Jälkipuheita Mynämäen ja ympäristökuntien itsenäisyysjuhlista

Paikallislehti seurasi useimpia Vakka-Suomen itsenäisyysjuhlia.

Itsenäisyysjuhlat juhlittu: on kautta valtakunnan kauhisteltu  itseään brändiasiantuntijana  pitävän  Lisa Sounion juhlamekon helmaan präntättyä kummalista isäpapan armeijanaikaista valokuvaa ja todettu koko luomus naurettavaksi. On kauhisteltu Karita Mattilan puvun kaula-aukkoa. Joku kauhisteli räppäri Palefacen lenkkitossuja, mutta tuskin  laulua ”hyvinvointivaltiostamme”. Kuitenkin Linnan juhla on kaikkine etikettivirheineen iloinen väriläikkä muuten kovin ankeassa juhlavirrenveisuussa.

Kunniakäynti lyhyine juhlapuheineen sodissamme kuolleiden haudoilla on itsenäisyyteen liittyvä, perinteinen tapa, mutta se ei saisi jäykistää koko päivää. Varsinkin näin maaseudulla olisi korkea aika hiukan  ravistella tätä itsenäisyyden kuolinkankeutta. Perin ankean kuvan saa, kun lukee Vakka-Suomen Sanomista selostuksia Mynämäen ja sen ympäristökuntien itsenäisyysjuhlista. Toimittajat kertovat, mitä ovat kuulleet ja nähneet: harmaata, harmaata, totista torvensoittoa.

Tästä paikoilleen jämähtämisestä malliesimerkkinä Nousiasten kunnanjohtaja Jyrki Lumiainen, joka juhlapuheessaan yksisilmäisesti katsoi tiukasti viime vuosisadan alkupuolelle. Hän ei kaipaa itsenäisyyspäivään mitään iloa tai väriä, vaikka kuvasta päätellen on vielä suhteellisen työkykyinen mies. Hän vaalii tiukasti perinteitä. Itsenäisyysiloa hän luonnehtii karnevaalimeiningiksi. Eipä kunnanjohtaja ole vielä havainnut, että jatkuvuutta edustava nuoriso katsoo  mieluummin eteenpäin kuin taaksepäin.

Ihastuttavana poikkeuksena kuivasta kaavamaisuudesta on Uudenkaupungin itsenäisyysjuhla. Vakka-Suomen Sanomien kuvassa nuoret tanssivat tonttulakeistaan kiinni pidellen. Juhlan pääesiintyjänä olikin Tanssin pyörre -ryhmä. Ohjelmasta vastasi kulttuuritoimi ja lukion oppilaat, siis nuoret, joissa on Suomen tulevaisuus. Juhlassa ojennettiin Vuoden kulttuuriteko -palkinto  Pyörteitä-projektin vetäjille Susanna Pihlajalle, Markus Kotirannalle, Kerttu Aaltoselle, Auli Sormuselle, Merita Riitalalle ja Pete Pethmanille.

Pyörteitä-projektissa annettiin vuoden mittaan nuorille 13-17-vuotiaille mahdollisuus musiikin, kuvataiteen, varjoteatterin ja tanssin tekemiseen. Näin upeasti voidaan siis maaseudullakin julistaa itsenäisyyspäivää.  Juhlapuhujanakin toimi elävä kulttuuri-ihminen,  kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Lea Myllymäki, joka katsoi nykyaikaa silmästä silmään. Hän näki tämän ajan tärkeimpänä tehtävänä heikoimmassa asemassa olevien kohtaamisen.  Onnistunut, iloinen ja tulevaisuuteen kurkottava itsenäisyysjuhla!

Myös Taivassalossa oltiin kiinni nykyajassa,  juhlapuhujaksi oli hankittu Lounais-Suomen aluehallintovirastosta Kirsi Paaskoski, joka puhui suomalaisten lasten ja kotien puolesta ilmaisten huolensa näiden hyvinvoinnista. Mynämäkikin sinnitteli elävien joukossa: se palkitsi Laajoen Sudun kylät Mynämäki-mitalilla. Laajokihan on ansainnut mitalinsa  elävyydellään, on tunnettu kulttuurihankkeistaan kuten esimerkiksi kesäteatteritoiminnastaan.

Totista torvisoittoa ilman  musiikkia koettiin lumimyräkässä sen sijaan Askaisissa. Siellä on rakennettu  kivirivistö  ritaripuistoksi nimetylle alueelle, jossa voidaan laskea  seppeleitä Marskin muistoksi. Vehmaalla taasen verestettiin sotamuistoja eläkeläisupseerin Lauri Väättäsen muistellessa menneitä sotia ja  kaivautuessa historiassa aina tsaarin aikoihin asti. Kustavissa sen sijan yritettiin tuoda esille sivistyksen voimaa, onhan Kustavi Volter Kilven kotipaikka ja nykyisinkin saanut arvostusta Volter Kilpi -päivistään.

Maskussa juhlapuhujana toimi suomalaista amatsonisukupolvea edustava kapteeni Sini Kouri. Hän totesi itsenäisyyspuheessaan, että Afganistanissa suomalaiset eivät suinkaan ole sodassa vaikka voidaan kyllä myöntää, että sotilaat ovat taistelutilanteissa. Herra ties miten sekin on selitettävissä ja miten tämä sitten juhlistaa itsenäisyyttämme…

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, Itsenäisyys, Linnan juhlat, mynämäki, nuoret, sano suoraan, Väkivalta, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

20 vastausta artikkeliin: Jälkipuheita Mynämäen ja ympäristökuntien itsenäisyysjuhlista

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Mitä sitä itsenäisyyspäivää miksikään karnevaalihumuksi äkkiä muuttamaan. Onhan se vain yksi päivä vuodessa, joten antaa vanhan polven ihan rauhassa pitää puheita, muistella menneitä, helisytellä mitalejaan ja kertailla Suomen veristä, mutta itsenäisyytemme säilyttänyttä historiaa. Ei se nuoremmillekaan taakaksi ole.
  Sitä vastoin linnan juhlat ovat täydellinen kansan silmään suoraan kuseva floppi, jossa kaiken maailman karitamattilat, palefaset ja homot yllytetään keikistelemään ja kilpailemaan telkkarijulkisuudesta sekä heistä hyötyvien lehtien roskapalstoille pääsemisestä.
  Olisi todellinen mahtiteko, jos seuraava presidentti pistäisi itsenäisyyspäivänä lapun luukulle, jossa lukisi:
  – Bileet peruttu ja niiden budjettirahat jaettu köyhille.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kas, ajattelemme perin erilailla. No, myönnän toki, että ukkokullilla on vanhat haavat nuoltavana ja juhlittavana, ei siinä mitään. Tarkoitan vain, että myös uutta verta olisi saatava – ei pakkiin vaan juhlintaan. Ja keikistelyähän tämä kansa haluaa kerran vuodessa, joten Linna juhlat säilytetään!

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Muistellaan vain niitä menneitä itsenäisyyspäiviä; itsenäisyyttä ei ole ollut vuoden 1994 jälkeen: olemme EU:n vasallivaltio ;-(

 3. Supi Suomalainen sanoo:

  Nupposen Ailille,olimmeko itsenäisempiä 1944 jälkeen Neuvostoliiton aikana?

  • Aili Nupponen sanoo:

   Supi Suomalainen: Hyvin vaikii sannoo, olin tuollon kaks vuotta vanha, van kyykyllään oltiin sen jäläkeennii tuone Neuvostoliittoon päin vielä vuoskymmennii. Nyt tuas kyykytellään toiseen suuntaan, laittii pittää tehä samallaisiks EU:n kansa, samon raha. Mie vuan ihmettelen sitä, mitä varten meilä pittää olla oma hallitus ja resitentti, ja melko turhoo seun tuokii evuskunta. Kun ollaan vasallija niin ollaan. Tää itsenäisyyspäivän juhliminen hämevää niitä rintamamiehii, jotka tappel kojin ja isänmuan puolesta viis vuotta henkesä kaupala. Lähes 100 000 miestä kuatu (lue: kuoli) tästä joukosta. Sanon siule Supi S. jotta valleela neun lyhheet jälet ;-/

   • Supi Suomalainen sanoo:

    Minä puolestani synnyin 44 mutta pakko oli suomen kyyristellä
    itäänpäin sotien jälkeen.Silloin ainakin kaikilla Keskustan kansanedustajilla oli ”kotiryssä”nyt meillä on omat edustajat EU-parlamentissa joten edistystä on tapahtunut.Kun itse olemme paikanpäällä.Neuvostoliitossa oli vain O.V.Kuusinen
    meistä suomalaisista paikalla kun kansojen kohtaloista päätettiin. Mitä tarkoitat valheella??Olen päivittäin tekemisissä sotaveteraanien kanssa,tiedän miesten ajatukset monet ovat tyytyväisiä kun heitä nyt arvostetaan varsinkin Itsenäisyyspäivänä.

 4. Meripääntien liftari sanoo:

  Kaisa-Marialle,onhan se kiva katsella kun julkkikset on kännissä,katselin jonkun iltalehden videopätkältä kun eräs kansaivälisesti kuuluisa laulajatar etsi tanssilattiaa.
  Itse siinä tilassa useimmiten etsin vessaa.

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Niinhän se todellakin on Aili, että itsenäisyyttä juhlitaan nykyisin vain itsenäisyytemme muistoksi.
  Hyvä huomio Meripääntien liftarilta. Saipa kansainvaälisesti kuuluisa laulajatar itsenäisyysjuhlissa kerrankin himoitsemaansa julkisuutta eikä ainoastaan typerän pukunsa ansiosta. Taitaa olla ääni jo säröllä, kun ei muuten pärjää.

 6. Aili Nupponen sanoo:

  Supi Suomalaiselle: Mie tarkotin sitä ”valleela”, jotta se Suomen itsenäisyys on valetta, koska Suomi ei oo ennee itsenäinen; van veteraanit uskoo sen valleen, kun sanotaan Suomen olevan itsenäinen. Ohan meilä tietty ne valtioelimet, mutta nyt on jo EU:la valittuna oma resitentti ja ulukominister. Ja mitäs muuta ne komissaarit on, jos ne ei oo ministerlöitä, kysyn vuan? Se Eu:n yhentyminen tarkottaa sitä, että siitä tulloo liittovaltio USA:n malliin; sanokee miun sanoneen…

 7. Supi Suomalainen sanoo:

  Hyvä Aili,On käynnissä taloudellinen sota ja siinä ei pikkuvaltiot pärjää jolleivat tee yhteistyötä.Yksi suursijoittaja Soros heiluttelisi suomen markkaa mihin haluaa.
  Ainoastaan yhtenäinen Eurooppa voi kilpailla taloudellisten supervaltojen kanssa kuten esim.BRIC maat ja USA.Kyllä me silti ollaan suomalaisia ja myös (onneksi) eurooppalaisia.

 8. tammikuu44 sanoo:

  Supi-hyvä: yhteistyö tuntuu hyvältä idealta, mutta näillä näkymin näyttää siltä, että yhteistyössä on jotain peräti outua, kun Kreikka ja Irlanti ja kohta Portugali ovat tomineet muista välittämättä ja nyt ovat muiden riesana. Pankit ja suuryhtiöt tässä rälläävät ja vetävät voitot kotiin mistään mitään välittämättä. Maksajina olemme me tavalliset kasalaiset, jotka tämä lystin maksavat: menee työpaikat ja verot nousevat, koko hyvinvointiyhteiskunta murenee, köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat.

 9. Supi Suomalainen sanoo:

  Olen amatööri,mutta Katainen sanoo että suomen työttömyys olisi paljon korkeampi
  ilman euroa.Historiallista muuten että Ruotsissa on korkeampi työttömyys kuin suomessa.Sitä ei ole tapahtunut varmaan kuutenkymmeneen vuoteen??
  Ruotsilla ei ole euroja.

  • Amatööri olen minäkin, tässä uhoaa vain sen perusteella, miltä asiat näyttävät. Tuntuu siltä, että Katainen ja kumppanit puhuvat samanlaisella pienellä tiedolla. Sitä ainakin tuo Kataisen puhe EU:n vakutuksesta Suomen työttömyyteen osoittaa. Ja kyllä naurattaa: Ruotsissa on siis korkeampi työttömyys kuin Suomessa – eli ei tämän mukaan EU:lla ole mitään vaikutusta työttömyyteen! Itse asiassa EU on lisännyt Suomen työttömyyttä!

   Olisi hauska tietää, miten se Katainen nyt tämän selittää. Kataisen vakioselitys jollekin tyhmyydelle on aina se, että jos näin ei olisi tehty, työttömyys olisi lisääntynyt.

 10. SIS sanoo:

  Hui, pahaa tekee nämä itsenäisyyspäivän juhlat… varsinkin kun itse on niitä pakotettu vuosittain järjestämään hyvin tärkeiden veteraani- ja muiden sellaisten miesten kanssa. Juhlapuhujaksi aion ensi vuodeksi varata Reetta Meriläisen, HS:n päätoimittajan, jotta saisimme tulevaisuuteen tähyävää uutta näkökulmaa. Reetta ehkä lupautuu, mutta tuskinpa kelpaa. Äijät taas sanelee miten pitää olla. MUTTA: aion taistella. En anna periksi.
  Tänä vuonna oli Vehmaan juhlassa esiintymässä myös lausuntaryhmä ”Ehtoopualen ruusut” – kolme yli 70-kymppistä rouvashenkilöä musikantteineen. Ja voi jeesus mitä palautetta: sopimatonta! Eukot nauroivat itselleen ja ikääntymiselle, eivät suinkaan itsenäidyydelle. Väättäsen tuikitotisen pitkäpiimäisen puheen jälkeen tuli pieni kevennys, kamalaa. Kirkkoherra sentään kävi kädestä pitäen kiittämässä lausuntaryhmää elämän mausta.
  Tunnustan, en ollut juhlassa. En pystynyt. Oksensin tunnelmaa jo ennakolta. Kiltisti nielin palautteen, mutta siihen olen toki jo tottunut.

  • tammikuu44 sanoo:

   Oma isänikin, joka oli sotaveteraani, oksensi jo neljäkymmentä vuotta sitten ja loppuvuosina nauroi ääneen, kun linnan itsenäisyysjuhlissa toimittajien oli pakko haastatella vanhaa kenraalinkäppänää. Ukkorukka. Maailma muuttuu ja menneet sodat saisi unohtaa, ja ennen kaikkea: niitä saisi edes päästää tulemaan.

   Itsenäisyyttä EU:n osanakin kannattaa juhlia. Kannattaa juhlia ja kehittää nykyajan hyviä asioita, kannattaa taistella itsekkyyttä ja pelkästään oman edun tavoittelua vastaan. Nuorisolle elinmahdollisuuksia, ennen kaikkea työtä!!

 11. SIS sanoo:

  Hui, pahaa tekee nämä itsenäisyyspäivän juhlat… varsinkin kun itse on niitä pakotettu vuosittain järjestämään hyvin tärkeiden veteraani- ja muiden sellaisten miesten kanssa. Juhlapuhujaksi aion ensi vuodeksi varata Reetta Meriläisen, HS:n päätoimittajan, jotta saisimme tulevaisuuteen tähyävää uutta näkökulmaa. Reetta ehkä lupautuu, mutta tuskinpa kelpaa. Äijät taas sanelee miten pitää olla. MUTTA: aion taistella. En anna periksi.
  Tänä vuonna oli Vehmaan juhlassa esiintymässä myös lausuntaryhmä ”Ehtoopualen ruusut” – kolme yli 7-kymppistä rouvashenkilöä musikantteineen. Ja voi jeesus mitä palautetta: sopimatonta! Eukot nauroivat itselleen ja ikääntymiselle, eivät suinkaan itsenäidyydelle. Väättäsen tuikitotisen pitkäpiimäisen puheen jälkeen tuli pieni kevennys, kamalaa. Kirkkoherra sentään kävi kädestä pitäen kiittämässä lausuntaryhmää elämän mausta.
  Tunnustan, en ollut juhlassa. En pystynyt. Oksensin tunnelmaa jo ennakolta. Kiltisti nielin palautteen, mutta siihen olen toki jo tottunut.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ymmärrän sinua varsin hyvin ja otan osaa.
   Se lausuntaesitys olisi kyllä pitänyt nähdä! Taistele, taistele, kaikki muuttuu niin hitaasti, mutta muuttuu kumminkin. Eikä varmasti kehity, jos kukaan ei koskaan yritä. MInä myönnän sinulle valkoisen ruusun ritarikunnan ansiomerkin vitjoin!

 12. SIS sanoo:

  Kiitos kannustuksesta! Olin niin kiihdyksissäni palautetta kirjoittaessani, että en malttanut odottaa sen lähtöä ja tuplaklikkasin kiirehtiessäni. Olis se kertakin riittänyt. Mutta annas olla, kohta on huhtikuu ja veteraanipäivä ja taas saan järjestellä juhlia. Nyt kyllä nuorta verta mukaan niin paljon kuin sielu sietää. Onneksi tuon joulun saa viettää omissa oloissaan just niin kuin lystää!

  • Eikä joulukaan jätä kaikkia rauhaan. Nyt opettajat ovat liemessä joulujuhlien kanssa: ottaako mukaan jouluseimen ja Enkeli taivaan-laulun. Onneksi nyt kuitenkaan Vehmalla ei ole pahemmin muita uskovaisia kuin näitä tapakristittyjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s