Joulun enkeliriitoja, possuja, kalkkunoita ja kaupan Jeesus

Kodeissa joulua juhlistaa kinkku. Jouluun kuuluu myös muita ihmeitä: isukki saattaa muuttua joulupukiksi, joskus eläväksi possuksi

Joulun  alla me ihmiset olemme kiireisiä, äkäisiä, riidanhaluisiakin. Riitaisuuksien rankinglistan kärjessä ovat enkelit, kinkut ja kalkkunat.  Tyhmempikin uskoo, että Jeesus on siirtynyt markettien palvelukseen.

Suurin osa ihmisistä uskoo enkeleihin ja ihmeisiin vähemmän kuin joulupukkiin, silti erityisesti jouluenkeli on saanut joulun alla takkiinsa. Toisaalta synnissä rypevät uskosta vapaat ovat puolustaneet enkelin esiintymistä erityisesti koulujen joulujuhlissa. Siinä virsikirjat repeilevät, kun riidellään siitä, saako joulujuhlissa laulaa  Enkeli taivaan lausui näin jne. jne.

Hauskinta tässä on se, että jotkut ottavat tästä vaalipisteet heti kotiin kuten Jyrki Katainen, joka  taivaan ja maan omistus- ja verotussuhteista huolta kantavana otti heti topakasti kantaa enkelten esiintymisen puolesta. Samoin useimmat pakanat ja kirkosta eronneet  ovat puolustaneet myös enkeleitä joulupukin ohella  koulujen joulujuhlien perinteenä.  Ehkä vanhan perinteen hylkäämisen kannalla ovatkin vain muutamat kovaääniset, monikulttuurisuudesta  höyrähtäneet.  Enkelilaulut ja joulupukki kuuluvat kotoisiin lasten joulujuhliin niin kristityille, muslimeille, hinduille kuin uskonnottomille!

Paljon lievemmäksi mutta sitäkin antoisammaksi riitelyn aiheeksi on noussut perinteinen väittely kinkun ja kalkkunan välillä.  Kalkkunistit ovat lisäämässä kannatustaan joulu joululta. Surkeata on kuitenkin nähdä kuinka marketeissa kinkut ovat hyvin esillä, kalkkunoita saa etsiä, maaseudulla usein turhaan.

Kolmantena on pieni eripura siitä, kannattaako joulukortteja lähettää. Jotkut jaksavat näperrellä kaiken kiireensä keskellä itse joulukortitkin, itse tyydyn lähettämään ilmaiseksi postissa tulevia jonkin hyväntekeväisyysjärjetön kortteja. Säästö se on pienikin säästö.

Aivan tuoretta ihmettelyä on saatu aikaan sillä, että Turussa maitokaupan väki on Kirkkotien Siwassa pukeutunut possuiksi, poroiksi ja Jeesukseksi.  Lehtitiedon mukaan joulukin on kuulemma saamassa karnevaalin piirteitä.  Ihanko totta? Onkohan Turun Sanomat nyt vähän havaintoineen jälkijunassa?

Onhan joulussa sentään mieltä: sehän on rauhan juhla. Kirkkokin on sen huomannut. Uskonnollisista johtajista olisi saatava rauhan lähettiläitä. Tämä on kytevä ajatus kirkon piirissä. Aamun Turun Sanomissa uutisoidaan Antti Pentikäisestä, joka on Religions for Peace /Uskonnot rauhan puolesta -järjestön konfliktienehkäisyn ja rauhantyön ohjelmien johtaja, toimipaikkana tätä nykyä New York. Hän on huolissaan islamin ja lännen kasvavasta jännitteestä, mutta uskoo kuitenkin rauhaan, jos kumpikin osapuoli suostuisi näkemään rikan myös omassa silmässään.

Silmät kirkkaina toivotan Joulurauhaa!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, kirkko, koululaitos, mynämäki, opettajat, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

18 vastausta artikkeliin: Joulun enkeliriitoja, possuja, kalkkunoita ja kaupan Jeesus

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Joulu on jo kauan ollut hyvin kaupallinen juhla, mutta se on minulle uutta, että Jeesuskin on pantu myymään joulukrääsää ja muuta tavaraa.

  Runokirjassani Elämänpelto on seuraava runo:
  Ystävällinen lanttulaatikko/ sianpotkan seurassa lievittää/ synttärijuhlien hautajaistunnelmaa./ Mistellinoksan alla Jeesus uusi/ juhlamaihari yllään jakaa/
  lahjuksia hyväosaisille./
  Hoosianna!/ Hoosianna!/ Hoosianna!// Aili Nupponen

  • tammikuu44 sanoo:

   Mainio jouluruno! Tiivistää nykyisen joulun sanoman. Tuo Jeesuksen loikkaaminen rahankahmioiden puolelle on minullekin uutta.

 2. lepis sanoo:

  Levollista ja rauhaisaa, marketintota ja kevyttä Joulua!

 3. tammikuu44 sanoo:

  Kiitos, samaa sinulle. Odotamme tässä ukkokullan kanssa poikaamme tänne jouluksi ja käärimme sukkia ja partavesipulloa sekä kirjoja joulupakettiin: meikäläinen kuvittelee sitä karvapersettä pikkupojakseen näin jouluna. Niin hullu sitä on näin jouluna.

 4. maria sanoo:

  Eipäs käytetä arvoisasta jälkeläisestä tuollaisia nimityksiä. Lapsiahan ne ovat, aina, meille äideille. Et kai vaan ostanut Tabakia piltillesi? Tai muuta marketkamaa. Niillä ei kyllä naisia saa, että varo tekemästä ns. karhunpalvelusta pojallesi.
  Itse lahjoitin käydessäni isossa kaupungissa poikaa ja hänen valittuaan katsomassa heille Teemu Kupiaisen ja Stefan Bremerin kirjan Viulunsoittaja kadulla. Jos jostain saatte käsiinne, lukekaa. Siitä selviää, miksi musiikki on paremi asia ihmiskunnan mielenterveydelle kuin esim. kvartaalipellejen palvoma raha.

  • tammikuu44 sanoo:

   Nyt tunnen syyllisyyttä ja kadun: pikku piltti siellä yksinään itkeskelee isossa kaupungissa! Ja Tabakia en piltille ole ostanut, jokusen kirjan kyllä. Suosittelemasi Viulunsoittajankin ostan käydessäni suuressa kaupungissa.

   Iloitaan joulusta!

 5. maria sanoo:

  On syytäkin katua. Kyllä niin pahoitin mieleni…….helkutti, kun oli kaupasta loppunut se cd, jossa Antti Litja tulkitsee sitä Kyröä. Kai tiedät? Se mielensäpahoittaja-kirja, maksoi vähän liikaa, odotan alennusmyyntejä!

  • Tiedän tiedän. Siinä myös opus, joka on hankintalistalla täälläkin. Täällä vain ei ole kirjakauppaa, joten täytyy odottaa joulun jälkeistä aikaa ja Turku-matkaa.
   Kyllä minä niin mieleni pahoitin siitäkin, kun kirjakauppa täällä lopetettiin. On vain sellainen vaivainen paperikauppa, jossa muutama kirja.

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Kaverini sanoi jo vuosia sitten, että riittäisi hyvin, kun joulu olisi vain kerran viidessä vuodessa. Tässä kohdassa vasara osui naulan kantaan.
  Joulusta onkin tullut paha tapahtuma, kun siihen liittyy kansan hyväksymän kaupallisuuden lisäksi jopa suomalainen uskonto.
  Enkeli taivaan kielletään ja Suvivirttäkään ei kuulemma keväällä saa laulaa, kun siinä on se kohta, että eikös ”herran kansa luojaansa kiittäisi” jne.
  Ja vain siksi, etteivät tänne itsensä tunkeneet mamut sekä paikalliset uskonnottomat ottaisi nokkiinsa! Voi jumal auta!
  Miten mahtaa käydä Tiernapoikien, jossa Murjaanien mustaa kuningasta alistetaan? Kai sekin ikivanha suomalainen perinne tulee kieltolistalle. Veikkaan, että tulevaisuudessa vallan sakkorangaistuksen piiriin ja luvattomissa tilaisuuksissa salaa esitettäviksi. Tiernapojat kuitenkin taistelevat.
  Jos ”vääräuskoisia” tai uskonnottomia koululaisia kielletään osallistumasta meikäläisten uskonrippeisiin, tulevat he vaan uteliaiksi ja taatusti ottavat selkoa heille kielletystä aihepiiristä, sillä kielletty kiinnostaa aina.
  Joten maassa maan tavalla!
  Rattoisaa joulua ja lyhyitä jonoja mieltä innostavissa marketeissa!

  • Itse asiassa tämä nykyinen kauppiaiden ja huijareiden joulu sopii mainiosti tähän nykyiseen rikkaiden rikastumiseen ja köyhien köyhtymiseen, tässä sitä on Suomi-brändiä! Televisiossakin näin mainoksen, jossa joku pikasijoituspankkilaitos tms. manosti, että anna lahjaksi selvää rahaa, siis sileitä seteleitä. Siinähän nyt kasvatetaan suomalaisia antamisen iloon ja lähimmäisen rakkauteen: köyhät menköön leipäjonoon, ne mälläävät, joilla on, raha tässä elämässä ratkaisee! Ja eikun tukka suorana äänestämään puoluetta, joka vie tuhkatkin pesästä sen sijaan, että hetken aikaa miettisi…

   Turhaan sinä puhut, että joulu olisi joka viiden vuosi, tällä menolla sitä vietetään pian joka päivä.

   Mitä tulee koulun joulujuhliin, niin ne ovat mielestäni jo kauan olleet melko hyvin uskonnottomankin hyväksyttävissä: perinteisesti ne ovat olleet iloisia juhlia tonttuineen, joulupukkeineen, joulunäytelmineen ja joululauluineen. Sitä kristillistä perinnettä on viisaasti hillitty ja viisasti tyydytty siihen Enkeli taivaan-virteen. Tuon on uskonnottomankin ja toisuskoistenkin sietokyvyn rajoissa vallan hyvin. Kirkossa käynti on vallan eri päivänä (sitä en tiedä onko siihen nykyään oppilaan pakko osallistua, jos sattuu vaikka olemaan kirkkoon kuulumaton tai vallan toisuskoinen).

   Tiernapojat on niin perinteinen ja hauska esitys, että sitä tuskin enää mielletään kovin kristilliseksikään, myssyttävä uskovainen voi jopa paheksua sitä. Millään ei voi kieltää sitä, että joulunviettoon liittyy kristillinen perinne, vaikka itse juhla onkin paljon vanhempi kuin tämä nykyinen muka kristillinen joulu. Kaikenlaisia jouluun liittyviä perinteitä ja uskomuksia pitää mielestäni vaalia.

   Tuskin maahanmuuttajat ovat noiden perinnelaulujen kiellon kannalla, tätä typeryyttä ajavat varmaankin hurmahenkiset monikulttuurisuuden puuhanaiset.

 7. EilaM sanoo:

  Niinpä niin, mitä tähän kaikkeen nyt enää lisäisin.
  Viime vuonna ennen joulua kuuntelin Radio Suomen lähetystä, jossa kyseltiin päiväkotien lapsilta miksi joulua vietetään.
  Yksikään haastatelluista lapsista ei tiennyt mitään Jeesuksen syntymäjuhlasta. Muita vastauksia kyllä riitti. Kilttinä pitää olla, tai joulupukki ei tuo lahjoja, tontut tarkkailevat ikkunoiden takana, yms.

  Kyllä joulun oikea sanoma tänään jää hiljaa taka-alalle, kovin harvat vanhemmat enää kertovat siitä lapsilleen. Se on surullista. Sen sijaan uskotellaan viimeiseen asti joulupukin olevan olemassa.
  Eräs tyttö kertoi kerran minulle pettyneensä suuresti, kun joulupukkia ei ollutkaan olemassa, ja päättäneensä silloin, että Jumala ja Jeesus kuuluvat samaan kategoriaan.
  Itse kerroin lapsille aikanaan, että tontut ja pukki ovat joulusatua, jota aikuisetkin leikkivät. Siitä ei heille aiheutunut tietääkseni mitään traumoja. Samalla tavalla lahjoja odotettiin ja joulua valmisteltiin.
  Lasten ollessa pieniä, evankeliumi luettiin tai kuunneltiin joka joulu, samoin kuin oli tehty joka joulu mieheni kotona, ja omassa lapsuudenkodissani. Edelleen toivon, että niistä hetkistä olisi edes joitakin rippeitä heidän sydämissään.

  Kumpikaan miniöistäni ei kuulu kirkkoon, ja sen hyväksyminen on ollut minulle todella vaikeaa. Toisaalta ymmärrän sen, kun he vetoavat eri uskontokuntien riitoihin ja uskonlahkojen hirmutekoihin. Koska olen rauhaa rakastava tyyppi, toivon hiljaa mielessäni pienten lastenlasteni aikanaan päättävän itse uskonnostaan. Ehkäpä he haluavatkin liittyä tähän ev.lut. kirkkoon, eivätkös lapset tee aina toisin kuin äidit sanovat :)

  Joulurauhaa ja iloa sinulle toivotan, ihan oikeaa sellaista.

  • tammikuu44 sanoo:

   Maailma muuttuu koko ajan, uskon tosissani, että ihmiset viisastuvat. Onneksi on päästy jo niin pitkälle, että kirkolla ei ole määräysvaltaa ihmisen uskomiseen tai uskomatta olemiseen. Ihminen valitkoon vapaasti maailmankatsomuksensa. Niin kauan kuin uskonnosta ja uskomisesta ei ole mitään haittaa tai vahinkoa kenellekään, niin eiköhän kaikki tule tyytyväisiksi.

   Ihmisillä on monenlaisia perinnetapoja joita on mukava noudattaa, uskonto on vain yksi niistä. Omasta puolestani sanoisin, että kohtuus kaikessa. Mielestäni joulua kannattaisi kehittää rauhan juhlana. Hieno tapa on joulurauhan julistaminen Turusta. Siispä:

   Joulurauhaa!

 8. Kaisa-Maria sanoo:

  Kiitos EilaM kirjoituksestasi! Näin se menee nykyaikana.
  Aika rankka, mutta ajankuvaan sopiva havainto siltä tytöltä, joka luokitti joulupukin, jumalan ja Jeesuksen samaan kategoriaan.
  Itseni luen lähinnä tapauskovaisiin ja olen arvostellut lähinnä vain kirkon toimia, kuten kunnon seurakuntalaisen kai kuuluukin.
  Joulun sanomaa kuitenkin arvostan enkä soisi tämän perinteen hautautuvan pelkkään kaupallisuuden vyöryyn.
  Meikäläisten tuskin kannattaa muuttaa piiruakaan perinteisiä tapojaan joidenkin maahanmuutajien takia.
  Jos itse muuttaisin maahan, jossa toinen uskonto olisi ykkösenä, kunnioittaisin sitä, pitäisin oman uskontoni sydämessäni ja antaisin muiden uskoa vaikka keitettyyn lampaanpäähän.

 9. maria sanoo:

  Lampaanpäähän ei kannatta uskoa. Siitä saa hiton hyvää keittoa kun maustaa sen lipstikalla ja mieramilla ynnä laittaa juukkoon perunaa, sipulia, lanttua ja porkkanaa.
  Toisaalta: Sillähän voisi ruokkia nälkäisiä maankuoren ulkoreunoille heitettyjä ihmispoloja; voisi toimia kuten leipä ja viisi kalaa…uskotaan näin, vaikka sitten salaa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Lampaanpää on varsin hyvä uskomisen kohde. Sellainen viisas mies kuin Stuart Kauffman on tutkinut yli 40 vuotta elämän perustavia elinehtoja uusista näkökulmista. Hän on kompleksisuuden eli mutkikkuuden tieteen isähahmoja. Tämä ala tutkii järjestäytymisen ehtoja luonnossa, myös ihmisen luomia mutkikkaita järjestelmiä: Miten keho järjetyy soluista ihmiseksi? Miten miljardien solujen hermoverkosta syntyy aivoissa tietoisuutta? jne.

   Kauffman esittää, että autokatalyysi loi ja luo elämää: Elämä voi syntyä luonnossa itsestään järjestymällä. Siihen ei tarvita mitään luojajumalaa eikä käynnistäjää! — Niinpä lampaanpää on vallan hyvä pavonnan kohde siinä missä vanhoista lampaan nahkoista löytyneiden kirjoitusten jumalakin.

   Täytyy ottaa huomioon, että aikaa on: maapallon ikä on noin 4,6 miljardia vuotta, elämä alkoi 3,8 miljardia vuotta sitten. Millainen mahtaa ihminen olla jo seuraavan miljardin vuoden kuluttua?
   Kuten Kaisa-Maria sanoi: voimme uskoa mihin haluamme, siihen lampaanpäähänkin.

   ( Kauffman, Pyhän uudelleen keksiminen, 2008)

 10. HeteroMies sanoo:

  Joulu on todella mielenkiintoista aikaa. Siihen liittyy niin paljon kertomuksia, sanomaa, tunteita ja tapoja. Hyvää joulua sinullekin!

  • tammikuu44 sanoo:

   Näin on, kaikille sallittakoon joulunvietto omine tapoineen ja tottumuksineen.
   Siis: Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s