Kirkkoherra soittaa isoa flyygeliä Jaatsin talon salissa

Mynämäen kirkkoherra Jouko Kotisalo soittaa Jaatsin talon flyygeliä Kultaisen iän kerhon kevätretkellä. - Jaatsin talossa toimii nykyään Sastamalan kaupungin kulttuurikeskus. Talossa vietti lapsuutensa taiteilija Akselin Gallen-Kallela ja maalasi Pyhän Olavin kirkon maisemissa kuuluisan taulunsa Poika ja varis. Tuhopolton jälkeen uusittu kirkko on Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan töitten ansiosta suosittu turistikohde.

**

Kirkkoherra laskee kätensä koskettimille. Ensimmäinen sävel… Jaatsin talon suuri sali täyttyy sävelistä, jotkut niistä lennähtävät ikkunasta ulos asti …salissa kuuntelijat sävel säveleltä aavistelevat, näkevät kevyitä harhanäkyjä … kuulevat viikinkien soutavan joella…kirkon rakentamista… pieniä merkkejä, jalanjälkiä…

**

Osmo Rauhala: osa luomiskertomusta.

**

Joku soittaa Jaatsin talon suuressa salissa. Se on Tyrvään nimismiehen Peter Vilhelm Gallenin vaimo Matilda. Villit pojat on ajettu Rottapirttiin rymyämään. Vain Akseli istuu omenapuussa ja kuuntelee. Äidin omenapuussa kuin äidin sylissä. Unelmoi, haluaisi piirtää omenapuista kukkien terälehtinä putoavat sävelet…

Joku soittaa Jaatsin talon suuressa salissa. Auki olevan ikkunan takana seisoo poika paikatuissa housuissa kesy varis olkapäällä.
”Akseli”, poika kuiskailee, ”Akseli!”
”Kraak”, sanoo varis ja salin viereisessä huoneessa Akselin maalaamassa taulussa takaapäin kuvattu tyttö kääntää päätään, letti heilahtaa, Akselin sisar hymyilee.
Akseli juoksee hevostallista, pojat lähtevät juoksemaan Pyhän Olavin kirkolle.

**

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko. Näissä maisemissa Akseli Gallen-Kallela maalasi taulun Poika ja varis. Pyhän Olavin kirkko on entisöity tuhopolton jälkeen.

**

Pojat  katselevat, etsivät oikeaa paikkaa.”Tässä se paikka on, tuossa seisoit, olit kesyttänyt variksen heittämällä suolaa sen pyrstölle”, sanoo Akseli, on maalaavinaan kuvaa kankaalle,  Poikaa ja varista. Lähtevät sitten nousemaan mäkeä ihmisiä väistellen, astuvat kirkon ovesta sisään.

**

Osmo Rauhalan työt alttarialueella.

**

Vastassa on nouseva aurinko. Akseli hämmästelee Osmo Rauhalan Luomiskertomusta, Valon syntyä, Sateen luomista, Maan kasvua..
“On niitä mestareita aina vaan“, sanoo sitten, miettii: “Vesi on pyhyyden symboli, se on ihmisen elinehto. Lumpeita kasvaa elämän vedestä,  sateen renkaat veden pinnalla, Jumalan jalanjälkiä…”

**

Kuutti Lavonen: Ristintie.

**

“Kuutti Lavosen Ristintie on enemmän kuin sarja kuvia. Se on väkevää kerrontaa, saarnaa ilman kirjoitettua tekstiä“, Akseli miettii, kääntyy ja katselee avoimesta ovesta ulos: vettä, aurinkoa, hän näkee viikingit, jotka soutavat tuosta ohitse, hän muistelee lapsuusaikaansa, kylän akkoja ja kissoja, muistaa oman aikansa rajuna muutosten aikana: “ Darwin ja Lajien synty -teos, koko maailmanjärjestys sekaisin. Mihinkä voisi enää luottaa? Kovat ovat muutokset olleet senkin jälkeen…  kunnostelevat nykyään  silti näitä kirkkojaan…”

Joku soittaa Jaatsin talon suuressa salissa. Sävelet tulevat ja haihtuvat. Ihmishengen hetki. Sitten hiljaisuus. Pieniä merkkejä ehkä jää jonnekin. Unelmia.

**

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, taide, vanhukset, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Kirkkoherra soittaa isoa flyygeliä Jaatsin talon salissa

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Jälleen ihastuttava kertomus, hienoja kuvia ja seudun historiaa. Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on jälkipolville säilynyt kulttuuriaarre, joka on palon jäljiltä kunnostettu ja uudistettu.

  Terveisiä Kultaisen iän kerholaisille!

 2. Kiitos Aili! Koko se Sastamalan seuru on vanha kulttuurimaisemaa, joka tuo mielee vanhat suomalaiset elokuvat; eiköpä juuri noissa maisemissa vanhat elokuvat usein tehtykin.

  Sastamalan (Vammalan) Vanhan kirjallisuuden päivät tuovat kuuulemma 20 000 kävijää Sastamalaan juhannuksen jälkeisenä viikonlppuna. Tänä vuonna siellä omistaudutaan runoudelle:
  Lyriikka lentoon!

  Päivillä paneudutaan V. A.Koskenniemen persoonaan ja runouteen, kysytään, kuka oli tämä aikansa kulttuurivaikuttaja, runoilijan, kriitikko, yliopiston rehtori, pariootti. Ohjelmassa on myös Panu Rajalan johtama seminaari, jossa käsitellään Koskenniemen lisäksi Aila Meriluodon runoutta ja pohditaan runon olemusta: voiko mikä tahansa olla runoutta? Nykyrunoilija Vilja-Tuulia Huotarinen lukee runojaan ja kertoo niiden synnystä.

 3. maria sanoo:

  Hieno kertomus! Tavoitin siitä juuri sen tunnelman, joka vallitsi kun itse sai tutustua tuohon maisemaan ja kirkkoon. Erityisen syvän vaikutuksen tekivät Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan kuvat. Etenkin Lavosen väkevät kuvat henkivät ihmispolon tuskaista tietä, tässä tapauksessa eritoten muuan nasaretilainen saa tuta vallanpitäjien karun kohtelun.
  Me saimme matkamme aikana aimo annoksen tietoa, koska paikallinen pätevä opsa oli koko ajan mukana. Akseli G:n äiti asui pitkät ajat talossa, jonka nimme. Samoin Sarkian pieni kotitalo tuli tutuksi. Pääsimme siis keskelle suomalaisen kielen ja kulttuurin kehtoa.
  Hienoa että Hymyileväkin pääsi kokemaan tämän.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ahaa, siellä on siis Sarkiankin kotitalo! Todellinen kulttuuripaikka tuo Sastamala. Ja vielä niistä kirkon maalauksista: Lavonen etenkin tekee vaikutuksen kuten sanot, ihmisen tie, käsrsimysten tie – mutta mitkä värit!

   Voi, kun tekisi mieli sinne vanhan kirjallisuuden päiville, se Lyriikka lentoon -seminaaarikin kiinnostaa!

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Kiitos tunnelmallisesta kirjoituksesta Hymyilevä! Olit taas kerran lähettänyt mielen ja kuvituksen soinnukkaaseen lentoon.
  Mistä on muuten peräisin tämä tarinassa mainittu niksi, kesyttää varis heittämällä sen pyrstölle suolaa?
  Pitäisikö kokeilla, sillä minun sadevesisaavillani käy jo toista vuotta viisaanoloinen varis liottelemassa jostain hankkimiaan korppuja?
  En minä siitä mitään sydänystävää haluaisi, mutta viime kesänä saavissa oli vain vähän vettä. Lihava varis putosi korppuineen saaviin ja jouduin pelastamaan sen kintaat kädessä. Tuppasi vähän nokkimaan. Muuten minulla ja tällä variksella synkkaa kohtalaisesti.
  Sen kavereista en erityisemmin tykkää, koska joku laiheliinivaris varasti kerran kyljyksen grillipöydältä hakiessani hiiliä autotallista.

  • Variksen kesyttäminen heittämällä suolaa sen pyrstölle on vanha kansanuskomus. Tämän kertoi opas siellä Sastamalan kulttuurikeskuksessa. Kokeile ihmeessä!

   Varikset ja naakat vat äärimmäisen viisaita. Se lihava variskin oli lihava, koska oli älykäs ja osasi liotella korpunpaloja. Se laiheliini osasi varastaa grillikyljyksen, mutta tällä teolla se sai itselleen hirmuisen vihamiehen. Onneksi se ei ollut niin röyhkeä, että olisi vaatinut grillattua kyljystä sinapin kera. Niinkin röyhkeiksi sellaiset laiheliinit voi ruveta.

   Eläimet ovat mukavia seuralaisia. Itse olen yrittänyt tutustua perhosiin, mutta ne vähät välitävät hienoista perhosjuomista, joita yritän niille tarjota.

   Siellä Sastamalassa kannattaa käydä senkin takia, että maisemat ovat kuin vanhoista Suomi-filmeistä!

 5. marjattah sanoo:

  Kiehtova , henkevä vaellus ajassa ja tilassa.

 6. pasanen sanoo:

  Yhden ihmisen aika on nin lyhyt, että kronologisen ajan puhkaisu kuten tässä sinun sielukkaassa aikamatkassasi kirkon ympäristössä, asettaa poukkoiluamme toisiin mittasuhteisiin. Kiitos tästä!

 7. Kaisa-Maria sanoo:

  Tänään korppuvaris jälleen kävi. En heitellyt suolaa sen pyrstölle. Tilaisuus kyllä olisi ollut tarjolla.
  Kuka tahansa olisi jonkin aikaa kesy, kun väkevää suolaa viskottaisi kunnolla sen persuksiin.
  Mahtoiko muuan Akseli käyttää suolaa saadakseen variksen kunnolla mallikseen?
  Kun maalausta katsoo, niin eihän terve varis päästä poikaa lähelleenkään. Vai onko Akseli maalannut taulun ihan ulkomuistista?

  • Voihan olla, että poika on kaapannut variksenpoikasen pesästä ja kesyttänyt sen… ehkä Akseli teki tapahtumapaikalla vain pienen luonnoksen…

   Mitäs jos tarjoaisit korppuvarkaalle tuoretta pullaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s