Mitä ilman et voi elää?

En voi elää ilman sinua!

Riippuu vähän siitä ja tästä. Miten sen nyt ottaa, siis. Tai, no, ilman rahaa ei ainakaan, tai leipää, tai happea, tai lapsia, suolakurkkuja, rakkautta, aurinkoa, uskoa, hillomunkkeja, hyvyyttä, musiikkia, remonttitaitoista aviomiestä… helpompi olisi vastata siihen, mitä oikeasti tarvitsee normaaliin arkielämään…

Parastaikaa tehdään tutkimusta ihmisten perustarpeista. Asialla ovat  kuluttajatutkimuksen tutkijat. On kerätty aineistoa perusturvaa ja kulutusta koskevaan tutkimukseen.  Ihmisten kirjoittamat mahdottoman pitkät listat lyhenivät, kun tutkijat Anu Raijas ja Riepu Pakoma huomasivat kysyä ihmisiltä, mitä he oikeasti  ja välttämättä tarvitsivat jokapäiväiseen elämiseen. (TS 29.6)

Kuluttajatutkimuksen raportti valmistuu elokuussa. Työ on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Back to Basics -hanketta, jonka tarkoituksena on selventää perusturvaan vaadittavaa tasoa. Ihmisten elintaso on noussut ja vaatimustaso kasvanut. Myös tavaroiden määrä on kasvanut, jopa sellaisten tavaroiden määrä, joita ilman on hyvin hankalaa, jopa mahdotonta pysyä kiinni yhteiskunnassa.

On kirottu  tosiasia, että jos ihminen joutuu toimeentulotuen varaan, eläminen on tuskallista, koska rahat eivät yksinkertaisesti riitä perustarpeisiinkaan. Ehkä sitten, kun oikein tutkimuksella voidaan tämä tosiasia todentaa, päättäjät alkavat toimia.

Suomi ei ole nykyisellään mikään vakaa hyvinvointivaltio. Olemme kaukana muiden Pohjoismaisen toimeentulotasosta;  Tanskassa lasketaan perheen perustoimeentuloon viikon etelänloma vuodessa! Tutkimuksella siis pyritää saamaan kuva ihmisten nykyisistä  perustarpeista.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi tietokone ja nettiyhteys kuuluvat jokaiseen aivan tavalliseen suomalaiseen kotitalouteen. Sitä mieltä on jokainen vastannut ikään tai sukupuoleen katsomatta. Välttämättömien tavaroiden joukossa ovat  mm. matkapuhelin, jääkaappi ja vuosittainen kotimaan lomamatka. Ja asuminen sekä ruoka koettiin tärkeiksi mutta myös vapaa-ajan harrastukset sekä siisti ulkoasu: kampaajalle on päästävämuutaman kerran vuodessa eikä huulipunaakaan saa unohtaa.

Nytpäs alankin tehdä omaa listaa arvoistani ja asenteistani! Heti vaikeus: onko asianpesukone välttämättömyys?

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

30 vastausta artikkeliin: Mitä ilman et voi elää?

 1. Hirlii sanoo:

  Ilmankin tulee toimeen. Siis ilman astianpesukonetta. Ilman puhelinta, tietokonetta, kirjoja, läheisiä ystäviä ja kotia kärsisin. Ja paljon.

  Täytyypä käydä lukaisemassa TS:stä mitä kertovat tutkimuksesta…

  • tammikuu44 sanoo:

   Vähällä tosiaan tulee toimeen, jos tiukka pakka tulee. Ilmeisesti se tutkimus varsinaisesti valmistuu vasta elokuussa. Mutta jotain suuntaviivoja siinä lehtijutussakin jo on.

   Olisi hyvä tietää, mistä eri tuloluokkiin kuuluvat ihmiset voisivat luopua ja mitkä ovat välttämättömiä tarpeita ja tavaroita. Samoin onko koulutuksella tai ammatilla jotain vaikutusta. Ja tietenkin myös se, mitä toimeentulotuella elävät pitävät välttämättömänä.

   • Hirlii sanoo:

    Se vasta olisikin mielenkiintoinen tieto, ja eroaisivatko ne jotenkin oleellisesti.

    Pienituloiset elävät todennäköisesti hyvinkin ekologisesti, he suoraansanoen kierrättävät rahaa: kaikki menee mikä tuleekin.

    Muistan katsoneeni Pressiklubia, jossa keskusteltiin kuluttamiseen liittyvistä kysymyksistä, ja olivat kaikki sitä mieltä lopulta että elämäntapojamme on muutettava. Ja että kaikkein vaikeinta tulee tämän ”vähempipäästöisen” elämän varakkaille ihmisille, koska nyt alkaa olla heidän vuoro luopua ympäristöä kuormittavista elämäntavoista ja elämäntyylistä.

    Seurasin eduskunnan ydinvoimalakeskustelua, ja vain muutama edustaja mainitsi puheenvuorossaan, että elämäntapoja on muutettava jotta energiankulutus saadaan pienenemään (sehän ei riitä tällä menolla).

    Useat puhuivat siten, että nykymenolla mennään vastakin ja myös siksi tarvitaan ydinvoimaloita.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Koska Suomessa on paljon pienituloisia ihmisiä, on pakko alentaa esimerkiksi ruoan hintaa keinotekoisesti, ja siitä syystä on maksettava tukiaisia maanviljelijöille. Suomi on hintatasoltaan kallis maa myös viljelijöille, ja siitä syystä kompensoitavaa on paljon.

  On myös muita tukimuotoja, jotka eivät koske viljelijöitä, esimerkiksi asuntotuet, työttömyyspäivärahat ja sosiaaliavustukset.

  • Tuolla tutkimuksella pyritään ilmeisesti kartoittamaan sitä, mitä ihmiset pitävät elämisen perusehtoina, tosin on varmaa että yhdelle riittä vähäinenkin määrä tavaroita, ruokaa ja rahaa ja toisille ei riitä mikään. Jokin sellainen kohtuutaso voidaan kai määritellä?

   Mielestäni kuitenkin tärkein asia, mistä pitäisi kantaa huolta on se, että ihmisillä on töitä. Ja työstä kohtuullinen palkka sekä verotukseen kunnon progressio. Eikä niin pientä palkkaa saisi kenellekään maksa, ettei sillä tule ihminen kohtuullisesti toimeen. Siitä se lähtee ihmisten elämän hyivinvointi, ilman mitään tukia! Kotimaisesta ruuasta ihmiset ovat varmasti valmiit maksamaan kohtuullisesti saadessaan kohtuullista palkkaa.

   Tutkimushan ei muuta mitään, mutta saadaan selville, millaista elämää suomaliset keskimäärin pitävät kohtuutasoisena tai edes elämisen arvoisena.
   Toivotaan vain, että joku päättäjä lukisi raportin ja alkaisi toimia sen antaman kohtuullisuustavoitteiden suuntaan.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Myös meitä pienituloisia eläkeläisiä on paljon, samoin päivärahoilla ja muilla sosiaalituilla toimeen tulijoita. Kaikkien tuloja pitää silloin nostaa ja aika paljon. Tämä on valtiovallalle kauhistus ;(((

  Ei huono-osaisille joululahjoja tarjota – pitäisi tehdä vallankumous!!!
  Oikeudenmukaisuutta ei ole eikä sitä tule!!!

  • Oikeudenmukaisuus on totisesti tiukalla. Kun edes jotenkin siihen suuntaan pyrittäisiin ja nostetaisiin mieluummin pieniäeläkkeitä kuin allennettaisiin suurituloisten verotusta tai luovuttaisiin perintoverosta ja lopetettaisiin tasaverosta lörpöttely.

   Elämäntavoissa on tehtävä muutos: erityisesti hyvätuloiset ovat tässä avainasemassa!

 4. maria sanoo:

  Tosiasia nyt kuitenkin on, että keskituoloisetkaan eivät pystyisimostamaan kotimaista ruokaa, ellei se olisi subventioiden piirissä.Monenlaiset yritystuet pyörivät myös koko ajan, joten ns. köyhäinapu on vain kevyt siivu yhteisistä verovaroista maksettavista tukimuodoista, eli tätä sosiaalitukea. Kaikkien tuloja ei todellakaan nosteta koskaan. Tänään oli HS:n yliökirjoituksen amilenkiintoinen kansantaloustietelijän viisas puheenvuoro. ÖLukekaa! En nyt juuri muista kirjoittajaa tai otsikkoa, mutta tän päivän HS:sta löytyy. Harvinaisen viisas ja faktapitoinen ynnä analyyttinen kirjoitus.

  • Tämä on hyvän merkki, jos kansantaloustieteilijätkin alkavat olla huolestuneita. Toivottavasti ovat myös köyhän asialla.

   Menen heti lukemaan, tänään jäi Hesari lukematta.

   • Tarkoitat siis tätä Antti-Ville Sunin artikkelia Markkinavoimatkin voivat erehtyä?

    Mies on harvinaisuus taloustieteilijöiden joukossa, mies näkee nykyisen vapaan markkinatalouden mustana peikkona, vaikka on opskellut Yhdysvalloissakin, uusliberalismin ja katastrofikapitalismin emämaassa.

    Tässä pääsemmekin omien halujemme, unelmiemme ja tarpeidemme ytimeen: markkinatalouteen, jossa markkinat määräävät minunkin elämästäni. ”Markkinat ja ovat itsenäisiä rakennelmia, jotka eivät suinkaan toimi aina tehokkaasti eivätkä varsinkaan yhteiskunnan hyväksi”, sanoo artikkelin kirjoittaja. Olen jo kauan epäillyt, etteivät toimi minunkaan hyväkseni!

    Nykyisestä kriisitä mies kirjoittaa mm.:” Nyt emme maksa kriisin hintaa pelkästään menetettyinä työpaikkoina. Sen sijaan veronmaksajat, mukaan lukien Wahlroosin mainitsemat ”köyhät ja rikkinäiset perheet” ympäri maailmaa, ottavat vastuulleen suuren velkataakan pitääkseen kansantalouden – ja pankkiirien unelmant – hengissä.
    —- Markkinat ovat itsessään poliittisia konstruktioita. Niihin sisältyy oikeuksia, joiden legitiimisyys on aina lopulta poliittisen harkinnan tulos.”

    Muutosta siis kaipaa taloustieteilijäkin! Poliitttista suuntaa on siis muutettava!

    ”Ikävä kyllä niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin poliittinen päätöksenteko näyttää yhä edelleen tapahtuvan harvojen tahojen erityisintressien mukaisesti.
    Money talks.”

    Surkeaa, peräti surkeaa! Mutta Antti-Ville kirjoittaa hyvin, kuten sanoit Maria. Tällaista nuorta voimaa lisää!

 5. Kiitos vielä Hirliille; nyt ne edustajamme ovat ihan hulluna sen ydinvoiman perään, ruikutus uusista ydinvoimaloista ei tunnu loppuvan, niitä on saatava iainakin kymmenen! Laskeekohan tavallisen ihmisen sähkölasku, kun saadaan tarpeeksi ydinvoimaa? Heh!

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Kumma kyllä, ettei ylläolevissa kirjoituksissa kukaan mainitse autoa, mutta huulipunan ja matkustelun kyllä.
  Tarvitsen joka päivä vanhaa autoani, jossa sattuu olemaan valaistu meikkipeili. Joten huulipuna on varsin tarpeellista. Sitäpaitsi autoa voi käyttää myös kotimaan- ja ulkomaan matkailuun sekä kaupunkiasioiden hoitamiseen.
  Ylipäätään tuollaiset tutkimuksen johtavat siihen, että varsimonoiset sekä puolikenkäpäättäjät voivat vedota tutkimustulokseen tilanteissa, jolloin rahvaalta karsitaan taas etuisuuksia.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kohta on kyllä siirryttävä ottamaan niiltä, joilla on mistä ottaa. Vuonna 2007 Lehman Brothersin pääjohtajan Richart Fuldin päivätulot ovat 60 000 dollaria. samaan aikaan miljardi ihmistä eli – jos eli – yhden dollarin päivätuloilla.

   Ehkä pääjohtajan tulot olivat myös pankin kannalta katsoen melko liioitellut: seuraavana vuonna pankki teki konkurssin.

 7. Kaisa-Maria sanoo:

  Miten sen nyt sanan mukaisesti ottaa? Antaa sen Rikun pitää taalansa, ja pankin konkurssinsa.
  Eiköhän olisi parasta keskittyä ihan kotimaan ongelmiin, sillä rahaa ei tule, koska tuottavat firmat ja liikkeideat viedän tarjottimella ulkomaan pelleille. Sellainen kostautuu.
  Sekin on jo nähty, mitä nuo pellet osaavat. Voimala myöhässä ja atomirakentaminen perseellään.
  Olkiluodon kaksi voimalaa sentään rakennettiin suomalaisen kossun voimalla, ja valmista tuli!
  Nyt nuo ulkomaan pellet osaavat pelkästään tukkia Lidlin kaljatölkkien palautusautomaatin.
  Suomalaisia noihin hommiin tarvitaan, mikäli ylipäätään aiotaan kansaamme uusilla atomivoimaloilla rangaista!

 8. Tämä Riku edustaa juuri sitä perussyytä, miksi meilläkin menee huonosti. Samaa perussyytä edustaa Nalle-poika joka itse kinuaa EU-avustuksia viljelmilleen ja on myös suurin EU-avun saaja, myös älytönpalkkainen konsernin johtaja. Tällaiset hymypojat kiertää Kataiset ja Vanhaset sormensa ympäri, saavat uskomaan, että vapaa markkinatalous pelastaa kaiken. Se kun ei pelasta edes itseään ja velkaannuttaa köyhänkin entisestään. Koko yhteiskuntarakenne alkaa horjua.

  Työntekijä on pelkkä menoerä suuryritysten neljnnesnvuosituloslaskelmissa. Monessa kehitysmaassa raharuhtinailla on täysi oikeus hankkia halvinta mahdollista tyävoimaa – ja sitähän saa lapisista. Samaa heijastelee tämä Olkiluodon rakentaminenkin; halvinta työvoimaa Puolasta…viis tulevista sukupolvista!

 9. maria sanoo:

  Mitä tulee ”keskittymiseen vain kotimaan ongelmiin” niin se on jotakuinkin sama, kuinka paljon niihin keskitymme, koska tämä globaali markkinatalous heijastuu jokapäiväiseen elämäämme väkevästi. Raha ei tunne rajoja ja protektionismi taitaa olla menneen suljetun talouden haihattelua, joten on otettava vakavasti myös kaikki mitä ns. ulkomailta korviimme kantautuu.
  Lama lakoi Amerikan ahneiden tonttuilusta ja lonkerot näkyvät täällä edelleen hyvin ahdistavina. Iloisia uutisia kuulimme sentään: Laitilassa on palanut höyläämö. Tästä voimme päätellä, että ainakin jonkinlainen lamalääke on löydetty, jos nyt ilkeästi sanotaan. Ulkoapäin oli syttynyt, syy vielä epäselvä. En halua toki olla törkeä ja syyttää ketään vakuutuspetoksesta, mutta toisaalta jostain syystä juuri laman aikana näitä saha-ja puutavarafabriikkeja on palanut poroksi yllättävänkin lukuisia.

 10. Tuula Toivonen sanoo:

  Kirjoittavatkohan Raijas ja Pakoma sosiaalipolitiikkaa uusiksi. Mielenkiintoista lukea tulevaa raporttia. Tämänhetkisellä tietämyksellä ihmisarvoiseen elämään, johon meillä kaikilla on oikeus, kuuluu neljä asiaa. (Kettunen, Ihalainen ja Heikkinen. Monimuotoinen sosiaaliturva.)
  1. Kohtuulliset aineelliset resurssit perustarpeiden tyydyttämiseksi. Ne on määritelty esim. toimeentulotukilaissa.
  2. Työtä tai mielekästä tekemistä. Ihmisen pitää saada tuntea kuuluvansa yhteisöön ja kokea itsensä tarpeelliseksi.
  3. Mahdollisuus huolenpitoon tarvittaessa.
  4. Mielekkäät ihmissuhteet.

  Nyt me taistelemme erityisesti mahdollisuudesta huolenpitoon. Mikä näistä hyvinvoinnin peruspilareista ensimmäisenä rapautuu, vai onko niistä enää yksikään jäljellä?

  • tammikuu44 sanoo:

   Ilmeisestikin halutaan kartoittaa sitä, mitä ihmiset kokevat välttämättömiksi tavaroiksi ja asioiksi, jotta elämä olisi sitä ihmisarvoista; jo nyt siis on todettu, että esim. tietokone ja nettiyhteydet ovat vättämättömiä!!!?

   Jotenkin haiskahtaa siltä, että niillä nettiyhteksillä korvattisiin nuo ihmisarvoisen elämän neljä peruspilaria. Voihan olla, että tutkimuksella todella voidaan valottaa sitä, mikä peruspilareista on vielä jäljellä.

 11. Kaisa-Maria sanoo:

  Mitäs lääkettä te Hymyilevä ja Maria vallitsevaan tilanteeseen suositatte? Uutta kapinaa vai? Toivottavasti jotain uudempaa ja kevyeämpää ratkaisua, mikäli sellaista löytyy.
  Sehän on todettu, että pelkkä ruikutus kuolee aina nuppuunsa, vaikka se hieman helpottaa. Tarvitaan tekoja, ei lässytysta. Vai tarvitaanko?
  Oikeastaan Suomi on toistaiseki aika hyvä maa missä tahansa vertailussa. Jos jossain menee vielä huonommin, se tuskin on avuliaiden suomalaisten vika.
  Me typerät turvenuijat ja ahnehtijat lahjoitamme kaiken aikaa osaamistamamme sekä korkeaa koulutustasoamme muualle ja tuotamme tilalle edes kieltä osaamatonta loiskansaa.
  Menee siinä peruspilareiltaan hyvin hoidettukin tasavalta ennen pitkää perseelleen!
  Kaikilla kansoilla on omat Nallensa. Kyllä luonnollinen poistuma heidät viimein korjaa, ellei pahempaa satu. Perikunnille luetaan verolitviikit ja asianajajat herkuttelevat kuin korppikotkat.
  Onneksi henkisesti rikkaat, mutta aineellisesti köyhät jätetään useimmiten nokkimatta. Suomi köyhtyy, joten ei sekään kovin varmaa ole.
  .

  • tammikuu44 sanoo:

   Ilman muuta me tarvitsemme politiikan sunnanmuutosta. Älytön uusliberalistinen talouspolitiikka on saatava aisoihin.
   Kohta on vaalit!

   Ei Suomi enää pärjää missään vertailussa; ruokakin on kalleinta verrattuna mihin tahansa EU maahan.

   Perseelleen mennään siinä, että täällä tehdään kaikki päätökset suurpääoman ehdoilla. Esim. aivan kohta tulee eduskunnan päätös niista uusista ydinvoimaloista, joita ilman kuulemma emme tule toimeen!

   Eihän näitä köyhiä jätetä suinkaan nokkimatta; se sinun ihailema Nallesihan juuri sanoi, että köyhät kyykkyyn!

 12. Kaisa-Maria sanoo:

  Tuo nyt on pelkkää ruikutusta. Kysymys kuului, millä lääkkeillä tilanne hoidetaan?
  En todellakaan ole Nallen enkä muidenkaan kultalusikka suussa syntyneiden ihailija. Rikkaat vanhemmat vain harvoin onnistuvat takaamaan, että jälkekäisellä on elämän oivallusta päässä.
  Sellaiset tyypit pitäisi istuttaa talvella hevosvetoisen tukkireen nokkaan ihmettelemään miksi laiska ruuna vaan pieree eikä paskanna. Heiniähän se hevonenkin tarvitsee.

  • Loistava idea tuo tukkirekikonsti, sietäisi yrittää! Mutta meillä ei riitä hevosia eikä tukkirekiä!

   Hitto: me ei äänestetä näitä rahamiesten orjia! Se on aluksi ainoa konsti, mikä on pienen ihmisen ulottuvilla. Ja lopetetaan puheet vapaasta markkinataloudesta, koska se tarkoittaa rikkaiden rikastumista ja köyhien köyhtymistä. Pankit ja pörssikeinottelijat kuriin, bonukset ja ylisuuret palkkiot sekä eläkkeet leikkauslistalle.

   Eikä yhtään inistä, etteikö tuo olisi mahdollista!

 13. maria sanoo:

  ”Läkkeitä” Kaisa-Marianesittämiin kysymyksiin:
  1) Valta takaisin kansallisvaltioiden parlamenteille, jotka tällä erää pääosin kumartavat talouselämää melkoisen kritiikittömästi ja taipuvat suuren rahan edessä isänmaansa ja kansalaistensa edun unohtaen.
  2)Työtä tekevien eli suomeksi työvoimaansa myyvien ihmisten edunvalvontaan kansainvälistä voimaa, koska vastavoimakin on mitä suurimmassa määrin kansainvälistä, esim. pörssiyritykset.
  3) Ehdoton nollatoleranssi lapsityövoiman käytölle ja euron päiväpalkkojen maksamiselle /viittaan kohtaan 2/, eli kohtuullinen toimeentulo työvoimaansa myyville, jolloin voitot on revitävä esim. uutta teknologiaa kehittämällä, ei ihmisiä (etenkään lapsia) hyväksi käyttämällä. Silloin työtä voi jäädä Suomeenkin kun ei saa teettää Kiinassa parin euron päiväpalkalla.
  4) Kohtuullisuutta elämiseen eli verotuksella kerskakulutus kuriin (esim. kukaan ei tarvitse kahta helvetin isoa omakotitaloa, joista toista nyt satutaan vaan kutsumaan ”mökiksi”, jolloin tasataan resursseja ja voidaan veroilla tuottaa esim. hoivapalveluja vahuksille ja sairaille.
  5)Oikeudenmukainen jako koneiden tuottamaan tulokseen, eli annetaan rationalisoinnista isompia muruja myös muille kuin näiden koneiden eli tuotantovoimien omistajille, jolloin esim. rikkaat ei tarvitse ympärilleen sähköaitoja kun köyhätkään ei enää ole ihan niin köyhiä eli heillä on todellisia vaihtoehtoja parantaa elämisen laatuaan.
  6) Kaisa-Maria yhteiskuntaopin tunnille, jossa hänelle opetetaan. miten k-välisen taloudenpidon perusranteet ja juurkin tämä uusliberalistinen saalistussysteemi vaikuttaa esimerkiksi työttömäksi jäävän 48-vuotiaan hitsarin elämään Pohjois-Karjalassa.
  Pieni huomio: Mitä tarkoitat ”ruikutussyytteellä”, jos joku onneton uskaltaa yritää ottaa selvää syy ja seuraussuhteista tai kritisoi asioita, jotka tonttukin tajuaa jo lähtökohtaisesti epäoikeudenmukaisuuksiksi?
  Pääteemaan eli mitä ihminen tarvitsee: Juuri nuo asiat, jotka Tuula Toivanen esitti ja sivistyneessä yhteiskunnassa ne pitäisi olla vähintäänkin saavutettavissa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Perhana; täällähän alkaa olla porukkaa, joka järjestäisi tuossa tuokiossa tämän maaan asiat! Eli tuosta sinun listastasi pitäisi nyt ottaa kopio jokaiselle suomalaiselle.
   Loistavaa!!

   Hyvä Maria, olet tosiaan ajatellut ja koonnut ajatukset yhteen, kirjoittanut kokonaien ohjelman!

 14. Kaisa-Maria sanoo:

  Kiitos asiantuntevasta palautteesta Maria! Tyhmän oikeus on esittää kysymyksiä ja viisaan velvollisuus on niihin vastata.
  Sain juuri sellaisen vastauksen, jota pyysinkin. Kiitos, että soit mahdollisuuden ottaa opikseni.
  En muuten syyttänyt ketään ruikutuksesta. Ainoastaan totesin, että sellista esiintyy, ja se on täysin eri juttu.

 15. maria sanoo:

  Itse ruikutat K-M ja syyllistät syyttömät puolalaiset siirtotyöläiset. Eivät he juurikaan vaikuta aikatauluihin ja muihin, kai he pistävät lapion soraan tai semnettiin silloin kun käsketään eli ehkäpä hiukan väärää puuta haukut…. Vertaa: polski jälles/ finski igen….He eivät päätä, he tekevät töitä perheidensä toimeentulon eteen.
  Surkuihupaisin esímerkki tolloista ihmisistä sattui eräässäkin Lidl:ssa kun homsuinen muija kailotti voimasanoja käyttäen, että taas ne keleen polakit ON OSTANEET KAIKEN LEIVÄN, tana. Eli siis ”ulkomaanpelle” ei saa edes omalla rahalla ostaa leipää saksalaisesta kaupasta jossain takahikiällä täällä tontunpersuuksissa…

 16. Kaisa-Maria sanoo:

  Maria! Se homsuinen muija oli tavallaan ihan oikeassa. Aika monelta ammattinsa taitavalta suomalaiselta työntekijältä nämä arvoisat ulkomaalaiset ovat todella vieneet sen toimeentuloleivän. Ei se kuitenkaan heidän vikansa ole, vaan typerien päättäjien.
  Epäilemättä näin sattaa käydä tulevaisuudessakin, kun uusia kovan jätöksen saastepattereita taas aletaan rakentaa. Ruikutus oli todella kauhistuttava ja epäonnistunut sanavalinta. Eihän sellaista näillä palstoilla koskaan esiinny.
  Terävöitetään vaan edelleen tajuntaamme ja jaetaan asiantuntevaa valistusta milloin mistäkin, varsin erilaisistakin näkökulmista.

  • Ihan tästä sivusta pieni välihuuto: paskat valistuksesta, sitä antavat opettajapoloiset ikävässä peruskolussa ja saavat rautalapiosta päähänsä, ei reipas nettikeskustelija …että jatkakaa…

 17. maria sanoo:

  Se homsuinen muija oli niin väärässä kuin olla voi! Huomautan, että he eivät vieneet rouvalta leipää vaan olivat ostaneet kaupan hyllyltä leipää omalla rahallaan.
  Yritä nyt hyvä ihminen ymmärtää, että EU:ssa saa vapaasti kulkea töihin minne haluaa. Ja työnantaja palkkaa työntekijät; päätösvalta on siis heillä. Eikä ole kysymys mistään valistuksesta vaan ihan vaan faktoista.
  Veivätkä suomalaiset siirtotyöläiset ruotsalaisilta leivän suusta 60- ja 70-luvuilla? Osaatko sanoa, miten on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s