Takapuoli ei puudu Laajoen kesäteatterissa

Mynämäen Laajoella kemisti Johan Gadolin, Suomen kemiantutkimuksen isä, viettää syntymäpäiviään. Alkuasetelmassa keskella Gadolin ( Veli-Matti Markkanen), piika (Maria Hannula) ja renki Aki laaksonen. Parvekkeella huhuilee Ebba-rouva (Erja Markkanen).

*

Kesäteatteri on perinteisesti suosittu huvittelumuoto. Se on kokonainen performanssi: autolla kiemurtelevia metsäteitä, täysiä parkkipaikkoja, rupattelua tuttujen kanssa, kahvia pahvimukista rinnuksille väliajalla, sadekuuroja ja puutunut takapuoli. Nyt Mynämäen Laajoella takapuoli ei puudu. Ja se tietää sitä, että Gadolinin syntymäpäivät onnistuvat. Vieraskin viihtyy, meno on menoa eikä meininkiä. Laajoella näytellään sydämen pohjasta!

*

Tehosteena on myös savua ja pauketta.- Gadolininvieressä tytär (Liisa Valtanen) ja Hällströmin tytöistä Lovisa (Jenni Lehto) ja Karoliina (Annika Salminen) sekä Matti-renki (Aki Laaksonen).

*

Laajoen pippurisessa kesäteatterissa on huomattu kaksi asiaa: ohjaajaksi on saatava ammattilainen ja näytelmän olisi kosketeltava paikkakunnan nykyisyyttä tai historiaa. Onnistuneimmat kesäteatteriesitykset olenkin nähnyt Köyliön Tuiskulassa, jossa ammattiohjaaja ohjasi kylän historiaan liittyneitä kuvaelmia vuosien ajan. Amatöörinäyttelijöiden onnistuminen oli myös paljolti kiinni siitä, että puhuttiin paikallista murretta. Samoin Eurajoen näytelmät Munakarin veljeksistä ovat olleet menestyksiä. Nyt menestys Laajoella on Sattumuksia Sunilan kartanossa Gadolinin aikaan.

*

Siellä se on: viinapannu. Perinteitä ei unohdeta, kekkalodaan humalassa!

*

Laajoella ohjaaja Markku Arokanto saa näyttämölle säihkettä: liikutaan, juostaan ja tanssitaan, koko näyttämöä käytetään kartanon parveketta myöten, efekteinä on pauketta ja savua  kuin isoissa teattereissa. Arokanto ymmärtää myös, että näyttelijät ovat amatöörejä ja antaa naisten kailottaa kanamaisesti ja pieneten tyttöjen olla luonnollisia pieniä tyttöjä. Kesäteatteriperinnettäkin hän ymmärtää: pakollinen juopottelu hoidetaan testaamalla Gadolinin kehittelemää viinapannua.

*

Turku palaa!

*

Raikaan käsikirjoituksen on laatinut vanhoja historiankirjoja tutkinut kulttuurituottaja Viktoria Kulmala. Oma osuutensa sen toimivuudesta on selvästi myös ohjaajalla, joka olisi saanut enemmänkin  tiivistää repliikkejä ja olla julma toisen näytöksen ukkojen jorinoiden osalta: näytelmä olisi mielestäni parantunut entisestään yksinäytöksisenä.

*

Riemulliseen loppupoloneesiin olisi katsojakin halunnut mukaan!

*
Laajoen esitys on todellinen valonpilkku kaavoittuneessa kesäteatteriperinteessämme. Mynämäen historiaa  on tämä porvarispiirien poukkoilukin, kiinnostavaa mynämäkeläisittäin se, että kuuluisa Turussa syntynyt kemisti Johan Gadolin vietti viimeiset 25 vuottaan Mynämäellä Sunilan kartanossa. Ja lähellähän on toki Turkukin ja Turun palo, jota näytelmässä sammutetaan riemastuttavalla tavalla. Puvut ovat loistavia, musiikki hyvin valittua: se ikään kuin irrottaa tapahtumat maasta ja antaa näytelmään sadun hohteen. Loppupoloneesi on hurmaava piste i:n päälle!

*

Katsokaa pikkutyttöjen eläytymistä! - Ja isompienkin komeljanttareiden.

Näyttelijöistä rakastuin Veli-Matti Markkasen esittämään ukko Gadoliniin ja Pertti Laihon puutarhuriin. Naisista  nostaisin eturiviin Samuel Roosin vaimoa esittävän Suvi Valtasen. Enkä voi unohtaa luonnollisia ja somia pikkutyttöjä Jenni LehtoaElisa Nummelaa ja Annika Salmista.

Laajoen näyttelijäkaarti on kokonaisuudessaan katsojien kiitoksen ja paikallisen Osuuspankin ruusut ansainnut!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Takapuoli ei puudu Laajoen kesäteatterissa

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Kunnon kesäteatteria ei voita mikään, ei edes ammattilaisten kesäteatteri!
  Raumalla esitettiin ikikulunut Alivuokralainen, pääosissa Mikko Kivinen, Esko Roine, Tuija Ernamo ja sen sellaisia…
  Tampereelta roudatut kulissit olivat komeat, mutta kunnon kesäteatterin henki puuttui. Tehokas puffaaminen ja ennakkomyynti toi näytelmälle yli 16000 katsojaa. Ennätys Raumalla.
  Kaikesta näki, että ammattinäyttelijät olivat tulleet Raumalle tekemään kesäbisnestä. Huitaisivat roolinsa rutiinilla, eivät sydämellä. Onhan Alivuokralaista näytelty Tampereella ainakin yli 200 kertaa. Kai sellainen puuduttaa ammattilaisetkin, ainakin näillä helteillä.
  Joten kaikki kunnia Laajoen kesäteatterille! Uskon Hymyilevä,että arviosi siitä pitää paikkansa.
  Jo kuvista päätellen näytelmä on katsomisen arvoinen. Vieläköhän sitä esitetään? Tekisi mieli nähdä vaihteeksi ihan oikeaa kesäteatteria.

  • tammikuu44 sanoo:

   Joo, oikeaa kesäteatteria se Laajoen näytelmä on. Pirskutti, ei ole tässä yhtään paperia missä olisi aikoja. Kyllä sitä vielä tällä viikolla pelataan. Hienossa käsiohjelmassakaan ei ole aikoja, pirskatti! Soittelin noille näyttelijöillekin, mutta en saanut ketään kiinni. Katselen huomenna, jos vaikka löydän kaupan seinältä mainoksen tai keski jotain muuta.
   Jos keksin, sottelen.

  • Tarja Elo sanoo:

   Laajokilainen
   Laajoen kesäteatterin esitys Sattumuksia Sunilan kartanossa-Gadolinin aikaan esitetään vielä sunnuntaina 1.8 klo 13, paljon on varauksia, mutta aina muutama mahtuu. Osoite Karjalantie 1616, Mynämäki.

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Ymmärsin viimein katsoa netistä kohdasta Laajoen kesäteatteri. Loppuunmyytyjä paitsi 1.8. eli viimeinen näytös. Silloin ei kerta kaikkiaan meikäläiselle sovi, kun pitää olla aivan muualla.
  Kiitos Hymyilevä vaivannäöstäsi ja onnea ja menestystä sille Laajoen kesäteatterille tulevaisuudessakin!
  Pidetään mielessä.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Kerrassaan mainio selostus ja paljonpuhuvat kuvat, oikein hieno kuvareportaasi! Olisi ollut ihanaa käydä katsomassa tätä esitystä <3

  Oikein hyvää jatkoa sinulle Hymyilevä Tuula :))))

  • Ottakaamme Aili tästä laajokelaisten esityksestä jotain ylpeilynaihetta itsellemmekin eli: kyllä täällä maaaseudullakin osataan ja puhtia on puhukoon jonkun Aalto-yliopiston rikkiviisaat proffat mitä soopaa tahansa siitä, että maaseutu voisi hyvin autioitua. Kattia kanssa!

   Terveisiä sinulle Rauman Pitsiviikolta!

 4. Eila sanoo:

  Tämän kirjoituksen innoittamana varasin liput sunnuntain esitykseen Laajoelle. Kerronnassasi tuli esille niin monia sisältöä tukevia asioita, että uskon esityksen kantavan.

  Mustion linnan kesäteatterissa oli jokin vuosi sitten ”Huomenta rakkaani” niminen kappale. Jokin farssi se muistaakseni oli, eivätkä ne kai niin syvällisiksi ole tarkoitettukaan. Sisältö osoittautui kuitenkin tyhjääkin tyhjemmäksi. Silloin ajattelin, ettei edes ohjaajan ammattilaisuuteen voi aina luottaa. Toki näyttelijät tekivät hyvää työtä, mutta kyllä sisällölläkin merkitystä on katsojan viihtyvyyden kannalta.

  Makuja on todellakin yhtä monta kuin meitä katsojiakin.
  Nyt kuitenkin päätin lähteä, viettää ikään kuin pienen kesäloman mieheni kanssa. Uskallan uskoa esitykseen, olen nyt vielä muualtakin tietoa siitä hankkinut, joten eipä sitten muuta kuin menoksi! Kertoilen sitten blogissani kokemuksestani, jos ei esteitä menollemme enää tule.
  :))

  • Hienoa, kyllä näitä harrastajateattereita kannattaa tukea ja käydä katsomassa. Yksikin positiivinen kokemus korvaa monta huonoa.

   Turha tästäkään on nyt mitään ylimaallista odottaa. Juonihan nyt ei juurikaan ole kummoinen, mutta parasta on reipas meno. Sellainen positiivinen henki huokuu esityksestä, että itsekin tulee hyvälle tuulelle. Kerrankin osataan olla hiukan jalat irti maasta.

   Hyviä hetkiä! Seuraan blogiasi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s