Katutaidetta

Kätevää katutaidetta. Patsaan voi milloin tahansa vaihtaa toiseen. Se jopa kävelee itse uuteen paikkaan.

*

Turun kävelykadulla seisoo valkoiseksi kalkittu mies. Liikkumatta. Ilmeenkään värähtämättä.  Ihmiset tulevat ja menevät. Mies seisoo kuin patsas. Jos se onkin patsas?

Menen viereen. Laitan kassin maahan, etsin kamerani. Mies ei värähdäkään. Sihtailen kameralla. Höpisen jotain ja sihtailen. Yritän olla ärsyttävä. Ehkä patsas onkin marmoria? Otan kokopatsasvartalokuvan. Sitten tulen lähemmäksi jä lähemmäksi. Olen patsaalle pelkkää ilmaa. Otan kuvan oikein läheltä. Patsas hallitsee hermonsa.

Laitan kameran kassiin. Kaivan punaisen kukkaroni esille. Otan kaksieurosen… patsas tekee äkkinäisen liikkeen, heittää pallon toiseen käteensä. Taas liikkumatta…

Olen ylpeä patsaasta ja itsestäni.  Hauska performanssi.

Joku soitta haitaria, joku kitaraa. Sitten tulee vastaan lihava nainen rollaattorilla. Jää liikkumatta seisomaan. Kiiruhdan naisen viereen.
– Sydämestäkö ottaa?
– Ei, keuhkot on sökönä.

Sitten nainen kertoo leikkauksestaan, lääkäreistä ja Kelasta, joka on yks pirun keksintö. Olen samaa mieltä. Hengitys alkaa taas toimia. Taputan naista käsivarteen.

Yhtään kerjäläistä ei näy. Mutta kerjääminen ei olekaan performanssi. En ole varma onko se elinkeino ollenkaan?

Joku ympäri juovuksissa oleva mies nuokkuu kadulla Karjala-kaljapurkki vieressään. Mies saa rauhassa nuokkua. Pitäisikö tälle antaa almu, kaljapurkki on taatusti tyhjä?

*

Patsasta ei paljon naurata katsojan touhotus. Sekuntti tästä ja patsas vaihtaa yllättäen asentoa.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, mynämäki, taide, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Katutaidetta

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Mainiota taidetta tosiaan, ja hauskaa. Oliko kyseessä taiteiden yö, kun tämä performanssi järjestettiin?

  • tammikuu44 sanoo:

   Tämä kaikki tapahtui tänään käydessäni poikani luona Turussa. Oikein todella ilahduin, koska siitä haitarisoitosta on jo saanut tarpeekseen. Kerjäläisiäkään ei näkynyt. Ihmemies tosiaankin tämä patsastelija.

 2. lepis sanoo:

  Voi miten mielenkiintoinen tuttavuus! Vaatii luonnetta pysyä tuossa hiljaa ;)

  • Ei monelta nykyajan ihmiseltä onnistusi ollenkaan. Ihminenhän on aina suuna ja päänä ja olevionaan aina oikeassa. Hieno miestuttavuus. Kun saisi vielä aviomiehenkin harrastamaan tätä patsastelua…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s