Poliittinen katsaus Taivassalon silakkamarkkinoilta

Kaunis nainen halusi heti äänestää Juuso Alataloa. Ystävät kuitenkin vakuuttivat, että hänen on ennen sitä mentävä naimisiin oman tulevan aviomiehensä kanssa.

*

Etsin Taivassalon lauantaisilta silakkamarkkinoilta silakkaa. En löytänyt kuin paistumaan pantua loimulohta. Minulle kyllä tarjottiin pellavasukkia. En huolinut. Sen sijaan politiikka oli hyvin edustettuna. Viis siis silakoista, jotka tunnetusti ovat pieniä joulukaloiksi: nyt tähdätään jo eduskuntavaaleihin.

Demarien teltassa oli nuorekas henki. Alatalon Juusoon, nuoreen mynämäkeläiseen demariehdokkaaseen, ihastui kokonainen nuorten naisten joukkio ohikulkumatkallaan jostakin johonkin. Yksikin joukosta jopa niin paljon, että oli valmis jättämään aviomiehensä Juuson takia, vaikka häät ovat vasta tulevana sunnuntaina. Vain vaivoin ystävät saivat hänet irrottautumaan poliittisesta debatista. Hän vaati kumminkin saada linkin Juuson kotisivulle.

*

Politiikka tuo mukanaan uusia näköaloja ja virikkeitä.

*

“Tärkeintä on tavoittaa tutkimusmatkoilla mielentila, joka paljastaa arjen pääväylien onttouden, vierauden ja kyseenalaisuuden.” Tämän ajatuksen  löysin aamulla eräästä blogista ja se juolahti  mieleeni nuorten joukossa. Sen saattoi kuka tahansa todeta, jos vähänkin viitsi vilkuilla ympärilleen.

*

Poliittinen Äärelä.

*

Perussuomalaiset demarien vieressä tyytyivät melko materialistiseen houkutteluun: naiset paistoivat lettuja, tosin oikein hyviä lettuja. Mutta mansikkahillo tuntui,  demareista ainakin,  pröystäilyltä.  Eräänkin ehdokkaan kiharainen poliittinen ketunhäntä  oli suorastaan hurmaava.

*

Kalan käry korvasi kokoomuksen.

*

Ilmeisesti kokoomus katsoi viisaimmaksi olla ilmestymättä ollenkaan paikalle, sillä paikkakunnalla tunnetaan liiankin hyvin naapurin eli Lokalahden puutarhaharava Ilkka Kanerva. Kitkerää savua silmiin levisi kuitenkin tarpeeksi lohia grillattaessa.

*

Nuorukainen suree keskustan lässähdystä: kaikki ilmat pihalla!

*

Yhä nuorempia kiinnostaa politiikka. Kaikkein innokkaimmilla oli kärryissä istuessaan monta ilmapalloa. Erityisesti kiinnittyi huomio nuorukaiseen, joka  iloitsi oranssista ilmapallosta eli  vapaan markkinatalouden ja pankkien holtittoman luotonannon symbolista, iloitsi vihreiden vihreästä ilmaa täynnä olevasta pallosta ja suri keskustan  kokonaan lässähtänyttä komeutta.

Vapaudu vaipoista – olet vapaa äänestämään!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, nuoret, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

36 vastausta artikkeliin: Poliittinen katsaus Taivassalon silakkamarkkinoilta

 1. Nils-Åke sanoo:

  Olinhan siellä minäkin, en hakemassa silakoita, vaan tapaamassa nimenomaan Juusoa.
  Panin merkille, että hänen tukijoukkonsa on suurelta osin hyvin nuorekasta ja yhteiskunnallisesti tietoista joukkoa.
  Tästä kuvastakin, jossa ohi kulkevan tyttöjoukon se kruunupäinen, kapsahti Juuson kaulaan.
  Tänään on hyvin moni tullut tuntemaan Juuso Alatalon ja saanut keskustella hänen kanssaan. Toivottavasti he myös äänestävät häntä ensi vuoden eduskuntavaaleissa.
  Hänen mottonaan oli: Työ, hyvinvointi, julkiset palvelut ja ympäristö – minun arvoni eduskunnassa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Juusohan toimii Eero Heinäluoman avustaja, mies on ollut hyvässä koulussa! Mukavan tuntuinen nuori mies, vanhakin äänestää miellään.

   Ilmeisesti yliopistopiireissä Turussa hänellä on paljon kannatusta.

   Toivottavasti joku Juuson hyvin tunteva nyt kirjoittaisi jonkun kommentin miehestä tähän kaikkien luettavaksi!

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Ainakin naismarkkinoilla Juusolla tuntuu pyyhkivän hyvin, joten kannustusjoukkoja riittää.

  Minusta tuo ”nuorukainen” näyttää enemmän neitokaiselta, on vielä niin kauniisiin punaisiin puettu ;)))

  Pallot tulevat ja pallot menevät: kyllä se Mari tekee ”ihmeitä”, löytää jostakin uuden ilmapallon—.

  • tammikuu44 sanoo:

   Olet oikeassa: nuorukainen voi hyvinkin olla neitokainen. Toisaalta olihan Wahroosin Nallellakin vaaleanpunaiset pyhähousut jalassaRuotsin kuninkaan visiitan aikana.

   Olisikin hyvä kuulla Juusolta itseltään, miten nuoriin miehiin eduskunnassa suhtaudutaan eli ”pojitellaanko” tai peräti läpsäistään pyllylle ohimennessä. Taitaa olla kuiva asialinja?

   Mari saattaa hyvinkin löytää uuden ilmapallon…

   • Juuso sanoo:

    Heh – ei nuoria miehiä sentään pojitella eduskunnassa. Eduskunta on arvostettava työyhteisö, jossa olen saanut olla tekemässä yhteisistä, tärkeistä asioista vähintään askeleen todellisimpia. Kaikki arvostavat toisiaan ryhmän sisällä ja töitä paiskitaan yhteisin voimin.

    Pyllyllekään ei ole läpsäisty – enkä myöskään ole kokenut julkisuudessa mainittua ahdistelua. En, vaikka kuinka olisin hissillä matkustanut päivän mittaan. :)

 3. maria sanoo:

  Juuson kaltaisia innostuneita ja asioista selvää ottavia nuoria tarvitaan mukaan yhteisten asioiden hoitamiseen. Toivottavasti hän jaksaa kärsivällisesti toimia, eikä anna vanhojen kyynisten ja luutuneiden käsitysten politiikan ”paskuudesta” lannistaa itseään.
  Tsemppiä, Juuso ja muut nuoret!

 4. Kuuharava sanoo:

  On jo korkea aika saada Demareidenkin riveihin Juuson kaltaisia nuoria toimijoita, jotta puolue ei ihan kangistu vanhojen ukkojen kaavoihin. Kokoomus on tehnyt nuorennusleikkausta jo pitkän aikaa; mistä saataisiin Demareihin lisää Juusoja?

  • tammikuu44 sanoo:

   Juu, nyt äänestetään tämä yksi ensin eduskuntaan ja jatketaan sitten samaa nuorennuslinjaa. Olen varma, että nuoret innostuvat politiikastakin, kun huiomaavat, että äänestämällä voi vaikuttaa ja nuoret huomioidaan näin kuten nyt on tehty, että otetaan ehdokkaaksikin nuoria.

 5. Jukka sanoo:

  “Tärkeintä on tavoittaa tutkimusmatkoilla mielentila, joka paljastaa arjen pääväylien onttouden, vierauden ja kyseenalaisuuden.”

  Outouden, ei onttouden. Arjen mysteeriä tuossa tavoittelin. Vaikka toki meillä eksistentialisteilla onttouskin on aina läsnä.

  • Voihan pakana: se markkinatouhu pani minut ajattelemaan jotenkin onttoutta – olen pahoillani! Itse asiassa markkinatapatumaankin sopii hyvin outous, vai?

   Arjen mysteerin tavoitit hyvin sanoin ja kuvin, ja se arjen mysteerihän minua jäi mietityttämäänkin. Kyllä sitä löytyi niiltä markkinoitakin, löytyin niin outoutta kuin onttoutta. – Εις ατοπον απαγωγη;

 6. Nils-Åke sanoo:

  Juuso Alatalo on valtiotieteen kandi ja tekee nyt ilmeisesti gradua. Olisi tietenkin ihme, jos hän menisi ensimmäisellä yrittämällä eduskuntaan, mutta tunnen miestä sen verran hyvin, että voin sanoa, että hän menee sinne kyllä omalla painollaan ihan varmasti ainakin toisella kerralla.
  Mitä Mari Kiviniemeen tulee, niin hän oli mielestäni paras valinta keskustan puheenjohtajaksi ja olen ihan positiivisesti yllättynyt.
  Olen iloinen siitä, että hän puhuu ruotsia suht.koht. hyvin ja englantikin sujuu mallikkaasti.
  Mitä seuraavaan hallitukseen tulee, niin minun mielestäni sosiaalidemokraattien ja keskustan koalitio olisi paras ratkaisu.
  Mutta yksi on varma, rkp on siinä mukana halusimmepa tai emme.

  • Pidetään siis peukkuja Juusolle – ja äänestetään! Toit hyviä uutisia Juusosta ja naispääministeriimmekin olet tyytyväinen: hienoa!

  • Juuso sanoo:

   Kirkas tavoitteemme on saavuttaa edustajanpaikka ensi yrittämällä. Tavoitteemme on täysin realistinen. Eduskuntaan tarvitaan nuorta, aktiivista voimaa, jolla on alan koulutus, kokemusta luottamustoimista ja eduskuntatyöstä sekä myös työhistoriaa politiikan ulkopuolelta (minulla mm. kaupan ala ja metalliteollisuus). Lisäksi tarvitaan uutta avoimuutta ja rehellisyyttä politiikan tekoon.

   Muuten, Pia Viitanen Pirkanmaalta pääsi 27-vuotiaana ensi yrittämällä eduskuntaan. Nyt hän on SDP:n varapuheenjohtaja jo toista kautta ja arvostettu poliitikko.

 7. Kaisa-Maria sanoo:

  Uusi Jeesus on näköjään laskeutunut taivaasta Taivassalon markkinoille! Nimikin on kuin suomennettu. Jees… ja Juus…
  En tunne Juusoa, mutta ihan tyhmä mies ei todellakaan saa yllä kuvattua hurmoshenkisyyttä liikkeelle.
  Joten kestävää menestystä Juusolle!

  • tammikuu44 sanoo:

   Tämä on politiikkaa, Kaisa-Maria, politiikkaa! Nuoria pitää kannustaa ja saada myös päättäjiksi. rehellisempiä ne ovat kuin vanhat käppänät.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tämä on politiikkaa, Kaisa-Maria, politiikkaa! Politiikkaan tarvitan nuoria ja innostuneita ihmisiä, korruptoituneet kähmijät ja lautapäät ulos.

 8. Kaisa-Maria sanoo:

  PS. Piti vielä kysyä, että minkälaisia ihmetekoja siltä Juusokselta lainkaan odotetaankaan?

  • tammikuu44 sanoo:

   TYÖ
   HYVINVOINTI
   JULKISET PALVELUT
   YMPÄRISTÖ
   Siinä ovat keskeiset teemat.
   Politiikassa hoidetaan yhteisiä asioita. Nyt täytyy vain toivoa, että Juuso itse hoksaisi tämä kysymyksn ja vastaisi sinulle henkiläkohtaisesti. Odotellaan.

 9. Kaisa-Maria sanoo:

  Ei siiis mitään ihmetekoja Juusokselta. Noitahan nuo kaikki ovat aina toitottaneet, eivät kuitenkaan kovin suurella menestyksellä.

  • On tehtävä ensimmäinen erottelu, jossa jyvät ja akanat erottuvat: meillä on nyt suuntana rikkaiden rikastuminen ja köyhien köyhtyminen, Juuso ajaa suuntaa, jossa ei nuoleskella rahamaailman takapuolta ja rahapussia, vaan tehdään yhteiskunnallisia päätöksiä ajatellen kansalaisten hyvinvointia.

   Hyvän kansanedustajan työssä ei ole kyse mistään taikasauvan heilautuksesta vaan asioihin paneutumisesta, järkevistä ratkaisuista, demokratiasta ja yhteistyöstä. Jos joku uskaltaa panna itsnesä likoon ihmisarvoisten asioiden puolesta, meidän on uskallettava myös tämmöistä ihmistä mainostaa ja äänestää!

   • Juuso sanoo:

    Nykyinen hallitus ja politiikka suosii erittäin hyvin toimeentulevia. Vaaleissa haetaan muutosta! Tähän sitoudumme – heikompiosaisten, köyhien ja työssäkäyvien oloja on parannettava ja saavutettava inhimillisempi lopputulos.

    On otettava paremmin huomioon ennaltaehkäisyn merkitys kaikessa politiikanteossa. Lasten ja nuorten asemaan on kiinnitettävä entistä tehokkaammin huomiota (mm. kouluterveydenhuolto). On valmistauduttava ottamaan vastaan vanhenevan väestön tarvitsemat laadukkaat hoiva- ja terveyspalvelut. Työhyvinvointi ei saa unohtua edes lama-aikoina. Palvelutuotannon julkisuus takaa yhdenvertaiset mahdollisuudet käyttää palveluja riippumatta omasta tulotasosta. Lääkäriin on päästävä, vaikka taloudellinen tilanne olisikin heikko. Työttömyystilanteeseen tulee puuttua pikaisesti kohdennetuilla valtion panostuksilla. Nuorisotyöttömyyteen tulee puuttua myös työpajatoiminnan edistämisellä. Ympäristöasioissa nostan erityisesti esiin Saaristomeren.

    Nämä asiat eivät todellakaan ole olleet esillä viime aikojen poliittisissa päätöksissä! Ihmisten kokemaa ahdistusta ei ole otettu riittävästi huomioon, vaan köyhien on annettu köyhtyä, hyvinvointierojen kasvaa, lapsiperheiden (erit. yksinhuoltajaperheiden) ongelmien kärjistyä entisestään, työttömyyden kasvaa…

    Nyt tarvitaan muutosta ja uutta avoimuutta sekä rehellisyyttä politiikkaan!

 10. martta sanoo:

  Kaisa-Maria voisi asettua Kokoomuksen ehdokkaaksi, naiskiintiössä olisi varmasti vielä tilaa. saataisiin raikkaan realistista kölninvedeltä tuoksahtavaa eläkeläispolitiikkaa mukaan kuvioihin. Työttömät risusavottaan ja eläkeläismuorit, jos nyt ”töiltään” ehtivät, heille kahvia keittelemään. Olisko tässä alku ohjelomalle…..

 11. Juuso sanoo:

  Taivassalon markkinat jatkoivat loistavaa kesäkiertuettamme! Päivä oli mitä mainioin – olimme aktiivisesti ja näyttävästi liikkeellä. Tukiryhmämme on laaja – edustettuna on kattavasti eri ikä-, koulutus-, työ- ja perhetaustan omaavat.

  Vaaleissa menestyminen ja edustajapaikan saavuttaminen edellyttävätkin ainakin kahta asiaa: 1. hyvän taustan (työ-, koulutus-, luottamustoimi ym.) omaavaa ehdokasta ajanhenkeen sopivilla vaaliteemoilla ja 2. kattavaa tukiryhmää, joka panostaa ehdokkaan menestymiseen olemalla mukana vaalitilaisuuksissa ja kertomalla ehdokkaasta eteenpäin.

  Meidän tavoitteemme on saavuttaa edustajapaikka ensi yrittämällä! Uskomme tavoitteeseemme, sillä profiilimme sopii ajanhenkeen:

  Politiikka tarvitsee uutta, nuorta voimaa, jolla on sopiva työ-, koulutus- ja luottamustoimitausta. Lisäksi ajanhenki edellyttää rehellistä politiikantekoa kaikkien velloneiden sotkujen jälkeen. Lisäksi meillä on toimiva vaalityö ja konsepti tulevaa vaalikautta ajatellen. SDP:llä on Varsinais-Suomessa ehdokkaana kolme istuvaa edustajaa, yksi luopuu. Tavoitteena on viisi paikkaa, ja yhden niistä otamme haltuumme.

  Kaikista vaaleihin liittyvästä voi olla yhteydessä myös suoraan minuun juusoalatalo2011@gmail.com . Samaan osoitteeseen voi myös ilmoittautua, jos on kiinnostunut tulemaan mukaan loistavaan tukiryhmäämme ja tekemään uutta kansanedustajaa!

  Tämän kommentin loppuun todettakoon – torilla tavataan!

  • Myös iäkkäät mutta nuorekkaat ihmiset kannattavat Juusoa!

   • Terhi sanoo:

    Kyllä! Tukiryhmässämme on kaiken ikäisiä – myös iäkkäitä. Juusoon luotetaan kaikissa ikäryhmissä ja monet ovat sen osoittaneet konkreettisesti jo tämän vaalityön aikana, mutta myös menneissä kunnallisvaaleissa.

 12. Terhi sanoo:

  Miksi se Juuso on niin erikoinen? Miksi hänestä tulisi meille hyvä kansanedustaja?

  Minä haluan politiikkaan nuoren, motivoituneen, osaavan ja
  tuoreen kasvon. Ihmisen, joka pistää kampoihin oikeistopolitiikalle ja ajaa tavallisen ihmisen asiaa. Henkilön, joka on osaava ja sanavalmis. Ihmisen, jolla on itsetunto kohdallaan ja rohkeutta haastaa poliitikot, asiat ja ennen kaikkea itsensä! Ihmisen, joka on aito, rehellinen ja osaa kuunnella.

  Näistä kaikista syistä ja tuhansista muista. Minun valintani
  eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa on Juuso Alatalo.

  Saatan olla puolueellinen – voitte myös vapaasti haastaa
  minut!

  • tammikuu44 sanoo:

   Tuo kuuntelupuoli on myös erittäin tärkeä. Silakkamarkkinoilla havatsin siinä pienen hetken keikkuessani, että Juuso tosiaan kuunteli, mitä ihmisillä oli sanottavaa. Jopa rauhoitti erään hiukan maistaneen miehen, joka ensin oli kovastikin hyökkäävä, mutta lopuksi kiitteli ja tyytyväisenä jatkoi matkaansa luvaten Juusolle äänensä.

 13. Kaisa-Maria sanoo:

  Kiitos Juuso vastauksistasi sekä muille niihin liittyvistä uusista kommenteista! Täyttä asiaa ja tyylikkäästi esitettyinä.
  Vanhana akkana olen ehkä hieman härnäilevä, mutta silloin saa paremmin kunnon vastauksia.
  Onnea ja erityisesti menestystä sinulle Juuso! Sinulla tuntuu olevan myös rempseä ja toimelias tukiryhmä. Ilman sellaista ei vaaleissa kukaan pärjää.
  Ennustan, että tätä menoa kapuat vielä eduskuntatalon portaita kansanedustajana, enkä usko olevani ollenkaan väärässä. Sitä paitsi sinua kyllä tarvitaankin siellä.

 14. Kaisa-Maria sanoo:

  Tammikuu44:lle. En todellakaan dikkaa kokoomusta enkä käytä kölninvettä. Kiitos kuitenkin kannatuksesta! Harvoin siitä pääsen nauttimaan, mutta sellainen toki lämmittää mieltä.

 15. Krista sanoo:

  Juuson sisarena minusta tuntuu mielettömän hienolta lukea tämän kaltaisia kommentteja Juusosta! Ei siksi että olisin puolueellinen veljeäni kohtaan, vaan siksi että meillä on vihdoin mahdollisuus saada eduskuntaan henkilö joka aktiivisesti ja aidosti ajaa nimenomaan meidän ”tavallisten” ihmisten asioita.

  Omasta puolesta voin sanoa tietäväni, että Juusolla on arvot kohdallaan. Hän on ihmisenä tunnollinen, aito ja turvallinen. Hän pitää kiinni sovitusta ja ajaa asioita hyvin vahvasti ja vakuuttavasti. Siksipä kannatus ja luottamus Juuson vaalikampanjaan on suurta. Juuson tietenkin hyvin tuntevana, minun on hienoa huomata että myös muut ovat huomanneet ja saaneet oikean kuvan siitä minkälainen ihminen Juuso oikeasti on.

  Juusolla on vaalikampanjassaan mukana koko perheen täysi tuki. Tällä on hyvin suuri merkitys Juusolle.

  Tukiryhmämme kasvaa koko ajan. Tukiryhmän iloinen henki ja energisyys on käsin kosketeltavaa ja mukaansa tempaavaa! Mukana on monen ikäisiä ihmisiä eri ammattiryhmistä. On ilo ja kunnia olla mukana tekemässä loistavaa kampanjaa Juusolle. Jatketaan kampanjointia positiivisella ja iloisella mielellä! :)

  • tammikuu44 sanoo:

   Kiitos Krista kommentista. On hienoa saada Juusosta myös sisaren lausunto; tottakai sisar on puolueellinen, mutta siinä on vain kaksi mahdollsiuutta: rakkaus ja viha. Teillä kotona on selvästikin ollut runsaasi rakkautta. Ja ilman sitä ei ihminen kasva rehelliseksi ja tunnolliseksi. Toisesta ihmisestä välittäminen heijastuu kyllä Juuson kampanjaan – ja on osa Juusoa itseään.

   Siis: iloisella mielellä eteenpäin!

 16. Tino sanoo:

  Onpa kauniita sanoja Juusosta. Yksikään ylistys ei kuitenkaan ole liikaa Juusoa kuvaillessa. Hän on nuori, vastuullinen ja asiansa hallitseva. Uskon ja tiedän, että Juuso on ja tulee olemaan kaiken tämän suuren luottamuksen arvoinen.

  Varsinkin näin itse nuorena, arvostan Juuson taitoa nähdä maailmamme hyvinkin laajasti. Hän pystyy samaistumaan useisiin ihmisiin ja heidän tilanteisiinsa, jolloin yhteisten asioiden hoitaminen käy luonnostaankin helposti.

  Ai niin, Juusoa voi muuten ihan rauhassa kehua vaikka miten paljon, kuitenkaan pelkoa ei ole siitä, että ylistykset nousisivat hattuun.

  • tammikuu44 sanoo:

   Hyvä Tino, hyvä! Minua näin vanhana ilahduttaa se, että nuoret ovat kiinnostuneita politiikasta eli yhteisten asioiden hoidosta. Ihailtavaa on myös se, että nuoret uskaltavat kehua toisiaan tuntematta kateutta! Osaavat olla myös kriittisiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s