Kaupungin julkinen olohuone ja maaseudun ulkohuone

Maaseudun markkinoilla on päättömän hauskaa! Tässä olemme Taivassalon silakkamarkkinoilla.

*
Näytetään kieltä on TV1:n hieno uusintaohjelma: siinä ihmisen kieleen suhtaudutaan aivan kuin se olisi luonnollinen asia. Ei olla hienon tieteellisiä ja ylen oppineita, professorismieskin osaa sanoa sanan paska. Se tietysti naurattaa.

Monesti ihmettelen, miksi tieteen tai taiteen kanssa puuhastelevien on esitettävä asiansa mahdollisimman hankalasti. Toinen mahdollisuus on puhua itsestäänselvistä asioista ikään kuin ne olisivat erityisen monimutkaisia. Näin:

Hanna Arendt määrittelee ihmisenä olemisen perusehdot: työn, valmistamisen ja toiminnan. Työ vastaa ruumiin biologista prosessia. Valmistaminen vuorostaan tuottaa ihmisen luoman fyysisen ympäristön. Toiminta tapahtuu ihmisten välillä, kun ihmiset elävät ja asuvat maailmassa.”

Mikä on ruumiin biologinen prosessi? Siis sitäkö, että syö ja paskantaa? Jos ihminen valmistaa jotain, senhän luulisi  olevan juuri sitä työtä, pärekorin teko ainakin. Nykyään tosin niin harvalla enää on työtä, että merkitys on saattanut unohtua. Missäpä muualla ihminen voisi toimia kuin maailmassa? Tulevaisuudessa on  hankalampaa, kun ihmiset asuvat kuussa, mutta ehkä he sielläkin voivat toimia keskenään, luoda fyysisiä ympäristöjä.

*

Kaupunkimaantieteen syvin olemuskaan ei  oikein aukene, jos siitä sattuu lukemaan heti aamusta.  Kaupunkimaantieteilijä Paulina Nordström ihastelee kirjoituksessaan Elävä kaupunkitila – julkinen olohuone (TS 15.7.) ihmisiä, jotka kokoontuvat kirja kädessä tai kitara kainalossa näppäilemään kitaraansa  Aurajoen varrelle, puistoihin tai umarannoille ja syövät arbuusia ja juova kaljaa, jota säilyttävät kylmälaukuissaan. He toimivat siis elävässä kaupunkitilassa, julkisessa olohuoneessa.

Näitä kaupunkiolohuoneen kaljaa ryypiskeleviä luonnonlapsia löytyy maaseudultakin milloin miltäkin pihanurmelta. Maaseudulla on tilaa toteuttaa itseään, joka tila siis kaupunkilaisilta puuttuu. Siksi siis he ryntäävät puistoihin riippukeinuineen tai mölkkypeleineen ja jäävät yöllä baarista tullessaan laulekelemaan romanialaisten  ja kurdien kanssa lyöden tahtia pulloista rakennetuilla rummuilla. Näin kuvaillaan kesäolohuoneen käyttöä 17.7.  HS:n jutussa.  Tutkijoiden mukaan asukkaat tekevät nyt kaupungin, eikä toisinpäin.

Helsingissä Kalliossakin jotkut ripustavat näinä heleteisinä päivinä riippumattonsa kirjaton luo useiksi päiviksi, toiset valvovat kesäyössä Kruunuhaan katoilla. Kaupunkilaiset siirtyvät kuumista kämpistään puistoihin ja joutomaille, jotkut raahaavat erilaisia kalusteitakin uuteen olohuoneeseensa.

*

Itse asissa oikea ja aito suomalaisen kaupunkiasukkaankin kesäinen olohuone löytyy kaupungin ympäriltä, vehreän maaseudun hijaisuudesta. Se on luonnon rauhassa, jota naapuripöydän kaljaa ryystävät öykkärit,  kerjäävä katusoittaja tai muu kitaran näppäilijä ei pääse häiritsemään.  Se voi näyttää vaikka tältä:

Kesäisestä suomalaisesta olohuoneesta voi löytyä kokonainen talonpoikaismuseo. Tässä idylli Kalannista Tammiston kylästä. Pihalla on kaksi päärakennusta, useita aittoja, luhtia ja riihiä. Sisällä voi rauhassa katsella esillä olevia satoja juustomuotteja, satoja kupariesineitä, valaisimia, puuhevosia. Kaikki Anne ja Pentti Siivosen vuosien varrella kokoomia.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, hiilijalanjälki, ihmiset, Luonnonsuojelu, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Kaupungin julkinen olohuone ja maaseudun ulkohuone

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Ainakkaa aurinko ei piäse pehmittämmään piätä liikoo (viittoon tuohon valokuvvaan) ;o

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Mitähän sinä Hymyilevä nyt mäkätät? Eikös maailma kuten kirjoitit, ole muka ollekaan kohdallaan?
  Joku Hanna Adent määrittelyjensä kanssa saa pyyhkäistä perseensä lepän lehteen! Varokoon silti punkkeja!
  Oletan, että Kuu on paremman näköinen sitä maasta katsottaessa.

  • Onhan tämä maailma nyt ihan kohdallaan, mutta ihmetyttää piperrys kaikenmaailman kaupunkimaantieteen huuhaan parissa. Ruohoa ja puita on ennenkin kaupungeissa kavatettu puistoissa ja känniset ovat lepäilleet puiston penkeillä. Kaljanjuonti on sitäpaitsi kielletty julkisilla paikoilla.

   Maaseudulla on vapaampaa, ja tulee olemaan paitsi että täällä päättäjät ja muut maantieteilijät haluavat tuhota kaiken vanhan ja rakentaa urheilupalatsejaan ja seurakuntasalejaan keskelle vanhaa miljöötä.

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Aamuteetä litkiessäni tulivat mieleen pari lähipiirissäni vaikuttavaa, prinsessakuumetta vaaleanpunaisissa unelmissaan potevaa pikkutyttöä, joden tulevaisuusunelman onnistuin lähes pilaamaan.
  Ruotsin prinsessan häät nostivat tietenkin tytöissä hullunlaisen prinsessakuumeen, kun niitä katsottiin telkkarista. Tytöt halusivat enemmänkin tietoa prinsessoista, joten tallensin heille malliksi digiboksiin Venäjän tsaari Nikolain teloitetusta perheestä kertovan filmin.
  Vanhempi tytöistä, lähes kouluikäinen, jätti prinsessahaaveet sikseen ja päätti ryhtyä ihan tavalliseksi työläiseksi.
  Nuorempi 4-vuotias aikoo kuitenkin vielä jatkaa prinsessaunelmaansa. Hän perusteli kantaansa:
  – Pitää vain valita hyvin toimeen tuleva valtakunta, jossa on kaunis ja viisas prinssi sekä ystävälliset hovineidot, jotka tarjoilevat hopealautaselta Hello Kitty -keksejä ja järjestävät kesäretkiä Muumi-maahan.

  i

  • 4-vuotias on sisäistänyt justiinsa sen haihatteluideologian, jota monet kulttuurikukkahatut ja hyväsydämiset tutkijatädit norsunluutorneissaan edustavat. 4-vuotiasta ymmärtää, keski-ikäistä vähän heikommin. Kyllä maailmaan mahtuu!

 4. tammikuu44 sanoo:

  Taitaa tuossa kaupunkiolohuoneajattelussa jotain itua olla: aamun 18.7. TS:ssa on juttu, kuinka tuhannet ihmiset kokoontuivat eilen Kupittaan puistoon Turussa Botellon-piknikille. Asialla ovat nuoret ihmiset. Idea on Espanjasta 1990-luvulta. Silloin nuoret kokoontuivat Barcelonassa puistoon, kun kyllästyivät ravintoloiden hintoihin.

  Tieto Turun tapahtumasta kulki sosiaalisen median ja puskaradion kautta. Useat nuoret ovat olleet mukana Espanjan tapahtumissa, ja nyt saatiin siis näyttö, että meilläkin pystyvät nuoret toimimaan.

  Vanhana pöllönä tietenkin alan höpistä, että millaiseltahan puisto näytti tapahtuman jälkeen. Myös luonnolliset tarpeet saattoivat purkautua sopimattomiin paikkoihin. Mutta poliisi kaatoi vain muutaman pullon viinä tunteettomasti maahan.

  Alan lämmitä tälle olohuoneidealle. Hyvä nuoret!

 5. tammikuu44 sanoo:

  Jos kuitenkin hylätään koko olohuoneidea tai ainakin ensin opetellaan olohuoneessa olon ihmismäiset tavat:

  19.7. TS: ” Botellon vuorasi Kupittaanpuiston roskilla. – Kolmatta kertaa pidetty Botellon-puistopiknik jätti Kupittaanpuiston jälleen surkeaan kuntoon. Tölkit, juomapakkausten kääreet, muovipussit ja lukemattomat muut roskat omenahillosta ostoskärryihin lähes vuorasivat nurmikkoalueet.
  —-
  Osa juhlijoista oli siivonnut jälkensä, mutta monilta yritys oli korkeintaan puolittaista. Esimerkiksi puolityhjien roskalaatikoiden lähistöltä löytyi irtoroskien lisäksi kokonaisia kasoja sipsipusseja, tölkkejä ja pitsalaatikoita. Botellonilla ei ole varsinaisia järjestäjiä, joten siivoaminen on jokaisen omalla vatuulla.
  —-
  Poliisin arvion mukaan paikalla oli noin 4000-5000 kesäviettäjää.– Poliisin mukaan tapahtuma sujui erittäin rauhallisesti, eikä suurempia ongelmia syntynyt humalaisten suuresta määrästä huolimatta.— Virkavalta kaatoi myös maahan jonkin verran alaikäisten alkoholijuomia.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s