Marin (8 v.) leikkikioskilta puuttui myyntilupa

Marin kioski on päässyt jo lehtien palstoille, vaikka kioskinpitäjä on alalla vasta-alkaja eikä ole osannut tehdä kaikkia lupahakemuksia.

Ilman virkamiehiä elämä menisi vallan sekaisin. Virkamies tarkistaa, että määräyksiä, lakeja, sääntöjä ja pykäliä noudatetaan. Ilman virkamiehiä kuka tahansa tekisi mitä tahansa. Mutta hyvä virkamies tietää, että rajansa kaikella. Paineet ovat kovat!

Vahtikoirana virkamies on heti paikalle, jos saa vihiä vaikka vain rikkomusten epäilystä. Lähes täydellisyyttä hipoi äskettäin Kaarinan terveystarkastajan ja yritysasiamiehen toiminta. He kiisivät salamana paikalle luettuaan paikallisesta Kaarina-lehdestä, että 8-vuotias Mari Aaltonen leikkii kioskinpitäjää ja myy oikeaa jäätelöä. Isän tekemä leikkikioski sijaitsee omalla pihalla Kaarinassa Piispanristintien varressa.

Eihän pykälien mukaan elintarvikkeita voi myydä leikillään!  Sitä paitsi kaikenlaiseen myymiseen tarvitaan lupa. Ja lupa maksaa 135 euroa. Melkoinen summa lapsiyrittäjälle. Kioskin tuotto tuskin yltäisi tuohon summaan. Virkailijatkin sen toki älysivät  ja selittivät, että Mari voisi  tehdä asianmukaisen valituksen. Tarkastajat lupailivat auttaa hakemuksen teossa.

– Tarkastajamme antoi neuvoja jäätelön säilyttämisestä ja kuljettamisesta ja kertoi, että myyntihuoneiston on oltava elintarvikelain mukaisesti hyväksytty ennen toiminnan aloittamista, selittää Liedon kunnan terveysvalvonnan johtaja Johanna Mäkinen Turun Sanomien jutussa 2.7. Laki koskee kaikkia. Eikä laissa ole lapsen mentäviä aukkoja. Ympäristöterveyslautakunnalta voi anoa vapautusta maksusta, johtaja arvelee.

Mihin me joutuisimmekaan ilman virkamiehiä, johtavan virkamiestason tietämystä, alemman tason ahkeruutta!

Virkamiesten työn vaatimustaso on vuosien varrella kauttaaltaan muuttunut. Nykyään mummot ja lapset työllistävät yhä enemmän ja enemmän! Ahkerat virkamiehet luovat työllään ryhtiä ihmisten elämään. Marin isääkin, joka on täytellyt kaavakkeita ja kirjoitellut anomuksia ja joka aavistelee, että myös rakennustarkastajalla ja verottajalla saattaa olla pykäliä takataskussaan…

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, nuoret, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Marin (8 v.) leikkikioskilta puuttui myyntilupa

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Onneksi minun lapsuudessani 1940-50 luvuilla ei ollut näitä innokkaita tarkastajia eikä pikkutarkkoja sääntöjä. Myimme näet kotini puuceen portailla tyttöjen kanssa leikisti ”limua” (lue:vettä) vanhoissa apteekkipulloissa ja maksoimme ”limun” mustaherukkapensaanlehtirahalla. Emme sitä kylläkään edes juoneet, mutta ei se olisi ketään tappanut—.

  Olisikohan paikalle pitänyt pyytää terveystarkastaja tekemään omaa tarkastustaan? En tosin tiedä, oliko silloin vielä Tohmajärvellä edes terveystarkastajaa, en oikein usko ;))

  • Kyllä tuossa innokkaassa terveystarkastuksessa nyt meni oppineen palkallinen aika ihan hukkaan. Kuten sanoit, lapset ovat kautta aikojen myyneet, syöneet ja juoneet mitä tahansa mehua ja omatekosia pullia ja muita kakkaroita. Tuskin mikään tappava epidemia muutamasta jäätelöstä leviää Kaarinaankaan.

   Olisi terveystarkastajien syytä kiertää näillä kesämarkkinoillaja ihmetellä sitä kalojen savustamista, lettujen paistoa ja ruuan myyntiä kesähelteellä ihmismassoille ilaman juoksevaa vettä ja jääkappeja kuten nyt tänäänkin Taivassalossa silakkamarkkinoilla.

 2. Hirlii sanoo:

  Mummot, ja heidän lukemattomat kaverinsa sekä lapset työllistävät kovasti, ja antavat sentään virkamiehillekin tehtäviä joissa voivat kokea olevansa merkittäviä ja hyvin tärkeitä henkilöitä. Kuinka täällä mitenkään säilyisi kuri ja järjestys jos täysin holtittomat ihmiset tekisivät ihan mitä vaan…

  On se, se on niin erinomaisen riemastuttava asia, että lapsia ja mummoja on ! Ja paljon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s