Rikastumisen monet konstit

Suomen rikkaat veivät palstamillimetreissä voiton aamun lehdissä jopa Ruotsin Victoriasta ja Danielista, vaikka tuskin persaukisia ovat hekään.

Raamatussa sanotaan, että kameli pääsee helpommin neulansilmän läpi kuin rikas taivaaseen. Paljon on tässäkin maassa taivaspaikkoja paitsi jääviä. Aamun lehdestä luin. Lehdissa kuurnittiin maamme suurituloisimmat.

Ei pääse viime vuoden tuloillaan taivaaseen Aatos Erkko, ei Jorma Ollila, ei Mikael Lilius, ei Björn Wahlroos. Onhan näitä metrikaupalla taivaan porttien ulkopuolelle jääviä. Sääliksi käy. Joku entinen suurtuloinen kuten Nova Kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Arto Merisalo on sentään päässyt rahoistaan, ja oli hilkulla jo päästä leivättömän pöydän ääreenkin. Ehkä taivaspaikkakin vielä aukeaa.

Rikas mies pystyy pelkällä olemassaolollaan nostamaan ansiotulojaan vaikka firma tuottaisi pelkkää persnettoa. Näinhän  on onnistunut tekemään ainakin Nokiassa Olli-Pekka Kallasvuo, jonka vuosipalkka nousi viime vuonna miljoonia euroja vaikka Espoon ja Jyväskylän tehtaat suljettiin ja firmassa lomautettiin oikeita työtä tekeviä ihmisiä.

Samoin Metsäliiton röhnä Kari Jordan sai huomattava palkankorotuksen, vaikka Botnian Kaskisten tehdas lopetettiin ja 223 työtä tekevää jäi kokonaan ilman palkkaa. Ja UPM:n napamies Jussi Pesonen hyötyi runsaasti rahallisesti siitä, että Rauman tehtaalta sai potkut 74 palkansaajaa, Lahden vanerijalostuksesta vähennettiin 110 ihmistä  ja Raflatacin tehtaalta 47 henkilöä. Kyllä kummasti näyttää siltä, että toisen rikastuminen lopettaa moneltakin tulot kokonaan!

Takuuvarma tapa rikastua on myös kaupankäynti ja makkaranvalmistus. Näissä voi toteuttaa säästötoimenpiteitä jo valmistusprosessissa. Makkarassa ei ole juuri muuta kuin jauhoja, lihapullat voi valmistaa kanan nahoista ja sian kamarasta. HK-Scanin toimitusjohtaja varsinaissuomalainen Matti Perkonoja nauttiikin  melko hulppeita vuosituloja.  Samaa linjaa vetää elintarvikeyhtiö Raision toimitusjohtaja Matti Rihko. Margariinissa on sen verran tervettä ilmaa, että sitä on voinut markkinoida terveyttä edistävänä.

Selvä huijaus tai muu rahan kanssa pelaaminen on kaikkein varmin tapa rikastua. Sitä on vuoden mittaan harjoitellut pokeriammattilainen Ilari Sahamies ja onkin rikastunut sen verran, että hänet ilkeää mainita suurituloisten listoilla. Tosin järjen käyttö ei ole aivan huono konsti rahaa hankittaessa, tästä osoituksena rohkea kirjailijamme Sofi Oksanen, jonka vuositulot ovat Puhdistuksen ansiosta kymmenkertaistuneet.

Helpoimmin rikastuu kyllä perimällä. Mutta oikein pääomaansa kanssa huseeraamalla voi myös päästä kadehdittavien sijoittajien listalle. Tosin tähän on haettava esimerkki Ruotsista, jossa sijoittaminen on elegantimpaa kuin Suomessa. Suursijottajien kärkeen asettaisin  entisen kuntosaliyrittäjän, nykyinen prinssi Danielin. Hän on pienellä pääomalla ja maalaisjärjellä sekä koko vartalonsa peliin pannen  saanut itselleen prinsessan ja puolet valtakuntaa sekä aikaisempaan verrattuna siistin  sisätyön, joka suurelta osin tuottaa pelkkää nautintoa.

Sen sijaan oikeaa työtä tekevä kuten Matleena Flinkkilä saisi vasta 123 vuodessa yötä päivää työtä tehden kokoon Jorma Ollilan 1 vuoden tienestit. (HS 2.11.)

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, hiilijalanjälki, ihmiset, muoti, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Rikastumisen monet konstit

 1. Nils-Åke sanoo:

  Neulansilmällä tarkoitetaan yhtä Jerusalemin porttia. Se oli hyvin kapea, mutta kyllä sen läpi pääsi kameelikin, tosin se oli vaikeaa ja ahdasta.

  • emmaia sanoo:

   Olen huomannut sellainen selitystä aikasemmin, vain minä en usko siihen.
   Anteeksi jos häiritsen liika. Selliaisia Raamattua kesyttäväisiä selityksia ovat yleisiä täällä Ruotsissa ja olen kyllästynyt niistä.

   • Juu, tuo vertaus on yleisessä käytössä täällä Suomessa. Joskus ihmset luulivat, että se neulansilmä tarkoittaa todellakin oikea neulansilmää, mutta asia on niin, että yhtä Jerusalemin pottti sanottiin neulansilmäksi, koska se oli niin kapea kuten Åke kirjoittaa. .- Ja mitöä siitä mitä luultiin, vertauksella tarkoitetaan, että rikkaan on kovin vaikea päästä sinne taivaaseen.

    Etkä sinä häiritse yhtään , päinvastoin, aina on kiva kun pistäydyt!

 2. tammikuu44 sanoo:

  Eli siis arvelet, että josko kuitenkin rahalla olisi taivaallinen voima näissä taivaaseenpääsykysymyksissäkin? Kyllä noilla ökytuloilla ainakin jokin helpottava vaikutus on taivaan porteillakin.

 3. Nils-Åke sanoo:

  Tämä vertaus on jo yli kahden tuhannen vuoden takaa ja eri kulttuurissa kuin missä me elämme. Siksi näitä vertauksia on joskus vaikeaa ymmärtää, mutta sen ajan juutalaiset, joille nämä oli tarkoitettu, ymmärsivät heti mistä on kysymys.
  Niinpä tässä vertauksessa kameelin pääsemisestä neulansilmän läpi, tarkoitettiin sitä, että kyllä kameeli siitä portista läpi pääsi, mutta ilman kuormaa.
  Niin ei myöskään rikas pääse taivaaseen, jos hänellä on liikaa kuormaa eli rikkautta.
  Toinen esimerkki, jota me emme ymmärrä on vertaus laupiaasta samarialaisesta.
  Tässä oli tärkeä seikka se, että pappi ja leviitta olivat matkalla Jerikoon ja siksi eivät uskaltaneet auttaa. Jos he olisivat olleet matkalla Jerusalemiin, eli työpaikkaansa Temppeliin, niin he olisivat voineet auttaa tätä onnetonta ja pahoinpideltyä kauppiasta.
  Me emme ymmärrä tätä eroa, mutta sen ajan juutalaiset ymmärsivät sen heti.

  • Kyllä ihminen kumma olento on: aina se on tiennyt, että raha ja tavara sokaisee, mutta silti ihminen on valmis kaikin keinoin kokoamaan itselleen rikkauksia ikään kuin voisi niiden avulla ostaa itselleen kuolemattomuuden.

 4. Hirlii sanoo:

  Näistä syvällisistä uskonnollisista keskuteluista vain hieman toisaalle, eikä lainkaan siksi että olisivat mitenkään huonoja. Radiossa haastatelttin alakouluikäisiä lapsia ja yksi poika voimallisesti sieltä koko joukon keskeltä sanoi, että Daniel onkyllä paras. Ja miksi? Koska ihan tavallisesta pojasta voi tulla rinssi, sanoi tämä pikkudaniel.

  Tämänhän kaikki tietävät saduista, ja että vain oikea rakkaus antaa voimia, rinsseillekin. Victorian rannekorussakin lehtitietojen mukaan oli teksti, että ainoa ase pelkoa vastaan on rakkaus.

  Ja ellei meillä olisi rakkautta olisimme vain helisevä vaski jne jne.

  • tammikuu44 sanoo:

   No nyt mentiin varsinaiseen asiaan: kyllä rinssi aina on rinssi oli vaikka köyhäkin.
   Ja jos kerran Victorian rannekorussa lukee, että ainoa ase pelkoa vastaan on rakkaus, niin kyllä siinä jotain perää täytyy olla.

   Daniel on tosi viisas mies. Ajattele nyt sitä Victorian sisaren entistä lakimiespoikaystävää, joka yhdestä pikapanosta maksoi melkoisen korkean hinnan eli lokoisan tulevaisuutensa vähintäänkin herttuana. Siinä kyllä mies teki elämänsä huonoimmat kaupat, ei edes se Raamatun mies, joka möi sen esikoisoikeutensa hernekeitosta tehnyt yhtä huonoa kauppaa ja munausta. Daniel sen sijaan on nyt rinssi eikä työtkään paljon rasita. Päinvastoin.

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Ei varmaan ole Danielilla kovin helppoa, ei ainakaan pitemmän päälle. Todennäköisesti kuningassukuun kuulumattoman prinssin homma on kuin opetetun palveluskoiran virka.
  Prinsessa on kaiken keskipiste, jota prinssin on seurattava uskollisesti talutushihnassa kunkun vielä vahtiessa vävypoikansa käyttäytymistä. Vaikeaa siinä on olla oma itsensä ellei ole tarpeeksi tyhmä.
  Ei ole varmaan hääviä Tarja-pressan puolisollakaan, joka sentään ennen pitkää vapautuu pressapuolisorasitteesta. Ilmeisesti vielä hankalampaa on pitkässä juoksussa Daniel-paralla, jota odottaa eroskandaali tai elinkautinen.
  Ihan söpö poika harjoiteltuine hymyineen. Veikkaan kuitenkin, että kestohymy muuttuu muutamassa vuodessa lähinnä irvistykseksi.

  • Ei ole mies eikä mikään, jos noin helppoa elämää ei kestä! Voihan prinssi ruveta harrastamaan jotai hauskaa: on kalastusta ja on postimerkkeilyä, puutahan hoitoa ja vaikka pitsin nypläystä.

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Voisitko Hymyilevä edes hiukan sääliä Danielin kovaa kohtaloa. Mahtaako poikaressu saada tilistään edes kaljarahoja henkilökohtaiseen käyttöönsä.
  Iltapäivälehtien mukaan Kunkku-Kustaa käy vieraissa sen kun ehtii.
  Tokkopa Danieliakaan postimerkkeily ja puutarhanhoito tai pitsinnypläys pitemmän päälle kiinnostaa.
  Prinssit yleensä ottavat esimerkkiä kuninkaista ja näin pysyy kuningaskunta majesteettien hallinnassa, kunnes typerät ruotsalaiset viimein tulevat järkiinä ja antavat pitkät koko duunarien verorahoja rohmuavalle kuningashuoneelle.

  • Kyllä Daniel saa, ole huoleti!
   Danielilla on kädet täynnä työtä koko ajan. Jospa saisi sen verran aikaan, että kuningassukuun tulisi hiukan uutta verta, että perilliset eivät olisi juuri niin pölvästejä kuin isoisänsä.
   Ja jos kuningas tai Daniel käy ns. vieraissa niin ei sitä juuri killata, sillä yhtä suurta perhettähän kaikki ruotsalaiset ovat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s