Kuolema kivittämällä!

Ei kivittämistä eikä hirttotuomiota Sakinehille!

*

“Kuorma-auto kippasi ison kasan kiviä maahan. Sitten tuotiin kaksi valkoisiin puettua huputettua naista… He peittyivät kivisateeseen ja muuttuivat kahdeksi punaiseksi säkiksi…” Näin kertoo silminnäkijä iranilaisesta kivityksestä vuonna 1987 Amnesty Internationalille. Nyt annettu Sakineh Mohammadi Ashtianin kivitystuomio on  uusi, koko maailmaa järkyttänyt.

Tilanne Iranissa vain huononee iranilaisen juristin ja rauhannobelisti Shirin Ebadin mukaan. Kivitystuomioita pannaan yhä täytäntöön. Mutta Iranissakin toki joustetaan, sillä kansainvälisen painostuksen alla vanhakantainen kivitystuomion on peruttu: kivitys on muutettu “inhimillisemmäksi” hirttotuomioksi.

Tämä päivän HS muistuttaa ympäri maailmaa tapahtuvista päivittäisistä ihmisoikeuksien loukkauksista. Valokuvat antavat ikään kuin kaikille tuomituille, sorretuille ja sankareille kasvot. Uutena joukossa Sakineh.

Suomalainen ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkola ammuttiin tämän vuoden huhtikuussa Meksikossa. Jaakkola oli mukana kansainvälisessä aktivistiryhmässä, joka oli matkalla itsenäiseksi julistautuneen San Juan Copalan intiaanikylään, kun saattuetta alettiin tulittaa. Murha on vieläkin selvittämättä,

Myanmarin sotilasjuntta on pitänyt vuosia kotiarestissa tai vankeudessa rauhanaktivisti Aung San Syy Kyitä,

venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja kritisoi presidentti Vladimir Putinia ja Venäjän sotatoimia Tsetseniassa ja hänet ammuttiin 2006,

kiinalainen Cheng Guangcheng vangittiin  pakkoabortin vastustamisesta (vaaputettiin 9.9.). Kiinan viranomaiset pitävät yhä vangittuna Tiibetin uskonnollista johtajaa Panchen-lamaa,

tanskalainen pilapiirtäjä Lars Vilksin on ollut ääri-islamin uhkausten kohteena  piirrettyään pilakuvan profeetta  ,
Muhammedista


ja  kukapa ei muistaisi Nelson Mandelaa, joka istui eteläafrikkalaisessa vankilassa 20 vuotta vaatiessaan apartheid-politiikan lopettamista…

Sinunkin samoin kuin minun  pienet teot, esimerkiksi johonkin ihmisoikeusjärjestöön liittyminen, ovat tärkeitä  puolustettaessa ihmisoikeuksia. Väkivalta, viha tai rajuilla teolla uhkailu – kuten tämä amerikkalainen pienen kristityn 50 jäsenen lahkon uhkaus Koraanien polttamisesta  11.9. tapahtumien muistoksi –  vain pahentavat tilannetta.

Tarvitaan enemmän valoa, tietoa, kouluja, tasa-arvoa, demokratiaa. Rohkeita ihmisiä. Välttämättä siihen ei tarvita verta. Tarvitaan heitä, joiden rohkeus ja toiminta antavat kaikille vääryyttä kärsineille uskoa oikeuden ja inhimillisyyden voittoon.

Heillä on voittajien kasvot.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, feminismi, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Väkivalta, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

18 vastausta artikkeliin: Kuolema kivittämällä!

 1. emmaia sanoo:

  Sellaista on vaikkea lukea, sekä kielitasoni näkökulmalta että tunnelmamaailma, ihmisten pahuus on minullekin jatkuva kipu.
  Näkyy kuitenkin että sinä toivot oikeuden ja ihmisrakkauden voitohon, siitä olen iloinen. Mihin perustat toivosi?

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Kuolema kivittämällä on kauhea loppu elämälle. Luulisi vuonna 2010 jo, että ihmisillä on ajattelun ja mielipidevapaus, eikä ”aviorikoskaan” ole niin suuri synti, että sen tähden ihminen pitää tappaa. Tämä on juuri sellainen ”kunniamurha”, joita islaminuskoiset harrastavat. Jos vähääkään osaa ajatella, tietää miten kauheasta teosta on kysymys. Miespuoliset lähiomaiset murhaavat lähisukulaisensa, naisen, jota päinvastoin pitäisi suojella pahalta.

  Vaikea uskoa, että tämä on profeetta Muhammendin määräys, ja perustuu Koraaniin. Minusta murhaajia suojellaan ja kaunistellaan heidän hirvittäviä tekojaan. Heidät pitäisi panna ehdottomasti vankilaan ajattelemaan tekojaan—.

  • Ilmeisesti sen islamin pappisjoukko on sitä vanhoillista ja tietämätöntä joukkoa. Niinhän se on kristinuskossakin, että miehet ovat määränneet ja nytkin vielä katoliset ja ortodoksit kauhistelevat, kun luterilaisilla on jo naispiispakin.

   Uskonnot eivät välttämättä ole olleet eivätkä ole kaikkein parasta ihmismielelle. Kristitytkin tuijottavat Raamattuaan silmät killillään ja jotkut lahkot yrittävät elää ja uskoa kirjaimellisesti niin kuin muinaiset paimentolaiskansat joskus tuhansia vuosia sitten.

   Olen alkanut suhtautua melkoisen kriittisesti tähän ns. monikulttuurisuuteen. Suomalaiset tuskin kaipaavat mitään kontaktia islamin uskoon, kristinuskokin on jo tarpeeksi yksioikoista ja kaikkea paheksuvaa.

 3. emmaia sanoo:

  Muuten Lars Vilks on ruotsalainen ja ei siis sama kuin tanskalaisen lehden Jylllandspostenin 12 eri taitelijaa jotka luultavasti myös muistat.

  • Tosiaankin, Lars Vilks on ruotsalainen taiteilija, ei tanskalainen pilapiirtäjä.

   Vilkskin joutui vaikeuksiin Muhammed-liikenneympyräkoiransa takia. Hänestä luvattiin 10 000 dollarin tapporahakin. Lisäksi mies joutui viime toukokuussa luennoidessaan Uppsalassa väkivallan kohteeksi. Joku eturivissä istunut mies hyökkäsi hänen kimppuunsa. Vilks luennoin muuten sananvapudesta ja sen rajoista taide-elämässä. (Tiedot Wikipediasta)

   • tammikuu44 sanoo:

    Se tanskalainen Muhammedin-kuvan piirtäjä on nimeltään Kurt Westergaard. Piirros ilmestyi tanskalaisessa Jyllands Postenissa muistaakseni vuoisi tai pari sitten. Piirros synnytti muslimimaissa väkivaltaisia protesteja ja Westergaard on muslimien tappolistalla. Hän elää vieläkin poliisien suojeluksessa.

    Huomasin aamun Helsingin Sanomista pienen uutisen, jossa kerrotaan, että tämä Westergaard sai äskeisillä Potsdamin kansainvälisillä mediapäivillä medipalkinnon sanavapauden edistämisestä, päivien teemana oli Sananvapaus Euroopassa.

 4. lepis sanoo:

  Nykyaika on myös niin julmaa. Liian julmaa. Suvaitsemattomuus kun saataisiin kitkettyä meistä pois, niin toivoa paremmasta voisi olla.

  • Onhan nykyaika julmaa, totta, yhteiskunnassamme on paljon korjattavaa. Mutta meillä täällä Suomessa ja koko EU:n alueella on siirrytty vuoteen 2010. Nämä islamin ukot ovat vielä Muhammedin syntymän ajoissa ja näkevät syntinä ja jumalansa loukkaamisena kaiken muutoksen ja kehityksen. Vika on kyllä nyt islaminuskoisten maiden lainsäädännössä ja varsinkin sitä tulkitsevissa vanhuuttaan hatarissa pääkopissa.

   Valistuneita ryhmiä ja järjestöjä toimii kyllä Iranissakin. Kun naiset saadaan opintielle on jo paljon saavutettu. Ei ihmisistä suvaitsemattomuutta saada koskaan karsittua, mutta voisimme opetella riitelemään ilman tappavia asieta ja tapopotuomioita.

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Kaistapäistä hommaa ajatuskin tuosta kivittämisestä! Jos esimerkiksi Suomessa kivitettäisi ihmisiä samasta syystä, kuin Sakinehiä aiottiin kivittää, pitäisi miltei joka kylässä olla asialle vihkiytynyt kivityskomissio, jolle riittäisi töitä.
  Tuskin olisin itsekään hengissä.
  Kumma muuten, että kivitys koskee ainoastaan naisia!
  On tämä hirttotuomioon viimein ulkomaailman painostuksesta lieventänyt uskontokunta tuhansia vuosia ajastaan jäljessä.
  Voi helvetti, miten yksinkertaisia ja typeriä hurmahenkiset ihmiset voivat olla!

  • Joo, kyllä tässä itse kukin olisi vähän hermona, jos rutikuiva luterilaisuus vaihdettaisiinkin elävään, kivittämisen ja hirttämisen sallivaan islamiin!

   Voihan järjen valo, kuten ystäväni tapaa sanoa, voihan järjen valo!

 6. Hirlii sanoo:

  Ketään ei saa kivittää, ei tietenkään. Nykyajassa on hyvää se, että asiat eivät jää niin helposti piiloon jos tuollaista tapahtuu. Otetaan kantaa ja tuodaan asioita esille.

  Julmat ihmiskuvat ja -käsitykset ovat hyvin elossa vielä, ihan kuin olisimme unohtaneet/unohtamassa eurooppalaiset suuret tragediat ja ihmisvainot, jotka kohdistuivat etnisiin ryhmiin, uskonnollisiin ryhmiin, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tms.

  Mitä tapahtuu ympärillämme? Kaikki tuo mitä kerroit ja muutakin. Esimerkiksi nämä romanit, jotka nyt kiertävät Eurooppaa ja hakevat maata jossa voisivat elää ihmisarvoista elämää. Etninen ryhmä, jonka jopa jotkut johtavat poliitikot haluavat hävittää pois silmistä. Myös osa kansalaisista (ainakin verkkokirjoittelun perusteella) tahtoo suureen ääneen todistaa ettei tuollaisia ryysyläisiä kannata ryhtyä meidän verovaroilla hyysäämään.

  Minkälainen ihmiskuva ohjaa kaikkea tätä? Että on olemassa jokin valittujen joukko, joku puhdas ja täydellinen ihmislaji joka on ylempänä muita? Jolla on oikeus polkea muita jalkoihinsa? Sylkeä heitä ja kivittää joko ihan konkreettisesti tai sitten henkisesti ja verbaalisesti mielipiteilemällä ”niistä toisista”, erilaisista. Muukalaiskammo muuttuu usein vihamieliseksi toiminnaksikin. On helppoa olla kriittinen muita/toisia kohtaan ja olla samalla täydellisen itsekritiikitön, on helppoa olla ironinen muita kohtaan ja olla täysin kyvytön itseironiaan.

  Luen parhaillaan Imre Ketrteszin ”päiväkirja-essee” teosta Kaleeripäiväkirja, jossa kuvataan mm eurooppalaisen ihmisen julmaa ihmiskuvaa, totalitarisimia, jolla on yhä (vaikka hitlerin ja stalinin ajat ovat historiaa) tilaa maailmassamme.

  YK:n ihmisoikeuksien julistus on myös hyvä palauttaa mieleen. Amnesty on tärkeä ja tarpeellinen järjestö. Sitten kun sen toimintaa ei enää tarvita, olemme vasta oppineet ihmisinä jotain.

  (vähän tämmöistä sekavaa kirjoitusta asiasta ja sen liepeiltä)

  • Hirlii sanoo:

   Täydennykseksi vielä näistä islamilaisista, nuo kivittäjä-ukot ovat pieni valtaa pitävä sakki tuossakin uskonnossa, onhan meilläkin omasta takaa ääri-uskonnolliset ihmisemme. Heidän valta-asemansa tosin horjahtelee tällä hetkellä. Naispapimme ja -piispa saavat törkeitä uhkailuviestejä sähköpostiinsa ja muutenkin, kuinka sellaista saa tapahtua?

   • tammikuu44 sanoo:

    Ei ollenkaan mitään sekavaa! Olet asian ytimessä! Ei totta toisesti tässä länsimasen ihmisen ihmiskuvassa ole kehumista. Omahyväisiä, rahanahneita paskiaisia olemme. Kyynärpäät voittavat aivot. Tasa-arvonkin kanssa on vähän niin ja näin. Rautaa rajalle -ajattelu ja Karjala väkipakolla takaisin -huokailu saisi kotomaastamme jo loppua.

    Kuitenkin olemme valovuosia edellä noita islamilaisia partaukkoja. Vaikeita asioita on toki meilläkin ratkaistavana. Mutta niin kauan kuin emme lähde asein ja verta vuodattaen ajamaan omia oikeuksiamme mielestäni saamme riidellä, puhkua ja puhista kuinka paljon tahansa. Eli olla siis siinä mielessä suvaitsemattomiakin, että esimerkiksi tuollaiset tappotuomiot on kerta kaikkiaan lopetettava!

    Noita hullujen viestejäkin pitää tietysti valvoa, mutta siinäkin kannatta säilyttää pää kylmänä: ei haukku haavaa tee.

    Romanien asia olisi hoidettava Eu:n yhteisin voimin. Mutta taitaa EU:lla olla muita , rahanarvoisempiakin asioita hoidettavana…

 7. Hirlii sanoo:

  1920-luvulla syntynyt tätini totesi kerran, että Suomihan on ollut melkein kuin kehitysmaa vielä 1930-40 luvuilla, nythän meillä on yllinkyllin kaikkea, liikakin näyttäisi olevan jo joillakuilla. Vain harvat poispotkitut saavat sellaisen erorahan kuin Nokialta just irtisanottu Kallasvuo…

  Suomessahan kehitys on ollut aika nopeaa, jos nyt tarkemmin ajattelee, eihän tuommoinen vajaa sata vuotta oikeastaan ole kauhean pitkä aika.

  Ahneus näyttäisi olevan sellainen tauti mikä on lisääntynyt, ja välinpitämättömyys muista. Että yhteinen etu ei ole enää tärkeätä, se että verorahoilla ylläpidettäisiin joitain perusasioita: koulutusta, sivistystä, terveydenhuoltoa yms. Kummallisinta on, että osa heistä jotka ovat tätä äiti-yhteiskunnan tissiä saaneet imeä, eivät tunnu tajuavan ettei heidän hyväosaisuutensa ole syntynyt yksinomaan heidän omilla ansioillaan. Että muiden ponnisteluja ja työtä siinä on myös tarvittu ja tarvitaan.

  Kyllä ihmisoikeuksia on aina puolustettava, oikeutta elää ihmisarvoista elämää. Sen täytyisi mennä kaiken ohi, myös poliittisissa päätöksissä.

  • Nyt otit esille hyvän sanan ja käsitteen: ihmisoikeudet. Ihmisoikeuksien puolustamiseen pitäisi keskittyä, valtiovallankin.

   Oikeita ratkasisuja vaikeisiin asioihinkin, kuten näiden romanien asiaan, kyllä löytyisi jos painopiste tosiaan olisi niissä ihmisoikeuksissa. Ja ihmisoikeuksien puolustamista olisi sekin, että Kllasvuon eroraha penenisi muutamalla nolalla peräpäästä.

 8. Eila sanoo:

  En tiedä, onko minulla menossa jokin vaihdevuosien matalapaine sisimmässäni, kun yhä useimpina aamuina lehden sivuilta aukeaa ainoastaan väkivaltaa ja pahuutta silmien eteen.
  Osasyynä tähän lienee se, että sain niinkin iäkkäänä (n.60v) ensimmäiset lapsenlapseni.
  Maailman tapahtumia lukiessaan tuntee itsensä jokseenkin tyhjäksi miettiessään, miten voisi omasta puolestaan antaa tälle, kasvunsa alussa olevalle sukupolvelle paremman huomisen yhteisellä pallollamme.
  Ristiriidat eri rotujen ja uskontojen välillä eivät vuosisatojen kuluessa näytä muuttuvan paremmaksi, vaikka suunnaton kehitys vie ihmiskuntaa yhä modernimpaan ja tehokkaampaan suuntaan.
  Mitä minä sitten voin tehdä?
  Ahdistaa, kun tietää, että yksikin ihminen voi, jos tahtoo, tehdä monenlaista, siitä meillä on runsaasti esimerkkejä.
  Pienen eläkkeen saajana rahallisesti en kuitenkaan voi tehdä juuri mitään. Unifemin ja Punaisen Ristin jäseneksi olen liittynyt toivoen, että siitäkin jotain hyötyä olisi.
  Joskus suunnattomasti ihmettelen näidenkin järjestöjen jäsenille tulevia maksuttomia julkaisuja, joiden kustantamiseen kuluu monen jäsenen jäsenmaksu. Punaisen Ristin tapahtumissa jaetaan vielä jäsenlahjoja, eikö niihinkin kuluva raha olisi asiallisempaa suunnata siihen avustustyöhön, mitä varten ihmiset jäseniksi liittyvät.
  Itse ainakin toivoin jäseneksi liittyessäni, että jäsenmaksustani hyötyisivät ne ihmiset, joille jo yksi eurokin on avuksi.

  Onhan tietysti kiva tietää, mikä UNIFEM on, mutta kyllä jäsenet sen tietävät, muut sitä tietoa tarvitsevat.

  Tekstiä tuli paljon, enkä tiedä, sanoinko yhtään mitään.

  — Mutta,
  jos me suojelemme kaikkein pienimpiä täällä ”ihmisten ja kansojen välisissä sodissa”, ei sekään työ mene hukkaan. Ehkäpä uusi sukupolvi on meitä ennakkoluulottomampi, jos sitä sellaiseksi yritämme kasvattaa.

  • Eihän meiltä tavallisilta ihmisiltä mahdottomia voida vaatia. Kuten sanoit, monella on tekemistä oman toimeentulonsa kanssa ihan tapeeksi. Mutta mielipiteillämme tuemme ihmisiä ja järjetöjä, jotka pystyvät konkreettisiin tekoin, olemme sellaista tukea antavaa taustavoimaa.

   Joskus jokin pienikin teko voi olla suuriarvoinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s