200 viisaan ja tyhmän yhteinen megaluokan energiaratkaisu

Ydinvoimaa!

Harri Raitis kirjoittaa tämänpäiväisessä TS:n kolumnissa asiantuntevasti: “Kaikki perustelut eivät ole yhtä arvokkaita.– Olemme tasa-arvoisia, emme kaikki yhtä viisaita ja kokeneita.” Totta mies puhuu  Nummisuutarin Eskoa myötäillen: “Tyhmyydelle minä olen vihainen ja äreä kuin rakkikoira, mutta viisaus ei ole kaikille annettu.” Tyhmistäkin  päistä on kuitenkin monenmoista hyötyä: niiden voimalla saatiin tänään eduskunnan päätös kahden  uuden ydinvoimalan rakentamisesta.

Mutta oliko eduskunnassa 121 vai 75 viisasta? Lähdetään siitä, että  viisaus on harvoille annettu… Megaluokan ratkaisu, kuten HS viisaasti otsikoi.  Jos Suomi laittaa Eurajoen onkaloon 11 000 tonnia käytettyä ydinpommiainetta, siinä on 20 000 Nagasakin pommiin riittävä määrä, sanoo tietokirjailija Risto Isomäki, viisas mies.

Ydinvoimalapäätöstä valmistellutta talousvaliokuntaa  on johtanut Jouko Skinnari, joka kuuluu Fennovoiman osakkaan, Lahden Energian hallitukseen. Muitakin  Fennovoiman rakennusluvan puolesta äänestämään esteellisiä  kansanedustajista löytyy. – Viisaus on harvoille annettu!

Fennovoiman ydinjätteen loppusijoituspaikasta ei ole tietoakaan“, kirjoittaa toimittaja Sami Koivisto HS:n Mielipiteet-sivulla. – Ja varoittelee viisaasti kansanedustajia liiasta kiireestä. – Puhu pukille!

Kansanedustajat eivät ole viisastuneet valiokunnissa, heidän kysymyksensä viestivät äärimmäistä tietämättömyyttä, sanoo viisauskirjailija Risto Isomäki pessimistisesti.

“Arvoisa puhemies, ministeri Pekkarinen on liekeissä, sanoo Kimmo Tiilikainen eduskunnassa, viisastellen.

Tulevat hitlerit tulevat etsimään käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusvarastoja geologien kanssa”, lisää Risto Isomäki HS:n lehtihaastattelussa uhmakkaasti.

Huippuviisaat istuvat tätänykyä kuitenkin  muualla kuin eduskunntasalissa. He istuvat siinä joukossa, joka päätti viikko sitten korottaa eduskunnan hallinto-osaston johtavien virkamiesten palkkoja 10 prosentilla.Viime vuonna  johtavat virkamiehet saivat jo 12 prosentin korotuksen. Harmillista tässä on se, että korotus on nyt 2 prosenttia pienempi kuin viime vuonna.

Onneksi pääministeri Mari Kiviniemi ehti Viron-matkallaan vihjaista uudesta tuoreesta suomalaisesta ydinsähköstä. Hyräili koko tulomatkan viisaasti: “Työlkii  ellää mut kaupal rikastuu!”

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, hiilijalanjälki, ihmiset, mynämäki, politiikka, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: 200 viisaan ja tyhmän yhteinen megaluokan energiaratkaisu

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Jotenkin skeptisesti suhtaudun minäkin näin pitkään vaikuttaviin eduskunnan päätöksiin. Tunnustan etten tiedä asioista paljon mitään, mutta eivät tiedä kyllä nämä ns. päättäjätkään :(((

  Kovin ovat kauaskantoisia nämä ydinvoimaloiden rakentamispäätökset ;(((

  • tammikuu44 sanoo:

   Älä välitä, saman verran tässä tiedämme me kansalaiset kuin päättäjätkin. Siis vähän. Mutta se on varmaa, että riskit ovat monet.

   Suuren rahan saamisesta vieläkin suuremaksi on nyt kyse. Nyt puhutaan jo kolemannesta uudesta voimalasta, ei hyvä!

   Miten nämä muuten työllistävät? Ehkä työllistävät rakennusvaiheessa sitä ulkomailta saatavaa halpaa työvoimaa. Mihin tätä sähköä nyt niin jumalattomasti tarvitaa? Suuryhtiöthän siirtävät tuotantoaan halpamaihin, joita vielä löytävät niin idästä kuin lännestä.

 2. Nils-Åke sanoo:

  Henkilöistä, joilla on ydinvoimakytköksiä mainittiinkin jo Jouko Skinnari, joka on Lahden Energian varapuheenjohta. Lahden Energia puolestaan on Fennovoiman yksi omistajista. Skinnari sai vaalirahoitusta 3000 euroa tältä firmalta.
  Edelleen voidaan mainita Miapetra Kumpula-Natri, jonka mies Pasi Natri on Fennovoiman johtaja. Miapetra Kumpula-Natri sai vaalirahaa tältä firmalta 7000 euroa.
  Ja sitten tämä Turun Energian hallituksessa istuva Petteri Orpo. Hän sai vaalirahaa peräti 14.000 euroa.
  Tässä vain muutama nimi, varmaan aika monella ydinvoiman lisärakentamista puoltaneella on kytköksiä näihin voimayhtiöihin.

 3. Hirlii sanoo:

  Tämä on koko Suomen kannalta kammottava päätös, mutta ei tämä taisto vielä tässä ole. UUSI eduskunta myöntää tai on myöntämättä vielä rakennusluvat erikseen jokaiselle.

  Ja sitten kun ajattelee koko tämän hallituksen toimintaa: 1. julkisia palveluja ajetaan alas ja 2. veroja alaspäin (joilla tarkoitus kai olisi pyörittää palveluja) 3. lama puhe (ei oo rahaa ei oo rahaa), mutta 4. ydinvoimaloiden perustamista tuetaan (ei kuitenkaan valtion yhtiötä vaan pääosin ulkomaisten omistajien omistuksessa olevia yrityksiä), koska muualla euroopassa (esim saksassa) ydinvoimalan perustaminen ei ole näin helppoa kuin meillä.

  Vaikka en tiedä asiasta, yhtään sen enempää kuin eduskunnassa istuvakaan, niin sen tiedämme kaikki kuinka tuhoisasta päätöksestä on kyse. Kristiinankaupunki tuli mieleeni, siellähän maanomistajat, kuntapäättäjät ja kuntalaiset sanoivat EI KIITOS Fennovoimalle. Ja Fennovoima keräsi paperinsa ja poistui paikalta pari vuotta sitten.

  No, löytyihän heille kyllä kavereita muualta, mutta silti: kyllä kansalaisetkin voivat valita, vaikuttaa. Valitsemalla sellaiset päättäjät jotka ottavat kuntalaisten mielipiteet huomioon. Nyt kansanedustajat eivät edustaneet kansalaisia, äänestäjiään, vaan tekivät päätöksen joka vielä kostautuu.

  Ei anneta ääntämme tulevissa eduskuntavaaleissa yhdellekään näistä jotka painoivat eilen JAA nappia.

  • Hirlii sanoo:

   Tarkennus: siis valtioneuvosto myöntää ne luvat, siis hallitus.

   • Hyvä, juuri noin minäkin ajattelen: ei anneta periksi. Asiaa on pidettävä vireillä ja äänestettävä oikein.

    Ihmettelen muuten, kuinka itse asiassa vähän siellä mielenosoituksessa Helsingissä oli ihmisiä. Olisikohan niin, että suomalaisissa istuu kovassa se herranpelko eli tässä tapauksessa suurpääoman tai yhtiöpamppujen tai ainakin jonkun kummallisen mahtivoiman pelko.

    Vähitellen, vähitellen!

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Kansanedustajat ovat yhteiskuntamme raadollisinta joukkoa. Uudet saattavat ottaa tehtävänsä vastaan ihan vilpittömässä mielessä, mutta pyrkyryys, omien etujen, uran jatkon sekä sen nousun varmistamien puolueessa saa ennen pitkää ylivallan. Ei niinkään maan eikä kansalaisten etu.
  Homma menee juuri niin, kuin Nils-Åke sen yhtenä esimerkkinä ylläolevassa kirjoituksessaan selostaa.
  Näin on aina ollut eivätkä vallan hurmioon hurahtaneet siitä koskaan irti pääse. Ratkaisuissa kysymys on vain siitä, miten kenenkin kannanotto omien etujen edistämiseksi puoluepelissä toimii. Valitettavasti.

  • Olisikin siis tärkeää, että tuota joukkiota voitaisiin ravistella ja vaihtaa päätäjiä, antaa harjoitetulle politiikalle edes hivenen uutta suuntaa, jossa ajateltaisiin kansalaistenkin etuja tai edes elinmahdollisuuksia, tulevaisuutta.

   Totisesti: taistelu ydinvoimaloiden rakentamista vataan jatkuu.
   Vaaleissa ei anneta ääniä ydinvoiman kannattajille!!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s