Mummoja kaksi liikaa!

Rollaattori ilman mummoa.

Suomessa on kaksi isoäitiä liikaa. Muutaman viikon kuluttua päästään ehkä tasapainoon. Isoäitien luku laskee kotimaiselle normaalitasolle, kun egyptiläinen lähes 70-vuotias Eveline Fadayeli ja 82-vuotias venäläinen Irina Antonova rahdataan viranomaisvoimin länsimaisesta hyvinvointivaltiostamme.

Ainoastaan arkkipiispat Jukka Paarma ja ortodoksisen kirkon Leo ovat tyrmistyneitä ja siis täysissä järjissään. Koko eduskunta levittelee käsiään ja valtionvarisministeri Jyrki Katainen jaarittelee, kuinka ulkomaalaislain muutosta on huolellisesti valmisteltava. Voi näet syntyä ennen näkemätön mummojen ryntäys maahamme, joka nyt jo maksaa – ripeän toimintani ansiosta –  huomattavia summia Kreikalle.

Pääministeri Matti Vanhanen myötäilee valtionvarainministeriä ja etenkin Venäjän pääministeri Putinia, joka on sanonut, että asia näyttää ensin helpolta mutta sitä se ei ole. Pääministerit ovat yhdessä sitä mieltä, että ihmisten liikkumisen lisääntyminen tietää ongelmien lisääntymistä.  Ongelmat siis ratkeavat tällä mummojen karkoituksella: venäläinen isoäiti on dementoitunut ja lähes liikuntakyvytön, jopa matka Venäjälle voi olla mummopahan loppu.

Reippaana ulkoilmaihmisenä Vanhanen kuitenkin siirtää vastuun tiedotusvälineille, jotka ovat tehneet käännytysasiasta selvästikin maaottelukysymyksen. “Ihmisiä ei saa pitää pelinappulana”, toteaa naisten käsittelyssä kunnostautunut valtiomiehemme, jonka pelisilmä on pettämätön mutta lyhytnäköinen. Käsitys perheestäkin on se, että sen muodostavat mies ja tyttöystävä, jotka asuvat eri osoitteissa.

Tätä mummorumbaa sanoisin byrokratiaksi. Lakimuutosta, joka antaisi mummoille luvan asua vakituisesti  ainoan omaisensa hoivissa väännetään ja käännetään eikä anneta terveen järjen voittaa. Kaksi sairasta viatonta  vanhusta ajetaan maasta pois, samalla ruikutetaan jostain pitkän rikosrekisterin omaavasta Suomesta karkotetusta somalista (HS Nyt nro 21), jonka nyt pitäisi ehdottomasti päästä tänne takaisin toteuttamaan itseään.

Halooo!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, kirkko, Mediamaailma, mynämäki, sano suoraan, vanhukset, Väkivalta, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

18 vastausta artikkeliin: Mummoja kaksi liikaa!

 1. Rosina sanoo:

  Tämän päiväisessä Helsingin Sanomissa Yleisöltä-palstalla kirjoitti eräs henkilö tästä mummojen asiasta mm näin:

  ”30.04.2004 säädetyssä ulkomaalaislaissa lukee seuraavasti:

  52 §
  Oleskeluluvan myöntäminen yksilöllisestä inhimillisestä syystä
  Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään jatkuva oleskelulupa, jos oleskeluluvan epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta hänen terveydentilansa, Suomeen syntyneiden siteiden tai muun yksilöllisen inhimillisen syyn vuoksi, kun erityisesti otetaan huomioon olosuhteet, joihin hän joutuisi kotimaassaan, tai hänen haavoittuva asemansa.

  Oleskeluluvan myöntäminen ei edellytä, että ulkomaalaisen toimeentulo on turvattu”.

  Olen kirjoittajan kanssa ihan samaa mieltä, että päättäjämme eivät ole tehtäviensä tasalla.
  Minua ainakin suututtaa ja kovasti!

  • Nämä päättäjämme osaavat kyllä tehdä nopeasti päätöksen, jos pitää päättää omien palkkojen korotuksesta.

   Kuinka ihmeessä tuo mummoasiakin voi olla niin vaikea ratkaista? Monesti järjen käyttö olisi hyödyllistä. Tuossa ulkomaalaislaissahan aivan selvästi sanotaan, että luvan voi saada inhimillisistä syistä eli terveydentilan/ sairauden takia.

 2. pasanen sanoo:

  Kv.oikeuden professori Martti Koskenniemi kysyi: kuka tätä maata oikein johtaa, nimettömät virkamiehet vai poliittinen johto. Koko artikkeli hesarissa:

  http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Koskenniemi+Mummojen+k%C3%A4%C3%A4nnytyssekoilu+paljasti+poliitikkojen+pelkuruuden/1135257162044

  Piispat sentään ajattelivat viimeistä tuomiota: mitä olette tehneet yhdelle näistä vähimmistä…

  Putinkaan ei tohtinut olla niin epäjohdonmukainen (no ehkä ”tohtia” on väärä ja pehmoileva verbi), että pitäisi kaapatun lapsen, mutta ei huolisi mummoa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Mummuilla tuntuu nykyään olevan kysyntää. Miten siellä teilläpäin on asian laita, Pasanen?

   • pasanen sanoo:

    Virallinen vastaus löytyy täältä:

    http://www.pihtipudas.fi/mummo/

    (netin hyödyntäminen näyttää jääneen niukaksi, mutta ehkäpä se kielii kysynnän määrästä)

   • tammikuu44 sanoo:

    Tuo Pasanen tuossa paljastaa vallan hienon idean, joka on vähän syrjässä näistä kahdesta karkoitettavasta mummosta, mutta katsokaapa kaikki tuosta Pasasen antamasta osoitteesta, mistä on kysymys.

    Paikkaunnalla kuin paikkakunalla voitaisiin tulevaisuudesssa valita paikkakunnan virallinen mummo joka vuosi! Raumallakin pitsimissin tilalle Rauman mummo! Mynämäellä Mynämäen mummo!Vehmaalla Vehmaan vaari!

    Nämä mummot ja vaarit olisivat tulevaisuudessa mummoontuvan Suomen tunnuksia, uusi Suomin-brändi!

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Olisipa Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen mummot olleet niin kaukonäköisiä, että olisivat silloin aikanaan jättäneet muutamat naimiset väliin, ettei olisi syntynyt näiden miesten isiä ja äitejä. Outo juttu muuten se määritelmä, etteivät mummot kuulu sukuun. Minusta tällaiset lapset ja lapsenlapset eivät tarvitse myöskään perintöä vanhemmiltaan/isovanhemmiltaan.

  Tuollaisille poliitikoille pitäisi panna säkki päähän ja hukuttaa järveen niin kuin ennen oli tapana tehdä kissanpojille :-((
  (En ole itse tosin sitäkään pahaa tehnyt)

  • tammikuu44 sanoo:

   Jotain inhimillisyyttä tässä nyt tarvittaisiin. Sitä samaa inhimillisyyttä tarvittaisiin muutenkin nykyiseen elämänmenoon ja politiikkaan. Heikkoja meidän pitäisi auttaa eikä pankkeja, hyvät hallitusherrat ja -rouvat!

 4. maria sanoo:

  Tosiasia todellakin on, että jo nykyinen lainsäädäntömme mahdollistaisi täysin lapsistaan riippuvaisten, sairaiden isoäitien jäämisen Suomeen.

  • tammikuu44 sanoo:

   Missä tässä siis mättää? Kun presidenttimmekin oli sitä mieltä, että mummut saa saa jäädä.

   Nyt kyllä vaikka kirkon pitäisi ottaa suojiinsa nuo vanhukset ja näyttää kerrankin omilla teollaan se, mitä opettavat lähimmäisen rakkaudesta.

 5. Hirlii sanoo:

  Kyllä kirjoitit taas niin nasevasti.

  Matille pussi päähän ja järveen vaan, tuommoisia pentuja ei tarvita. Jyrkille kanssa, hän se tokaisi ydinvoimala asiassakin: ”että nyt isi voi mennä kotiin ja sanoa että on tehty oikeita töitä”.

  Voi prkl, että näitä poikasia riittää joiden lapset jo joutuvat varmaan häpeämään isiään etteivät ikinä kehtaa sanoa olevansa näiden lapsia.

  No, polvi pojasta parantuu, mutta eräiden ”maanisien” kohdalla miettii että miten hirveän kipeä se polvi on mahtanutkaan olla jo alunperin.

  Tätä en haluaisi uskoa oikein ollenkaan, että kaksi isoäitiä uhkaa näin kovasti Suomineitoa, meitä on täällä valmistumassakin aika monta ja tosiaankin, voimme tulla aika vaarallisiksi, eräille. Grrr.

 6. tammikuu44 sanoo:

  Joo, loistavaa Hirlii: eläkkeelle ei pääse ennen kuin on saanut kunnon mummokoulutuksen. Siihen kuuluu valmiuksien antaminen poliitikkojen työn arviointiin. Käyttöön otetaan vanhankansan hyväksi koettu pedagoginen temppu, jossa naisihmiset nostivat hameet ylös ja pyllistivät tolvanoiden suuntaan.

  Nuoremmatkin voivat harjoituksen vuoksi kotonaan suorittaa tuon operaation arviotuun eduskuntatalon suuntaan vaikka aamuin illoin.

  Mummoilla on aikaa ja ne voivat oikein ärtyessään marssia paikan päälle ja operoida eduskuntatalon edessä.

  Nuorimpia ajatellen tässä täytyy korostaa, että operaatio suoritetaan nopeassa tahdissa eikä jäädä siihen sitten pylly paljaana seisoskelemaan. Voi syntyä väärä mielkuva. Äärimmäistä halveksuntaa sen sijaan on suomalaiseukko osoittanut kautta aikojen tuolla oivallisella nopealla hametempullaan.

 7. Kaisa-Maria sanoo:

  Mummot ovat nyt julkkiksia. Vain ulkomaalaiset mummot! Kotimaisten mummot saavat ihan rauhassa virua kusivaipoissaan terveyskeskusten vuodeosastoilla, huohotella kärpäspyydyksinä minimihoidossa, jos ylipäätään sinne ovat päässeet. Osa on dementoituneiden vaarien omaishoidossa. Vähintään yhtä huonossa tilanteessa.
  Ei oikein mahdu kaaliin, miksi nämä kaksi ulkomaan mummoa ovat niin erinomaisia, että hallituksen pitää niistä vouhkata ihan Putinia myöten.
  Talonpoikaisnaisen järjellä ajatellen koko homma olisi hoitunut ihan vaivihkaa, kun Irina- ja Eveline-mummojen olisi annettu olla Suomessa omien perheittensä hoidossa eikä nostettu typerää älymölöä parin vanhan muorin takia.
  Sitä vastoin Suomi-mummojen ja vaarien hoidon surkeasta tasosta kannattaisi enemmän elämöidä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Älä mitä huoli Kaisa-Maria, kyllä näitten ulkomaalaisten mummojen nostattaman kohun mukana aletaan puhua suomalaisistakin mummoista.

   Pääasia tässä nyt on se minkä itsekin sanoit, että täytistäkö kahta vanhaa mummoa ruvetaan kuskaamaan omien lasten luota minnekään.

   Kuulin juuri uutisista, että tämä egyptiläinen isoäiti on saanut turvapaikan Vantaalaisesta kirkosta. Hyvä!

 8. maria sanoo:

  Joku kirjoitti yleisönosastolla Satak.Kansassa, että nämä egyptiläiset miehet ja venäläinen nainen olivat todella vastuuttomia jättäessään äitinsä kotimaahan ja tulivat tänne Suomeen. No just. Mitä sanottavaa tällä ihmisellä olisi esim. 60-luvulla Ruotsiin töiden perässä (Suomesta ei saanut) lähteneille nuorehkoille miehille ja naisille, kun nämä läksivät ja jättivät vanhempansa tänne.
  Voihan olla että babuskat Irina ja Eveline olivat tuolloin, lähtöhetkellä, paljon paljon nuorempi ja hyväkuntoisempi.
  Suomessa osataan totisesti syyllistämisen taito, mutta omat nurkat jäävät helposti perkaamatta.
  Monet mummot ja papat makaavat todellakin sängyissään hoitolaitoksissa ja voi olla että lapset ja sukulaiset käyvät katsomassa vain juhlapyhinä, jos silloinkaan.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kyllä tuo on suoraa rasismia! Ja sitä sitten löytyy kyllä netistä. Itsekin luin jonkun onnettoman leperryksen siitä, kuinka tänne mummut tulee hyvän sosiaaliturvan ja hyvien sairauspäivärahojen houkuttelemina. Kirjoitin tälle nuorukaiselle vastuksenkin, jossa lempästi sen kirjoittajan tukkaa silitellen sanoin, että kannatta jättää ne poliittisen uran luomisen haaveet tykkänään ja luoda vaan lunta, nytkin, vaikka on kesä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s