Euroviisut ja talouskasvu jälkiteollisessa yhteiskunnassa

Poliitikot, virkamiehet ja elinkeinoelämän gurut voisivat ottaa oppia Euroviisuista: olisiko syytä panostaa laatuun ei pelkkään kasvuun? Viisujen kasvu ei olekaan lisännyt niiden laatua. Katin kontit! Talouskasvu ei olekaan yhteiskunnissa lisännyt ihmisten elämän laatua! Kissan viikset!

Voisiko yhteiskunnassakin panostaa laadukkaaseen elämään? Yhä useammat ovat tätä vaatimassa. Janne Hukkinen HS:n Vieraskynässä (26.5) kirjoittaa sen, mitä yhä useammat ovat miettineet: hyvinvointi ja elämänlaatu ovat jo kauan sitten lakanneet kulkemasta käsi kädessä. Sen sijaan talouskasvu on  vaara ja uhka, uhka koko maapallolle. Talouskasvua pitäisikin supistaa, jos haluamme yleensä elää.

Tämä talouskasvun supistamisen ideaa tutkitaan kansainvälisesti. Taloustieteen nobelistitkin, Joseph Stiglitz ja Amartya Sen,  ovat olleet allekirjoittamassa vuonna 2008 ranskalaisen tiedepaneelin loppuraporttia, jossa tyrmätään nykyisenkaltainen talouskasvu. Kehityksen mittaamiseen löytyy toki muitakin mittareita kuin neljännesvuosittain talouskasvua osoittava käppyrä.

Kun taloutta supistetaan, sen ei tarvitse merkitä niukkuutta ja kurjuutta vaan riittävyyttä ja hyvinvointia. Aineellisten tarpeiden tyydyttämisellä on selkeä raja. Tuotekehittelykin on usein pelkkää saman tavaran laittamista eri pakettiin. Jopa lääketeollisuus huijaa meitä kuluttajia. Talouselämän huippuajattelija Matti Vanhasen lopullinen ratkaisu köyhyyden poistamiseen olisi se, että kukaan ei antaisi köyhille rahaa, ei ainakaan kerjäläisille.

Ihminen tarvitsee kännyköiden ja erimerkkisten vessapaperien lisäksi tyytyväisyyttä jopa onnellisuutta. Elintarvikealan lakon aikana huomasimme kuinka hyvin  tulee toimeen ilman kymmeniä erimerkkisiä makkaroita tai leipälaatuja.

Talouskasvun aiheuttama ympäristörasitus on saatava pienenemään. Se hoituu supistamalla aineellisia tarpeitamme: lopettamalla kerskakulutus, olemalla noudattamatta  muodin oikkuja ja trendejä, olemalla uskomatta stailaajia ja myyntimiehiä. Suomen menestys Euroviisuissakin osoittaa samaa: Työlki ellää mut kaupal rikastuu perustuu epäilyttävästi tavaroiden tuotantoon ja rihkaman kaupitteluun. Eipä menestynyt tiedostavien ihmisten äänestäessä!

Toista oli Kreikan viisu, jossa reippaasti todettiin, että menneet on menneitä, περασμενα ζεχασμενα/perasmeena ksehasmeena, Zorbasin tapaan. Kun viestin lauloi selvästikin ihmislihan heikkoudet tunteva Jorgos Alkaios ja liikunnallisestikin lahjakkaiden nuorukaisten pannessa jalalla koreasti, kuka tahansa olisi antanut Kreikalle muutaman sadan miljardin velan anteeksi! Kuunnelkaa luontoanne! Opa!

Toinen semifinaali on tänään 27.5. Ylen Tv2:ssa klo 22.
Matti Vanhanen eroaa pääministerin virasta 18.6.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, hiilijalanjälki, ihmiset, Luonnonsuojelu, mynämäki, sano suoraan, televisio, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Euroviisut ja talouskasvu jälkiteollisessa yhteiskunnassa

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Totta on, ettei ihminen tarvitse kaikkea mahdollista krääsää ja sälää, mitä meille kauppiaat ja mainosmiehet kilvan tyrkyttävät. Nuorempana sitä luuli tarvitsevansa paljon enemmän lähes mitä tahansa, mutta kun oppii erottamaan itselle ja läheisille tärkeät asiat, ei jonninjoutava ole enää tarpeellista. Näin elämästä selviää paljon vähemmällä rahalla ja tavaralla. Tämä on myös ekologiselta kannalta katsottuna hyvä juttu.

  Mitäpä sanoisi Kreikasta: Taitavat olla oikeita elämäntaiteilijoita ja taivaanrannanmaalareita, mutta eivät luotettavia ihmisiä ;P

  • tammikuu44 sanoo:

   Ja jotkut viettävät viikonloppujaankin koko perheen voimalla kaikenlaisissa ostosparatiiseissa!

   Ehkä kreikkalainen ei ole kovin luotettava, mutta kreikkalaisesta elämänilosta haluaisi lohkaista osan itselleen. Jo pelkkä auringonpaistekin riittäisi aluksi.

 2. maria sanoo:

  Aarne Saarinen, vasemmistopoliitikko 70-luvulta, sanoi vanhuutensa kynnyksellä, että hänelle riittää vallan hyvin kuiva huone, hiukan huonekaluja ja ravintoa ynnä voimassa oleva kirjastokortti. Jos asiat todella ns. priorisoitaisiin, monille voisi hyvinkin riittää tämä.
  Mutta, mutta…: Tästä ei pidä tehdä sitä johtopääröstä, että idea ”raha ei tee onnelliseksi” johtaisi siihen, että köyhien annetaan vaan köyhtyä ja rikkaiden rietastella rikastumalla yhä massiivisemmin.
  Kuka muistaa kohtuuden sääntöä, joka on kai yksi keskeinen kristillinen hyve!

  • Kohtuutta, kohtuutta, sitä tässä haetaan ja esim. sitä, että talouskasvun aiheuttama vahinko luonnolle ja ympäritölle on saatava pienentymään. Lähes kaikki ihmiset voivat supistaa aineellisia tarpeitaan.

   Tämä Hukkisen mukaan talouskasvua voisi supistaa vallan hyivn näissä ns jälkiteollisisssa yhteiskunnissa, koska kehitysmaissa toki talouskavua tarvitaan perushyvinvoinnin turvaamiseksi.— Bruttokansantuotteen rinnalle tarvitaan muita mittareita, sellaisia, jotka kuvaavat paremmin kansalaisten todellista hyvinvointia, ei siis pelkkää rahaa ja tavaraa.

   Tottakai perustoimentulo on turvattava kaikille!

   • Aili Nupponen sanoo:

    Millä mitattaisiin ihmisten henkinen hyvinvointi ja onnellisuus?
    Minusta ne asiat olisivat tärkeitä meille jokaiselle. Loistoauto ei ole mikään onnellisuuden tae eikä päämäärä, ainakaan minulle :))

 3. Varmasti sellainen tyytyväisyys ja onnellisuus näkyisi siinä, että masenntuneiden määrä pienenisi, itsemurhatilastot pienenisivät, koulujen työrauha paranisi, väkivaltarikokset vähenesivät. Ihmiset innostuisivat toimimaan yhdessä ja järjestäisivät vaikka paikkakunnalleen kesäteatteriesityksiä… ehkä viinankulutuskin pienenisi…. positiivisuus lisääntyisi…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s