Paperin oikeaa ja väärää käyttöä

Virkamiesten paperinkäyttö on kasvanut älyttömyyksiin. Vantaalla se kasvoi 150 mertiä kehitysprojektin myötä.

Kauhistuin otsikkoa aamun Helsingin Sanomissa: Vantaan paperipino kasvoi 150 metriä. Heti kärkeen sain tietää, että kulutuksen kasvusta vuonna 2009 syytetään kaupungin kehitysprojektia. Jutussa ei kuitenkaan kerrota, kehittyikö Vantaa tämän paperipinon verran tai mittaiseksi. Silti olen kauhuissani. Kauhea määrä kaadettuja puita, kauhea määrä jätettä. Kauhea määrä arkistopölyä.

Ja silti Suomessa lakkautetaan paperitehtaita ja tuotanto siirretään Intiaan tai Guatemalaan. Mistä virkamiehet hädän yllättäessä enää paperia raapaisevat? Hätä on kädessä. Saippuan kulutus nousee ja hiilijalanjälki suurenee, kun siivoojien täytyy käyttää voimakkaita desinfioimisaineita. Kynsien alle jää bakteereita ja ihmiset sairastuvat, tulee poissaoloja ja kustannukset kasvavat.

Kunnon peperia ei saa enää mistään. Kaupoissa ei  kääritä ostoksia paperiin. Ne pannaan muovikassiin. Mutta voiko muovikassiin pyyhkiä takapuolensa? Kauheaa tuhlausta. Siitä kuitenkin pitää iloita, että irtoarkkeihin jaettu silkkipaperin tuotanto on kokonaan lopetettu. Se vasta epäluotettavaa oli. Yhtä epäluotettavaa kuin kaalinlehti, jolla hätätilassa ennen vanhaan pyyhkäistiin hädän yllättäessä ulkotiloissa. Kielenkäyttöömme on tästä jäänyt verbi ulkoistaa, joka hyvin kuvaa valtion ja kuntien nykyistäkin epäluotettavaa kaalinlehtitoimintaa.

On miellyttävää vaikkakin tuhlailevaa käyttää runsaastikin paperi huoltotöihin. Asiallista on katsoa, että paperitöissä ainakin viimeinen paperi jää siistiksi. Jotkut käyttävät paperia myös sähköpostien tai muiden tietojen tulostamiseen tietokoneesta. Tätä varten on kehitetty oma paperilaatunsa ja kokonsa A4. Se on siitä huonoa, että sen todellinen hyötykäyttö jää vähiin paperin karkeuden takia. Monet tosin kekseliäästi rypistävät ja hankaavat paperia ennen käyttöä. A4-arkit voitaisiinkin valmistaa pehmeästä ja huokoisesta paperista, jolloin käyttö helpottuisi. Lisäksi arkit voitaisiin pakata rullalle ja varustaa repäisyperforoinnilla.

Tässä on tietysti omat vaaransa sillä virkamiehet piruuttaan alkaisivat käyttää tätä paperia ensin ahterinsa pyyhkimiseen, minkä jälkeen vasta kirjoittaisivat siihen lausunnon, toimintasuunnitelman tai jonkin muun vaikeasti ymmärrettävän asiakirjan. Jos siirryttäisiin kokonaan paperittomaan käytäntöön valtion ja kuntien hallinnossa, sekin tulisi kalliiksi, sillä virkamiehet alkaisivat pyyhkiä peräpeilinsä mielenosoituksellisesti tietokoneisiin. Kalliiksi sekin tulisi.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, hiilijalanjälki, ihmiset, Luonnonsuojelu, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Paperin oikeaa ja väärää käyttöä

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Onpa Tuulalla uusia innovaatioita tässä paperin käytöstä, mutta ei ehkä niin tosissaan otettavia. Kyllä kopiopaperi on liian kovaa ja jäykkää pyllyn pyyhkeeksi, siihen tarkoitukseen on vessapaperi paljon parempi. Eikä sitä kopiopaperia voi panna vessanpyttyynkään, viemärit tukkeutuisivat.

  Kaalinlehtiä en ole kuullut myöskään käytettävän vessapaperin korvikkeena, mutta ennen lapaset puhuivat lepänlehdestä, johon keskelle tehtiin pyöreä reikä ja siihen työnnettiin sormi; ja sillä (sormella) sitten pylly pyyhittiin. Kerrottiin että näin tehtiin Venäjällä ;-))

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Lapsuuteni mummolassa pyyhkäistiin huusissa tyylikkäästi arkeiksi leikattuun Satakunnan Kansaan. Kotona tosin oli sitä kuuluisaa Nokian silkkiä, jossa oli sileämpi ja karheampi puoli.
  Totta helvetissä paperituotanto on siirtynyt ties mihin vinkuintiaan tai Kiinaan, kun hullut suomalaiset ovat myyneet halpamaihin ensiluokkaisia paperitehtaita, tulevaisuuttaan ajattelematta. Nyt sitten itketään, kun suomalainen paperi ei käy maailmalla kaupaksi.
  Tästä johtuen pyyhintäkreppikin tuotetaan nykyisin halpamaissa sanomalehti- ja aikakausilehtien papereista puhumattakaan.
  Nokiankin kannattaisi palata taas juurilleen, koska älykännyköissä halpamaat ovat edellä pysyvästi.
  Sanomalehtipaperissakin on jo sen verran liitua ja ties mitä kiviainesta, ettei se enää kelpaa mainittuun hygieniatoimeen kuin äärimmäisessä hädässä. Sisältöjensä puolesta se kuitenkin olisi useimmiten siihen kovin sopivaa.
  Sähköiset kirjatkin tekevät vahvasti tuloaan, todettiin kirjamessuilla.
  Keksiiköhän joku vielä vessapaperin kumoavan uudenlaisen järjestelmän? Kannattaa ainakin yrittää. Se olisi todellinen bisneksen paikka, sillä perseitä maailmassa riittää.

  • Hyvä, jos kerran on jo sähkötuoli keksitty, ei voi olla mahdotonta keksiä myös sähköistä WC-paperia. Ja onhan jo olemassa sähkösanoma, johon vallan hyvin voi ppyyhkäistä peränsä. Nokian älypuhelimiin voi tietysti myös yrittää turvautua hädän hetkellä. Digitaalinen vessapaperi voisi olla Nokian uusi hittituote. Sen voisi yhdistää seuraavaan älyvehkeeseen.

   Nämä A4-paperit sen sijaan voisi kieltää kokonaan tai ainakin antaa virkamiehille vain pari arkkia päivää kohden. Näin meneteltiin heti toisen maailmansodan jälkeen monissakin työpaikoissa, joissa ihmiset työskentelkivät liukuhihnan ääressä.

 3. lepis sanoo:

  Voi, mulla olisi ollut tähän tekstiin mainio kuva sulle käytettäväksi. Iik. Pitää postata se lähipäivinä :)

  Paljonkohan niiltä Vantaan virkamiehiltä kuluu muuten sitä aitoa ja paljonko ne suoltaa tuohon sataanviiteenkymmeneenmetriin sitä itseään…

  • tammikuu44 sanoo:

   Sanos muuta! Ajattele nyt 150-metristä paperipinoa! Ja jos se on vielä täytä sontaa, niin kyllä se haisee, ja taitaapa monet päätökset haistakin. Mihin hittoon ne paperit laitetaan, siinä on kohtsillään arkistokaapit täynnä. Ja etsipä siitä kasasta se oikea asiakirja. Tai jos anomuksesi on jäänyt pinossa alimmaiseksi. Aaltosilla on aina etulyöntiasema, epädemokraattista koko A4:ten käyttö.

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Tärkeimmät asiat käsittelin jo edellä, mutta en nyt vielä menisi romuttamaan A4-paperiarkkien käyttöä. Veikkaan, että sellaiselle on kirjoitettu jopa Hymyilevän syntymätodistus.
  A4 pysyy mapissa, arkistoissa ja kassakaapeissa, mutta sähköiset tallenteet saattavat karata taivaan tuuliin. Ja vaikka ne olisi tallennettu tikulle, cd:lle, digiboksiin, korppuihin tai lerppuihin, ei tallennus ole yhtä luotettava kuin vanhanaikaiselle, vesileimalla varustetulle ladukkaalle, vaikkapa Linen Bank -viralliselle paperille.
  Miksi esimerkiksi tärkeät ja vähemmän tärkeätkin kauppasopimukset edelleen kirjoitetaan paperille ja varustetaan sopijapuoleten nimikirjoituksilla? Sähköisesti sitä ei tietääkseni voi tehdä.
  Itse olen niin vanhanaikainen, että vedostan tärkeäksi katsomani tekstin (en taatusti tätä) varmuuden vuoksi paperille, sillä en luota sen pitkäaikaiseen säilyvyyteen tietokoneen muistissa. Jo vuosia sitten ukonilma paukautti koneeni muistin paskaksi.
  Ymmärrän kyllä vantaalaisia. Esimerkiksi kaupunginvaltuuston listat mahatavat olla siellä liitteineen aika paksua tavaraa, joten monistuskoneet rouskuttavat A4 – saastetta valtuutetuille ja lautakuntien jäsenille sekä vähäisemmille kuppikunnille.
  Kunnallispykälien mukaan pelkkä sähköinen viestintä ei valokopiofirmojen onneksi riitä.

  • Hyvät perustelut A4:n puolesta. Mutta miksi me sitten kuitenkin luotamme sähköiseen rahaamme? Milloin viimeksi olet nostanut koko suuren eläkkeesi yhtdellä kertaa? Onko pankissa edes niin paljon käteistä rahaa? Missä kenkälatikossa rahakasaasi säilyttäisit?

   Kyllä vielä tulee aika, jolloin entistä enemmän luovutaan turhasta monistamisesta ja luotetaan sähköiseen viestintään. Samoin olen varma, että sähkäiset kirjat syrjäyttävät vananhaikaiset paperiset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s