Kokeilepa muslimielämää!

Heti alkuun on tehtävä valinta.

*

Taitaa tästä soppa syntyä! TV1:ssä alkoi perjantaina ohjelmasarja Muslimielämää. Siinä viisi suomalaista kokeilee kuuden viikon ajan, millaista on elää muslimina. Antaako islam eväitä elämään? Vai syntyykö tästä pelkkä sekametelisoppa?

Kuusiosainen sarja on tehty brittifomaatin mukaan. Jo ensimmäinen osa enteilee kovia aikoja:  islamiin tutustuvien piti luopua viinasta,  sianlihasta sekä seksistä ja käydä rukoilemassa muslimien tapaan. Naisille tyrkytettiin päähän huivia. Naiset olivat sopeutuvaisia, huivin hylkäsi vain teologiaa opiskeleva nuori nainen. Keskioluen kaato viemäriin riipoi miehiä.

Osanottajat ovat todella sekalaista seurakuntaa ja varmasti valittu siten, että soppa on valmista ennen keittämistä: maahanmuuttokriittinen ateisti, entinen taksikuski Pasi Hallikainen (48v.), stripteasetaiteilija Kirsikka Kelloniemi (40), teologian opiskelija Krista Autio (23v), baarinomistaja Antti Elo (39) ja sijaisopettaja Eija Törmä (58).

Kilvoittelijat  lienevät tällaisina tavallisina suomalaisina varmasti varsinaisia syntisäkkejä muslimipiiressä, Antilla on “lisärasitteena” homoseksuaalisuus, joka on muslimien mielestä rikos, verrattavissa murhaan. Nuori teologikin paljastui varsin jäykäksi tiukkapipokristityksi, autonkuljettaja on rehellinen suomaalinen jörrikkä. Strippari vaikuttaa avoimelta mutta isoine tisseineen ja lyhyine hameineen tulee varmasti saamaan uusilta uskonveljiltään ja -sisariltaan sapiskaa.

Ainoa avoin vaikutteille näyttää tähän mennessä olevan maailmaa nähnyt Eija Törmä, joka on työssään tutustunut maahanmuuttajien ongelmiin. Hän osoittaa aitoa, inhimillistä uteliaisuutta  uuden uskonnon opetusta kohtaan.
Paitsi että ohjelma taatusti herättää suomalaisuhoojat, se on auttamattomasti tuhoon tuomittu myös muslimipiireissä, sen verran   herkkänahkaisia muslimeja loukkaavia piirteitä löytyi jo ensimmäisestä ohjelmajaksosta, esim. osanottajien lausahduksista.

***

Ehkä sarjan aikana selviää se, onko yleensä monikulttuurisuudessa mitään mieltä. Pitäisiköhän ennemminkin kasvattaa maahanmuuttajia ymmärtämään paikallisia tapoja. Ymmärtämään esimerkiksi, että kuntosalin pukeutumishuone ei ole rukoushuone. Helsinkiläisessä kuntosalissahan pidetään tästä tiukasti kiinni. Kielto on loukannut muslimeja.

Suomalaisen tapojen tuntemisen kurssi olisi hyvä seuraavan ohjelmasarjan aihe.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, televisio, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

27 vastausta artikkeliin: Kokeilepa muslimielämää!

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Tuo jäläkimmäinen vaihtoehto tuntuu miustakkii järkevämmältä assiilta, kun tuo ensimmäinen. Teevee tuntuu ehtivät halapoja (ja ussein huonoja) vaihtoehtoja ohjelmiisa.

  Mitä järkee on soppeuttoo yl viismiljoonoo immeistä muslimien elämään, eikö oo enemmän järkee soppeuttee ne muutamat tuhannet muslimit soppeutummaan suomaliseen elämään, varsinnii, jos hyö aikoot ellee tiälä meijjän muassa?

  Millä kanavala tätä muslimijuttuu näytettään? Tosin miula ei oo aikomustakkaa kiäntyy muslimiks, ei etes leikkimielelä. Se juttu soppiinaisile, jotka haluvaa tulla sorretus miehiin taholta.

 2. tammikuu44 sanoo:

  Ohjelma tulee TV1:ltä perjantaisin kello 21.

  Joo, en tässä hetimiten muslimiksi käänny minäkään. Mutta jännää on seurata mikä hässäkkä tästä vielä syntyy.

  Luin tuossa Göran Schildtistä ja hänen elämästään kreikkalaisella Leros-saarella; vanha kuluttuurimies oli sitä mieltä, että jos muuttaa joinnekin vieraaseen maahan, on tutustuttava ja sopeuduttava paikalliseen kulttuuriin. Ei suinkaan päinvastoin.

 3. maria sanoo:

  Niinhän ne tekivät nämä ”lähetyssaarnaajatkin”. Veivät ”villeille” raamatun ja ottivat itselle maat ja sen sellaista.

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Minusta ohjelman alkuosa oli – en sano mistä. Mitä helkkarin järkeä on vitsailla uskonnolla, jotka on uskojilleen totisinta totta?
  Suhtaudun kriittisesti uskontoihin, mutta en siedä niiden pilkkaamista ja sellaisestahan tässä tuntuu olevan kysymys ärsytys-nauratusohjelman turvin.
  Tulkoon jokainen uskollaan autuaaksi. Pirujako se muille kuuluu!
  Riisukoon strippari liivejään ja homoilkoon homo. Leikkiin lähtenyttä islamilaista mentoria hiukan ihmettelen.
  Olisi kiva tietää, miten paljon osanottajille, käsikirjoituksen tekijälle ja ohjaajalle on maksettu?

  • tammikuu44 sanoo:

   On olemassa kaksi mahdollisuutta:

   1) Tuskin tässä mitään uskontoa halutaan pilkata. Varmasti tarkoitus on kokeilla miltä tuntuu elämä muslimina, miten se eroaa tavallisen suomaalisen elämästä. Saattaahan ohjelmalla olla joitain hyviäkin vaukutuksia ihmisten ennakkoluuloihin.

   2) Toinen mahdollisuus on, että kukaan ei ole tyytyväinen mihinkään. Kaikki näemme ohjelmassa jotain mätää. Selvästikin ohjelman on tarkoitus ärsyttää.

   Katsotaanpas sitten se seuraava jakso ensi perjantaina!

 5. Eila sanoo:

  Havaitsin tässä lukiessani tekstiäsi muslimielämästä, että ainakin nuo luopumiset olisivat varsin helppoja meikäläiselle.
  Oluesta en pidä lainkaan, ja muutakaan viinaa en ole juonut miesmuistiin, se ei siis tuottaisi vaikeuksia.
  Lihaa ilman pärjään vallan hyvin, jos kalkkunaa saa joskus syödä. Jos taas ei, sekään ei muodosta vaikeutta.
  Seksi ei tässä iässä enää näyttele pääosaa, joten luopuminen siitäkin onnistuu hyvin.
  Pahin kompastuskivi taitaa olla tuo polvilleen meno, keinopolvella se ei onnistu. Jopa ehtoollispöytään on hankala laskeutua ev.lut. tavalla. Ehkä pienen ajan jaksaisi toista polvea kannatella ilmassa, jos rukousajat eivät olisi kovin pitkiä. Näillä kiloilla sekin on kyllä vaikeaa.
  Huivi taitaisi meikäläiselle olla pelkästään siunaus, ei tarvitsisi aina noita hiuksia vääntää. Nythän ei ole enää kovin kuumakaan, siis siitä vaan huivi päähän.

  Ainoa ongelma on siinä, että olen edelleen sitä mieltä, ettei tavallisten suomalaisten tarvitse elää muslimien mukaan, vaan he tyytyvät täällä vallitseviin yleisiin ohjeisiin ja tapoihin. Niinhän mekin teemme kun matkustelemme. Eipä ole päähäni pälkähtänyt, että voisin vaatia erikoisoikeuksia elämäntapojeni mukaan muissa valtioissa, vaan hyvin hiljaa katsellut miten siellä toimitaan, ja yrittänyt huomiota herättämättä tehdä samoin.

  Jokaisella tällaisella, esimerkiksi minun kaltaisellani, on taatusti parantamista elämäntavoissaan, eikä uskonto kenellekään pahitteeksi ole, mutta minusta tuntuu, että muslimia minusta ei ainakaan tule, enkä taida seurata kyseistä ohjelmaakaan. Aivan kuten sanoit, soppa siitä syntyy, ja taas riidellään hetken kuluttua siitä, kenen tunteita on verisesti loukattu.

  Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

  • tammikuu44 sanoo:

   Tuossa jo Kaisa-Maria ihmettelöi, mitä itua yleensä on koko ohjelmassa. Oikein on pitänyt formaatti hakea ulkomailta asti. Ketä oikeastaan kiinnostaa ruveta perehtymään oikein viikkotolkulla islamiin semn kaikkine kommervekkeineen? Kyllä tässä ohjelmassa haietaankin varmasti etupäässä ihmisten kiihkeitä reaktioita.

   Maassa maan tavalla, kuten Jutta Urpilainen sanoi. Eli paremi ohjelmamuoto olisi muslimeille suunnattu suomalaisten tapojen tutustuttamiskurssi.

   Näitten uskontojen kanssa kannattaisi kuitenkin olla tarkkana, niiden mukana saatetaan syöttää ihmisille mitä tahansa ihmettä ja pelastusohjelmaa, joista moni on jopa seonnut.

 6. maria sanoo:

  ”……..että jos muuttaa joinnekin vieraaseen maahan, on tutustuttava ja sopeuduttava paikalliseen kulttuuriin.”
  Tähän viittasin etäisesti kommentillani ”lähetyssaarnaajista”

 7. maria sanoo:

  Hei ja yksi huomio vielä; en ole katsonut ohjelmaa eikä oikein kiinnostakaan, mutta jos haluaisin tutustua ilman ennakkoluuloja muslimi-uskontoon, etsisin käsiini Koraanin, jossa ei kuulemma sittenkään käsketä sortaa naisia. Se näyttäisi olevan vaan näiden imaamien ja muiden miesten tulkintaa.

 8. maria sanoo:

  Kun Paavali sanoi efesokselaisille, vai kelle se nyt oli, että olkaapa akat hiljempaa kun ei muut kuule mitään, MEIDÄN omat imaamit ovat tulkinneet (kääntäneet) tämän niin, että akat vaietkoot seurakunnassa eli nainen ei passaa EI papiksi, ei sitten millään…
  Niin että yrittäisin ehkä kuitenkin ottaa selvää itse.

 9. maria sanoo:

  Juu, naispappeus toteutui jo 80-luvlla Suomessa, mutta kauan kesti. Oliko peräti noin 2000 vuotta kun ”imaamien” käännösten oikaisu saatiin aikaan. Ortodoksit hyväksyvät edelleen papinvirkaan vain miehiä, mutta jostain kumman syystä silti ortodoksinen uskonto viehättää monia tätä maallistunutta luterilaista raatamisrippuvaisuuteen kehottavaa uskontoa enemmän. Ota tästä selvää. Itseki viihdyn tsasounan kesäkahvilassa paremmin kuin luterilaisessa ”kirkkokahviossa”.

  • tammikuu44 sanoo:

   sitäpaitsi ortodoksellla on ollut ja on villejä munkeja kuten Rasputin ja isä Mitro! Tykkäävät syömisestä ja naimisesta nämä ortodoksit pappispiireisssäkin, eivät ole niin kuin luterilaiset tai katolilaiset, joidenka papit naivat vain pikkupoikia!

   • Tarkennus: Tarkoitan siis, että luterilaiset kyllä tykkäävät syömisestä ja katoliset pikkupoikien paneskelusta.

    No, voi olla vähän yleistettyä kuten tuo Maria tuolla alempana sanoo, mutta luterilaisissa piireissä ainakin juotetaan papille kahvia ja syötetään pullaa sekä ristiäisissä, häissä ja hautajaisissa tarjotaan muutakin ruokaa, ja katolisista piireistähän ovat nämä enimmät pedofiilitapaukset tuleet päivänvaloon.

 10. maria sanoo:

  Nyt taisi tulla höläytettyä aika rivo yleistys. Yritäpä hillitä ittes, ettet joudu vallan kokonaan fantomien valtaan/ puhut lut.papeista melko roisisti.
  Rasputinista en tiedä, mutta eihän se Mitro Repo nyt sentään mikään munkki ole. Naisista ei taida piitata, mutta perso on esim. viinalle. Siitä on lähipiirin tietoa: siskon mies kun on näitä vuorineuvoksia.
  Hän naureskeli kerran, että ensin Mitro opettaa heille etiikkaa jossain suljetussa piirissä esim. Lapin kelomökillä viikonloppuna ja kun muut menee nukkumaan, Mitro könyää kaikkien pullojen ja lasien pohjat punakkaan naamaansa ja virnistelee muikeasti. On se, on se…melkoinen vempula…

  • Tarkoitin kyllä lähinnä noita katolisia pappeja vihjailullani pikkupoikien paneskelusta, luterilaiset papit keskittyvät sanoin jateoin emmäkseen naisiin. Teenpä pienen tarkenuksen tuohon kommenttiin ihan hetimiten. Joko miellyttää?

   Rasputinhan nyt on vieläkin naistenmiehen maineessa ja jäänyt aikakirjoihin rajuista juhlistaan, joissa viina virtasi. Mitro ei tietenkään ole munkki, vaan iloinen pappi – ja naisten suosiossa!

 11. maria sanoo:

  Mitro naisten suosiossa? Niin on, mammojen ja mummojen suosikki. Nämä kun kuvittelevat että mukavia lörpöttelevä vauvalta näyttävä vanha pallero on heille ikäänkuin iso hellyttävä nallekarhu, jota on kiva paijata. Ja niinhän se repolainen sitten sai näiden höpsöjen äänet. En ole muuten kuullut Revosta juuri mitään, mitähän se siellä meppinä hääräilee? Ihmisten asialla sanoi olevansa, kun sinne pyrki. Ihmisten asialla? Keiden siis? Demarinketkuja on tämäkin repolainen, arvelen.

  • tammikuu44 sanoo:

   Miten niin demariketkuja? Muistapa nyt, että demareilla on muitakin pappismiehiä kelkassaan – ja toinen on heikompi toista, kuten runoilija sanoo.

   Se muslimilöpinä tuli taas tv:stä, aina vain typerämmäksi menee.

 12. maria sanoo:

  Demareilla on kelkassaan pippejä ja pappeja. Näin on!

 13. Kaisa-Maria sanoo:

  Voi Mitro parkaa, kun ei ole saanut ryypätä rauhassa, onhan viina iät ajat maistunut myös kirkonmiehille herra M. Luther mukaan luettuna.
  Katsoin vastikään sen typerän muslimiohjelman toisen osan. Siinä ei tunnu olevan mitään järkeä.
  Koko ohjelma olisi pitänyt rakentaa aivan toisin päin eli koota joukko muslimeja opettelemaan täkäläisille tavoille eli ymmärtämään suomalaista elämänmenoa ja yrittää sopeuttaa itseaan tämän maan maan tapoihin, joiden parissa he ovat vapaaehtoisesti tulleet elämään.

 14. Paluuviite: Terveisiä pikku apulaiseltani herra WordPressiltä ja hyvää vuotta 2011! | Hymyilevä eläkeläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s