Onko Auran kirkkoherran kieli pestävä saippualla?

Auran kirkkoherra Torsti Äärelä on tunnustanut sanoneensa ainakin sanan "sakramentu".

*

Voi pyhä yksinkertaisuus. Anna mun kaikki kestää. Tämäkin vielä!
Voi tätä kristillistä rakkautta ja anteeksiantamista, tekopyhyyttä ja kaunaista syyttelyä. Tänä päivänä Aurassa, siinä Turun kupeessa, on syntynyt seurakunnassa kauhea kalabaliikki: kirkkoherraa syytetään rumien sanojen käytöstä, suorastaan kiroilusta.

Syytettynä on Auran kirkkoherra Torsti Äärelä. Miestä kammetaan pakkolomalle ja kielikylpyyn.

Ehkä joku epäilee kirkonmiestä jo siitä syystä, että mies puhuu kuin ihminen ihmiselle eikä ainoastaan lepertele saarnastuolista. Miehellä on poliittinen kanta ja sana hallussaan. Sellainen on kirkon piirissä ollut aina epäilyttävää.

Olisi hauska tietää millaisia sanoja kirkkoherran on kuultu kiroilevan. Ilta- Sanomien mukaan on tullut sanottua joskus “sakramentu”.
Kirkolliset korvat ovat kuulleet jopa sanat “perkele” ja “saatana”.
Nuo sanat tosin kuulee usein ja perinteisesti suoraan saarnastuolistakin.

Nyt on sitten pyrittävä selvittämään, onko kirkkoherra päästänyt suustaan sanan “vittu”.  Se olisi peräti raskauttava teko.

Kuinka on kirkkoherra Äärilä, tunnustatteko sanoneenne sanan “vittu”, vai tunnustatteko vain joskus nähneenne sellaisen, ehkä oikein elävänä luonnossa?  Menittekö tuolloin  ehkä sanattomaksi  vai maistelitteko sitä suussanne pitempäänkin?

*

Lisäys 14.9. Selvennykseksi: kirkkoherraa ei suinkaan syytetään mistään puheista saarnastuolista tai kirkollisissa tilaisuuksissa. Ilmeisesti on kyse jostain erimielisyyksistä ja sanailusta joidenkin seurakunnan työntekijöiden kanssa. Hänen käytöksestään ovat muutamat työntekijät valittaneet, kertoo  tuomiokapitulin lakimiesasessori Martti Mäkinen Ilta-Sanomissa 13.9. ”Työntekijät väittävät hänen käyttäneen kovia kirosanoja ja huutaneen heille, mutta Äärelä kiistää käyttäneensä pahoja voimasanoja”, Mäkinen sanoo.

Hiippakunnan tuomiokapituli on jopa erottanut Äärelän virasta kahdeksi kuukaudeksi kurinpitorangaistuksena. Mutta eroa ei ole  kuitenkaan pantu täytäntöön, koska Äärelä on valittanut Turun hallinto-oikeuteen.

Syyt voi olla syvemmälläkin: Äärelä sanoo kritisoineensa arkkipiispa Kari Mäkistä kovin sanoin. Onkohan mahdollista, että rangaistuksella on yhteys tähän Äärelän esittämään kritiikkiin?

No, herkkähipiäisiä ovat kirkon työntekijät arkkipiispaa myöten. Suurin osa papeistakin vähän sellaisia munattomia. – Onkohan Auran seurakunnan kirkkokahveilla kirkkoherran nähty syövän hyvin rypytettyjä karjalanpiirakoita? Siinäkin voi joku seurakuntasisar nähdä jotain peräti sopimatonta, on ehkä kirkkoherra sipaisssut oikein munavoita päälle!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, ihmissuhteet, kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

13 vastausta artikkeliin: Onko Auran kirkkoherran kieli pestävä saippualla?

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Kauheat ongelmat tuolla kirkollisella rintamalla: voiko pappi kirota ja sanoa ”vittu”? Ja eilen vihittiin ensimmäinen naispiispa edistysmielisessä Helsingissä; onhan aikoihin eletty;-?

  • tammikuu44 sanoo:

   Olen tavannut tämän kirkkoherran Taivassalon silakkamarkkinoilla: rehellisen tuntuinen reipas mies, varmasti käyttää reipasta kieltä. Mutta hiukan epäilen, että hän olisi oikein manauksiin langennut. Luulen, että kysymys on enemmänkin ajojahdista, kirkkoherra ei ole kaikkien mieleen ja silloin tulee tällaista kränää.

   Kirkkoihmisethän ne vasta ovatkin toistensa kimpussa.

   Minäkin iloitsen siitä uudesta naispiispasta!

 2. Zepa sanoo:

  Jos kirkkoherran tekee mieli sanoa kovalla äänelle ”VITTTTUUU!” olisi ehkä hyvä, julkisella paikalla varsinkin, modata huuto muotoon ”VAGINAMONOLOGGGIIIIII!!” Sehän sisältää kuitenkin saman sanan moneen kertaan, nuin niinq implisiittisellä tasolla.

  • tammikuu44 sanoo:

   Onni, että asia tuli puheeksi ennen kuin Turku alkaa esitellä itseään Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Kirkkoherran lisäksi myös turkulaiset ruinaajat voisivat siirtyä esittämääsi sivistyneeltä vaikuttavaan huudahteluun! Koko kävelykadun yöllinen äänimaailma muuttuisi kiehtovaksi, suorastaan eksoottiseksi.

   Sanoista tekoihin!

 3. Kaisa-Maria sanoo:

  Vittu alkaa olla niin kulunut sana, että on tipahtanut jo nuoremman sukupolven arkislangiin. Mopoikäiset aloittavat yleensä juttelunsa tällä sanalla. Siis sukupolvi, joka ei välttämättä edes tiedä mistä puhuu.
  Kirjoituksestasi Hymyilevä saa sen käsityksen, että arvon kirkkoherra on julistanut vittua saarnastuolista eikä korjatatessaan seurakuntaipojan mopoa, jolloin sana olisi varmaan ollut vaikkapa juuttunutta mutteria väännettäessä paikallaan.
  En ole ahdasmielinen, mutta viisas pappi varoo vitun käyttöä saarnastuolissa, sillä paikalla on yleensä vanhollista väkeä.
  Vittu-sanan käyttö kun on oma taiteenlajinsa.
  Mikä sopii Jupiterille, ei välttämättä sovi Kuulle.
  Toivottavasti uusi naispiispa ei eivan heti ala saarnata kyrvistä.

  • Älä horise: vittu-sanan yhteydessä en puhunut saarnastuolista yhtään mitään. Ainoastaan perkele ja saatana on vanhastaan kuultu pappien huulista suoraan saarnastuolista. Mutta sanomattakin on selvää, että kirkkoherraa joiltakin tahoilta syytellään joistain moponkorjaukseen tai vasaranlipahduksiin liittyvista puhetilanteista adrenaliinin ollessa korkeissa lukemissaa. Vittu, lue uudestaan!

 4. Aili Nupponen sanoo:

  Tuo Kaisa-Marian loppukaneetti kirvoitti röhönaurun huuliltani: voi kun näiden kirjoitusten lukeminen on hauskaa!!!

  Mies aina ihmettelee, kun luen blogeja, ja nauran ihan ääneen<3
  Kunnon naurut ovat olleet muutoin harvassa, mutta blogistanian kirjoituksissa on sitä jotakin, ja erityisesti sinun Hymyilevä Tuula ;-)))

  • tammikuu44 sanoo:

   Kiitos Aili! Aina kun ihminen nauraa, sen hyvät puolet tulevat esiin! Sitäpaitsi miten ne sanoivat viisaat: huumorintaju on henkevyyden puntari.

   Kaisa-Maria varmasti myös kiittää, se pakana on sellainen varsinaisen huumorihminen!

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Kiitos Aili! Kiva, jos sinulla oli hauska hetki.
  Luin todellakin juttusi uudelleen Hymyilevä. Ollan käsittääkseni suunnilleen samaa mieltä. Kyllä kirkonmiehelläkin on oikeus kiroilla tietyissä tilanteissa ja käyttää edellä mainittua inflaatioilmaisua siinä missä muutkin.
  Olin kerran hautajaisissa, jolloin lunta tuli taivaan täydeltä. Paikalta poistuttaessa erään rouvan Fiat oli juuttunut parkkipaikalle tuiskanneeseen nietokseen ja yritin auttaa sitä lumesta yhden avuliaan miehen kanssa, kunnes kirkkoherrakin tuli apuun.
  – Sammuta kone! Vedetään se JUMALAUTA etupuskurista ensin hangen päälle. Sitten se lähtee, kun siinä on moottori takana! kiljaisi kirkkoherra.
  Näin tehtiin ja pieni auto saatiin liikkeelle. Autojaan lumesta harjaavia seurakuntalaisia oli kuuloetäisyydellä useampia. Jälkeenpäin kuulin, että heitä oli vain hyväntahtoisesti naurattanut.
  Juttu kirkonmiehen suuriäänisestä kiroilusta levisi pitkin kyliä, mutta kirkkoherralle se oli pelkkää plussaa.
  Vittua ei vielä 80-luvun alkupuolella kovin herkästi huudeltu.

  • tammikuu44 sanoo:

   Siinä oli tosiaankin avulias kirkkoherra, joka osasi antaa apuaan hädässä olevalle. Ja ylhäältähän kirkonmies apuakin pyysi, nykyaikana autokin ovat korkeimman suojeluksessa.

   Tuntuu kuin nykyaikana olisi yhä vähemmän ja vähemmään – kuten nuoret sanovat – munaa pappien puheissa ja töissä.

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  En nyt perää enää vittua enkä kirkkoherroja.
  Poikkesin vastikään Otto-automaatilla.
  Joku saamarin idearikas, oli se sitten vanha tai nuori, oli kuitenkin keksinyt heittää kananmunanraakileen kuorineen päin automaatin näppäimistöä.
  Ensin vitutti isolla veellä. Sitten nauratti se kekseliäisyys. Sitten taas vitutti, kun automaatti ei toiminut.
  Miten Mynämäessä? Lieneekö vallan kansallinen ilmiö?

 7. Paluuviite: Terveisiä pikku apulaiseltani herra WordPressiltä ja hyvää vuotta 2011! | Hymyilevä eläkeläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s