Älykäs suunnittelija

Kirjan kuvassa älykäs suunnittelija suunnittelemassa.

*

Isot miehet kuten insinööritkin, ovat viime aikoina kirjoitelleet yleisönosastoihin älykkäästä suunnittelijasta. Että maailma ei olekaan syntynyt sotkan munasta vaan älykkään suunnittelijan päästä. Epäilenpä.

Aamulla, kun aukaisin ikkunaa ja yritin kammeta sitä liikkumattomaksi paikoilleen, minulta meni lopullisesti usko älykkääseen suunnittelijaan. Ei näillä vehkeillä ikkuna auki pysy, mietin. Että muka sitten koko maailma! Epäilen.

Reikä ja siihen tappi. Käytännössä kyllä, todellisuudessa mahdottomuus. On toki kaikenlaisen älykkään suunnittelun laitetta ikkunan aukipitämiseen, mutta kaikki yhtä surkeita.  Kaikki älykkään suunnittelijan pääkopassa syntyneitä. Että muka koko maailma!

Älykäs suunnittelu pitäisikin kieltää, ainakin kouluissa. Ei ainakaan saisi sotkea sitä kaikenlaiseen uuden syntymiseen ja luomiseen, elävään elämään, kissoihin, koiriin, soluihin, tieteeseen, taiteeseen ja ihmiseen. Sen sijaan mustia aukkoja naisihminenkin soisi tutkittavan tarmokkaasti, vähemmälläkin älyllä.

Älykäs suunnittelija on pilannut monta muutakin asiaa. Väittää esimerkiksi että mitään ei voi syntyä tyhjästä, aina tarvitaan älykäs suunnittelija. Jokainen nainen tietää, että tyhjästä sitä vasta syntyykin: syntyy pölyä sängyn alle, hampaisiin reikiä, sotia, hurmosliikkeitä, mainetta ja kunniaa, rajariitoja, television hupiohjelmia…. voi, voi, olisihan tätä! Älykäs suunnittelija voisi kääntää katseensa oman päänsä sisään.

Me naiset, jotka emme missään tapauksessa ole koskaan sopineet älykkäiksi suunnittelijoiksi, tiedämme myös sen, että sattumalla on  paljon enemmän tekemistä onnistuneen lopputuloksen kanssa kuin älykkäällä suunnittelulla. Vain älykäs suunnittelija voi olla niin tyhmä, että hänen jo suunnittelun alussa pitäisi tietää lopputulos.

Sattumaltahan sitä törmää mitä ihmeellisimpiin asioihin kuten aviomieheensä, sellaiseen joka kodin älykkääseen suunnittelijaan! Niinpä älykkäästä suunnittelijasta alkaa vuosien mittaan monikin saada tarpeekseen jo kotona. Että muka koko maailma!

Me naiset luotamme elämän performanssiin: tyhjästäkin on hyvä nyhjäistä, ties mitä saa käteensä!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, feminismi, ihmiset, kirkko, koulu, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

21 vastausta artikkeliin: Älykäs suunnittelija

 1. Hirlii sanoo:

  Ai senkös takia tässä maailmassa niin moni asia onkin rempallaan, älykkään suunnittelijan ansiota kaikki tyynni !

  Tyhjästä voi nyhjästä vaikka mitä, etenkin jos on oman onnensa varassa, epäonnen varaan ei kannatta itseään köyttää. Täytyy vain uskoa sattumiinsa ja onnenkantamoisiin, ne ovat tuoneet monenlaista tullessaan.

  Tämä on muuten jännä ammattikunta, tämä ”suunnittelija”. Katsoo nyt esimerkiksi mnkä tahansa kaupungin virkamieskuntaa, niin siellä on vaikka kuinka monta suunnittelijaa ja siellä he suunnittelevat päivät pääskytysten kuka mitäkin, ja kuinkakohan moni suunnitelma on susi on syntyessään.

  • Virkamieskunta on hyvä eimerkki näistä älykkäistä suunnittelijoista insinöörien lisäksi. Ja sutta tulee kuin karvaköyttä.

   Täytyyhän tällä maailmana ja ihmiskunnan älykkäällä suunnitelijalla olla myös oma suunnittelutoimisto vähemmän älykkäine suunnittelijoineen. Miten muuten olisi suunniteltu rikkaruohotkin ja käärmeet ynnä itikat.

   Ihmisen suunnittelussakin olisi kannattanut olla huolellisempi. Nykyään onneksi osataan jo valmistaa varaosia kuten tekokäsiä ja kuulolaitteita, sydänkin on kohta tekosydän. Itsellänikin on vallan mainio sydämentahdistin.

   Että puolisydämelliset terveiset!

   • Hirlii sanoo:

    Kyllä se joka suunnitteli Ihmisen, kaikkine vikoineen ja puutteineen, voisi myös korjata virheensä. Niinhän mekin joudumme tekemään vaikkemme suunnittelijoita olekaan, vaan joudumme elämään tämän suunnittelijan luomien virheiden kanssa. Eikä voi edes valittaa minnekään, onneksi sentään saa varaosia. Se puolikaskin sydän voi olla täydempi kuin se kokonainen.

   • tammikuu44 sanoo:

    Ainakin se varasydän on vahvempi ja voidaan vielä ladatakin atomisähkövirralla, kun tahti hidastuu!

 2. lepis sanoo:

  No miten se nyt onnistuisi sinne oman päänsä sisään älykkäältä suunnittelijalta katselmus jos se on täynnä niitä suunnitelmia, niin voi mennä pasmat sekaisin ;)

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Minulta jäi kokonaista neljä vuorokautta elämää elämättä, kun Veera-myrsky järjesti yllätyksen. Mitä on olla 96 tuntia ilman sähköjä nykyaikana, siitä voisi melkein tehdä romaanin—.

  Joku tosiviisas voisi suunnitella sellaiset sähkölinjat maakaapeleineen, etteivät sitä katko kesä- eikä talvimyrskyt. ja uusia myrskyjä voi olla tulossa, valitettavasti ;((

  • Voihan Veera! No, sitten siinähän se syy varmasti on, kun en millään saanut blogiisi kommenttia perille!

   Nyt pitää yrittää uudestaan.

   Kurjaa on varmasti ollut – ja minä täällä tuskailen yhden kommentin kanssa. Onneksi tilanne on siellä parantunut. Mutta tuleeko nyt venäläista savuaraja takaa?

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Luulenpa, että jotkut suunnittelijat ovat onnistuneet suunnittelemaan jotain järkevääkin, poislukien kuitenkin kuntasuunnittelijat.
  Keksijät taas ovat eri asia. Siitä porukasta löytyy luovuutta, kuten pyörän ja ruudin keksijöistä.
  Mikäli joku keksijä tai suunnittelija haluaa kunnostautua urallaan ja saada nimensä historiaan, niin keksiköön miten miesten paita pakataan ilman pieninuppisia neuloja.
  Ostin taannoin lahjaksi paidan, johon saaja ihastui niin, että purki pakkauksen ja laittoi paidan heti päällensä.
  Seurasi pirunmoinen kiroilu ja kiljuminen, sillä kauluksen sisäpuolelle jäänyt nuppineula rokotti kaulaa välittömästi.
  Mies oli mörtsi koko loppuillan, joten hintava lahja menetti heti tehonsa. Paitoja en enää kenellekään ostele.

 5. tammikuu44 sanoo:

  Tuommoista se on älykäs suunnittelu. Mutta kun nykyään lähes täyspäiset ihmiset väittävät, että elämän synnyssä on ollut jollain älykkäällä suunnittelijalla sormensa pelissä. Että evoluutio-oppi on anusaukosta ja jumalolento on kaiken luomisen takana. Ja jopa koulussa pitäisi tällaista puppua opettaa biologian rinnalla.

  On siinä älykkäällä suunnittelijalla jäänyt useampikin nuppineula luomukseensa törröttämään.

 6. Paluuviite: Älytön ikkunapönkkä « Larkon havaintoja

 7. Hirlii sanoo:

  Älyttömyys kunniaan ! Tuo ikkunapönkä on tosi tanakka ja hyvä.

 8. Kaisa-Maria sanoo:

  Miten sattuikaan, että ovikelloani rimputti tänään Tiimi-ikkunakauppias.
  Halusi uusia torppani vanhat ikkunat tarjoushintaan, noin 7000 euroa.
  Sanoin, että olen juuri saanut asiantuntijatietoa nykyisten ikkunoiden aukipitämisen väärästä suunnittelusta. Totesin vielä, että mikäli herra vaivautuu kiertämään talon, ei yksikään ikkuna ole vielä rikki.
  Kohtelias kaveri höpötti jotain energiasäästöstä. Sanoin, että pärjään kyllä loppuikäni näillä vanhoilla ikkunoilla, sillä 7000 eurolla saa polttoöljyä useamman rekkakuormallisen.
  Joten kiitos Hymyilevä viisaasta vinkistä, sillä vanhojen ikkunoiden vanhanaikainen avausjärjestelmä toimii vielä oikein hyvin, vaikka pokista ovat maalit hieman rapistuneet.
  Säästin juuri 7000 euroa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Älykästä toimintaa! Siis yksinkertainen hakasysteemi. Toimii aina.
   Älykästä suunnittelua, vaikka vähän vanhanaikaista mutta toimivaa.

 9. maria sanoo:

  Kahviloissa on tarjolla kahden palan sokeripakkauksia, jotka on paperoitu paketiksi. suunnittelija on suunnitellut, että yhdestä pikkukulmasta nykäisemällä saa paketin hyvin auki. Mutta mutta. Kukaan ei hiffaa sitä, ja repii vulgaaristi ähkien pikkukuutiota repaleiksi saadakseen sokerit kahviinsa.
  Olen kuullut varmalta taholta, että suunnittelija olisi tehnyt itsemurhan. Nerokasta keksintöä kun ei kukaan ole oivaltanut käyttää.
  Hyvä suunnittelu näkyy mielestäni mm. klemmarissa, hakaneulassa ja hiuispinnissä. Fiskarsin sakset on myös hyvin suunniteltu, samoin lasten purulelut, joita todellakin voi myös purra.
  Ihmistä tuskin on erikseen suunniteltu. Lienee niin. että ihminen on tehty kamoista jotka ovat jääneet yli naispuolisesta oopperalaulajasta ja leikkuupuimurista tai Belarus-traktorista.
  Hieno kapine on myös venäläinen perseensuristin; tosin se ei sovi p:seeseen eikä surise. Makanit, sano ryssä kun saranan näki. Tuo oli ns. huumoriosuus.

  • Hymyilevä eläkeläinen sanoo:

   Olet siis samaa mieltä kanssani, että ihminen on niin perinjuurin ikäväti suunniteltu ja huonoista aineksista, että älykäs suunnittelija sitä ei ole ainakaan suunnitellut. Tuntuu jopa luonnolliselta uskoa luonnon valintaan ja kehitykseen vuosimiljardien kuluessa. On tapahtunut runsaasti virhevalintoja ja tulos on tämä mikä on.

   Mutta virhevalintoja tekee ihminenkin, joka on älyllä pilattu.

 10. maria sanoo:

  Älykäs suunnittelija toimii usein poikkeustilanteissa; esim. se virolainen tyyppi, joka keksi tehdä kuumemittarista antennin/sovittimen, jolla näki Suomen televisiota aikana jolloin se yritettiin kaikin keinoin estää. Suunnittelu ja kekseliäisyys ovat parhaimmillaan, kun haaste ja päämäärä ovat kyllin haluttavia. Esim. aurinkkioisella ui8marannalla harva keksii mitään, mutta annas olla kun tyyppi joutuu esim. vankeuteen; heti alkaa pää keksiä, miten helvetissätäältä pääsisi pois. Poispilatut lällykät ja muut perskärväset siis hyvin harvoin suunnittelevat oikekastaan mitään, saati sitten oikeasti keksivät.

  • tammikuu44 sanoo:

   Vähän samaa luokkaa ovat nämä muotoilijat, jotka muotoilevat tuoleja, joihin ei voi istua ja niin painavian teekuppeja, että niitä on nostettava kaksin käsin eikä vanha mummu jaksa olenkaan.
   Ja Marimekon rumat vaatteet, jotka sopivat mainiosta jollakin yksinäisellä saarella saunan lämmittäjän asuksi. Puhumattakaan Marimekon Taiwanissa tehdyistä muovivadeista, joiden sisäpohjaan on liimattu unikon kuva. Ei kelpaa saunavadiksi eikä kukaan hirviä sellaista rumilusta tuoda ruokapöytäänkään.

 11. Kaisa-Maria sanoo:

  Loistava kevennys Maria, tämä saranajuttu! Vastaavaan ei edes Peter Nyman ainakaan toistaiseksi ole vielä pystynyt.
  Aika metkaa muuten, että jostain uutistenlukijasta lehdet repäisevät sivunsa. Onkos se mikään oikea uutinen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s