakin. Siellä on toisaalta aika järeillä aseilla käyty mielenosoittajien kimppuun.

    Kansanliikkeillä ja sillä toiminnalla mitä se synnyttää on tärkeä merkityksensä tässä. Ettei lamaannuta, vaan osoitetaan ettei hyväksytä tiettyjä asioita.

  • Aili Nupponen sanoo:

   Myös euron arvo luultavasti romahtaa kuten Yhdysvaltain dollari pahimpina aikoina. Inflaatio pääsee todella vauhtiin, jos euromaat eivät pysty muutoin hallitsemaan tilanneetta.

   Sehän on saletti, että ”yhdysvaltoihin” pyritään ja ollaan Brysselin orjuudessa ellei käy niin onnellisesti, että koko Euvostoliitto hajoaa omaan mahdottomuuteensa. Pohjoismaat ovat suuria menettäjiä, luultavasti.

 3. tammikuu44 sanoo:

  Jotenkin uskon näihin mainitsemiisi erisorttisiin kansanliikkeisiin. Meillä on nuoria ihmisiä, jotka katselevat maailmaa avoimin silmin. Nämä nuoret ovat valveutuneita ja ottavat kantaa moniin epäkohtiin; jo pelkästään Turun kävelykadulla olen tavannut Amnestyn tai Greenpeacen jäseniä, on lasten asialla olevia, on huumeiden vastustajia, ydinvoiman vastustajia. Netissä tapaa nuoria poliitikkoja ja kantaa ottavia kirjoitta jne.
  Nämä kun saadaan politiikan muutoksen taakse, niin eiköhän jotain tapahdu.

  Eivät suinkaan kaikki ole kammattuja porvareita, vasemmistolaisuuus on saanut uutta puhtia.

  Olen vanhuudenhöperönä päättänyt, että vielä olen mukana jossain mielenosoituksessa..

  Ei muuta kuin: eteenpäin!

 4. tammikuu44 sanoo:

  Ailille vielä: taitaa tulla kuuma kesä, saapa nähdä millä mallilla on asiat jouluna! Sitä yhdysvaltojahan pojat ovat kohkanneet koko ajan. Nyt saadaan Kreikan pelastamisesta hyvä syy se toteuttaa.

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Sille ei näköjään voida mitään, että Kreikka-homma menee päin persettä!
  Surullista. Kovin surullista. Töpeksemisien jäljet näkyvät aikanaan.

 6. maria sanoo:

  On onnetonta parkua maidon perään, joka kaatui jo kauen sitten kannusta. Nythän meillä (EU-mailla) ei ole käytännössä muuta mahdollisuutta kuin yrittää pelstaa mitä pelastettavissa on. Suurin moka on tapahtunut pari kolme vuotta sitten kun jo tiedettiin Kreikan vempuloinnista ja huonosta tilanteesta, mutta ei puututtu siihen, koska se oli niin kipeä ja hankalantuntuinen ja kiusallinen asia. Nyt ovat vaihtoehdot vähissä. Eikä tämä tilanne mieltä osoittamalla parane. Ja ihan vaan tiedoksi, että köyhä ei ole yhtään sen jalompi kuin rikaskaan. Mutta toki jotain tehdä tarttis, mutta huutavan ääni korvessa ei todellakaan auta yhtikäs mitään. Tämä on realismia!

  • Kyllä tämä realismi nyt näyttää siltä, että tässä hurmaavastta yltiökapitalismissa pitäisi saada sen verran tolkullista aikaan, että kuten opposito vaati, pankeille pitäisi panna jotain vastuita. Tämä koko paska pannaan muutaman vuoden kuluttua tavallisten kansalaisten maksettavaksi. Katainen pelottelee työttömyydellä eikä huomaa, että meillä on jo nyt suurtyöttömyys, hyinvointiyhteiskunta on muuttunut pahoinvointiyhteiskunnaksi.

   Yksinkertaisesti me äänestämme siten, että nykyiset oppositiopuolueet muodostavat hallituksen. Mielenosoituksilla osoitamme, että mittamme on täysi!

   Kai meillä joku deokratia vielä on voimassa?

 7. Kaisa-Maria sanoo:

  Tuskin se Hymyilevä siitä paranee. Saadaan vaan hallitukseen uudet uupelot. Varsinainen viisas kansa ei ole koskaan ollut kiinnostunut politiikasta. He pärjäävät muutenkin. Mutta meillähän noita turhanpuhujia ja verkkosukkamimmejä riittää loputtomiin.
  Alatalon lisäksi pari muuta persaukeista iskelmälaulajaa sekä somalien ja muiden mamujen yhteinen sambaorkesteri lisäisi sointia uuteen viisampaan hallitukseen. Toki porukkaan sopisi vielä joku sitraa soitteeva kreikkalainenkin.
  Kansainvälisyyttä pitää helliä, joten rajoittaa Suomessa saunomista. Miehet tai naiset erikseen saunassa. Suomalaista homopornoa?
  Yhteissaunomiseen uusi hallitus tulee ottamaan jyrkän kannan.
  Burgan pitämistä saunassa uusi hallitus siveyssyistä edellyttää. Uimaan mentäessä mainittua asua on myös käytettävä, sillä saunojan uimasuuntaa voidaan neuvoa rannalta.

  • Joo, joo se on taas tätä: ei oteta vastuuta mistään vaan naureskellaan ja vännetään vitsiä, kun pitäisi jotenkin toimia.

   Tietenkin sitä ymmärtää, että suomalainen on luonnostaan nöyrä kapitalistin edessä, menee vaikka kaksinkerroin ja nuolee kaikki rahareiät. Se on muistona viime vuosisadan alusta ja vieläkin kauempaa, aina Ruotsin vallan ajoilta.

   En usko, että nuori polvi enää on nöyrä.
   Se on tottunut kapinoimaan.

   Miksei anneta nuorille mahdollisuutta kunnolliseen elämään?

   • Hirlii sanoo:

    Edes kohtuullinen, sekin jo riittäisi, kaikenikäisille.

    Mutta muuten samoilla laduilla: tämä hallitus, jonka jäsenistä osa on rikonnut Suomen lakia, huit helvettiin, ja sellaiset tilalle joilla ei sentään ole rikostutkinta kaikenaikaa päällä jostakin asiasta, kuten pääministerillämme joka vei deittikaveriasiansakin oikeuteen. Onhan se aika kypsymättömän kaverin touhua, tuollainen, tai ex-ulkoministeri joka hoiteli seksikontaktejaan veromarkoilla kustannetusta puhelimesta.

    Onkohan niistä kellään oikein tolkkua päässä?

 8. Kaisa-Maria sanoo:

  Miksi ei? Kuka kieltää?

  • Voi hyvät hyssykät: sen hyvän elämän saavuttamien jää pelkäksi haaveeksi suurelta osalta nuoria, koska esteenä on työttömyys ja yleinen köyhyys. Ja sen köyhyyden on saanut aikaan tämä tuhokapitalismia: estoton riisto, bonuspojat, kaikista vastuista vapaa pankkijärjetelmä, Amerikassa oppinsa saaneet taloustieteilijät Friedman-sedän oppeineen!

 9. tammikuu44 sanoo:

  Siitä järjesta, jolla tätä maata johdetaan: tässä nyt nähdään käytännössä mitä tarkoittaa, kun snaotaan, että valta sokaisee. Suhteellisuudentaju näyttää tosiaan menneen, kuten totesit Hirlii.

 10. Kaisa-Maria sanoo:

  Joten pitäisikö etsiä päivänvaloon asekätkentäajan vanhat tussrit ja puhdistaa ne rasvasta. Tai virittää kiviritsat ja pukeutua punapaitoihin. Hiukan niin kuin Thaimaan malliin.
  Vai miten?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s