Itsenäinen Suomi maistuu puolukalle

Itsenäisyyspäiväämme on lähes joka kodissa perinteisesti juhlistettu hienolla ja herkällä tavalla.

Itsenäisyyden juhlinta Suomessa on perinteisesti mielikuvituksetonta, pitkäveteistä ja synkkää. Tuntuu kuin EU:n varjossa koko päivä olisi joutunut alennusmyyntiin. Jotain uutta lämpöä kaipaisi, sellaista jonka nuoretkin voisivat kokea omakseen. Nuorille ei riitä sotilasparaatit ja juhlapuheet. Koko kansan television ääreen yhdistävästä Linnan juhlastakin on tullut sinne kutsuttujen itsensänäyttely- ja pukukomedia.

Nykyisenä  kansaa köyhiin ja rikkaisiin rajaavana aikana tarvitsisimme yhteishenkeä, vahvaa tunnetta siitä, että olemme monia kovia aikoja kokeneita suomalaisia, emme mitään kaupallisesti brändättäviä maksumiehiä.

Tali-Ihantala-henkeä itsenäisyyspäivän vietto uhkuu tänäkin vuonna, ainakin television ohjelmatarjonnassa. Tosin itsenäisyyspäivänä kaikki suomalaiset ikään kuin havahtuvat ja löytävät yhden hyvän puolen isänmaastamme: arvostamme  puhdasta luontoa!  Meissä jokaisessa herää  pieni metsäsuomalainen, joka halajaa luontoon. Positiivista: puhdasta ilmaa sentään riittää kaikille!

IS:n 4.12. haastattelemista julkkiksistakin lähes kaikki arvostavat eniten Suomessa juuri tuota puhdasta luontoa.  Näin tekevät esim. tenniksenpelaaja Jarkko Nieminen, Veikko Hurstin työn jatkaja Heikki Hursti ja virallinen siniristilippumme Jorma Ollila.  Samoilla linjoilla on puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund, joka antaa arvoa luonnon lisäksi isältään perimälle Suomi-konepistoolin venäläistä tekoa olevalle kopiolle, jota hän lehtikuvassa painaa hellästi rintaansa vasten. Sen sijaan suomalaisnuoret, 17-vuotiaat Elina Teini ja Annika Tianen, asettavat luonnon rinnalle  ilman muuta  Nokian kännykän.

Suomalaiset arvostavat myös Presidentinlinnan juhlia. Arvostelevat kotisohvallaan kättelyrivistön naisihmisten juhlamekkoja. Niitä on riemullista kauhistella ja ihastella. Linnan juhlat antavat kaikessa tylsyydessäänkin iloista ilmettä, väriä ja tahatonta komiikkaa koko päivälle. Tosin Linnan juhlissa on vuosien myötä tulleet riesaksi lipeväkieliset brändääjät ja muotiasiantuntijat. Esimakua sai jos kuunteli itsensäbrändäämisen asiantuntijana esiintyvää Lisa Souniota Sibelius-viulukilpailujen väliajalla televisiossa. Naisihminen toi elävästi mieleen takavuosien brändääjähirviön Lenita Airiston. Riistetäänkö meiltä nyt jo oma persoona ja sen mukainen pukeutumisen riemukin?

Kokki Markus Maulavirtapa tulee toimeen mainiosti omillaan. Tässä hiukan Maulavirran  persoonallista itseään ja Suomi-kuvaa: “Suomi-verkkareihin, olympiamallia 1952 sisältyy paljon isoja arvoja, tunnetta, pyhyyttä ja yksinkertaisuutta, jota tuo aika on sisältänyt – ja joka on häviämässä tämän päivän Suomesta. — Suomi on niin rakas, että olen teettänyt t-paidan, jossa on erikokoisia  Suomen lippuja. Se sopii hyvin pikkutakin alle. —

Minusta Suomi maistuu – pohjoisen poika kun olen – makialta. Happamuus ja makeus ovat meidän tärkeimmät maut. — Suomi-verkkareiden alkuaikoina arvot olivat arvossaan. Nyt kaikkea pidetään itsestään selvänä. Olemme kadottaneet arvot niin, että tehokkuuden nimissä voimme jopa erottaa meitä elättäneet vanhukset viimeisiksi vuosikseen. Ja kuinka nopeasti tämä on tapahtunut! Muutamassa kymmenessä vuodessa. Puolukka on yhtä aikaa hapan ja makea.”

Hyvää itsenäisyyspäivää 6.12.2010!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, Itsenäisyys, Linnan juhlat, muoti, mynämäki, nuoret, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Itsenäinen Suomi maistuu puolukalle

 1. lepis sanoo:

  Nuoriso toivoo järjestettäväksi itsenäisyyspäiväjuhlia mm. kouluihin. Mihin lie kadonneet…
  Maulavirta on suomimaku! Onneksi on tuollaisia kotimaisen ruokakulttuurin ja makujen ylläpitäjiä.

  Hyvää Itsenäisyyspäivää!

  • tammikuu44 sanoo:

   Kyllä niitä isenäisyysjuhlia ainakin maaseudun kouluissa on. Niissä onkin toivomme iloisemman juhlinnan aikaansaamiseksi. Ainakin lapsilla saisi olla hauskaa itsenäisyysjuhlissa.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Puolukanmakua ei tänä talvena tunneta meillä päin, mutta vadelmia sentään on<3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s