Kestääkö Matti Vanhasen polvi pallolaajennuksen?

Turun Sanomissa Jouko tiivistää tapaus Vanhasen näin.

*

Matti Vanhanen oli aamun lehtien neljän palstan uutiskuvissa selvästikin kalpeena hiljaa, ettei vallan huonot housuissa. Polvi oli operoitu ja sitten vielä on kaikenlaista pientä sotkua vaalirahoista. Pahimmillaan toinen jalka saa vanhanaikaisen pallolaajennuksen: Valtakunnanoikeus uhkaa,  oikeuskansleri on jo asialla.

Kyse on Vanhasen itselleen myöntämistä vaalituista, jos asia ilmaistaan mutkat suoristamalla. Eli Vanhanen ei olisi saanut osallistua vuonna 2006 valtioneuvoston istuntoihin, joissa jaettiin Raha-automaattiyhdistyksen avustuksia keskustaa lähellä olevalle Nuorisosäätiölle. Kun Vanhanen oli itse päättämässä, että keskustan Nuorisosäätiö saa avustusta, hän varsin hyvin tiesi, että raha pian lämmittää hänen omaa vaalikampanjaansa.

Systeemi toimi kuin rasvattu: Nuorisosäätiö antoi vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaan Vanhaselle siis 23 360 euroa ( osti tällä rahamäärällä Vanhasen tukiyhdistykseltä kirjoja, tauluja ja seminaarilippuja).

– En hoksannut jäävätä itseäni, sanoo Matti Vanhanen polvi suorana.

Ei hevin uskoisi, että oppinut mies on niin tyhmä, ettei tiedä miten hänen  20 vuoden aikana itse luomansa vaalirahoituskone toimii. Se toimi hyvin. Ja myös kaikessa hiljaisuudessa ilman säröjä ja jälkiä jättämättä, jos turkulainen Heikki Hölttä (HS 17.8.) ei olisi kannellut asiasta. Ja oikeuskansleri Jaakko Jonkka tehnyt pyyntöä, että  perustuslakivaliokunta ryhtyy selvittämään asiaa.

Kantelu sen sijaan on osoitus siitä, että tavallinen rivikansalainenkin joskus otetaan todesta. Päätös  lähteä tutkimaan asiaa on myös  omiaan edes hiukan  lisäämään kansalaisten luottamusta politiikkaan.

*

Yleensäkin ihmetyttää poliitikkojen tietämättömyys asioissa, jotka kenelle tahansa  peruskoulun käyneelle umpijuntille ovat itsestään selviä. Tietämättömyys korostuu asioissa, joissa ketkuilulla voidaan saada pienikin etu. Esimerkiksi  vihreiden Janina Andersson säästi jokunen vuosi sitten bussilipussa muutaman euron, kun antoi kasanedustajalle tarkoitetun bussikorttinsa oman poikansa käyttöön.

Kansanedustaja ei tiennyt, että tällainen kortti on henkilökohtainen. Nyt kannattaisi  alkaa opiskella sitä, että eläkeläisalennuskortti on myös henkilökohtainen, ei ainakaan alakoululaiselle sitä kannata tupata kouraan.

Ja jos Vanhasta tässä vielä löisi kuin vierasta sikaa, niin mahtoiko noihin naisseikkailuihin olla osainnoittajana vanha taktiikka eli  huomion kääntäminen pois vielä likaisemmista asioista.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, kritiikki, Mediamaailma, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

24 vastausta artikkeliin: Kestääkö Matti Vanhasen polvi pallolaajennuksen?

 1. Zepa sanoo:

  ”Pallolaajennus” tsihi!!

  • tammikuu44 sanoo:

   Sitä kertyy kaikenlaista kuonaa ihmiseen, joka on eliminoitava. Isot roistot tarvitsevat ison pallon, mummoille riittää pikkuriikinen suoraan sydämeen.

 2. Juuso sanoo:

  Mainio kirjoitus! Jälleen kerran!

 3. maria sanoo:

  Voi tuota Matti-rukkaa! Kun ei hoksaa, nii n ei hoksaa…..
  Kyllä sen joku emotyyppi hoteisiinsa tuosta korjaa virumasta. Ja lohduttelee.
  PS. Mikä oli aikonaan kankaanpääläisten ns. omaraamatunlause?
  Vastaus: Kauko Juhantalo on meidän jumalamme, eikä meillä ole minkään valtakunnaoikeutta pitää muita jumalia.

  • tammikuu44 sanoo:

   Soveltuu kankaanpääläisten raamatunlause, tai olisiko peräti käsky, nyt mainiosti kaikkiin keskustalaisiin:

   Matti Vanhanen on jumalamme, eikä meillä ole mitään valtakunnanoikeutta pitää muita jumalia.

 4. Aili Nupponen sanoo:

  Oli sillä Matti -poloisella harvinaisen hölmöjä erikoisavustajia, joista yksi oli Timo Laaninen. Kun ei ollut varaa palkata parempia, vai mitenkä sen nyt muotoilisi ;-? Timppa häärää nyt puoluesihteerinä uuden joukkueensa kanssa.

  Kyllä nämä poliittiset paskanjauhajaiset tekevät eetvarttia Keskustan vaalityölle. Kuka kehtaa enää äänestää Keskustaa tämän ja muiden mokien jälkeen?

  • tammikuu44 sanoo:

   Mutta sekin on totta, että keskustassa on sellaisia saappaat maassa olevia jurrikoita, jotka uskollisesti äänestävät keskustaa, vaikka maailma kaatuisi ympäriltä. Tuollainen ketku kuin Vanhanen käyttää näitä ukkoja helposti hyväkseen.

   Bisnesmiesten joukossa Matista on suorastaan kysyntää. Kun äsken kuuntelin uutisia, niin sieltä Matin uudesta työpaikastakin yksi johtajatyyppi tuumasi, että Vanhanen sopii mainiosta perheyritysten liiton hommiin, sillä bisnes on bisnestä ja politiikka politiikkaa. Eli rahaa kasaan keinolla millä hyvänsä. Helppo ja tuttu tilanne Vanhaselle!

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Hiljattain tässä blogissa taivasteltiin kivittämistä. Tulee ihan sellainen oli, että Vanhanen on nyt joutunut yksioikoisten mielipiteiden kivittämäksi.
  Mainittu herra ilmeisesti fuskasi vähän yli 20000 euron vaalirahat kampanjointiinsa, mutta ei hän todellakaan ole ainoa samoihin hommiin syyllistynyt poliitikko. Eihän se ole kuin keskinkertaisen auton hinta.
  Puuttumatta mainitun herran naisasioihin, oletan kuitenkin, että Vanhanen pääministerikaudellaan on saanut myös jotain hyvää aikaiseksi. Sellaisia ei tietenkään nyt muistella. Homma ei ole yksioikoinen. Luurankoja on löydetty myös Marin kaapista.
  Vanhanen tuntuu joissain asioissa olevan tavattoman yksinkertainen, mutta ei ihan kaikessa.
  Kumma juttu, että tuollainen ”kivittäminen” aiheuttaa aina vastareaktion.

  • tammikuu44 sanoo:

   Nyt Kaisa-Maria esiinnyt kuin tyypillin hienopieru akka. Kuule: ei mitään rikkomusta voi puolustella sillä, että ”muutikin niin tekevät”, rikosta ei voi toisella rikoksella puolustella. Peruskoulun oppilaat tekevät juuri näin kuin sinä nyt. Kun opettaja esimerkiksi ottaa yhden kiinni kielletystä teosta, oli se vaikka kielletty lumipallon heitto, ensimmäinen repliikki on: ”Muutkin heittivät”.

   Nyt paukutetaan päätä Vanhasen töppäilystä ja pannaan ukko vastaamaan teoistaan, käydään ainakin jonkinsortin oikeutta. Voi olla, että liukas kala luisuu kuitenkin käsistä, mutta yrityskin on sentään jotain. Kansakin alkaa uskoa, että maassamme on vielä demokraattinen systeemi, eikä johtavassa asemasssa oleva voi kahmia itselleen kaikkea hyvää kielletyilläkin keinoilla.

   Eihän murhakaan parane tapoksi jos murhaaja on ollut työpaikallaan hyvä työntekijä tms. Tämä on harvinaisen yksioikoinen juttu. Ja tässä nyt kansa odottaa, että saataisiin jonkinlaista tolkku poliitikkojen touhuihin, ja että he olisivat todella niitä rehellisiä ja oikeudenmukaisia kansalaisia, joita äänestäjät lapsenuskossaan heidän odottaa olevan.

   Muut, kuten Marikin, odottavat nyt kiltisti vuoroaan tässä vaalirahajutussa.

   Suhteellisuuden tajun puutetta sinulta osoittaa se, että vertaat juttua musliminaisen kivittämiseen. Ei tässä Vanhaselta henki mene, on se sen verran sitkeää sorttia. Nousee tuhkasta kuin feniks-lintu!

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Ihanaa Hymyilevä! Odotin sinulta juuri tämänlaista syttymistä. Arvostan kovasti intomielisyyttäsi ja tahtoasi teloittaa poliittiset ”murhamiehet”.
  Oletko muuten harkinnut ryhtyä kansanedistajaehdokkaaksi?
  Jos katsot edellä olevaa kirjoitustani tarkemmin, niin sana kivittäminen on sitaateissa.
  Minulle on muuten yksi hailee, tuomitaanko Vanhanen tai ei, sillä Matti todellakin edustaa jo menneisyyttä.
  Tolkkua poliitikkojen kieroihin touhuihin ei muuten koskaan saada. Isäkin neuvoi aikanaan, että ellet elämässä muuten pärjää, niin sotkeudu sitten vaikka politiikkaan, sillä niiden kahjojen joukossa kyllä pärjäät. Ei ole vielä tarvinnut.
  Mikähän on se ainoa oikea tapa rahoittaa menestyksellinen vaalikampanja ilman noita syntisiä jekkuja?

  • Sinä Kaisa-Maria olet justiinsa niin ketku, että menestyisit politiikassa ja vaalikampanjasikin onnistusi ilman tuollaisia selviä väärinkäytöksiä. Sillä rehellisellä ketkulla(kuten sinä ja savolaiset) on ero oikeisiin ketku-ketkuihin kuten Vanhanen ja kumppanit.

   Sitäpaitsi minä olenkin jo sen verran politiikassa mukana. että olen erään kansanedustajaksi pyrkivän tyylikään ja älykkään ja rehellisen nuoren miehen tukiryhmässä. No?

   Vakavasti: on varmasti olemassa rehellisiäkin keinoja sen mainoskampanjan järjestämiseen.

   Vaikka nuo ketkut ovat ketkuja ja pässejä ja pölvästejä ja sen sellaista, mitä kiihdyksissä mieleen juolahtaa, en kuitenkaan oikein hyväksy sitä, että näitä ketkuja verrataan murhamiehiin, ei edes lainausmerkeissä. Haukku ei tee haavaa, ruumiista puhumattakaan, vaikka tuhmaa tietysti onkin. Senkin ketku!

 7. maria sanoo:

  Juu. Tiedän että Hymyilevä on ollut tirheästi mukana esim. paikallispolitiikassa, lautapaikkakin on ollut erittäin merkittävässä ”valiokunnassa”, joten K-M on todellakin juuri niitä jotka seuraa sivusta ja hymistelee kun muut laittaa oikeasti itseään likoon.
  Eikä Vanhasta kukaan ole kivittänyt, vaikka hän olisi esim. muslimikin vaikka onkin luultavasti moninkertainen avionrikkoja.
  Asiat tutkitaan ja sitten hutkitaan, jos tarve vaatii! Hesarissa oli hyvä kolumni, jossa kehotettiin nyt istuvia ja ehdolla olevia kansanedustajia todella näyttämään mitä mieltä ovat rehellisesti tästä rahoitussotkusta. Hyvä on puhua, mutta entä kun omalle kohalle sattii….

  • Joka tapauksessa on hyvä, että tätä asiaa pidetään esillä ja vatkataan. Kyllä aina joku roisto jää kiinni.

   Siinä turkulaisessa Heikki Höltässä on muuten munaa, teki noin vain tavallisena ihmisena tutkintapyynnön! Luin jostain, että on tietokonemiehiä.

 8. Kaisa-Maria sanoo:

  Varmasti on olemassa rehellisiäkin keinoja rahoittaa vaalikampanja. Et vain Hymyilevä niistä ainuttakaan maininnut.
  Hienopieruisena akkana lähes luokkaannuin tuosta savolaisvertauksesta, sillä pidän itseäni lähinnä typeränä länsirannikkolaisena tosikkona.
  Onneksi Maria muistutti sinun urastasi kunnallispoliitikkona. Nyt vasta muistan, että kirjoitit taannoin tästä omasta eduskuntahakuisesta pojasta.
  Jos kelaat näitä juttuja taaksepäin, niin toteat, että toivotin hänelle menestystä ja sitä toivon edelleenkin.
  Mistäpä minä ketku politiikkaa muusta seuraisin kuin sivusta, koska en ole siitä sillä tavalla kiinostunut, että kehittelisin omaa juonitteluverkostoa. Tyydyn olemaan yksi hajaääni vaan. Eiväthän kriitikotkaan taidetta itse tee, kunhan nokkivat tai nuolevat.
  Joten onnea ja menestystä kampanjointiin!

  • tammikuu44 sanoo:

   No, no Kaisa-Maria älä nyt surkuttele itseäsi: et sinä mikään poliitikkoketku olekaan etkä muukaan ketku etkä savolainen etkä tosikko. Perun kaikki pahat puheeni sinusta, rakas ystävä!

   Rehellisesti vaalirahaa voi toki hankkia, se tukiryhmä ideoi monenlaista konstia ja lainaakin voi ottaa, rehellisiä sponsoreitakin on. Niillä poliittisilla puolueillakin on rahoja, joita on saatu vaikka jäsenmaksuista ja puoluetuesta. Rehellisiä konsteja kyllä on, usko pois.

   Tämä Alatalon Juuso nyt ei ole omatekemä poika mutta silti hyvä, asiallinen ja kuitenkin huumorintajuinen nuori mies.

 9. Kaisa-Maria sanoo:

  Höh! Vai muka pahat puheet! Niistä en käsittääkseni ole tästä blogista vielä löytänyt sanaakaan.
  Mielenkiintoista ja reipashenkistä keskustelun vaihtoa kyllä.
  Joten pannaan vaan paremmaksi.

 10. EilaM sanoo:

  Voi sitä Mattia! Tuolla omassa blogissani sanoinkin, että asiani ovat paremmin kuin Matin, ja muistinikin hänen muistiaan parempi. Ei sitä meikäläinen unohda millään, mistä rahat tulevat.

  Kun järjestän erilaisia tilaisuuksia, olen niitä varten joskus anonut ilmoitusrahaa, tilaa varten vuokrarahaa, tms. ja niistä joudun aina tarkat selostukset antamaan, kuitit toimittamaan ja selvitykset tekemään ennen ja jälkeen.
  Ihmetellä täytyy, miten helposti rahaa saadaan vaalitoimintaan, aina löytyy jokin ihmeellinen takatie, ja suuria rahamääriä siirrellään kuin tyhjää vaan.
  Olisikohan mahdollista, että näiden juttujen jälkeen tulisi taas edes hiukan vaikeammaksi näinkin selvät väärinkäytökset, kuin tämän Nuorisosäätiön kautta kierrätetyt Vanhasen vaalitukieurot.
  Millä ihmeellä me olemmekin onnistuneet valitsemaan eduskuntaan niin monta tervettä järkeä vailla olevaa kansanedustajaa? Pitäisiköhän kansanedustajien, ja ministerien suorittaa jokin rehellisyys- muisti- ja älykkyystasotesti, josta heidän pitäisi selviytyä aina kuukausittain niin kauan, kuin eduskunnassa, tai muissa vaativissa tehtävissä kansakuntaa palvelevat.

  • tammikuu44 sanoo:

   Noiden mainitsemiesi testien lisäksi kansanedustajat voisivat tenttiä vaikka peruskoulun yhteiskuntaopin kirjan. Jo siellä puhutaa esim. jääviydestä. Eikä uusintakurssi uskonnossakaan olisi pahitteeksi siltä osin, että tenttisivät Katekismuksen kymmenen käskyä ja opettelisivat ulkoa ne Lutherin selitykset eli ”mitä se on”.

   Opintomatka lastentarhaan olisi myös paikallaan; kansanedustajat joutuisivat näkemään käytännön tilanteita, joissa joku yrittää kahmia isoimman osan, joku piilotella jotain lelua tms. Useimmiten näkisivät, kuinka hyvin lapsikin oppii rehellisyyden alkeet.

 11. maria sanoo:

  Maassa maan tavalla, ovat tähän saakka ajatelleet nämä poliitikot, koska rahoituskuviot ovat muotoutuneet ns. maan tavan mukaiseksi. Mutta monissa tapauksissa ns. vakiintunut käytäntö on ollut selvästi jopa lain vastaista. Rahaa voi hyvin hankkia rehellisin keinoin vaalikampanjoihin. On selvää, että rahoituksen on oltava läpinäkyvää. En oikein näe kivana juttuna, että esim. joku grynderi antaa esim 20 000 euroa ehdokkaalle ja tämä ehdokas kirkkain silmin väittää, ettei se ollenklaan vaikuta hänen ajamiesnä asioiden agendaan. Grynderi voi ihan hyvin antaa rahaa. mutta meidän vaalikarjan kuuluu se tietää.
  On demokratian halveksimista edes yrittää ostaa mieleinen hallitus maahan. Ja sitten tietysti kieltää kaikki! Ja sitten kieltää, että on kieltänyt!

 12. maria sanoo:

  Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että lienee siellä joukossa muutama tyttökin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s