Meidät tapetaan lääkkeillä, ainakin mummut!

Pitäisikö tähän pakettiin laittaa vaarallisuustarra?

Nyt veti kalpeaksi. Jos on totta mitä Mot-ajankohtaisohjelmassa alkuviikosta kerrottiin, tapahtuu Suomessa parhaillaan samaa, mitä tapahtui vuosikymmeniä sitten Talidomidi-lääkkeen kanssa: lääketehtaat markkinoivat pillereitään, jotka aiheuttavat selviä vaurioita, pahimmassa tapauksessa ovat hivuttamalla tappavia. Nyt tulilinjalla ovat kolesterolilääkkeet

Tiedättehän, ne Lipitorit ja Crestorit ja kymmenet muut.  Ohjelman mukaan esimerkiksi yli 60-vuotiaille näistä lääkkeistä on pelkkää haittaa. Sydänsairaat ja diabeteksesta kärsivät ovat erityisessä vaarassa.

Lääketeollisuus ei tietenkään myönnä mitään. Pitää olla selvä näyttö kuten kädettöminä tai jalattomina syntyneet tuhannet lapset Talidomidi-tapauksessa. Kuitenkin on jo melkoisesti haitallisuuteen viittaavia tutkimustuloksia kolesterolilääkkeistäkin, mutta koska lääketeollisuus sponsoroi tutkimuksia, negatiivisia tuloksia ei anneta julkisuuteen. Kammottavalta tuntuu myös se, että lääkäreiden yhdistyksen Käypä hoito –  neuvottelukunnan asiantuntijalääkäreistä ainoastaan yhtä ei lääketeollisuus ole maasuttanut.

Tänä aamuna mietin kaksi kertaa ennen kuin nielaisin Crestor-pillerin. Onkohan tästä enemmän haittaa kuin hyötyä? Onko tosiaankin niin, että kolesteroli – edes se paha kolesteroli – ei olekaan niin pahaa kuin on luultu?

Aivan vakavissaan moni varmasti miettii:
Voivatko lääkärit olla lääketeollisuuden talutusnuorassa? Tuleeko nyt taas päivänvaloon lääketeollisuuden kova bisnesmaailma, ihmisistä piittaamaton rahanahneus?
Uskaltaako mummu enää syödä Crestoriaan tai Lipitoriaan?
Onko lisääntynyt diabetes, muistin heikkeneminen, haimatulehdukset tai liikuntakyvyn menetys osaltaan myös kolesterolilääkkeiden syytä?

Useimmat kolesterolilääkkeet ovat kokonaan korvattavia. Tulee miettineeksi kuinka paljon tässä turhien lääkkeiden kaupassa lääketeollisuus kuppaa valtiolta rahaa omaan kukkaroonsa.  Siis maksumiehinä olemme me kaikki suomalaiset, jotka yritämme maksaa tämän rapautuvan hyvinvointiyhteiskunnan kuluja veroina.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, Mediamaailma, mynämäki, politiikka, sano suoraan, televisio, vanhukset, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

30 vastausta artikkeliin: Meidät tapetaan lääkkeillä, ainakin mummut!

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Lääkärit ainakin omistavat paljon lääkeyhtiöiden osakkeita ja nauttivat niistä suuria voittoja. Minulla ei ole noita kolesterolilääkkeitä, mutta nyt käyttämäni DB-lääke Avandamet on pantu käyttökieltoon, käytän enää kuurin loppuun. Se on pitänyt sokeriarvot mahdottoman hyvinä, mutta sydänäkkikuolemia on laskettu lääkkeen syyksi, ja varmasti runsaasti myös muita sivuvaikutuksia. Kuka tietää, vaikka nämä muut vaivani paranevat itsekseen, kun lopetan tämän lääkkeen syömisen; sitten on etsittävä uusi lääke. Olen näistä saanut ainakin anemian ellen muuta.

  Miehelleni simvastatin aiheutti kovia lihaskipuja jalkoihin, ja hän vaihtoi toiseen valmisteeseen, pravastatiiniin. On mahdollista, että nämä kolesterolilääkkeet ovat ihan tarpeettomia, kunhan tutkimukset asian vahvistavat.

  Ei tarvitse miettiä sitä mihin vähät rahansa sijoittaisi, ne menevät apteekkiin ja siitä edelleen lääketehtaille. Ainakin meiltä pieneläkeläisiltä, joilla on paljon ostettavaa apteekista ;-(

  • Samat kokemukset varmasti on monella. Toivottavasti tästä jutusta kirjoitellaan ja keskustellaan yhtä paljon kuin tuosta homokesksutelusta.

   Meidän ihmisten pitäisi saada todellista ja varmaa tietoja näistä lääkkeistä, mutta tuntuu olevan melko mahdotonta. Olen varma, että moni vanhempi ihminen on nyt täysin hädissään. Olemme tähän asti uskoneet lääkäreihin.

 2. Zepa sanoo:

  Olen ymmärtänyt että osa kolesterolivaivoista on perinnöllisiä, mutta osa elintavoilla hoidettavissa. Entä jos kokeilisit, mitä tapahtuu ilman lääkkeitä mutta ruokailua säätämällä? Ymmärtääkseni mitä vähemmillä lääkkeillä ylipäätään pärjää, sitä parempi. Ite vedän kahta laatua vakituiseen, ja kokeilen kyllä aina välillä, miltä tuntuu elää ilman toista tai toista tai kumpaakin. Valitettavasti nämä kaksi pelaa yhteen eli kimpassa mennään kaikki, en taida voida luopua kummastakaan. Mutta testaan silti välillä :->

  • Hyvä ajatus. Nyt on kuitenkin niin, että esim. nämä sydäntautiset ovat säikähtäneet siitä ensimmäisestä sydänkohtauksestaan sen verran, että syövät uskollisesti kaikki minkä lääkäri määrää, on uskonut tähän asti, että se kolesterolikin tukkii ne suonet ja syö siis posket lommolla lääkkeitä.

   Varsinkin eläkeläiset ovat kovin arkoja. Uskon kyllä siihen ruokavalioon enemmän kuin lääkkeisiin. Eikä kai kohtuullinen liikuntakaan ole pahitteeksi kolestroliarvojen kannalta.

   Nyt minulle muuten selvisi, miksi jalkakipuni ovat parantuneet: Lipitor vaihdettiin Crestoriin, melko pian sen jälkeen alkoi hellittää.

   Kyllä tähän nyt joku selvyys pitäisi saada, menee kohta usko myös lääkäreihin.

 3. pasanen sanoo:

  Lääkealan firmat sponsoroivat lääkärien koulutusta ja rahoittavat tutkimuksia. Heillä on oikeus julkistaa rahoittamiensa tutkimusten tulokset tai olla julkistamatta, jos ne eivät miellytä. Myös tulosten valikoiva julkistaminen näyttää olevan mahdollista. Samalla ne ovat pörssiyrityksiä, joiden on tuotettava osakkeenomistajille mahdollisimman suurta voittoa. Miten tässä asetelmassa voi yleensä odottaa puolueetonta ja asiakkaan/ potilaan kannalta parasta tulosta?

  Valtion roolia ajetaan alas korkeimman opetuksen ja tutkimuksen osalta kaiken aikaa ja siirrytään entistä enemmän bisnesvetoiseen toimintaan(. Huippu-urheilun rahoittamiseen valtiokin vielä kelpaa, vaikka se jos mikä joutaisi ”pörssiin”). Kun nyt on saatu edustuksellisten päätöksentekijöiden, politiikkojen, epämääräiset rahoituskytkennät sihtiin, niin kyllä tällä alueella pitäisi tuoda nämä kytkennät päivänvaloon. Ei kuulosta kovin vakuuttavalta, jos sydänliiton pomo sanoo saavansa kolestrolilääkkeen firmalta rahaa ”jonkin verran”.

  • tammikuu44 sanoo:

   Pasanen. puhut kuin mies! Siinä tiivistettynä koko juttu. Ja nyt ollaan niin kovan mafian kanssa tekemisissä, että siihen ei otetta kyllä helpolla saa. Ihmisten terveyden kustannuksella tehdään suuria voittoja.

   Huh-huh!

 4. Tess sanoo:

  Kaikillahan korkea kolesteroli ei johdu elintavoista. Toisilla, kuten eräällä vanhalla sukulaisellani se on perinnöllistä. Hänellä on ollut kolesteroliarvot jo melko nuoresta asti päin prinkkalaa ja ruokavalio on aina ollut hyvin säntillinen ja liikuntaakin on harrastanut paljon. Monista kolesterolilääkkeistä on hänelle tainnut olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Nyt vasta on sellainen lääke, joka on oikeasti vaikuttanut kolesteroliin alentavasti ja sivuoireet ovat hävinneet. Voikin siis miettiä, että onko hän syönyt vuosikaudet kyseisiä lääkkeitä ihan turhaan. Voi myös miettiä, että onko uusimman ja oikeasti toimivan lääkkeen käyttökään oikeasti hyödyllistä. Hänellä kun ei ole ollut sydäninfarkteja tai muitakaan sydämeen liittyviä ongelmia koskaan.

  Terveyteen liittyvät jutut ovat aika kausittaisia. Tutkimusten myötä aiemmin haitallisena pidetty asia voi muuttua myöhemmin vähemmän haitalliseksi ja toinen taas ottaa vallan. Lääkäritkin joutuvat elämään näiden trendejen mukaan. Lääketeollisuudessa on toki paljon mätää, mutta voi myös miettiä sitä, että jos esim. ruokavaliomuutoksia ja liikuntaa suositellaan monien sairauksien ensimmäiseksi hoitomuodoksi, niin miksi kovin harva ihminen on tähän valmis. Mielummin annetaan sairauden pahentua ja popsitaan sitten lääkkeitä yhdellä kädellä ja toisella kaikkea sitä haitallista, jota tulisi välttää. Aikuisiän diabeteksen kohdallahan tämä näkyy jo kammottavasti.

  Tiedän paljon vanhuksia, joilla ei ole edes oikein käsitystä omista lääkkeistään. Heillä ei ole voimia tai kiinnostusta ottaa asioista selvää ja he syövät kiltisti kaiken, minkä lääkäri määrää. Pahimmillaan tämä voi tarkoittaa sitä, että he syövät päällekkäin kahta samaa lääkettä eri nimillä, jotka eri lääkärit ovat määränneet.

  • tammikuu44 sanoo:

   Näitä ihmisten kokemuksia lääkkeistä olisi hyvä koota. Sieltä varmasti paljastuisi monelaisia kokemuksia. Voisi sen avulla kartoittaa myös näiden kolestrolilääkeiden vaikutusta ja sivuvaikutuksia.

   Siihen diabeteksen yleisyyteen sanoisin kyllä, että sen yleisyys nykyään johtuu myös osaltaan siitä, että sitä etsitään tarkemmin kuin ennen ja isketään pillereitä kouraan melkein heti.

   Tuo vanhusten kohtalo lääkkeiden suhteen on järkyttävä, on ollut jo pitkään.
   Kyllä lääkäreilläkin pitäisi olla joku vastuu. Ja kuntien vahustenhodossa korjattavaa paljon.

 5. Rosina sanoo:

  Minullakin kokonaiskolestroli on ollut useamman vuoden seiskan lukemissa, mutta onneksi lääkäri on tolokun mies, sanoi että kun ei ole muita riskitekijöitä, ei aloiteta lääkitystä. Hyvä, hyvä.
  Mutta osteoporoosilääkkeestä sain inhottavan ruokatorvitulehduksen ja siihen lääkkeen. Sitten kuulin, että moni muukin samantyyppistä viikottain otettavaa osteoporoosilääkettä nauttiva kärsii ruokatorvitulehduksista.
  Sillon suutuin ja lopetin neljä vuotta käyttämäni o.lääkkeen nauttimisen.
  Nyt käytän vain kalkkia ja D-vitamiinia.
  Mitähän niistäkin vielä löytyy?

  • Ei taida olla lääkärit oikein ajan tasalla näissä lääkeasioissa. Tai sitten terveyskekuksissa on jotain pahasti vialla, kun aina lääkäri vaihtuu eikä uusi lääkäri jouda tai viitsi tutustua potilaan tietoihin.

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Katsottuani MOT-ohjelman, jätin Lipitorit lääkekaappiin. Eipä ole oloni sen jälkeen ainakaan huonontunut. Helvetin kalliitakin nämä pillerit olivat. Saa nähdä mkä on vaikutus, kun seuraavan kerran käyn labrassa.
  Lääketehtaat kustantavat esimerkiksi ”opintomatkoja” milloin minnekin maailman ääriin eikä lyhyen luennon jälkeen viihdeohjelmassa, tarjoilussa ja muissa kuluissa pihistellä. Kiitollisuuden osoituksena matkan tehneet sitten märäävät ties mitä isäntafirman ehdottamia troppeja ja pillereitä. Tietokoneraporteista on kuulemma nähtävissä, ketkä opetuslapsista kutsutaan seuraavalle opintomatkalle.

  • tammikuu44 sanoo:

   Se Lipitor onkin kuulemma niitä varallisimpia, aiheuttaa mm. haimatulehdusta.
   Luulenpa, että pientä nousua kolesterolitasossasi on, mutta tuskin se sinulla on koskaan niin hirveän korkealla ollutkaan. Mielestäni lääkäreille pitäisi antaa nyt uudet suositukset siitä tasosta, näillä nykyisillä tasoilla melkein kaikilla yli kolmekymppisillä on lääkitys.

   Kyllä nuo lääkäreiden maasutusmatkat tunnetaan!

 7. Nils-Åke sanoo:

  On hyvä, että tällaisia ohjelmia on televisiossa. Nyt haastateltava ollut professori tuntui olevan aika vaivaantunut toimittajan tekemien kysymysten johdosta. Ja sitten lopussa paljastui, että tällä herralla oli monta kytkentää eri lääketehtaisiin ja että hän on saanut näiltä myöskin riihikuivaa rahaa. Kovin vaatimattomia summia kuitenkin, lisäsi professori. Hän oli rohkea kun uskalsi tulla television ohjelmaan. Kymmenen muuta professoria ei uskaltanut tulla.
  Mutta sitten se lääkärien eettinen vastuu. Täkäläisessä terveyskeskuksessa toimii vanhusten lääkärinä henkilö, jota me eläkeläiset kutsumme nimellä ”hurja Ruut”
  Hän oli sanonut eräässä tilaisuudessa, että mitä noita vanhuksia kuskataan TYKS:iin pillit ulvoen, kuolevat he kuitenkin.
  Sama lääkäri oli huutanut potilaalle, kun tämä vastusti liian aikaista kotiin kuskaamista vaikean leikkauksen jälkeen. Siis lääkäri huutaa poltilaalle!!!

  • Hyvä Åke! Vikaa on ennen kaikkea näissä terveyskeskuksissa, joissa siis yhden lääkärin törmäilyt helposti leimaavat koko terveyskeskuksen. Tämä tänne suunniteltu Akseli eli Mynämäen, Nousiaisten ja Maskun yhteinen terveydenhotoyhteenliittymä ei taatusti potilaan kannalta asiaa paranna. En usko edes säästöihin: pitihän ensimmäisena palkat jotaja tälle yhtymälle. Ja Askaisista meinataan lopettaa koko terveyskeskus.

   Erityisesti vanhukset kärsivät, koska ties minkä kunnan keskukseen joutuvat tulevaisuudessa turvautumaan, ties minkä kunnan vanhainkotiin joutuvat makaamaan märissä vaipoissaan.

   Tästä lääkeasiasta pitäisi saada nyt asiantuntijoiden lausuntoja ja potilaillekin joitain varmaa tietoa!

 8. Hirlii sanoo:

  Kaikissa lääkkeissä on mukana ns. plasebovaikutus, joka tarkoittaa sitä että kun ihminen tarpeeksi uskoo että joku pilleri auttaa tai parantaa, niin ihminen voi jo pelkästä ajatuksesta paremmin. Tutkittu juttu, tämäkin.

  Minulla on yksi krooninen sairaus jota hoidan yksityisellä puolella, liittyy immuniteettiin. Hoitava lääkäri joka on alallaan väitellytkin, sanoi juuri taannoin että vaikka tästä taudista paljon tiedetään, niin paljon on sellaista mitä ei tiedetä ollenkaan. Ihminen on jopa alan ihmiselle, lääkärille siis, loputon ihme ja arvoitus. Joten miten kummassa joku kemisti amerikkalaisessa lääkefrimassa joka sattumanvaraiseti kehittelee pillereitä voisi tietää, että joku lääke sopii ihan kaikille samaan sairauteen? Ammattitaitoinen lääkäri tietää sen ettei tiedä läheskään kaikkea ja moni asia jää hänelle arvoitukseksi, mutta koulutus antaa hänelle välineet suunnistaa, kun etsitään jonkun sairauden syytä ja mietitään miten sitä voisi parhaiten hoitaa.

  Tuo kolesteroliasiakin on monin osin kai aika kiistanalainen. Kannattaa varmaan kokeilla myös ravinnon vaikutuksia.

  • Oikeaa puhetta! Mutta jotenkin kaivertaa ja epäilyttää tässäkin lääketehtaiden rahantehtailu.

   Kai tässä on vanhioilla päivillää lähdettävä oikein lenkkeilemään, se ei ainakaan ole vahingllista. Ja miellään sitä laihtuisikin, mutta kun lihan himon tilalle on tullut hyvän ruuan himo.

   • Hirlii sanoo:

    Tuottoisa bisnes, lääkebisnes. No, toisaalta kyllä lääketehtaat tekevät ihan hyvääkin lääkekehittelyä, jossain määrin.

    Ihan noissa tavallisissa perussärkylääkkeissäkin sen huomaa: samaa lääkettä myydään eri nimisenä ja erilaisissa pakkauksissa, ja hieman eri hinnoilla. Eikä niissä juuri eroa ole, siis vaikutuksiltaan.

   • tammikuu44 sanoo:

    Lääketeollisuutta tarvitaan, mutta sen selvän bisnestouhun kyllä sokea Reetakin kepilläään näkee vaikkapa juuri tuossa mainitsemassasi ssärkylääkkeiden merkkien runsaudessa.

    Kyllä me köyhät ja kipeet ollaan tosiaankin avuttomia tässä suuryhtiöiden puristuksessa.

 9. emmaia sanoo:

  Tämäkin on tärkeä keskustelu. Jos on niin paljon ongelmia kolestorolin liitevissä tutkimuksessa ja teollisuudessa miten on muissa lääketieden aloissa?
  Ja sitten muissa tutkimus-aloissa?

  • Eniten minä epäilen lääketehtaita: rahanhimo sokaisee silmät, eikä sitten enää välitetä vaikka markkinoille tuotettaisiin lääkkeiutä, jotka ovat joko täysin tehottomia tai jopa vaarallisia.

   • emmaia sanoo:

    Olin itse lähellä tulemaan erään lääkeyhtiön kääntäjäksi, työ olisi ehkä kestänyt kuukauden. Mutta tuli ”rahapuutea” ja käännöksestä ei tullut mitään. Ehkä se oli vain hyödyllistä minulle se peruuttaminen, ettei minulla tarvitsee olla huono omatunto työstä.

   • Eihän se toki sinun vikasi olisi ollut, että lääketehtaat tekevät kovaa bisnestä!

 10. marjattah sanoo:

  Auts, jopas veti vakavaksi. Mutta lohduttaudun sillä, että mulla ei ole enää mitään vaaraa kuolla nuorena ;)

 11. Supi Suomalainen sanoo:

  Luin juuri että kolestrolilääkkeet aiheuttavat impotenssia,ja lääkärit määräävät Viagraa siihen vaivaan.Se on myös tosi kallista ajatelkaa nyt jos edes kerran päivässä……Lääkärit on lääketehtaiden agentteja,paljon on luettu ”opintomatkoista”joita heille järjestetään.

  • Ja koko lääketeollisuus on suurta bisnestä: aina kehitellään muka uusia ja tehokkaampia tavallisia lääkkeitä esim. diabeteksen hoitoon. Uutta niissä on vain se, että ne ovat entistä kalliimpia. Ja lääkärit lääketehtaiden agentteina määräävät niitä. Onneksi ne uudet lääkkeet ovat kai kuitenkin vaarattomia teveydelle, paitsi tuo kolestrolilääke, jonka tuhoja tosin voidaan parantaa toisella lääkkeellä. Mikä kierre! (Hih-hih: kerran päivässä…)

 12. Aili Nupponen sanoo:

  Uudetko db-lääkkeet terveellisiä? Ei sitä kukaan vielä ole todistanut, me olemme se testiryhmä. Ja minulta otettiin hyvä lääke, Avandamet, pois siksi, ettei se ollut terveellinen: oli kuitenkin 10v. markkinoilla, ja myytiin kovasti kalliilla hinnalla;(

  Mainitsemani lääke aiheutti sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänoireita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s