Mies, joka söi paistettuja varpusia hevosten vetämissä vaunuissaan

Wiurilan kartanon talousrakennuskin edustaa uusklaissista tyyliä doorilaisine pylväineen, päätykolmioineen. Rakennus on Engelin piirtämä.

*

Rikkaana on hyvä olla. Rikkaita kaikki kadehtivat. Vain rikkaan ihmisen tavat ja pienikin teko jää elämään ihmisten kertomuksissa,  panee ajattelemaan, panee kadehtimaan;  en saa millään mielestäni yksityiskohtaa, joka liittyy ystäväni isoisältään kuulemaansa muisteluun elämästä Halikon Wiurilan kartanossa.
“… aina ajettaessa hevosajopelillä kartanon kreivi söi takapenkillä istuen paistettuja varpusia…”

Ei tunnu miltään, jos syöt kalliissa autossa hampurilaista. Mutta paistettuja varpusia… se on jotain! Tuolle hienolle herralle vetää vertoja vain äskettäin  80 vuotta täyttänyt salainen agentti 007, James Bond, joka joi martininsa sekoitettuna, ei ravistettuna. –   Nuo varpuskärryt on nähtävä!

*

Kuka uskalsi ajaa tällä polkupyörällä?

*

Kartanoa lähestyttäessä vielä nykyäänkin ympäristö kuiskii rahakkaasta elämästä: kartanon maat on muutettu golfkentäksi, Engelin piirtämä talousrakennus pylväineen pröystäilee samalla lailla kuin aikoinaan. Hevostallien ja muiden talouteen tarvittavien osien tilalle on remontoitu ravintola ja hevostalli muutettu juhlasaliksi.
Pihalle parkkeeratut golfvaunut kertovat nykyajasta. Mutta eksoottiseksi yksityiskohdaksi on seinustalle jätetty vanha polkupyörä.

*

Elämä ilot ja riemut ovat vielä edessäpäin: täältä tullaan elämä!

*

Haluan nähdä ne hevosvetoiset vaunut, joilla matkatessaan kreivi söi paistettuja varpusia! Ajopelejä oli ennen paljon: vaunuja 19 ja 7 rekeä sekä ponirattaita. Käytävän seinällä näen vanhan taulun: iloisia, leikkiviä Armfeltejä, joiden maailmassa ei ole huolen häivää! Ovat nyt joutuneet käytävään kuin tuhmat oppilaat luokasta häiriköityään. Hevosmuseo onkin yläkerrassa. Ovi on kiinni. En siis näekään niitä kiesejä! Ravintolan seinällä on kuitenkin vanha valokuva.

*

Jospa ne olivat nämä kärryt?

*

Haluaisin istua kreivin vieressä ja syödä paistettuja varpusia.  Kukapa ei haluaisi. Mutta nykyään vain  Armfeltien sukuhauta Halikon kirkkomaalla kertoo kerran niin tyylikkäästä elämästä. Eikä kukaan ole sitä hoitanut vuosikausiin. Kirkolta johtaa suora, kilometrien pituinen koivukuja toiseen kartanoon, Joensuun kartanoon. Helppo ja mutkaton tie kulkea kirkkoon ja helppo viimeisen matkansa kulkijalle oli sitten syönyt varpusia tai ei. Sama matka kaikilla.

Tuolla tiellä astelee nykyinen Joensuun kartanon  omistaja Björn Wahlroos, joskus nähty joulukirkossa omassa penkissään istumassa. Mies, joka syö omalla haulikollaan ampumia kesyjä, paistettuja fasaaneja.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

20 vastausta artikkeliin: Mies, joka söi paistettuja varpusia hevosten vetämissä vaunuissaan

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Kartanoromantiikka elää siis yhä vielä; tuota Björn Wahlroosia kelpaa kyllä kadehtia;-?

  • Hyvä kysymys Aili, hyvä kysymys.

   Tuskin me kuitenkaan niin kovin vimmatusti niitä paistettuja varpusia kaipaamme. Uskon, että sinun karjalanpiirakkasi ja leipomasi leipä voittaa ne satakertaisesti. Ja meidän Kalevin tekemä lammaskaalikin on aika poikaa.

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Wiurilassa taidettiin elää nuukasti, kun kreivikin söi varpusia. Pula-aikanakin syötiin sentään rastaita ja variksia.
  Kertoiko isoisä, miten niitä varpusraukkoja pyydystettiin? Tuskin ainakaan haulikolla.
  Mitä mieltä muuten olet Hymyilevä, kun naapurikartanon Nalle haluaisi romuttaa koko EU:n köyhille maille myöntämän avustuskäytännön?
  Yli kahdeksankymppinen, köyhissä maissa pitkään ansiokkaasti työskennellyt Nallen äiti on kuitenkin poikansa ajatuksista eri mieltä.
  Pitäisiköhän Nallen suuressa viisaudessaan, kokeilla edesmenneen naapurinsa tavoin ensin varpusten syömistä?
  Ei toki.!Se olisi tuhlausta. Tämä iloinen pikkulintujen ruskea hamppari tuntuu jo lähes uhanalaiselta. Harvemmin niitä enää pihapiirissä näkyy.
  Mutta harvemmin näkyy missään kreivejäkään.
  Nalle toki löytyy tämänpäiväisestä Iltalehdestä ja varmaan vielä huomisestakin.
  Tyytyköön variksiin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Luulenpa, että piakkoin saan apua tuohon kreivin varpustensyöntikysymykseen sekä pydystämistapaan. Tarkkaile huomenna näitä kommentteja!

   Onko se Nalle nyt taas puhunut läpiä päähänsä? Haluaisi lopettaa köyhien maiden avustamisen. Minä puolestani olisin valmis lopettamaan Nallen herrasmiesviljelmilleen saamat EU-avustukset. Ukko kehtaa puhua köyhien maitten avustuksen lopettamista, vaikka itse kuoppaa rahaa EU:lta, on Suomen suurin EU-tukien saaja.

   Ei Nalle mihinkään varpusiin tyydy. Pitää metsästää Ruotsin kuninkaan kanssa fasaaneja.

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Vain yksinkertaiset ja vallasta nauttivat ihmiset metsästävät tarhattuja fasaaneja, jotka vähän ennen metsästyksen alkua hätistellään uupeloparvena metsikköön odottamaan ampujiaan.
  Varisten metsästäminen taas on taitolaji, johon ei kuka tahansa mesikämmen pysty.
  Samat fasaanit voisi siirtää suoraan tarhasta siipikarjateurastamoon, jolloin ne kokisivat kivuttomamman lopun eikä ruhoista tarvitsisi poistaa hauleja.
  Ovathan varsin monet meistä eräänlaisia fasaaneja.

  • Kirjoitat kuin runoilija! Se uupelo siellä Halikossa ansaitsisi kunnon vanhankansan akkojen syvimmän halveksunnan osoituksen: hameet korviin ja pyllistys. Lehdestä luin, että se kuikelo on kyllä lopettanut sokerijuurikkaasta saatavien avustusten vastaanottamisen eli kun EU alkoi maksaakin tukia sokerijuurikkaan viljelemisen lopettamisesta! Sai jopa hiukan enemmän kuin ennen.

 4. Nils-Åke sanoo:

  Luin tänään lehdestä, että se Nalle saa EU-tukea 300.000 euroa vuodessa.
  Olen kuullut, että hän tekee työmatkansa helikopterilla, kiireinen mies.
  Se kreivi Armfeldt, joka omisti Viurilan kartanon 1800-1900 lukujen taitteessa, todella söi paistettuja varpusia istuessaan kuuden hevosen vetämissä vaunuissaan. Hän kuulemma söi aina ja oli tavattoman lihava.
  Armfeldt omisti kaupunkitalon Turussa. Se sijaitsi Vähä-Hämeenkadulla melkein Uudenmaankadun kulmassa. Matka Viurilasta Turkuun kesti monta tuntia ja tulihan siinä nälkäkin. Tosin matkan aikana pysähdyttiin kievarissa, jolloin myös hevoset ruokittiin.
  Kuuden hevosen ohjastaminen oli muuten taitolaji. Hevosilla oli omat paikkansa ja myös omat tapansa. Kuskin piti tuntea ne.
  Tämä lihava kreivi sitten myös kuoli ja olen kuullut, että ruumiista siunatessaan pappi oli sanonut suurin piirtein näin (ruotsiksi tietenkin) ”maasta olette Te tullut ja maaksi Te tulette jälleen tulemaan ja Jumalalla on kunnia herättä Teidät viimeisenä päivänä”.
  Näin kertoi isoisäni, joka oli mukana kirkossa.
  Muuten, Åminnen eli Joensuun kartanon omistajalla oli oikeus nimittään Halikon kirkkoherra. Se selittäneen osaltaan tämän nöyristelyn.

  • Kiitos Åke: hurmaavaa tietoa kartanoelämästä!

   Isoa rahaa kirkko on aina nöyristellyt ja nöyristelee tänäkin päivänä. Ja ilmeisesti noissa vanhoissa kartanoissa asuu joku mammonan henki, joka tekee kaikki tulevatkin isännät ”varpustensyöjiksi” kuten tuo lihava Armfelt. Näinhän on käynyt Nallellekin, jonka pillin mukaan pikkupojat tanssii ja pidentää työuria etupäästä ja takapäästä sekä keskeltä.

 5. Nils-Åke sanoo:

  Jatkan tätä juttua vielä vähän. Viurilan kartanon talli oli hyvin suuri ja komea. Keskellä oli punainen matto. ihan kuin nyt Turun Tuomiokirkossa. Nykyisin tämä tila on suuri juhlahuoneusto. Sen takana oli navetta, joka nyt on ravintolana. Sielläkäyvät etupäässä golfin harrastajat. Kaukki Wiurilan pellot ovat nykyisin golfkenttänä.
  Kartanon lapset saivat mennä talliin, mutta ei navettaan. Sama kielto koski myöskin niitä palvelijoita, josta hoitivat lapsia ja niitä, jotka olivat tarjoilemassa ruokia. Siis talliin saivat mennä, mutta ei navettaan.
  Nykyisin tallin vintillä on vaunumuseo ja siellä on myöskin se kuuden hevosen vaunu. Navetan ylisillä on matkamuistomyymälä.
  Suosittelen siellä käyntiä etenkin joulumarkkinoilla.
  Muuten, sana viurila kirjoitetaan joskus kaksinkertaisella, joskus yksinkertaisella veellä.

 6. maria sanoo:

  Saivartelen hiukan. Kaisa-M totesi, ettei kuka tahansa mesikämmen pystyisi nappaamaan fasaania. Uskon, että nopsajalkainen mesikämmen hyvinkin pystyisi, jos tykkäisi fasaaneista, mutta taitaa tykätä enemmän puolukoista, kaloista ja hunajasta.
  PS. Kartano-Nalle siis vastustaa jyrkästi kaikenlaisia tukiaisia, mutta kieltäytyy vasta sitten kun järjestelmä muuttuu. Miksi? Hänhän ei tarvitsisi tukea. Ei metsän otsokaan saa mitään yhteiseurooppalaista köyhäinapua, ja Hänen sentään täytyy hankkia elantonsa aarniometsistä ihan itse. Jos ihmisten ilmoille aikoo lihapiirakkaa kyttäämään, tulee heti kuula kalloon.
  Voitteko kuvitellä, että vuorineuvokset ynnä muut kuskataan Venäjälle karhujahtiin helokoptereilla Suomesta ja muualta. Siellä ne sitten pikkukarhusen (Medvedev) kanssa pumpsauttelevat mesikämmeniä ja laittavat sitten taljat villojensa lattioille. Niihin sitten tarjoilijat kaatuilevat tuon tuostakin, ja vievät jonopaikan kirurgin pöydälle kunniallisilta jalkansa/päänsä/kätensä…. teloneilta.
  Onko oikein?

 7. Kaisa-Maria sanoo:

  Käytin Maria sanaa mesikämmen varisten metsästyksen yhteydessä, en fasaanien.
  Tarkoitin mesikämmenellä kirjoituksessa mainittua Nallea, ettei tulisi liikaa tautologiaa.
  Nils-Åkelle kiitos mielenkiintoisesta kartanohistoriasta. Saatat ehkä tietää senkin, miten niitä varpusia kartanonherralle pyydystettiin?
  Viurilassa pitää ilman muuta käydä.

  • Kannattaa käydä myös kurkistamassa, onko siellä punaisesssa alapihan rakennuksessa joku taiteilija työssä. Eili saanut oivan työtilan itselleen oivallisesta ympäristöstä. Voit ostaa vaikka tauilun seinällesi.

 8. Nils-Åke sanoo:

  En tiedä miten niitä varpusia pyydystettiin, sillä en kysynyt sitä.
  En osannut silloin kysellä mitään muutakaan, vaan tiedän ainoastaan sen, mitä Pappa kertoi.
  Siihen aikaan varpusia oli hyvin paljon, koska oli karjataloutta.
  Nyt varpusten määrä on pudonnut romahdusmaisesti.
  Mutta tilalle on tullut uusia lajeja, kuten fasaani.
  Näin elämäni ensimmäisen fasaanin Tanskassa 1964. Ja nyt niitä on hyvin paljon. Meidänkin pihapiirissä pesii useita pareja. Tänä vuonna pesintä on ilmeisesti epäonnistunut, sillä en ole nähnyt yhtään poikasta. Viime kesänä niitä oli 5, sitä edellisenä kesänä 4 ja sitä edellisenä kesänä peräti 9. Ja kaikki nämä 9 elivät talven yli.
  Meillä on myös yksi kesy fasaanikukko, Aapo nimeltään. Se tulee juosten, kun huudan sitä. Tänäänkin olen ruokkinut sen jo.
  Meillä käy myös Juuso-niminen kissa ja se on tämän Aapon kaveri. Se katselee vierestä kun Aapo syö, mutta ei hyökkää sen päälle. Ne voivat olla metrin päässä toisistaan, se on aika ihmeellistä.

 9. Kaisa-Maria sanoo:

  Välimeren maissa pikkulintuja pyydystettiin, ehkä vieläkin pyydystetään verkoilla.
  Eihän niistä ampumalla syötävää muuten olisi jäänyt.

 10. Jösse Jänis sanoo:

  Onhan se kauheaa, kun ”nykyäänkin ympäristö kuiskii rahakkaasta elämästä: kartanon maat on muutettu golfkentäksi, Engelin piirtämä talousrakennus pylväineen pröystäilee samalla lailla kuin aikoinaan. Hevostallien ja muiden talouteen tarvittavien osien tilalle on remontoitu ravintola ja hevostalli muutettu juhlasaliksi.”

  Parempihan se olisi, kun Engelin luomukset olisi purettu, pellot kasvaisivat pajua ja hevostalli rapistuisi pikkuhiljaa itse edestään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s