Minuuttinovelli5, Lihakauppiaan poika

Lihan leikkaaminen on taitolaji.

Lihakauppias Antero Nyyssönen piti huolen siitä, että lauantain lihatiski hallissa oli aina erinomaisessa kunnossa heti ovien avautuessa kello 7. Apuna hänellä oli Arto-poikansa, joka isän toiveiden mukaan tulisi jatkamaan lihakauppiaan ammattia. Poika olikin jo oppinut taidokkaasti käsittelemään lihaa, leikkaamaan ja asettelemaan esille.

Lihakauppias Nyyssönen  tunsi tänä räntäisenä maarraskuun aamuna itsensä ensimmäistä kertaa eläessään levottomaksi.  Arto oli tullut kotiin pikkutunneilla, riisunut kenkänsä ja sanaakaan sanomatta kiivennyt vinttikamariinsa. Nyyssönen, joka oli tullut keittiöön juomaan lasillisen vettä, pani merkille, että poika hymyili. Keskellä yötä.

Nyyssönen vilkuili poikaansa lihamyllyä täyttäessään. Poika työskenteli tottuneesti, ranne notkeana kuten Nyyssönen oli opettanut. Poika leikkasi pihvit ja muotoili sisäpaistit, asetteli sisäfileet houkuttelevasti esille.

Pässin kiveksiä käsitellessään ja viiltäessään kiveksen auki poika kalpeni. Nyyssönen jäi tuijottamaan poikaansa lihaveitsi tanassa.
– Tekee niin häijyä, poika huokasi. Nyyssönen räpsäytti lihamyllyn käyntiin, leikkasi suuhunsa palan hevosmakkaraa ja  tunsi kuinka elämä hymyili.

Miehet jatkoivat työtään ammattitaidolla. Kohta halli täyttyisi turkulaisrouvista.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmissuhteet, luterilainen kirkko, mynämäki, novellit, Voittaminen, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Minuuttinovelli5, Lihakauppiaan poika

 1. pasanen sanoo:

  Hyi hitto, häijyä tekee vanahemmallekin!

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Nyyssösen hallimyymälässä on siis tarjolla pikku erikoisuuksia, kuten pässin kiveksiä. Onpa hyvinvarusteltu lihakauppa. Lihatiskeissä niitä ei juuri ole näkynytkään.
  Mutta 60-luvun loppupuolella niistä valmistettua ruokalajia tarjoiltiin Helsingissä ravintola Motissa liekitettyinä ja riisipediltä sekä oivallisten juomien kera. Muualla en ole tätä eksoottista herkkua nauttinut, kuin silloin koolla olleessa pienimuotoisessa iloisessa seurueessa.
  Ruokalajin nimen seurueen isäntä mainitsi kyllä etukäteen, mutta ranskaksi tiedustellen sopiiko tällainen tilaus. Kaikki nyökkäsivät asiantuntevan näköisinä.
  Vasta kahviin ja konjakkiin päästyä hän suomensi, mitä illallispöydässä oli tarjottu.
  Kukaan ei siinä vaiheessa hyvin maittanutta illallista kauhistellut. Yllätys se kuitenkin oli.

  • Olenpa minäkin nauttinut kyseistä herkkua, vaikkakin ilman liekitystä somassa kreikkalaisessa ulkoilmatavernassa jouluisessa auringinpaisteessa 70-luvun alussa. Eipä kertonut isäntämme meillekään ennen ateriaa, mitä tarjoaa, puhuin vain paikallisesta erikoisuudesta. Retsina-viini jätti mukavan jälkitunnelman.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Olen kuullut pässinkiveksien olevan erikoisherkkua, jota jotkut ravintolat valmistavat erikoistilauksesta.

  Meidän kylällämme eli 1959 kuollut vanha emäntä, jonka kerrottiin paistaneen pässinkiveskukkoa, jota syöjät olivat pitäneet erinomaisena herkkuna. Itse en ole sellaista koskaan syönyt eikä meillä sellaista koskaan leivottukaan, vaan tyydyttiin niihin perinteisiin kukkoihin.

  Mieltymyksensä kullakin<3

  • Mieltymyksensä tosiaan kullakin. Kyllä näissä pässinkiveksissäkin viehtää jokin kumma mystisyys, niiden syönti kuulemma auttaa saamaan poikalapsia.

   Olen siis yhden kerra joutunut syömään epämääräisiltä näyttäviä lihapullia, jotka myöhemmin paljastuivat pässin kiveksiksi. Ja totta totisesti, minulla on yksi poika! Arvelen kyllä, että joillakin muillakin tekijöillä on ollut siihen omaan poikaonneeni vaiukutusta. Joka tapauksessa hyvä poika!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s