Minuuttinovelli12: Naakkojen valtakunta

Unohdettu.

Jaakko Virtanen istui joka aamu täsmällisesti kello 9 linja-autoaseman seinustalla olevalla puupenkillä. Hän tarkkaili naakkoja, jotka kesäisin odottivat nokka pitkällä, että joltain lapselta putoaisi jäätelötötteröstä kokonainen jäätelöpallo tai ainakin joku mummu heittäisi kuivakkaan vohvelinlopun epähuomiossa roskakorin viereen. Keskikaljapullon juomiseen kului aikaa reippaasti ainakin tunti. Talvisin tarkkailuaika jäi lyhyemmäksi, juomaksi vaihtui lämmittävä Sorbus, mutta sitten Alko lopetti sen myynnin ja täytyi tyytyä mihin milloinkin.

Virtasen tutkimusprojekti keskittyi naakkoihin ja vastapäisen 1300-luvulta peräisin olevan kivikirkon tarkkailuun. Tarkemmin sanottuna hän oli saanut vuosien mittaan valmiiksi jo väitöskirjansa otsikon: Naakkojen elinolot, pesiminen ja ruokailu keskiaikaisen kivikirkon vaikutuspiirissä.

Työhönsä paneutuneena tiedemiehenä Virtanen ei huomannut, että alkoi itse vähitellen muistuttaa naakkaa. Jotkut ystävälliset matkustavaiset heittivät savukkeenpätkän tai munkkirinkilän jämät suoraan Virtasen jalkoihin. Saatuaan tukevat siivet Virtanen pystyi tarkastelemaan lähemmin naakkojen pesäpaikkaa, joka sijaitsi perinteisesti kirkon tornissa. Hän alkoi olla jo varma siitä, että apu tulisi ylhäältä.

Istuessaan taas paikallaan tänään  kello 9 Virtanen huomasi, että kirkon ympärillä kuhisi. Sisään kannettiin  ehtoolliskalkkeja, öylättejä, sulhaspiirakoita, kultaa, mirhaa ja pyhää savua sekä janssoninkiusausta ynnä muoviin pakattuja kaksi kalaa ja viisi leipää sisältäviä rautaisannoksia, kukkuroillaan olevia kärsimysten myrkkymaljoja, pyhiä lampaannahkoja, harppuja ja jokunen pirunviulu,  Jaakobin painioppaita, miehekkäitä käteen sopivia piispansauvoja sekä viittä vaille valmis taivasten valtakunta. Viimeisenä asteli  aasintamma.

Katolle kiipeili ennen ovien sulkemista liperikaulaisia miehiä ja synnittömiä naisia. Yhdessä he naulasivat kirkon tornin luukutkin tiukasti kiinni varmistaen ummessa pysymisen muutamalla ristipääruuvilla. Naisetkin osasivat käyttää innoissaan tähtipäämeisseliä oikein amattilaisen ottein

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, novellit, politiikka, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Minuuttinovelli12: Naakkojen valtakunta

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Miesten ei näköjään tarvitse ollakaan synnittömiä, vain naisten;-/

  Vaan olitpa ladannut oikein herkullisen litanian maallista ja taivaallista aarretta; paras taisi olla pirunviulu ja kärsimysten myrkkymalja!!

  Vasta tänään katsoin Turun piispan virkaanasettajaisia: olet tainnut ainakin osan luetelluista jutuista napata siitä. Ainakin minusta tuntuu siltä. Kielikuvat ovat ihania, kuten lopussa tallusteleva aasintamma<3

  • tammikuu44 sanoo:

   Itse asiassa kyllä kirjoitin tuon jo alkuviikosta mutta kun katsoin piispanvihkimystä televisosta poikani luona Turussa, ihmettelin kuinka samanaliselta se touhu näytti kuin Virtasen näky. Kaikkein heikoimmat kirkko kyllä unohtaa sumeilematta samoin kuin valtiovaltakin.

   • tammikuu44 sanoo:

    Ei mutta tuossahan sattui tuo kellonaikakin yksiin sen Turun piispanvihkimyksen kanssa! Tarkkailiko Virtanen siis tuota Turn tapahtumaa..

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Koska se Virtanen sitä hommaa oikein tarkkaili? Sorbus, kuten Vinettokin poistettiin Alkon hyllyiltä jo edellisvuonna.
  Viisas naakkatutkija oli mitä ilmeisemmin hamstrannut tutkimuksiaan varten kunnon patterin nykyisin jo nostalgista suosikkijuomaansa.
  Eihän sitä millä tahansa skumpalla naakkojen korkeuksiin lennetä. Sorbus kyllä antoi siivet, mikäli teiniaikojani muistelen.

  • Tässä nyt taas nähdään kuinka kaikki asiat pitäisi tarkistaa: kunpa olisin käynyt paikallisessa Alkossa ja tutkinut asian! Vaikka voinhan käydä vielä nytkin varmistamassa asian…

   • tammikuu44 sanoo:

    Korjasin tuon asiavirheen. Nyt Virtanen juo mitä milloinkin, eikä se ole Virtasen maksalle ollenkaan terveellistä.

 3. runopasanen sanoo:

  Huluvaton juttu. Jaakopin painiopas olis kovin tarpeellinen kirja. Oliskohan sitä jossain lainaksi?

 4. emmaia sanoo:

  Tekstisi alkaa hyvin mielenkiinsella tavalla. Mutta sitten en ole varma, ymmärränkö mitään. Hyvää fantasiaa kuitenkin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Sitä loppupuolta on ehkä vakea ymmärtää, koska kysymyksessä on suomalaisten omahyväisten kirkollisten piirien ja yltiöuskovaisten piikittely.
   Vähäosaiset unohdetaan ja palvotaan kultaisia vasikoita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s