Kotiseuturaiskausta

Mynämäen keskustan musta laatikko tarjoaa mainiota tilaa betoniseinineen luoville graffittitaiteilijoille.

Mynämäki on dynaaminen kunta kotiseudun maiseman pilaamisessa. Erityistä kiitosta saa kylän keskustan jo harjakorkeuteen nossut   musta laatikko. Vanhasta kulttuuri-Mynämäestä on muistuttamassa vain hallirumilusta vastapäätä oleva Wirmo-kotiseutuyhdistyksen kunnostama vanha makasiini. Silmät killillään asfalttitien leventäjät ovat jo katselleet tällä kohdin ympärilleen…

Tämä mustan- ja harmaankirjava betonilaatikko ei ainoastaan pilaa maisemaa, se pilaa myös vastapäisen rivitalon aikaisemman viljapeltonäköalan. Osakkeiden hinnat romahtivat kertaheitolla! Hallin sähläyshaluinen käyttäjäkunta tuo melua ja saasteita, tupakantumppeja ja bensankatkua. Hiilineutraali kunta näyttää voimansa!

Halli on rakennettu rahankiilto silmissä liikeyritykseksi. Sitä mainostetaan esim. konserttien ja ties millaisten markkinamyyjäisten pitopaikaksi. Kunnallekin vuokrataan pallopelitiloja. Ja varmasti joku meluisa nuorten konsertti sinne sopiikin kuin nyrkki silmään, mutta musiikista nauttimiseen tuollaisen neliömäinen kaikuhalli on fiasko. Päänsärkyä teatteriseurueille on jo vuosikymmeniä tuottaneet koulujen voimistelusalit. Kukaan itseään kunnioittava seurue tai taiteilija ei halua esiintyä hikisessä konserttisalin irvikuvassa. Ei edes Matti ja Teppo.

Hanihalliksi ristityn laatikon nimen arvoituksen  osaa ratkoa vain sen rakennuttaja Hannu Niemi. Ja sitäkin sivullinen äimistelee, että millä poliittisella pelillä hän on kavereineen saanut edes rakennusluvan. Jos kunta on rahoituksessa mukana, niin kalpaten meidän veronmaksajien käy.

Malliesimerkki tällaisesta urheilurakentamisesta on Paimiossa, jonne välttämättä piti saada hiihtoputki. Nyt kunta joutuu puolenmiljoonan lainan takuumiehenä maksajaksi. Ei mennyt putkeen tämä hiihtoputki. Tuskin muuta kuin hammasten kiristystä tuottaa mynämäkeläinenkään sählääminen. Tai ehkä puuhaan on ryhdyttykin jo sillä mielellä, että hallin pelastaa kukas muu kuin Kultasuu: kunta.

Jos koulu tarvitsee liikuntatiloja, onko silti mitään syytä antaa rakentaa hallia ihan minne tahansa. Syrjemmältäkin tilaa olisi löytynyt ja halvemmaksi tullut. Kyllä nykynuoret jaksavat kävellä muutaman kilometrin. Kävely raittiissa ilmassa on  urheilua enemmän kuin  aggressiivinen sähläys. Poliittiseen ajatteluun se kyllä sopii.

Aah, mitkä mahdollisuudet hallin sementtiseinät antavatkaan luoville graffititaiteilijoille!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, hiilijalanjälki, ihmiset, kritiikki, mynämäki, nuoret, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Kotiseuturaiskausta

 1. Nils-Åke sanoo:

  Raha ratkaisee. Rahankiilto silmissä oli tämäkin päätös tehty ja päättäjät oli varmaan etukäteen rasvattu sopivasti. Voi hyvinkin käydä niin, että tästä tulee vielä kallis, hyvin kallis hanke kunnalle.
  Panin muuten merkille, miten paljon sinne on rakennettu parkkipaikkoja autoille. On varmaan hyvä, että kuntoilijat pääsevät autoillaan mahdollisimman lähelle.
  Kunnalla on jo ennestään kuntoilupaikka, mutta se sijaitsee pari kilometriä keskustasta
  ja siksi aivan liian kaukana.
  Summa summarum. Tämä kuntoiluhallin rakentaminen oli törkeä ja täysin virheellinen ratkaisu.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tosiaankin, tuon hökötyksen harmit alkavat toden teolla vasta sen valmistuttua, vaikka nytkin on jo kiukuttanut maiseman pilaaminen. Kuka hoitaa alueen siivoksen ja tupakantumppien keräilyn?

   Tätä se on bines ja politiikka. Ja kuten sanoit, törkeä ja virheellinen ratkaisu.

   Ihmettelen tässä milloin joku keksii purkaa tuon Mynämäen kirkon, sehän alkaa jo olla ainoita vanhoja rakennuksi keskustassa sen lääkärin talon lisäksi. Se muuten onkin harvinaisen kaunis.

 2. lepis sanoo:

  Hui mikä mötikkä! Mustalaatikko tulee tosiaankin pian olemaan entinen musta pikkutaiteilijoiden iskiessä.
  Tuollainen kyläläisten rahankäyttö on huolestuttava ilmiö. Jossain päin ne ovat joutuneet vastuuseen siitä.
  Toivotaan parasta. Mutta sitä näkymää ei voi enää kukaan valitettavasti korvata!

  • Kauhistuttavaa on sekin, että suomalaiset kirkonkylät ja maalaskeskukset ovat muuttumassa tuollaisten laatikoiden kokoelmaksi.

   Kaikki vanha halutaan purkaa ja rakentaa tuommoisia laatikkorumiluksia tilalle.

   Ja ostosparatiiseja!

 3. Paco sanoo:

  Parempi on rakentaa liikuntapaikka kuin pubi, eikö?

  • tammikuu44 sanoo:

   Täyttä paskaa ei voi puolustella sillä, että löröpaskan tillalle olisi voitu vääntää kikkaratorttu. Raha haisee kummassakin tapauksessa yhtä pahalle ja maisema on mennyt.

   • Tupla Siirtolainen sanoo:

    Minusta on hyvä että kaveri laittaa rahansa kotiseutunsa nuorison käyttöön liikuntahalliin.HaNi-halli on tosi hyvä nimi siitä tulee rakennuttaja mieleen.Kun pelataan esim.turnauksia on ruokailumahdollisuut lähellä jne.Todella hyvällä paikalla,ja kun katselee kuinka ruma on Mynämäen kirkko verrattuna esim.Mietoisten kirkkoon niin ei halli taajamaa rumenna.

 4. tammikuu44 sanoo:

  Nuorisoa on tietenkin hyvä muistaa ja kasvattaa. Mutta tämä hallirumiluksen olisi hyvin voinut rakentaa sinne, missä on palloiluhalli ja urheilukenttäkin. Kyllä tuommoinen hallipahanen pilaa entisestään Mynämäen keskustaa, siitä ei päästä mihinkään.

  Ja rahankiilto silmissähän tämä hökötys on rakennettukin. Viimeinen muistutus Mynämäen historiasta on nyt keskustan maiseman pilauksen yhteydessä pilattu. Ja kun halli alkaa toimia, pilaantuu lähiasukkaiden rauhakin. Läheisten rivitalojen arvo on jo nyt laskenut.

  Mynämäen kirkko ei tosiaankaan ole mikään sievä ja söpö pyhäkkö vaan hamaakivikirkko, jolla on historiallista arvoa. Se kuuluu maisemaan ja säilytettäviin rakennuksiin, jollaiseksi tuo halli ei koskaan pääse.

  Mitä nimeen tulee niin ehkä se hivelee rakennuttaja itsetuntoa. Miksikähän nimi muutetaan, kun halli menee konkkaan ja kunta joutuu sen lunastamaan käyttäen siihen veromaksajien rahoja? Pelimiehiä tämä Hannu Niemi.

 5. Tupla Siirtolainen sanoo:

  Ihmettelen jos menee konkkaan,en ole paikkakuntalainen vain ”kesäasukas”mutta eikös rakennuttajalla ole ymmärtääkseni vakuudet kunnossa?Sain ainakin sen käsityksen kun katselin Veropörssiä. Että tämä halli on keskustassa on juuri se tärkeä asia.Kaikesta on joidekin mielestä haittaa jopa Alkonmyymälästä mutta kyllä sekin tuo asiakkaita muihinkin liikkeisiin.Niin HaNi-hallikin kun on suurempia esim. salibandyturnauksia pelaajia voi olla parisataa ja ei he tule maitopullon ja voileipäpaketin kanssa.

  • Tärkeä asia hallin olo keskustassa on näille bisnesmiehille, ei muille. Parisataa sählääjää saa jo mekoisesti sotkua aikaan keskustassa. Tuo myös hirvittää, jos sählääjät eivät tule oman maitopullon kanssa, koska Alko on melko kaukana tästä hallirumiluksesta, syntyy melkoista ruuhkaa ja rähinää.
   Vastapäätä hallia on perinteitä vaalivan Wirmo-seuran kunnostama vanha kivimakasiini, joka tulee kärsimään melkoisesti halliin suuntautuvasta liikenteestä ja muusta toiminnasta sen ympärillä.

 6. Tupla Siirtolainen sanoo:

  Tarkoitin lähinnä sitä kun kirjoitin etteivät tule maitopullon ja voileipäpaketin kanssa.
  Että pelaajat tuovat asiakkaita ruokapaikkoihin ja kauppoihin.Olen seurannut näitä pelaajia yli kymmenenvuotta vähän suuremmassa paikassa kuin Mynämäki.Erittäin harvinaista että alkontuotteet olisi näillä nuorilla mielessä.Salibandy ei ole sählyä.
  Mutta kaikkitietävä Lymyilevä eläkeläinen tietää varmaan senkin asian paremmin.
  Pelasi varmaan pesäpalloa Kapteeni Vanamon aikaan.

  • Tämä liike-elämän vilkastumisesta puhuminen on täyttä puppua. Jos pallopelin pelaajat ostavat muutaman hampurilaisen ja energiajuomaa, se ei hetkauta kaupankäyntiä sinne eikä tänne.

   Kaikkitietävänä olen sitäkin mieltä, että nämä pelaajat ovat varmasti innokkaita pelimiehiä, viinaksiakin nauttivat varmasti hallitusti ja pelipaikkansa ovat ansainneet, mutta ehdottomasti jostain syrjemmältä kuten muissakin asiallisissa asutuskeskuksissa on tapana. Tämä rakennuttaja ei näe nenääsä pitemmälle, tuijottaa vain omaa napaansa ja etuaan. Hallin paikka nyt kertakaikkiaan keskellä kylää on täysin väärä. Sen haitat täysimääräisinä ympäristön asukkaille selviävät vasta, kun toiminta hallissa alkaa. On kovin arveluttavaa, jos joku minkä tahansa liikelaitoksen rakennuttaja saa luvan pilata koko asutuskeskuksen viihtyisyyden ja turmella maiseman. Kunnan päättäjilläkin pitäisi olla joku vastuu siitä, mitä keskustaan rakennetaan. Olisiko erilaisilla suhdeverkostoilla myös osuutensa tässä onnettomassa hallihankkeessa?

   No, suuri vahinko on nyt tapahtunut ja veronmaksajana paheksun asiaa suuresti.

 7. Tupla Siirtolainen sanoo:

  Hymyilevä eläkeläinen,olet aivan oikeassa että kunnan päättäjät ovat vastuussa,he ehkä ovat huomanneet että nykyinen halli kaukana keskustasta urheilukentän lähellä on täysin väärässä paikassa,mitä mieltä muuten olet uudesta tekonurmesta jalkapallokentällä onko sekin väärin ja väärässä paikassa?Uudenhallin tiloja voidaan käyttää yhdessä Pallokentän kanssa.Kummastelet varmaan että Tamperelaiset rakentavat uuden jäähallin keskelle kaupunkia.Aika on tainnut kulkea ohitsesi,valitettavasti.
  Sitäpaitsi H.Niemi kai maksoi mitä pyydettiin tontista?????

 8. tammikuu44 sanoo:

  Tässä hallin rakentamisessa keskelle taajamaa on oiva esimerkki palloväen itsekkäästä ja piittaamattomasta ajattelusta. Mynämäellä asuu muitakin kuin muutama palloilija. Nyiset rakennelmat metsän laidassa ovat oikeassa paikassa, eivät edes kovin syrjässä, joten urheilua harrastavan luulisi sinne jaksavan kävellä.

  Koko uusi monitoimihalli on täysin turha. Esimerkiksi markkinoita on tähänkin asti pidetty ulkoilmassa eikä kukaan itseään kunnioittava kuoro tai näytelmäryhmä suostu taatusti kaikuvassa hallissa esiintymään.

  Tekonurmi tulee tuhottoman kalliiksi, katsopa miten on käynyt K-kaupan ja torin liepeillä olevalle tekonurmelle. Potkupallokenttä ei minua liikuta sinne eikä tänne.
  Mutta toista sen, mikä tässä uuden hallin rakentamisessa antaa arvostelemisen aihetta: Nyt taajaman keskustaan noussut monitoimihalli on täysin väärässä paikassa ja tulee aiheuttamaan monia häriöitä ympäristön asukkaille.

  Tamperelaisten jäähallin rakentamiseen en ota kantaa, mutta tiedän, että Tampere on suuremnpi kuin Mynämäen keskusta, joten jäähallilla on mahdollisuksia sulautua muuhun ympäristöön.

  Minua ei liikuta se, maksoiko Hannu Niemi tontista mitä pyydettiin tai enemmän tai vähemmän eikä se, kuka tai ketkä lainaa ovat olleet takaamassa, ihmettelen vain nyt ja tulevaisuudessa, kuinka sopivalla sopupelillä voi rakentaa mitä vain mihin vain.

  Ei milläää pahalla, mutta olisi hauska tietää, mitä mieltä olisit itse, jos sinun ikkunasi alle rakennettaisiin samanlainen monitoimihalli?

  Kun halli nyt keskellä Mynämäkeä seistä tönöttää lienee parasta, että jatkamme tätä juupas-eipäs -keskustelua kumpikin omilla tahoillamme.

  Hyvää Joulun odotusta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s