”Läskiä ja lotinaa ja peuranpa pyllyä ihanaa!”

Voi tekee voileivästä voileivän.

*

Voi ja läski ovat päässeet pannasta, nuo sota- ja pula-ajan harvoin pöydässä nähdyt herkut. Eikä niitä sitten pula-ajan lapsi  nähnyt pöydässä elintason noustessakaan. Kansanterveyden Isä Aurinkoinen, Pekka Puska julisti ne pannaan 70-luvulla.  Nyt on sitten terveysintoilussa läskin mentävä aukko:  TV 1:n Mot-ohjelmassa (13.9.) horjutettiin vanhaa uskomusta kasvisrasvojen paremmuudesta,   eläinrasvat eivät olekaan suoralta kädeltä tappavia!

Tämän 40-vuotisen läski- ja voikammosodan aikana joulukinkutkin opetettiin kasvamaan vähärasvaisiksi. Terveysympyrät, joita ylipainoiset ovat saaneet tillistellä syntymästään saakka, sydäntautiset ja diabeetikot missä milloinkin,  menevät nyt uusiksi. Koko vanha asetelma eläinrasvojen vaarallisuus vastaan kasvisrasvojen terveellisyys onkin kovin heikolla pohjalla, ennemminkin rahapeliä ja politiikkaa kuin pyyteetöntä huolta sydän- ja verisuonitaudeista.  Nyt uskallettiin sanoa se, mitä moni oli jo vuosia uumoillut. Ainakin terveysterrorismi sai ansaitsemansa tukistuksen.

Tavallinen kuluttaja tarvitsee juuri tällaisia kansantajuisia ohjelmia erilaisista tutkimuksista. Ohjelma oli senkin suhteen hyvä, että tämän jälkeen asiantuntijat ja tutkijat alkavat keskustella ja eri puolilla maailmaa tehtyjä tutkimuksia vertaillaan ja kootaan yhteen. Jotain tolkullista siitä täytyy tihkua kansalaisillekin.

Näissä rasva-asioissa on kyse suurista rahoista. Valio on nousussa, Raisio ja muut  margariinin valmistajat piakkoin hätä kädessä. Kysymyksessä on ihmisten terveys, ja sillä tahkotaan rahaa. Oikeaa tietoa selvin sanoin levitettynä kaivataan, sillä huhut ne vasta ihmisiä ohjaavatkin.  Joskus margariiniteollisuuden alkuaikoina kierteli vahva huhu, että tehtailla rasvojen valmistamiseen käytettäisiin myös kissanraatoja…

Ohjelmassa haastateltu kansanterveystyön uranuurtaja Pekka Puska  piti tiukasti kiinni näkemyksistään, totta kai. Valion tutkimusjohtaja näytti iloiselta. Mutta pöytään lyötiin sellaiset rätingit, että katsojan  oli pakko uskoa: ei siis huomattavaa eroa kuolleisuustilastoissa söit margariinia tai voita. Voin syöjillä oli joissain tutkimuksissa jopa vähemmän sydäninfarkteja. Kasvisrasvoista suositeltavaa varauksetta on ainoastaan oliiviöljy.

Ennen pitkää tässä kyllä jokaisen suonet tukkeutuvat ja sydän pysähtyy, luonto pitää siitä huolen söit eläin- tai kasvisrasvaa, joit maitoa tai vettä. Teit niin tai näin, tee se kohtuudella, voisi olla kultainen keskitie.

Ohjelma on nähtävissä 20.9. asti Ylen Areenassa. Jatko-osa sitten kolesterolista ja siihen liittyvästä lääketeollisuudesta  25.10.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläimet, eläkeläiset, EU, ihmiset, kritiikki, Mediamaailma, muoti, mynämäki, politiikka, sano suoraan, televisio, Voittaminen Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

24 vastausta artikkeliin: ”Läskiä ja lotinaa ja peuranpa pyllyä ihanaa!”

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Kyllä meitä maalaisia on raskaasti syyllistetty jo 1970-luvulta lähtien siitä, että voi on tappava myrkky. Tosin nyt ehkä huomataan, että myös margariinin syöjät kuolevat ihan 100 prosenttisesti, eikä ikä jää sen pitemmäksi kuin voinsyöjienkään.

  Sanoin jo silloin, kun Puska pyrki eduskuntaan, että hän on margariiniteollisuuden lahjoma mies. Maalaiset ovat niin tyhmiä, että kun Puska on sahannut heidän leipäpuutaan kaikin voimin ja sai syntymään suuret voivuoret, maanviljelijäväestön pitää vielä kiitollisuudesta äänestää tämä mies eduskuntaan, ja niin siinä kävikin.

  Muistaakseni Raisio myi kaikki muut margariinit ulkomaille, paitsi Benecolin; se on kaikkein kallein margariini, jota leivälle levitetään.
  Pitäneekö taas siirtyä Benecolista takaisin laktoosittomaan voihin?

  • tammikuu44 sanoo:

   Ilman muuta voita! Olet totisesti oikeassa siinä, että Puska on pahimmanlaatuinen terveysterroristi ja margariiniteollisuuden agetti.

   Ihmiset ovat kautta aikojen syöneet voita ja lapset aloittavat elämänsä kokomaidolla, siis äidinmaidolla! Se ihana jugurttimieskin syö rasvaista vuohenmaidosta tehtyä jugurttia.

   Katsotaanpa sitten vielä se kolesteroliohjelma!

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  ”Ennen pantiin mirrit multaan, nyt ne pannaan Suvikultaan!
  Lehtimiesveteraani Ilmari Turja todisti 60-luvulla, että margariinin raaka-aineena käytettiin mm. kissanraatoja Raision ja Paasivaaran margariinitehtailla. Tapauksen noteerasi jopa Aku Ankka -lehti, jonka sivuilla komeili ”Kissavaaran margariinitehdas”.
  Ja siitäkös meteli nousi. Voivuori alkoi purkautua ja margariinin myynti putosi pohjalukemiin, kunnes yllä mainittu herra Puska todisti eläinrasvojen olevan terveydelle varallisia.
  Nyt taas on toisin päin. Voi palautetaan arvoonsa ja jopa Omega 3 -lisääkin pidetään käyttäjänsä terveyttä edistämättömänä.
  Varmaan ravintoloiden ilmoituksissa nähdään pian margariinisodan aikainen lause:
  ”Meillä käytetään paistamiseen ainoastaan voita.”
  Kunnes taas toisin todistetaan.

  • Kyllä tässä voisodassa on Puskalla pureksimista. On kuitenkin hyvä, että ainakin osa ihmisistä tulee järkiinsä ja alkaa käyttää voita, koska eihän sitä nyt kukaan sellaisenaan syö vaan sipaisee leivän päälle.

   Näistä terveysmargariineistahan on jo pitkään puhuttu, että ne ovat jopa vaarallisia ihmiselimistölle. Vaikka sama se, eihän niitäkään sellaisenaan syödä van leivän päällä.

   Mutta tosiasia on, että maku tulee voista!

   Muista hyvin tuon kissanraatojutun!

 3. lepis sanoo:

  Kaikenlaisia vaivoja tulee, jos ei syö riittävästi rasvoja. Ja suolaa. Se on tässä vuosien varrella jo koettu, joten ei enää mitään hömpötyksiä tässä keittiössä.

  • Nyt vasta alamme siis päästä terveysterrorismista, jota lähes jokainen lääkäri ja terveydenhoitaja on vuosikausia harjoittanut.

   Nyt minä ostan naapurin kissallekin täysmaitoa!

 4. Hirlii sanoo:

  Jep. Ilahduin myös tosi kovasti tuosta ohjelmasta. Terveys on niin moniselitteinen asia ettei sitä nyt ainoastaan tällä yhdellä ja ainoalla ravinto-opilla voida selittää, ei mitenkään. Ja tuo kaikkien rasvojen fobia, sehän se juuri tekee ihan tavallisista ihmisistä sairaita. Tämä terveystieto-ohjelma oli hyvin valaisevaa. Se yksi omia kokemuksia hankkinut tutkijamieskin, joka oli laihtunut kun oli ryhtynyt eläinrasvoja ja voita…katson tuon vielä uudemman kerran.

  Ai, miten ne mansikat nyt tulisi syödäkään? No, kermavaahdon kanssa tietenkin !

  • Itsekin oikein rauhoituin; mitä turhia kantaa huolta jostain voinapista! Ainakin näin eläkkeellä varmasti saa jo hellittää ja syödä kohtuudella voileivän voilla voideltuna ja mansikat kermavaahdon kera. Niin, ja naapurin Jennyn kermakakku syödään vantaisuudessa ilman yhtäkään omantunnonpistosta.

   On se muuten ihme kuinka yhden miehen rautainen ote voi hallita ihmisiä. Hauskaa tässä Pekka Puskan ajamassa vähärasvaisuudessa ja laihdutusinnossa on ollut se, että viattomat eläimetkin kuten tuo sika pantiin luopumaan sille kuuluvasta läskistä. Joulukinkutkin alkoivat olla vähäläskisiä!

 5. maria sanoo:

  Tämä kaikki edellä kommentoitu on niin totta! Mutta Puskalle sen verran armoa, että kyllä hän opeillaasn sai Pohjois-Karjala-projektin avulla sydän-ja verisairaudet kuriin, sillä punainen maito ja voi ynnä läski jokapäivän syötynä ovat kyllä paha juttu: suonet rasvoittuvat tukkoon.
  Mutta sitten se kohtuus: mun yksi kaverini on miehensä kanssa laihduttanut pikkuhiljaa noin 10 kg per capita jättämällä ruokavaliosta pois kaiken mahdollisen sokerin, valkoisen leivän (mm. pullat ja vehnäleivän ja muukin leipä minimiin) mutta vat paistaneet pihvit ynnä muut reilussa voissa ja nauttineet jugurtit kermalla terästettynä. Rasva sinänsä ei ole yksin paha, mutta jos se mätetään elimistöön esim. sokerin ja ns. huonojen hiilareiden kanssa, tuloksena on väistämättä reipas lihominen. Tämä on tutkiottu juttu ja se liittyy insuliinintuotantoomme. Monet diabeetikot ovat saaneet sokeriarvonsa hyvään tasoon tällä konstilla. Netistä löytyy tietoa: tää on se Heikkilän (etunimeä en muista) metodi, josta käydään kiistaa. Kaloreja ei lasketa, ja ihme ja kumma, vyötärö kaventuu ja olo paranee; ei tee esim. mieli makeaa, kun syö reilussa voissa paistettua lihaa, kalaa tai kanaa.
  Olen osin kokeillut, mutta viime aikoina olen sortunut taas sämpylöihin ja makeisiin. Pitänee terästäytyä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ei armoa Puskalle: nyt kävi vain niin rakkaasti sen Pohjois-Karjala -projektin kanssa, että samaan aikaan myös muualla Suomessa sydänkuolleisuus yms. väheni. vaikka ihmiset söivät entiseen malliin voita ja läskiä. Syy olisikin ilmeisesti jossain muussa tekijässä—olisiko mahdollisesti työllisyys parantunut ja näin ihmisten ahdistuneisuus ja toivottomuus olisi vähentynyt.

   Kolesteroliarvoni eivät olleet muten viimeksi ollenkaan nousseet vaikka olin jo pitkään käyttäny voita. Perunan olen jo heittänmyt pois, leipää olen pyrkinyt vähentämään, valkoista ei ollenkaaan.

   Kaupassa käydessäni huomasin, että voihyllyssä paketit olivat vähentyneet huomattavasti.

 6. maria sanoo:

  JUU, se on hyvä. Makaroonit ja muut myös helkuttiin. Keitettyjä tai pannulla paahdettuja vihanneksia noin pesuvati ja mojova pihvi, niin jo lähtee nälkä ja kilot alkaa karista. Yksi paha on myös tuo alkomaholi; sitäkin pitäisi nauttia kohtuudella,. vaikka välillä tuppaa unohtumaan kun on hyvät pirskeet päällänsä; toivottavasti nauru pidentää sitten ikää, jos pitkä ikä nyt joku tavoite on sitten. Lyhyehkö ja hauska elämä on parempi kuin pitkä ja tylsä, vaikka sitten terveellinen olisikin. Lopputulos on joka tapauksessa kaikilla sama.

  • Voi pakana, on liha jäänyt vähälle. Huomenna ostankin mojovat pihvit, on liha sen verran heikko. Ja lystinpitoa sitten viikonloppuna.

   Se vielä pitää kysyä, että laihtuuko karjalainen helpommin kuin savolainen? Entä hämäläinen, ehtiikö se ollenkaan laitumaan elämänsä aikana?

 7. maria sanoo:

  Karjalainen laihtuu melko nopeasti, mutta myös lihoo yhtä nopeasti. Savolaiset ovat sen verran vänkyrää viäntäjätyyppiä, että osaavat piiloutua lihavanakin esim. puhelinpylvään taakse, joten niistä ei oikein selvää ota.
  Hämäläiset syövät niin hitaasti, että ruoka pilaantuu ennen kuin tulevat kylläisiksi, joten he laihtuvat kaikkein vaivattomimmin ja pysyväyt hoikkina, koska elävät koko ajan hienoisessa nälässä.

 8. Kaisa-Maria sanoo:

  Ostin tänään kokeeksi oikein reippaan kokoisen, maustamattoman naudan sisäfileepihvin sekä paketin voita.
  Aikaisemmin olen käyttänyt vstaavaan paistamiseen Floran kasvisöljyvalmisteista nestemäistä kevytmargariinia.
  Täytyy sanoa, että puoliraaka pihvi maistui voin kanssa paistettuna huomattavasti paremmalta.
  Katsoin telkkarista sen ”voi vai margariini” -ohjelman, jossa vanhaherra Puska sai aika hyvin siipeensä joltain yhtä vanhalta professorilta sekä kipakkakieliseltä keski-ikäiseltä naislääkäriltä.
  Seuraavankin pihvin paistan kyllä voissa.

  • Päätettiin meilläkin huomissapäivänä tehdä tismalleen sama temppu!

   Puska ei antanut periksi, selitteli ja selitteli siinä tämän illan A-Talk -ohjelmassa. Nämä voi-ihmiset kyllä veivät selvän voiton, varsinkin sillä naisihmisellä oli luotettavan tuntuista todistusaineistoa terävän kielen lisäksi. Minä ymmärsin, että tukkeutuneista suonista löytyikin kalkkia eli eläinrasvoilla ei ollutkaan asian kanssa paljoakan tekemistä. Ja se vanha proffakin tuntui kovasti luotettavalta.

   Panen tähän vielä muistiin niiden keskustelijoiden nimet:
   THL:n (terveyden ja hyvinvoinnin laitos) pääjohtaja Pekka Puska, professori Kari Salminen, kirurgi Taija Somppi ja dosentti Mikael Fogelholm.

   Voimariinikin vaihtuu voiksi huomenna. Pitääköhän se Puskan pakana suosituksineen noita lääkäreitä otteessaan niin kovasti, etteivät lääkärit selvien tosiasioidenkaan edessä uskalla uhmata kansanterveyslaitoksen suosituksia? Mummojen on siis syötövä epäterveellistä ja pahaa margariinia?

 9. maria sanoo:

  Voi voitettuja!

 10. EilaM sanoo:

  Niinpä niin. Mitähän tähän sanoisi. Itse olen ammatiltani meijeristi, eikä tosiaankaan ole mitään parempaa kuin tuore voi ja jälkiuunileipä. Tässä siis rakastan sekä Pekka Puskan suosittelemaa jälkiuunileipää, että hänen ehdottomasti vastustamaansa voita. Ristiriitaista on elämä.

  Miehelleni on tehty maksansiirto erikoisen sairauden takia. (Primaarinen sklerosoiva kolangiitti) Hänen sairastuttuaan olemme keskustelleet ruoasta varmasti enemmän, kuin jotkut täysin ”terveet” henkilöt.
  Olemme kuunnellet luentoja, miten sitä tai sitä ei saa syödä jossain tietyssä sairauden vaiheessa ennen siirtoa, mutta kaikissa luennoissa on korostettu kohtuuden muistamista ja rasvaa on ehdottomasti myös syötävä. Tosin olemme myös kuulleet eri mielipiteitä siitä, mitä rasvaa pitäisi syödä, ja nekin suositukset tuntuvat muuttuvan ajan kuluessa.

  Hauskasti olet otsikoinut tekstisi vanhan laulun sanoja lainaten. Kyllä se läski ja lotina vaan niin hyvältä maistuu, ja sitä on liian runsaasti tullut nautittua minunkin, huomaa hyvin päältäpäin. Minä kuulun kai niihin ihmisiin, joilla ei ole geeneissä korkean kolesterolin perimää. Kolesteroliarvoni ovat ihanteelliset, verenpaineeni alhainen ja hemoglobiini kohdallaan.
  Mutta läskiä ja lotinaa on, ja – nivelrikko-, että kai meillä kaikilta joku vaiva löytyy, ja jostain syystä henki sitten kultakin aikanaan lähtee. Onneksi näin on, eiköhän se tämä yksi elämä ole paras vaihtoehto ihmispoloiselle.
  Kaiholla muistelen aikoja, kun sai maistella hapatetusta kermasta valmistettua tuoretta voita. Myös valmistuksen aikana sivutuotteena tullut kirnupiimä oli todella hyvää. Sitä en nyt enää mistään saa, heti käyttäisin jos saisin, niin voita kuin kirnupiimääkin!

  • tammikuu44 sanoo:

   Kyllä tuolla Puskalla on ollut kummallinen pakkosyöttö näissä ravintoasioissa; on tietysti vaikea huomata, että ei olekaan ainoa guru. Jo pitkään ihmniset ovat kammonnet esim. kevyttuotteita. Ne ovat pahan makuisia ja niitä täytyy syödä runsaammin kuin ei-kevyitä, jos vähänkin haluaa hillitä nälkäänsä.

   Normaali järki luusi ihmisille sanovan, kuten sanoit, että liika on aina liikaa, söit sitten mitä tahansa.

   Ja voi on aina voita. On runsaasti ihmisä, jotka ovat koko ikänsä syöneet voita ja ovat terveitä, kaikkia arvot paikallaan.

   Silloin sodan jälkeen voi se vasta terveellistä olikin. Tosin sitä ei juuri mistään saanut. On jotenkin jäänyt mieleen, kuinka tiedon tai uskomusten mukaan voi oli terveellistä erityisesti silmille, sitä syöden sai hyvän näön!

   Mitä me siitä vatalomme läskistä ja lotinasta huolehdimme, itse läskimme kannamme. Tässä suhteessa olisi valistutyöä tehtävä terveyskeskusten henkilökunna parissa: menit valittamaan mitä vaivaa tahansa, nuori lamganlaiha lääkäri suosittelee laihtumista.

 11. emmaia sanoo:

  Kiitos hauskasta ja mielinkiintoisasta artikelista. Haluaisin myös nähdä sitä Ylen voi-juttua, mutta se voi ainostaan nähdä Suomessa. Ihmettelen miten he voisivat tietä että minä ja tietokoneni emme ole Suomessa juuri nyt.

  • Miten on, paistatko itse pihvin voissa vai margariinissa? Käyttävätkö ruotsalaiset paljon voita vai tyytyvätkö pelkästään margariiniin ja kevytlevitteisiin?

   • emmaia sanoo:

    Paistan pihvin voissa tai nestemäisässä rasvassa ei margariinissa. Ruotsalaiset yleisesti voi varmasti olla monissa ryhmässä riipuen esimerkiksi kenen markinoi-viesti hyväsky tai kuinka paljon välittää. Sanotaan että ruotsalaisten lämpisana on ’lagom’ -sopivaa.

   • Tuo lagom sopisi meille suomalaisillekin varsin hyvin. Suuorastaan kuin ’nyrkki silmään’ kuten suomalaiset kuvailevat jotain, joka sopii oikein hyvin. Me menemme kaikissa asioissa aina äärimmäisyydestä toiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s