Loimaan kassa viilaa sinua linssiin oikein televisiomainoksin

Tämän oven edessä on moni työtön vetänyt hermosauhut. Työttömyyteen on nykyaikana jokaisen hyvä varautua ja valita oman alansa etujärjetö, ammattiliito, johon liittyy.

Erityisesti nuoria käytetään tehoyhteiskunnassamme kaikin tavoin hyväksi: jos ei uhkaa pedofiili niin sitten työikäisiin iskee kyntensä hallituksen säästölinja. Varsinainen höynäyttäjä on Loimaan kassa. Oikea namusetä, jota kannattaa varoa. Televisiossa pyörii lipevä mainos, jossa tyrkytetään  jäsenyyttä  “yleiseen työttömyyskassaan” YTK:hon. Tuntuu viattomalta, mutta siinäpä röhkii nyt isosika itse!

Työmarkkinoille silmät ymmyrkäisinä tullut  nuori menee halpaan, jos  maksaa 99 euron vuosimaksun. Muuten hyvä ajatus, mutta väärä puulaaki. Vain oikeista ammattiliitoista  löytyy todellinen turva. Ne tekevät muutakin työntekijän hyväksi kuin keräävät rahat.

YTK ei ole mikään “työttömän sitoutumaton auttaja“, jona se itseään mainostaa. Se maksaa kyllä jäsenilleen työttömyyskorvausta mutta todellisena etujärjestönä sitä ei voi kuuna päivänä pitää. Ennemminkin se on  työnantajan etuja vaaliva,  almuja jakava rahasto, halpahallikassa, sillä mitään varsinaista apua erilaisiin ongelmiin et sieltä saa. Oikeat ammattiliitot keskusjärjestöineen ovat oikeasti palkansaajan asialla, ne maksavat ansiosidonnaiset päivärahat pitkällä kokemuksella  ja ajavat jäsentensä muitakin asioista sekä  neuvottelevat työantajajärjestöjen kanssa. Tällaiseen Loimaan kassan valtuudet ja rahkeet eivät suinkaan riitä, kassaneiti jakaa vain avustuksia.

YTK mainostaa itseään voittoa tuottamattomana auttajana, “ylijäämä” kuulemma rahastoidaan tasoitusrahastoon. Mitä sille ylijäämälle sitten tapahtuu, ei ole tiedossa. Sen sijaan ammattiyhdistysliikkeen  ansiosta meillä on 8-tunnin työpäivä, 5-päiväinen työviikko, vuosilomat ja vähimmäispakka.

Tuommoinen hymypoikakassa paljastuu uusien vaatteittensa sisältä oikeaksi ketaleeksi entisen keisarin tapaan. Sitä paitsi hyväuskoiset kassaan  höynäytetyt eivät näe nenäänsä pitemmälle ja ovat etujärjestöjen vapaamatkustajia, jotka työntävät rahansa kankkulan kaivoon. Liitot sen sijaan ovat tärkeitä niin demokratian kuin talouden kehittämisessä.

Tarvitsemme oikeaa ammattiyhdistysliikettä ajaaksemme asioistamme, pitääksemme työpaikkamme, saadaksemme kunnon palkkaa. Jokainen palkansaaja tietää, oli hän levyseppä, opettaja tai pankkivirkailija,  kuinka kevyesti voi joutua irtosanotuksi tai lomautetuksi, tietää kuinka kiven takana on jokainen palkankorotus. Siksi juuri  järkevä ihminen  kuuluu oikeaan, oman alansa  ammattiliittoon. Kolme suurinta keskusjärjestöä ovat SAK, STTK, AKAVA.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, nuoret, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

80 vastausta artikkeliin: Loimaan kassa viilaa sinua linssiin oikein televisiomainoksin

 1. Iines sanoo:

  Bravo! Tärkeä kirjoitus. Noin se menee, että Loimaan kassa on röhkivä ja ahne porsas, oikein emäsika, joka koettaa ottaa sieltäkin, missä ei oikein ole.

  On käsittämätöntä, miten jokuset, ennen kaikkea nuoret juuri taloon tulleet, eivät aina tahdo ymmärrä oma etuaan, eikä heillä ole ammattiylpeyttä työnsä puolesta. Näin he ovat helppoa riistaa välistävetäjille, kuten Loimaan kassalle.

  Minusta juuri tuo oman työn tärkeyden mieltäminen on tärkeää, ja tunne siitä, että kuulumalla yhteen voidaan vaikuttaa suoraan ammatin edistämisen lisäksi omaan aineelliseenkin hyvinvointiin. Käsittääkseni heiltä puuttuu tietoa siitä, mistä työihmisen nykyhyvinvointi alunperin oikein on siinnyt.

  • tammikuu44 sanoo:

   Luulenpa, että esimerkiksi koulujen yhteiskuntaopin opetuksessa on myös vikaa: siellä yritetään olla ikään kuin puolueettomia ja näistä ammatiyhdistysasioista ei kerrota reilusti. Oppilaat voisivat ottaa tosissaan kantaa asioihin. Kiivastakaan sanavaihtoa ei saisi kahtaa. Eri mieltä saa olla.

   Onneksi opettajakunta alkaa jo olla sen verran valveitunutta, että kaikki ovat yleensä liittyneet Opettajien ammattijärjetöön OAJ:hin. Ja nämä koulusäästöt ja lomautukset ovat panneet useimmat ajattelemaan posiutíivisesti omasta ammattijärjestöstään ja useimmat ymmärtävät jo jotain muidenkin ammattien työtaistelusita. Ilman yhteistyötä tavalliset palkannauttijat eivät selviä tässä hullunmyllyksi menneessä kauhukapitalismissa.

   Nyt ovat jo eläkkeellä ne typerimmät hyväpalkkaisen miehen omistavat jäärät, jotka kuvittelivat omin avuin pärjäävänsä. Huha-Haa!

  • Usko Loppui sanoo:

   Haloo kansalaiset!!! Ainakaan Insinööriliitto ja PRO eivät auta yhtään hitusta, kun liiton jäsenelle tulee oikeudellisia ongelmia laittomista potkuista, tai ennen sitä tilanteen kärjistyessä työpaikalla. Ennen potkuja liitot antavat vääriä menettelyohjeita, joiden seurauksena liiton jäsenen tilanne työnantajan kanssa ajautuu laittomiin potkuihin, sen jälkeen nämä liitot vain pelaavat aikaa sen kaksi vuotta, jona aikana on nostettava kanne laittomista potkuista entistä työnantajaa vastaan ja määräajan umpeuduttua ei voi enää tehdä mitään. Ainoastaan voi vaihtaa työttömyyskassaa halvempaan YTK:hon, ammattiliitoista kun ei saa mitään todellista apua tosipaikan tullen, ei ainakaan Insinööriliitosta eikä PRO:sta.

   • tammikuu44 sanoo:

    Vois surku! Mutta ei saa sieltä Loimaan kassastakaan! Ammattiliitot voisivat siis ryhdistäytyä, koska ovat ainoa toivomme taistelussa työntekijäin oikeuksista niin kohtuulliseen palkaan kuin lomiin yms.

   • Kyllä sitä on saatu vanhastakin inssiliitosta oikeus apua vaikka oli vain opiskelijajäsen. Laittomat työsopimuspohjat sai sillä viisiin lailliseksi. Muuten olisi voinut työnantaja pompottaa miten sattuu.

   • tammikuu44 sanoo:

    Hyvä! Yksi ihminen on aina avuton, kunnon liittoja tarvitaan, ei epämääräisiä kassoja.

  • juhajunnila sanoo:

   Itse liityin ko. kassaan juuri siksi kun haluan vain ja ainoastaan mahdollista ansiosidonnaista päivärahaa, kun taas palaan pätkätyöläiseksi. Ammattijärjestöön kuuluin joskus 80-luvulla enkä aio koskaan sellaiseen liittyä-ne ei ole tarjonnut minulle yhtään mitään ja mitä tulee niiden aikaansaannoksiin-niin kusessa ollaan osalti(pitkälti) työläisjärjestöjen joustamattomuuden vuoksi.

   • tammikuu44 sanoo:

    Et tule ollenkaan ajatelleeksi sitä, että näiden oikeiden ammattiyhdistysten ansiosta meillä on vielä 8 tunnin työpäivä ja vuosilomat. Palkkaakin yritetään pitää tasokkaan ja sopimusten mukaisena alalla kuin alalla. Että tällaiset Lomaan kassat eivät tee tikkua ristiin sinun eteesi. Eli Loimaan kassan etu olisi varmasti se, että ihmisten palkatkin olisivat mahdollisimman pienet: silloin korvauskin jäisi pieneski. Että hiukan solidaarisuutta, vaikka turha toivohan se on tänä itsekkäänä ja rahanhimoisena aikana. Olet työnantajalle pelkkä menoerä, että jos työntekijät eivät itse aja asioitaan yhdessä oman järjestönsä avulla ja tuella, niin silloin vasta ns. kusessa ollaan,

 2. Juuso sanoo:

  Vanhan sanonnan mukaan ”rahalla saa ja hevosella pääsee”. Sanonta ei kaiketi kerro mihin hevonen selässään olijan vie. Eikä kerro YTK:n mainoskaan. Pelkään, että ei ainakaan sinne mihin pitäisi…

  Toinen vanha sanonta kertoo, että ”hajoita ja hallitse”. Kun työntekijäpuolta ei pystytä muutoin heikentämään, on keksitty perustaa taho, johon työntekijäpuolella luotetaan. Kun luottamus saadaan kerättyä, ts. saatu jäseniä, on helpompaa tehdä päätöksiä, jotka eivät suurten keskusjärjestöjen kanssa toimiessa tulisi kuuloonkaan.

  Oikein pistää kiehumaan.

  • tammikuu44 sanoo:

   Juu, ja joskus tulee ajatelleeksi mahtaako työnantajapuoli olla osaltaan rahoitamassa tätä kassaa! Ihmettelen sitäkin, mikä ero on voitolla ja kassaan kertyvällä ns. ylijäämällä. Kun se ylijäämä rahastoidaan tasoitusrahastoon, niin jaetaanko se sitten jossain vaiheessa osakkeenomistajille?

 3. Nils-Åke sanoo:

  Tämä oli erittäin tärkeä kirjoitus ja olisi hyvä, että se tulisi tietoon kaikille, erityisesti nuorille.

  • tammikuu44 sanoo:

   Lähetän tämän siis myös Vakkikseen. Onhan tässä jonkun yritettävä herätellä ihmisiä ajattelemaan, mihin puljuun kannattaa kuulua mihin ei.

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  On se melkoinen onni, että on niin vanha, ettei tarvitse välittää pilkkuakaan Loimaan kassoista eikä mistään muista kohelluksista, joista kyllä kuulin ylistäviä sanoja touhutessani työelämässä.
  Ihan tavallinen eläke napsahtaa tilille jämptisti enkä ole siihen ollenkaan tyytymätön. Mutta on sen eteen tehty muitakin hommia kuin pelkkiä työnantajan kahdeksantuntisia.
  Nykyisin, saatanan perkele, joutuu tekemään pihalla lumitöitä ihan ilmaiseksi eikä eläke kartu ollenkaan!

  • Rehellisesti sanoen sinä Kaisa-Maria olet kovasti itsekäs! Ajattele kuinka paljon ihmiset tekevät ns. silpputöitä eli joku tunti siellä toinen täällä. Työnantajat suosivat täilläistä silputusta omaksi edukseen, mutta työntekijä jää vaille mitään turvaa, eläkekertymäkin jää olemattomaksi.

   • Vilho sanoo:

    Niin, osa ihmisistä nyt vaan haluaa tehdä elämällään muutakin kuin töitä.Vrt. Silpputöitä. Otetaan silloin kuin maistuu.

   • tammikuu44 sanoo:

    Näinhän se on. Nykyajan tredi on todellakin ääretön itsekkyys. Vaikka kyllä ihmisen on saatava toteutta itseääm , se on selvä. Mutta itsesä toteuttamista ei estä misssään määrin se, että kuuluu oikeaan ammattiliittoon, joka ajaan allan ihmisten työhön liittyviä asioita kuten kunnon palkkausta ja sellaista solidaarisuutta, joka tuntuu nykyaikana unohtuvan.

 5. runopasanen sanoo:

  Sen verran pistäisin syntynyttä tilannetta näiden työntekijöiden keskusjärjestöjen piikkiin, että heiltä ei löytynyt ajoissa halua ajaa näiden pätkä- ja silpputyöläisten etuja, prekariaatiksi nyt kutsutun. Kun käsite solidaarisuus oli turmeltu taistolaisten taistoissa ja työelämän samoin kuin muukin historia hukkui nuorisokulttuurin tyrskyihin, joista yhteiskunnallinen ulottuvuus joko puuttui tai sitten SAK ym. olivat joutuneet sen kulttuurin kannalta systeemin puolelle, ei ihme että tapahtui mitä tapahtui. Sitäpä oirehtii nyt demareiden alamäki kannatusmittauksissa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Olet täysin oikeassa, mutta toivo on silti pantava ammattiyhdistysliikkeeseen, kyllä sieltä voimaa löytyy. Nyt vain puuttuu henkilöitä, jotka ottavat ohjat käsiinsä. Ehkä tässä pitää mennä vielä huonommin kuin nyt, että ihmiset heräävät. Odotetaan ensin vaikka sitä Portugalin romahdusta, perkules!

   Ja nuo nuoret ovat täysin pihalla. Kouluihin pitäisi saada kunnon yhteiskuntaopin opettajia ja politiikan alkeiden opetusta enemmin kuin taideaineita tai uskontoa.

 6. runopasanen sanoo:

  Tällä hetkellä yhteiskuntaoppia on 9.-luokalla 3h/vko, mikä sinänsä on riittävä määrä. Yleinen ilmapiiri vain ei välttämättä suosi ay-asioiden perille menoa. Ay-ihmisillä olisi mahdollisuus ymmärtääkseni mahdollisuus käydä esittelemässä yhteiskuntaopin tunneilla toimintaansa (silloin kun ao. aihetta käsitellään), mutta asiaa ei ole otettu omaksi (tai sitten siitä ei ehkä tiedetä). Mutta eestaas eestaas kai se tämäkin homma etenee: kaksi askelta eteenpäin ja vaihteleva määrä taaksepäin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tuota minäkin vähän uumoilin. Tuntimäärä kyllä riittää, niitä asiantuntijoita vain pitäisi saada sinne kouluun. ”Hiljaa hyvä tulee, ajatellen aivan kaunis!”

 7. Kaisa-Maria sanoo:

  Enhän minä Hymyilevä, voi nykypäivän silpputyötilanteeseen eläkeläisenä vaikuttaa, joten en katso itseäni erityisen itsekkääksi.
  Demareista puheen ollen veikkaan, että Jutta-tädin suosiollisella vaikutuksella puolueeseen soluttautunut herra Jungner syrjäyttää mainitun tädin seuraavissa puheenjohtajavaaleissa.
  Siitähän se demarimaailma vallan auvoiseksi repeää. Vai repeääkö?
  Liput vaan liehumaan, varmistimet pois lakkoaseista, marssiruodut kuntoon ja torvet soimaan! Toimeliaista nuoristahan tulevaisuus on kiinni, eikä vanhoista.

  • Sinä edustat juuri sitä ällöttävien porvarisrouvien kuppikuntaa, jossa paheksutaan erilaisten sosiaalitukien saajia, mutta ei huomata, että rouvat itse silmää räpäyttämättä nostavat lapsilisiä, siis samanlaisia sosiaalitukia kuin asumistuet. Ja Wahrooskin nostaa herrasmiehenä miesmäistä EU-tukea. Rouvat äänestävät tietysti turkulaista rietasta ukonketkua.

   Kyllä tässä kuule liput pitäisi panna liehumaan ja kunnostaa marssirivit, niin saataisiin ketkut kuriin ja kansalle työtä! Hyvä lakko on paikallaan, jos mikään muu ei auta! Ei tässä nyt niin vanhoja olla, ettemme voisi antaa järkeville nuorille tukeamme demokraattisen yhteiskunnan ja siis hyvinvontiyhteiskunnan rakentamisessa eikä purkamisessa!

   • Anja Saarinen sanoo:

    Kukas niitä töita sitten ”antaa”? Kuulkaas agitaattorit kertokaapas, kun teidän puheistanne saa sellaisen käsityksen että on olemassa joku ihan erillinen taho jolla on sitä TYÖTÄ jota se pihtaa eikä anna sitä ”tyäläisille” muuta kuin mahdollisimman halvalla ja huonoilla ehdoilla, jotta missä sellainen ”työtä” jemmaava ”antaja” on? Ihankuin tämä työpaikkoja luova/tarjoava taho on joku vihattava vihollinen jolla itsellään ei ole mitään sanottavaa muuta kuin riskinotto, velat, vastuu ja velvollisuudet. Helppo uhota punaliput liehuen, sopii itse yrittää. Perustakaa toiminimi ja ottakaa muutama kaveri töihin ja maksakaa heille kunnollinen palkka kaikkine sivukuluineen. Jääkää itse nyrkkipajaanne illoiksi, viikonlopuiksi ja loma-ajoiksi ja antakaa työläistenne poistua klo 16,00 arkisin ja ottaa saikkunsa, krapula-aamunsa ja lomansa haluaminaan aikoina. Turhaa marinaa useimmilla! Minä olen ollut lähes koko työelämäni ajan, pienissä tai keskisuurissa firmoissa töissä. Olen läheltä nähnyt mitä se ”työn antaminen” on. Yhdessä niistä oli omistajana perheellinen nainen, hän jäi joka ilta firmaansa töihin ja joutui haettamaan lapsensa tarhasta muiden toimesta. Hän hommasi firmalle työtilaukset, ts. sitä TYÖTÄ. Sitten oli jotain vaikeuksia ja firman ”tyälässii” harmitti, eikä ollut kyse palkoista, olivat lakkoiluun halukkaita.. Näitä läheltä seuranneena palkollisena, en kannata tuota keskustelua YTK:kassan halveeraamisesta. Nykyisessä työssäni kuulun JHL:n muutta en kauaa. Olen kyllästynyt maksamaan jaäsenmaksuillani johtoryhmän suuria palkkoja enkä liiton heille maksamia, jäseniä parempia etuja enkä liiton heille tarjoamia joululahjoja.

 8. Anna-Liisa sanoo:

  Olipa törkeää tekstiä sekä blogiemännältä että kommentoijilta. Loimaan kassaa vastaan ei törkeän nimittelyn lisäksi esitetä mitään muuta asiallista kuin se, että se ei ole ammattiyhdistys.

  Loimaan kassa ei ole eikä väitä olevansa ammattijärjestö. Se sanoo olevansa juuri sitä mitä se on: työttömyyskassa.

  Minulla ja miehellä on Loimaan kassasta pelkästään hyviä kokemuksia. Minun ei tarvinnut onneksi siihen koskaan turvautua ansiosidonnaisen saamisessa, mutta mies joutui saamapuolelle ja kaikki pelasi hyvin.

  Ammattiliittojen historiaa ja ansioita en kiellä. Olen uskollinen ay-liikkeen kannattaja (harvinaista minulle joka olen huono aatetoveri, koska en kykene hyväksymään mitään aatetta pyhäksi ja perkeleeksikin vain harvoja). Elämäntilanteita on kuitenkin erilaisia – eikä ammattiliittojen toiminta enää ole sitä mitä se ennen oli.

  Ammattijärjestöstä minulla on henkilökohtaisia huonoja kokemuksia. On sitä paitsi siivotonta, että ammattiliitto estämällä estää pelkkään sen kyljessä toimivaan kassaan kuulumisen. Tällaisen kieltää laki. On siivotonta, että ammattijärjestöt huolella ylläpitävät kuvaa, että ne maksavat ansiosidonnaista korvausta.

  AMMATTIJÄRJESTÖT EIVÄT MAKSA SENTTIÄKÄÄN SAAMASTASI ANSIOSIDONNAISESTA. Eivät senttiäkään.

  Ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta valtio ja työnantajat maksavat miltei tasan puoliksi lähes koko summan, kassojen jäsenet loput. Tarkkaa selvitystä maksajista on verkon virallislähteistä hankala löytää. Sosiaali- ja terveysministeriön palvelimella sijaitsee julkaisu vuodelta 2000, jonka kolmannessa luvussa Määräaikaisten työsuhteiden aiheuttamia paineita sosiaaliturvan kestävyydelle [1] on selostus ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoituksen maksajista. Lainaan sitä:

  Ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoituksen jakautuminen eri rahoittajien kesken on vaihdellut. Vuosina 1985-1991 valtion osuus sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymistä työttömyyskassan maksamista ansiosidonnaisista päivärahoista oli 48 %, työnantajien osuus 47 % ja kassojen jäsenten osuus vastaavasti 5 % […]. Vuonna 1992 valtion osuus laski 47,5 prosenttiin ja kassojen osuus 5,5 prosenttiin. Vuosina 1994-1998 ansioon suhteutetun työttömyysturvan rahoitusosuuksista valtion osuus oli edellisiä vuosia suurempi (62,5 %). Työnantajien osuutta laskettiin pahimpina työttömyysvuosina ja sitten taas nostettiin työttömyyden laskiessa. Kassojen osuus rahoituksesta on pysynyt muuttumattomana vuodesta 1992.

  Selväkielisin ilmaisu löytyi Keskustapuolueen vuoden 1994 puoluekokouksessa julkistettusta paperista (löytyi hakiessani Googlella ansiosidonnaisen maksajia; minulla ei ole minkäänlaisia kytköksiä Keskustapuolueeseen, jollei sellaiseksi lueta periaatteellista vastustamista): ”Ansiosidonnaisesta osasta valtio maksaa 47,5 % (6,3 mrd mk), työnantajat 47 % (6,23 mrd mk) ja kassojen jäsenet 5,5 % (0,73 mrd mk). Työnantajien maksuosuus kerätään yleisellä työttömyysvakuutusmaksulla ja työntekijöiden rahoitus kassakohtaisella vakuutusmaksulla.” [2]

  Tieto on sikäli vanhentunutta, että nykyisin työttömyysvakuutusmaksua maksavat myös työntekijät palkastaan. Sekä työnantajan että palkansaajan työttömyysvakuutusmaksut kerätään v. 1998 perustettuun Työttömyysvakuutusrahastoon.

  Palkansaajalla on oikeus liittyä oman alansa työttömyyskassaan vaikka ei kuuluisi ammattiliittoon. On LAINVASTAISTA ammattiliitolta antaa ymmärtää, että pitää olla heidän jäsenensä voidakseen kuulua työttömyyskassaan. Työttömyyskassalaki: ”Jäseneksi pääsemisen ja jäsenenä pysymisen ehtona ei saa olla, että jäseneksi pyrkivä tai jäsen kuuluu tai liittyy johonkin muuhun yhdistykseen, järjestöön tai yhteenliittymään.” [3]

  [1] http://pre20031103.stm.fi/suomi/tao/julkaisut/tyosuhteet/tyosuhteiden.htm
  [2] http://www.fsd.uta.fi/pohtiva/ohjelma?tunniste=kesktyoyrittajyys1994
  [3] http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1984/19840603

  • tammikuu44 sanoo:

   Tässä maassa tietysti saa köyhäkin ajaa itsekkäästi vain omia etujaan, puhumattakaan rikkaista. Sehän nykyisen hallituspolitiikan suunta ja päämäärä onkin, että rikkaat rikastuvat ja köyhät voidaan unohtaa.

   Tärkeintä mitä ammattiyhdistysliike on antanut ja jatkuvasti antaa on työntekijän oikeusien ajaminen ja puolustaminen, se että työntekijä saisi työstään kunnon korvauksen, ettei pimeää työntekoa olisi jne. Työnantajapuoli näkee aina työntekijän pelkkänä rasitteena, ja palkanmaksun niistä kaikkein suurimpana. Palkankorotuksia millään alla ei koskaan olisi saatu ilman ammattiyhdistysliikettä. Tämän kaiken loimaankassalaiset ottavat mutta eivät ole valmiit antamaan ammattiyhdistysliikkeelle edes tukeaan.

   Vain yhdistymällä työntekijät saavat yhdessä edistystä aikaan. Vapaamatkustajat – kuten Loimaan kassan jäsenet – toimivat peräti omituisin perustein: kaveri voidaan huoletta jättää, vain juhlapuheissa voidaan kädet ristissä hokea fraasia Kaveria ei jätetä. Ei ole eden vitsi, että sanonta on muuttunut muotoon: Bemaria ei jätetä.

   Tuntuu peräti oudolta, että olet ay-liikkeen kannattaja mutta et voi hyväksyä oikeaan ja rehelliseen ammattiyhdistykseen kuulumista. Ammattiyhdistykset toimivat ja tulevat toiminaan vastaisuudessakin ja ovat ainoa tae siitä, että työntekijöillä siis työläisillä, joihin sinäkin kuulut, on jonkunlaiset mahdollisuudet saadan edes kohtuullinen korvaus työnantajalle tekemästään työstä, työaikalakia ei rikota jne. Työnanataja on valmis minä hetkenä tahansa irtisanomaan sinut, jos kasvukäyrät eivät joka vuosi nouse.

   Miksi kuulua siihen Loimaan kassaankaan, jos oman alan työolojen ja palkkauksen ajaminen ei kiinnosta? Voihan sitä itsekin panna omalle tililleen rahaa pahojen päivien varalle, ja voi sijoittaa tuottaviin osakkeisiin (Nokia tuntuu olevan laskussa ja siellä tehdään ”henkilöstömuutoksia”) ja voi siirtää rahojaan Sveitsin pankkiin, että ovat siellä turvassa ja on sitten aina mistä ottaa työnantajan lyöydessä kengänkuvan persuuksiin. Hieno idea?

   Kun oikein tarkkaan ajattelee, niin tässä hurmahenkisessä katastrofikapitalismissa pitäisi muistaa, että nimitykset työnantaja ja työntekijä ovat täysin väärinpäin. Työntekijähän se työantaja on: antaa yritykselle tai muulle puljulle omaa osaamistaan – ja usein melko pienestä korvauksesta, jos sitä vertaa sikariportaan palkkioihin ja bonuksiin.

   Ansiosidonnaisen työttömyyskorvausten maksuosuudet ovat varmasti selviä kaikille. Kysymys ei ole nyt siitä kuka maksaa, vaan siitä että kuka ajaa työntekijän oikeuksia esim. tehdä työtä turvallisissa työoloissa kohtuullista palkkaa saaden tai siitä, että työtä yleensä on. Ainoa mahdollisuus on turvautua ammattiyhdistysliikkeeseen. Loimaan kassa vetää sikeitä silloin, kun ajetaan työntekijän asioita, silloin kun työoloja huononnetaan.

   On erittäin hyvä, että työpaikoilla on jo sen verran ammattiyhdistyliike saanut aikaan, että pystytään untuvikoillekin selvittämään, miksi ammattiyhdistykseen pitää kuulua. Nuorissa on voimaa ja järkeä, joka ei perustu pelkkään itsekyyteeen. Kun puhutaan ammattiyhdistysliikkeestä on naurettavaa edes vihjaista johonkin lainvastaiseen toimintaan. Loimaan kassaan kuuluvatkaan eivät toki lakia riko, mutta toimivat oivallisina työnantajapuolen hännystelijöinä ja raivaavat omalta osaltaan tietä yhteiskunnalle, jossa lapset ja vanhukset unohdetaan, köyhät köyhtyvät, työttömyys lisääntyy ja väkivaltarikosten määrä kasvaa.

 9. Anna-Liisa sanoo:

  Haluan jo etukäteen ilmoittaa blogiemännälle, että minä EN EDUSTA ällöttävien porvarisrouvien kuppikuntaa. Toistan yllä kirjoittamani: en hyväksy mitään aatetta uskonnoksi ja perkeleeksikin vain harvoja.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kaipa ihmisellä sentään jotain arvoja pitää olla?

   • Anna-Liisa sanoo:

    Pitää, tietenkin. Tai toivottavasti on; varmaan löytyy anarko-nihilistejäkin. Fanaattisuus on kuitenkin vaarallista ja palavasilmäisten idealistien valtaan pääsy on yhteiskunnan tuho.

   • tammikuu44 sanoo:

    Sitähän tässä juuri minäkin yritän toitottaa, että palavasilmäiset fanaatikot ovat nyt vallan kahvassa ja rakentavat tätä fanaattista ryöstökapitalismia. Pelasta ei tule ylhäältä vaan vasemmalta!

 10. Anna-Liisa sanoo:

  Annoin väärän kuvan kannastani, jos sen voi tulkita blogiemännän tavoin siten, että ”en voi hyväksyä oikeaan ja rehelliseen ammattiyhdistykseen kuulumista”. Tietenkin hyväksyn ammattiyhdistykseen kuulumisen! Elämäntilanteita vain on oikeasti erilaisia.

  Miksikö kuulua Loimaan kassaan? :O Olen äimän käkenä. Miksi ottaa palovakuutus? Sijoituspeliin ei kaikista ole, ei ainakaan minusta. Älä heittäydy naiiviksi. Mitä säästämiseen pahan päivän varalle tulee: harva saa palkasta säästöön niin paljon, että siitä riittäisi pitkän ajan kohtuulliseen elämiseen. Hyvä kun saa sen verran vararahaa, että pystyy ostamaan uuden lieden kun vanha hajoaa – kulutusluottoja en suosittele kenellekään.

  Jos tuntee tarvetta nimitellä, voisi ammattiyhdistyksiä nimitellä röhkiviksi isosioiksi perustellummin kuin Loimaan kassaa. Ammattiyhdistyksien rahankäytössä on yhtä ja toista hämärää, sekä median kertomaa että asianosaisilta kuultua. Ammattiyhdistysten kelohuviloista on kirjoitettu paljon. Ammattiyhdistykset ovat käyttäneet ay-kylkiäis-työttömyyskassojen rahoja omiin tarkoituksiinsa.

  Loimaan kassan rahankäytöstä ei ole tarinoita mediassa, ei ammattitoimittajien eikä kirjoittajaharrastelijoiden kertomina.

  Erilaisia mielipiteitä on; yksi ajattelee oikein ja toinen väärin. Maailmankatsomukset eivät perustu pelkästään järkisyihin, joten näin tulee olemaankin. Kaikkia ei saa käännytetyksi yhden ja saman katsomuksen taakse millään järkisyillä. Silmitöntä törkynimittelyä ilman perusteen häivääkään en hyväksy.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tämä sinisilmäisten höynäyttäjä, jota blogissani vertasin karsinassaan rötköttävään sikaan – jotka siat ovat varsin hödyllisiä eläimiä, jos niitä jaksaa syöttää tarpeeksi – on yhdistyksenä vielä tutkimatonta maastoa rahankäyttönsä suhteen. Sen aika vielä tulee…
   Ammattiyhdistykset ovat sikataloudesta huolimatta vielä voimissaan!

   Jos olet kovasti tuohduksissasi jostain kuvittelemastisi törkynimittelsyta, niin muista toki kansanviisaus: Pientä se on kun piika pissaa.

 11. Anna-Liisa sanoo:

  Anteeksi tämä vuolas kommenttivirtani! Haluan kuitenkin hyvitellä ja tasoitella aiempiani. Sinun blogisihan tämä on, ja mielipide-eroistamme huolimatta kiinnostava, mikä on iso ansio. :-)

 12. Jösse Jänis sanoo:

  Piti oikein tarkistaa, että onko tämä kirjoitus jostain viime vuosisadan alusta. Ei ollut, mutta sisältö oli.

 13. tammikuu44 sanoo:

  Anja Saariselle
  Ajatteles nyt: kuka hullu perustaa yrityksen, joka ilmi selävästi ei menesty ilman, että omistaja riistää niitä työläisiään? Siis itsekäs pölhö. Hyvän liikeidean keksinyt ei sen sijaan riistä niitä työntekijöitään vaan maksaa sopimusten määräämän palkkan. Onhän näitä rakennusfirmojankin, jotka teettävät työtä muutaman euron tuntipalkalla. Että näitä on monenlaisi työnantajia. Eikä Nokiakaan ihan pumunen ole : mahtavat on johdon palkkiot mutta työtekijäille anntaan kenkää, että firma mestyisi ja kasvaisi maailmanlaajuiseksi.

  Vika on siinä voiton maksimonnissa ja jatkuvassa kasvussa. Niin kauan kuin näin on tarvitaan kunnon ammatyiyhdistysöliikettä. Loimaan kassa viis veisaa kenekään työtätekevän hyvivoinnista tai palkkatasosta.

  Työntekijä pitäisi jokaisessa firmassa nähdä voimavarana eikä pelkästään kulueränä ja kustannuksena!!!

 14. Japi sanoo:

  Näin Metrossa YTK.n mainoksen jossa luki,että meitä on joo 300.000.ta,olisi mieli tehnyt kirjoittaa
  alle 300.000.ta vapaamatkustajaa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Hyvä ajatus ja toteuttamiskelpoinenkin. Erityiseti surkuttelen nuoria, jotka ovat tosi heikoilla nykyään ja heikolle jäävät tulevaisuudessaki, vaikka töitä saisivatkin, jos eivät ymmärrä tosissaan ajaa omia etujaan. Eikä tuo etu-sana nyt suinkan tarkoita korkeanportaan johtajien ylisuuria palkkioita ja muita ylimääräisiä hyvämiehen korvauksia. Useimmat nuoret eivät ole kultapossukerholaisia kuten esim. ammattiyhdistysliikettä jatkuvasti morkkaava Björn Wahlroos, mies joka surutta pistää taskuunsa mahtavat EU-tuet, jotka itse asiassa ovat jonkin sortin sosiaalitukia – voi, Nalle-parkaa!

 15. Kukkakaupassa sanoo:

  Täytyy sanoa, että liitosta oli aikanaan apua riitatilanteessa. Jossa työnantaja purki laittomin perustein työsopimuksen, Asian puiminen olikin sitten pitkä prosessi käytiinpä siinä tuhlaamassa poliisinkin määrärahoja, kun työnantajalle ei mennyt millään läpi, että hän oli tehnyt virheen. No asian lopullinen ratkeaminen vaati jos jonkinlaista. Täytyy kyllä antaa täydet pisteet PAM:ille … siitä että asia hoidettiin mallikkaasti. Päivää ennen lopullista oikeuden käsittelyä Työnantajan osapuolii siinä vaiheessa Konkurssipesä …. teki PAM:IN LAKIMIEHEN kanssa sovinnon. Ja lopulta palkkaturva maksoi minulle kuuluneet ansiomenetykset … Tuo aika oli todella raskasta prosessi kesti miltei 3 vuotta … Mutta apu tuli ;) Siksi kannattaa kuulua liittoon …. ;)

 16. Jallu sanoo:

  Ammattiyhdistysliike on ajanut työntekijöiden oikeuksia menestyksekkäästi useiden vuosikymmenien ajan, mutta nyt olemme ajautuneet tilanteeseen, joissa ammattiyhdistysten tärkeimmät toiminnot ovat kyseisten ammattialojen palkkojen nostaminen. Jatkuva palkkojen nostaminen on kuitenkin johtanut työpaikkojen vähenemiseen ja toimintojen alasajoon Suomessa.

  Oikeusapua saa muualtakin kuin ammattiyhdistysliikkeeltä ja monet liitot ovat hinnoitelleet itsensä ulos. Jos YTK:n jäsenyys maksaa 99€ /vuosi, niin miten liitot voivat perustella esim. 40€/kk maksuja? Mielestäni tämä on vain osoitus huonosta kustannusrakenteesta, olisikohan ammattiyhdistysliikkeenkin jo aika tehostaa toimintaansa?

  • tammikuu44 sanoo:

   Tietysti noinkin voi ajatella, mutta kyllä jonkun on ajatteva myös sitä, että palkat eivät mene samalle tasolle kuin esimerkksi Kiinassa. Tätähän tietysti työnanataja toivookin ja on siksi mielin kieleni Lomaan kanasan suhteen, joka ei korvaansa lotkauta vaikka työntekijät tekisivät töitä nälkäpalkoilla. Työntekijä monesti lasketaan pekäksi menoeräksi yhtiössä, mutta se on täysin väärä ajattelutapa: ammatti-ihminen on palkkansa ansainnut siinä missä konsernin johtajakin.

 17. jäsen ja nuorehko sanoo:

  Lainaus YTK yhdistyksen sivuilta:
  ”YTK-Yhdistys ry tarjoaa Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenille lisäturvaa.

  Vuoden 2012 kalenterivuosimaksuun (17 €) sisältyy automaattisesti oikeusturvavakuutus työsuhteen päättämistä koskevien riitatilanteiden asianajo- ja oikeudenkäyntikulujen varalle tilanteessa, jossa työnantaja taholta tapahtunut työsuhteen päättäminen riitautetaan. Lisäksi jäsenmaksuun sisältyy vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutus, josta korvataan mm. hoitokuja tapaturman sattuessa. ”

  Yhteensä 116 euroa, halpaa on. Hyvä nuoret, ei ne suuret tulot vaan pienet menot.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ammattiyhdistysliike yrittää ajaa kaikkien etua, sinunkin vaikka heität rahojasi kankkulan kaivoon! Elät ikään kuin oikean ammattiyhdistyksen siivellä.

 18. jäsen ja nuorehko sanoo:

  Ehkä tämä on terve merkki siitä, että ammattiyhdistysten organisaatioina tulee myös uudistua.

  Suomessa on kuitenkin työntekijöillä mielestäni erityisen hyvät oltavat jo pelkän lainsäädännön kautta turvattuna. Päätös siirtyä ytk:n kassaan syntyi muutama vuosi sitten, kun koko Suomen talous pysähtyi seinään ja tilanteen ollessa haastava alkoi ammattiyhdistysliikkeiden vaatimukset ja lakonuhat. Poliittisia näkökulmia saa sitten kukin miettiä tykönänsä. Itse olin tyytyväinen ja valmis joustamaan, kuten oli moni muukin työyhteisössämme. Emme nähneet tarpeelliseksi vaatia sillä hetkellä marginaalisia korotuksia tai etuja vaan halusimme auttaa työnantajamme pitämään yrityksensä terveenä ja säilyttää työpaikkamme pitkällä aikavälillä, mutta ei meillä ollut siihen sananvaltaa, koska päätös tehtiin puolestamme.

  • Tämmöisiä joustajia työnantaja juuri haluaakin, sillä joustaja saa joustaa jo pinenenkin laman edessä usein ovesta ulos. Työnantajalle työntekijä on pelkkä kuluerä ja työntekijän on turha luulla mitään muuta. Yhtiö on omistajilleen eli osakkailleen mahdollisimman suurta voittoa tuottava yksikkö. Pörssikursseja seuraavat ovat vakaasti sitö mieltä, että yhtiö ei ole muka terve, jos tapahtuu pienikin notkahdus rahavirroissa. Hullun lailla tämä kauhukapitalismimme uskoo jatkuvaan kasvuun. Siinä työntekijä karsitaan ensimmäisenä.

   Monelle on käynyt juuri noin, että kun on joustettu ja joustettu, on samalla joustettu itsensä työttömäksi. On naurettavaa edes ajatella, että lähtisi tuollaiselle työnantajan ”auttamistielle”- Pienissä yrityksissä ei suuremmin voi sitä työnatajaa moittia, pahan tilanteen sattuessa se on kyllä pakkorakosessa, mutta ehkä työntekijä jo mennessään tämmöiseen yritykseen on ottanut riskin. Nämä suuret Nokiat yms. ovat toinen juttu, ne siirtävät milloin tahansa tuotannon Kiinaan ja muuhun kurjuusloukkuun. Näiden kanssa ei yksityinen ihminen yksin pärjää jollei ole kunnon ammattiyhdistystä! Lakko on hyvä ase harvoin käytettynä!

   Sen työntekijöitä koskevan lainsäädännön on saanut aikaan juuri oikea mattiyhdistysliike, ei mikään pellekassa!.

   Jos olet niitä Nokian ulospotkittuja niin kaikki sympatiat on puolellasi, olet mitä mieltä tahansa näistä avustuskassoista!!

   • jäsen ja nuorehko sanoo:

    ”Jos olet niitä Nokian ulospotkittuja niin kaikki sympatiat on puolellasi, olet mitä mieltä tahansa näistä avustuskassoista!!”

    Ei en ole. Edelleen en kiellä, etteivätkö ammattiliitot olisivat tehneet tärkeää työtä aikanaan, mutta maailma muuttuu ja esihitoriallinen tapa hoitaa asioita tarvitsee myös uudistusta jos tässä maassa halutaan ylläpitää hyvinvointia, joka taas vaatii kilpailukykyä ja talouskasvua.

    Ihminen on sen suuntainen eläin, että saavutetuista eduista ei luovuta, ei edes hetkeksi, vaikka se parin vuoden nöyrtyminen saattaisi turvata jatkuvan tulon ja elintason pysymisen loppuelämän. Kaikki nyt ja heti tänään, huomisesta ei väliä.

    ”Monelle on käynyt juuri noin, että kun on joustettu ja joustettu, on samalla joustettu itsensä työttömäksi. On naurettavaa edes ajatella, että lähtisi tuollaiselle työnantajan “auttamistielle”-”

    Miten kyyniseksi ja katkeraksi ihminen voikaan hapettua.. On olemassa paljon hienoja tarinoita niin työntekijä kuin työntanaja puolelta, jossa on vaikeina aikoina pystytty pelastamaan yritys joustamalla ja kukaan ei ole ollut asiasta katkera. On myös tarinoita, joissa yrittäjä on pitänyt kaikki työntekijät palkkalistoillaan, vaikka töitä ei olisi ollut. Suomessa eniten työllistävät ja vähiten irtisanovat kuitenkin pk-yritykset, niihin mahtuu arvoja ja moraaleja kaikista äärilaidoista. Eivät nämä muutamat valtavat työnantajat ole pitkään enää olleet muutamaan vuoteen niitä työliisyttää lisääviä työnantajia. Olen onnellisessa asemassa, että olen saanut joskus työskennellä työpaikassa, jossa kaikki tunsivat ja kunnioittivat toisiaan, olimme yhteisö, johon ylpeinä kuuluimme.

    Itketään yksityisenpuolen korkeita johtajapalkkoja, opitiota ja etuja, mutta avatkaa nyt silmänne. Millä perustellaan ammattijärjestöjien johtajien palkat ja palkkausjärjestelmät? Lyly vetää 11 000€/kk plus edut ja tuo on vielä alhaisimmasta päästä. Sidoksia on myös hauska vertailla. Siinähän maksatte jäsenmaksuillanne hyväveli -järjestelmän ylläpidot. Pitäisi varmaan siirtyä poliitiikkaan, napata vasemmiston jäsenkirja ja toivoa, että etenisi sopiviin piireihin.

 19. Henrik Hidén sanoo:

  Tämä oli hyvä ja tärkeä näkökulma, joka joskus jää huomioonottamatta. Yritysten kirjanpidon pitäisi mielestäni paremmin olla kaikkien sen työntekijöiden tarkkailtavissa, jotta nähtäisiin milloin yrityksellä oikeasti menee heikosti. Tällöin voitaisiin olla puolin ja toisin joustavia esim. lomautusten suhteen. Nykykäytäntö on hidas ja kankea – vähän kuin EU yrittäessään pysyä päätöksenteossaan markkinatapahtumien mukana. Jos vain molemminpuolinen luottamus on kunnossa, niin vaikeat ajat ja tilanteet on helpompi kohdata, kun turha vitkuttelu ja byrokratia jää vähemmälle.

  Muutoinkin tämä jyrkkä työnantaja – työntekijä-asetelma voisi olla vähän vähemmän mustavalkoinen. Ei tässä kai vihollisia olla. Sama päämäärä kai kaikilla on – saada voita ja joskus juustoakin leivän päälle. Ainakin joissain yrityksissä ovat vielä ihmisten hyvinvointi ja työn jatkuvuus pääasiallisia johtoteemoja. Mutta ehkä näin lähinnä pörssiin kuulumattomissa yrityksissä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tuo luottamus on hyvä näkökohta! Mutta näistä joustoista kyllä pitäisi myös olla mustaa valkoisella eli työntekijn turvaksi tarvitaan muutakin kuin erilaisia lupauksia. Ilmeiseti on jo nyt olemassa yrityksiä, joissa tuo luottamus oikeasti pelaa. Sinisilmäinen ei saa olla. Näitä yrityksiä, joissa kiinnitetään huomiota tyäntekijöiden hyvinvointiin pitäisi kyllä esitellä enemmän julkisuudessa, sillä tosiaankin, kyllähän niitäkin on. Jospa tämä maailma onkin nyt sillä lailla mallillaan kaiken kurjuuden keskellä, että muutosta tapahtuu oikeasti ja ihan kaikkien parhaaksi. Työtekijä pitäisi nähdä voimavarana, josta kunnon työnantaja ei hevillä luovu! Kyllä tässä on tietysti kasvunvaraa yhteistyön suhteen kumminkin puolin.

 20. Jäsen nuorehko,hei!
  uskon kyllä, että on kauniita tarinoita työnantjan ja työntekijöiden yhteispelistä. Ei siitä ole kyse , yhteistyötähän tarvitaan. Mutta tarvitaan myös oikeita ammattijärjetöjä työnantajan mielivaltaa vastaan. ja määrittelemään esimerkiksi minimipakkoja. Ei ole ollenkaan vanhanaikaista uskoa ammattijärjestöihin. Kiinassa meillä on opettavainen esimerkki siitä, miten toimitaan ilman ammattijärjestöjä: ne kielletään lailla, kaikenlainen arvostelukin johtaa vankilaan. Palkat ovat olemattomia, Ja senne sitä Suomenkin teollisuutta siirretään, ei ole ammattijäörjestöjä estömässä ihmisten riistoa! Ilman ammattijärjetöjä meilläkin tilanne johtaisi juuri tuohon.
  . Kun sille jatkuvalle joustolkinjalle lähdetään käy samoin kuin Kreikan velan: edessä on pohjaton kuilu.
  Pk-yrityksissä on nähtvävti menty ihan oikeille työntekijöitä arvostavalle linjalle ja se on hyvä.

  Mutta älä tässä johtajien palkkavertailussa ala naurattaa: jos Lyly saa 11 000 kuussa se on kirpun paskan kokoinen verratessa suuryhtieoiden johtomiesten pakkoihin. Siellä sitä vasta hyvävelijärjestelmäö toimii, ohjaa suu messingillä koko Suomea takasin tuloerojen kasvattamiseen ja hyinvointivaltion alasajoon.
  .

 21. Ulkomailta sanoo:

  Luin johtajien juttuja,Teksti TV:stä.Ilmarisen Sailas sanoi ettei kyse asuntokaupoissa ollut salailusta. Vaan ”Aktiivisen aloitteellisen avoimuuden puutteesta ” Sanoi voivansa huonosti???
  Melkoisia kielimiehiä jos itse ovat salailun korvaavan sanonnan kehitelleet.

 22. repo sanoo:

  Hyvään tarkoitukseen menevät jäsenmaksut.
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012030715294327_uu.shtml

  Läpinäkyvyyttä ja avoimmuutta odottaessa, ei taida olla AKT mikään poikkeus.

  • Yksi mätä omena voi saada paljon pahaa aikaan eikä se kelpaa kuin poisheitettäväksi. Ei tässä koko ammattiyhdistysliike tuhoudu. Mitenköhän Loimaan kassa sijoittelee jäsenmaksujaa, se on sitten toinen juttu.
   Se paskaomena on kuitenkin tiukkana pitänyt neuvotteluissa työntekijötten puolta.

 23. Kapu sanoo:

  Vuodesta -93 olen ollut AKT:n jäsen ja maksanut sinne maltaita. Toissa vuonna, kun tuli irtisanominen, jota vielä vajaa vuosi sitten liitossa pidettiin laittomana, onkin yht’äkkiä laillinen!!! Kummankohan tuolilla mahtaa AKT istua; työnantajan vai tekijän?
  Harkitsen vakavasti Loimaalle loikkaamista!!! Nimim. ”Hattuuntunut”

  • tammikuu44 sanoo:

   No, yhtä ”laillisena” se Lomaan kassakin sitä sinun irtisanomistasi pitää, että ei siinä mielessä kannata hylätä oikeaa ammattiliittoaan ja muuttaa johonkin Loimaan kassaan, joka ei korvaansa lotkautta laillisten tai laittomien irtisanomisten yhteydessä. Nykyisenä sekavana aikana, jolloin tapahtuu massairtisanomisia kannattaisi kyllä pitäää kiinni vanhasta järjestöstään.

 24. asdafaaa sanoo:

  ”olet työnantajalle pelkkä menoerä”? Mikäs kommunisti täällä kirjoittelee? Pitäiskös miettiä mitä suustansa päästää? Itse olin pitkään rakennusliitossa ja kun minut irtisanottiin laittomasti,mitään apuja liitosta en saanut,paljon sinne kyllä rahaa työnsin. Ja nyt,ihan oikeasti,menen loimaan sivuille ja liityn siihen.

  • tammikuu44 sanoo:

   Elämme vapaassa maassa, emmme vielä täydellisessä kapitalisfasistisessa järjestelmässä. Ehkä senkin aika vielä joskus tulee, jos emme oikeaan ammattiliittoon luota. Jokainen valitsee sen minkä parhaaksi näkee, vaikkei sitten näkisi nenäänsä pitemmälle kuten sinä.

 25. Pauli Ojala sanoo:

  Monelta keskustelijalta näyttää menneen puurot ja vellit sekaisin. Esim. metalliliitto ajaa ko. ammattialan tyäntekijöiden etuja se ei anna turvaa työttömyyden varalle. Työttömyysturvan antaa työttömyyskassa työttömyysvakuutusta vastaan. Sen voi valita vapaasti. Se voi olla Loimaan kassa tai Metalliliiton perustama oma työttömyyskassa. Työttömyyskassalaissa 1§ sanotaan, että kassa ei saa olla missään sidoksissa muihin yhdistyksiin. Tätä lain kohtaa rikotaan yleisesti antamalla ymmärtää, että esim. Metalliliiton työttömyyskassaan ei pääsisi ilman Metalliliiton jäsenyyttä.
  Minusta koko työttömyyskassalaki on perustuslain vastainen, koska se on vakuutus. joka jakaa korvauksia yleisistä verovaroista (työntekijän ja -antajan maksamista työttömyysvakuutusmaksuista) eikä vain vakuutusmaksutuloista. Auton kaskovakuutuksen korvauksiakaan ei saa maksattaa liikennevakuutuksen ottajilla.

  • tammikuu44 sanoo:

   Näyttää oleva puurot ja vellit sekaisin vähän itse kullakin. Kaiken perustana varsinkin nykyaikan on se, että ihminen kuuluu johonkin oikeaan ammattiliittoon, joka ajaa työntekijöiden asiaa. Tuskin kukaan on pystynyt olemaan huomaamatta, miten työnantaja kohtelee työntekijöitä äärettömän mielivaltaisesti, ihmisiä irtisanotaan jatkuvasti. Yhtiöt tahkoavat voittoa ja jos voittoa ei tule tarpeeksi, töntekijöiden pakkkoja työnanatajan mielestä ainakin on alennettava ja lopulta osa on irtisanottava. Ainoa mahdollisuus ajaa omia asioita on johonkin oikeaan työntekijärjetöön kuuluminen. Näissä työttömyyskorvausasioissakin liitton on turvana ja apuna.

   Sitäpaitsi ei niitä työttömyyskorvauksia mistään yleisistä verovaroista makseta, kyllä työntekijä on työssäoloaikanaan maksanut juuri tähän tarkoitukseen luotua työttömyysvakuutusmaksua, kuten itsekin huomasit.

 26. Nuori konttorirotta sanoo:

  Blogin kirjoittaja jaksaa väsymättömästi haukkua ammattiliittoon kuulumattomia (YTK:n tms. jäseniä) itsekkäiksi ihmisiksi, mikä mielestäni on sinänsä perin ristiriitaista. Eikö ammattiliittojen tarkoitus nimen omaan ole ajaa tölntekijöiden asiaa, eli heidän itsekkäitä vaatimuksiaan: palkankorotuksista, koulutusvapaista ja muista etuuksista? Liittoon kuuluminen on siis omien etujen ajamista, eli itsekästä toimintaa.

  Tämä ei varmastikaan ole sinänsä väärin, sillä – kuten todettua – työnajtajakin ajaa itsekkäästi ja usein häikäilemättömästi omia etujaa. Ihmisevät ovat itsekkäitä olentoja – ania ja iankaikkisesti kaikkien kahtiajakojen molemmilla puolin. Mutta jos työntekijä on tyytyväinen omaan tilantesseensa, ei halua ajaa työnantajaa turhan ahtaalle, ja on enemmän kiinnostunut työpaikkojen säilymisestä Suomessa kuin jatkuvista itsekkäistä korotuksista kansainvälisesti jo muhkeaan palkkapussiinsa, en näe YTK:aan kuulumista ongelmana.

  Kiinassa, kuten suurimmassa osassa maailmaa, aktiiviselle AY-liikkeelle olisi huutava pula. Monissa köyhemmissä maissa ollaan nyt siinä tilanteessa, josta AY-liike osaltaan omalla vahvalla panoksellaan nosti Suomen työväestön vuosikymmeniä sitten. Tästä meidän tulee olla erittäin kiitollisia ja pitää tätä perintöä yllä, se on totta! Ammattiliitot ovat äärimmäisen tärkeitä silloin kun asiat ovat aidosti huonolla tolalla, ja kun ne ajatavat työntekijöiden etuja muutenkin kuin vain ahneesti vaatimalla prosenttikorotuksia tai ylimääräisiä koulutusvapaita suuremmasta viitekehyksestä viis veisaten. Tällä hetkellä Suomenkin työläisille kuitenkin kaikkein tärkeintä olisi työntekijän aseman vahvistuminen muualla, jolloin työpaikkoja ei niin kiireellä tarvitsisi viedä täältä korkeiden kustannusten pohjolasta. Tässä taistelussa liiallainen itsekkyys työntekijän/työntekijäjärjestön puolelta harvoin johtaa haluttuihin tuloksiin – samaan aikaan suuryritysten itsekkyskin on toki pidettävä sidettävissä rajoissa. Tässä asiassa olen vahvasti sitä mieltä, että yritykset (lakeja noudattavat sellaiset) maksavat Suomessa työntekijöilleen erittäin kohtuullista korvausta tehdystä työstä. Nykytilanteessa riisto tapahtuu maamme rajojen ulkopuolella!

  Henkilökohtaista taustaa: Yliopisto-opintojeni jälkeen olen nyt ollut puolisen vuotta pätkätyölläisenä. Eksyin tähän blogiin kun työsopimustani taas jatkettiin neljällä kuukaudella ja totesin, että lienisi omien itsekkäiden etujeni mukaista liittyä johonkin ammattiliittoon/työttömyyskassaan. Työstäni tienaan summan, joka on noin kaksi kolmasosaa maamme keskipalkasta, ja tällä hetkellä olen siihen perin tyytyväinen, vaikka monella mittarilla olenkin ”alipalkattu”.

  Tämän keskustelun kirvoittamana minusta alkoi tuntua siltä, että tässä vaiheessa en halua liittyä siihen itsekkäseen joukkoon, jota Hymilevä eläkeläinen tässä kirjoituksessaan edustaa. Koska työnkuvani on myös sellainen, että en voi selvästi identifioitua mihinkään ammattiryhmään, en neä liittoutumiselle tarvetta. Sen sijaan mahdollisuus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan voisi olla tervetullut, mikäli saan roikuttua työelämän syrjässi kiinni riittävästi, jotta työssäoloehto täytyy ennen mahdollista työttömyyttä. Tähän YTK on edullinen vaihtoehto, ja koska ajan omia itsekkäitä etujani, taidan liittyä siihen.

  • tammikuu44 sanoo:

   Olet nyt jäänyt jauhamaan tuota Itsekäs-sanaa. Jos luulet, että työnantajapuoli katsoo sinun (työntekijän) etua tai hyvinvointia edes joskus, erehdyt pahasti. Olet pelkkä menoerä. Ammattiyhdistysliike on tehnyt perustavaa ja suuriarvoista työtä siinä, että työnantaja ei voi aivan täysin mielivaltaisesti kohdella sinua. Tämän edun se on jo ajanut sinullekin, vaikka nyt lapsellisuudessasi ikään kuin olet solidaarinen työnantajalle: ilmeisesti alentaisit palkkojansi työantajan ja osakkeenomistajien voiton lisäämiseksi ja annat tuosta vaan nostaa sitä ikää, jolloin pääset eläkkeelle ja sekin kai käy vallan mainosti sinulle , että palkkaasi pienennetään kun lähentelet eläkeikää? Työnantajapuoli viis veisaa sinun solidaarisuudestasi: saat lähtöpassit juuri sinä hetkenä, kun tulee aika lisätä sitä rahamäärää, joka merkitään tuotantolaitoksen tuottamaksi voitoksi. Se jaetaan esimerkiksi osakkeen omistajille, i sinulle – sinä saat kenkää.

   Nyt jos koskaan olisi työntekijöiden herättävä ja pidettävä kiinni siitä , ettei ainakaan kaikkein päättömimpiä ratkaisuja kuten nyt tuota palkkojen alennusta tai työajan pidennystä ainakaan toteuteta. Itse asiassa sinunkailtaiset työntekijät muka ymmärtäessään työnanatjan ”vaikeuksia” ovat omiaan heikentämään kaikkien palkansaajien asemaa. Kaikkein itsekkäin tässä pelissä on kuitenkin se työantaja, jolla on vain yksi päämäärä: tuottavuuden lisääminen keinoista välittämättä. Miten on käynyt metsäteolisuuden? Miten on käynyt Nokian? Miten on käynyt Talvivaaran? – onhan näitä. Me ollaan hyvin pian takisin siinä torppariajassa, josta saa hyvän kuvan vaikka tänä iltana esitettävästä Täällä Pohjantähden alla -elokuvasta.

   Hyvää Joulua!

 27. Pekka Niemi sanoo:

  Olen ollut vuodesta -80 alkaen vuoteen 2011 elokuuhun asti Autokatsastajien jäsen. Kun sitten irtisanottiin niin liityin Loimaan kassaan siirtyessäni töihin ns. yksityiselle puolelle 60-vuotiaana. Autokatsastajat – ammattiliitosta ei ollut mitään apua kun lähellä eläkeikää oleva katsastaja sai kenkää yli 30 vuoden palvelun jälkeen. Jäsenmaksut on aina kelvanneet. Autokatsastajat on pelkkä apupuolue A-Katsastus – kosernissa jonka ryssät ja englantilaiset omistaa. Itse olen nykyisessä työpaikassa palkka – ja työehdot sopinut. Siihen ei mitään kommunistiliittoja tarvita.

 28. eskelinen heino sanoo:

  ootpa tiukka mimmi hymyilevä eläkeläinen.oon asioista tasan tarkkaan samaa mieltä kanssasi.ao.254

  • Tässä toivoisi vaan, että nuoret ihmiset huomaisivat kuinka heitä käytetään hyväksi yhä enemmän ja enemmän. Yksin ei voi mitään, mutta yhdessä voi paljon. Ammattiyhdistysliike on ollut ja toivottavasti on tulevaisuudessakin ajamassa töntekijöiden yhteistä asia: työstä on saatava kunnon palkka. Orjuuden ajat ovat olleet ja menneet.

 29. eskelinen heino sanoo:

  vituttaahan se että hommaat kaverin töihin ja yrität itse olla aktiivi ja pitää kaverin puolta .yrittää saada liitto voimistumaan edes yhdenjäsenen voimin.en ole painostanut en millään tavalla provovosoinut häntä.loikkas kun kuuli että kertamaksu on edullinen.voi jessus .koettakaahan ottaa selvää asioista ennen kuin teette yhtään mitään

 30. Ihmiset ovat kovasti lyhytnäköisiä. Mutta sen kai on jo jokainen tajunnut, että tällä nykymenolla köyhät pannaan kyykkyyn ja lujasti! Kunnon ammattiliittoja yritetään saada nurin kaikin keinoin tuolta työnantajapuolelta, että olisi vapaat kädet painaa palkkoja alas ja vapaat kädet irtisanoa ihmisiä mielin määrin.

  • eskelinen heino sanoo:

   mutta mitä helvettiä tässä voi tehdä ykksittäinen ihminen muuta kuin kertoa missämennään.minä ainakin pysyn kävi miten kävi

 31. eskelinen heino sanoo:

  onko tosiaan kiinni rahasta.muutamasta eurosta.oisiitte ollu liitossa ja pitäkää nyt viimeistään yö unet kunnossa.käykää metalliliitto.fi ja öitä

 32. Mirka Toivoton sanoo:

  Olipa huonosti kirjoitettu artikkeli ja kröhöm- HIEMAN puolueellinen.

  • Onpa huonosti kirjoitettu palaute. Toivotonta on tuommoisella piilottelulla ja noin vähäisellä ymmärryksellä lähteä kirjoittelemaan edes postikorttia.

   • eskelinen heino sanoo:

    oon 52 vuotias mies.olin vuoden työttömänä.sain liitosta tukea ja apua tänäkin aikana.mm:työväen opistolta ilmaista koulutusta.liitot enemmän työmaille ja loimaalaiset kuriin.yks loimaan asentaja oli joutunu johtoportaan silmätikuksi ja pesemään jääkaapin taukotiloista.heh heh

 33. Hyvä! Liitot hoitavat ihmisten asioista, loimaalaiset eivät ajattele nenäänsä pitemmalle.

 34. George Jenssen sanoo:

  Hyi helevetti mitä Sossupaskaa täällä jauhetaan. Ay-liikkeet ovat perkeleestä. Jouko Ahonen pisti yhtenä rikkana paperiliitossa tehtaita nurin, vaikka suuri väestö ei sitä ymmärräkkään. Pron Rinne on kjuspiä sanan varsinaisessa merkityksessä, helvetti ne ei ole koskaan olleet työntekijän puolella. Persettä penkkiin asenteella ja vanhasta kiinni pitämisellä ei Suomea tästä ahdingosta nosteta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s