Kulta-automaateista avain köyhyyden torjumiseen

Meillekin kulta-automaatteja!

Kerjääminen on kovasti ikävää. Eduskunta on ollut ahkerana säätämässä kerjäämisen kieltävää lakia: rintamalinjat ovat muodostuneet  samoiksi kuin 1918. Nyt  kerjääminen halutan kieltää vain aggressiivisilta köyhiltä, ei kiltisti maassa istuvilta köyhiltä. Valkoisten vähiten tyhmä mies, Ben  Zyskowicz haluasi kieltää kerjäämisen aina, jos se on elinkeino. Oiva veto Beniltä, sillä kerjääminen omaksi  huvikseen voisi olla varsin eksoottinen kokemus hyvätuloisellekin!

Kerjäämiskielto on aina kuulunut Suomessa hyvään kasvatukseen. Moni kunnon kansalainen on saanut luunapin tai tukkapöllyn, jos kerjäsi kaupassa tikkunekkua. Nykyisin kohtalaisenkin ulkomuodon omaavat naiskansanedustajat ovat  kyllästyneet miespuolisten edustajien hiljaiseenkin mouruamiseen ja kerjäämiseen ja ovat täyskiellon kannalla.

Hyvätuloiset luokittelevat sosiaalituetkin kerjäämiseksi, köyhien ovelaksi tavaksi ryöstää rikkaita.  Kerjäämiseksi ei voi sen sijaan luokitella rikkaiden saamia lapsilisiä tai EU-tukia, koska ne kuulemma  kuuluvat tasa-arvon nimissä kaikille, eikä näissä kerjäämisasioissakaan voi panna ihmisiä eriarvoiseen asemaan.

Köyhistä ja kerjäläisistä on myös esteettistä haittaa. Kerjäläiset pilaavat maiseman ja moraalin istuessaan kadulla toimettomina, köyhät leipäjonoissa hidastavat liikennettä.  Usein suomalaiset joutilaat kerjäläiset kadulla tai bussipysäkillä haisevat myös viinalle, mutta erottuvat aggressiivisista ulkomaalaiskerjäläisistä siinä, että kerjäävät  hyvään tarkoitukseen,  pyytävät vain pari euroa bussirahaa Runosmäkeen, jossa vanha, demetoitunut äitimuori  istuu pyörätuolissa ja odottaa ulkoiluttajaa. Kieltä taitamattomasta kerjäläisestä ei koskaan tiedä, mihin hänelle annetut rahat hupenevat.

Yksi ratkaisu kerjäämiseen olisi säätää köyhyyden kieltävä laki. Kokoomuslaisilla tämä halpana ratkaisuna  onkin koko ajan  ollut mielessä, mutta vasemmistolaiset yllättäen vaativatkin tähän rahaa kuten sosiaaliturvan nostamista, jopa kansalaispalkkaa ja eläkkeiden nostoa.  Jestapoo, sehän olisi yhteisestä kakusta pois, voihkivat hyväosaiset. Mutta eihän rikkaiden rikastuminenkaan  ole köyhiltä pois? Ainakin jos luotamme Jari Sarasvuohon. Vieläkin tyhmempi huomauttaa, että onhan tässä nyt ero: jos rikas avaa kukkaronsa ja antaa euron köyhälle,  kyllä se on rikkaan kukkarosta pois!

Paras ratkaisu olisi japanilaisten oivallinen  keksintö: kulta-automaatti. Tänä levottoman nykyaikana ihminen ei voi luottaa pankkeihin, pörsseihin, ei mummon villasukkaankaan. Kulta on luotettavaa, kulta-automaatit käteviä.  Kulta on varmin sijoituskohde köyhillekin. Myös kerjäämällä kootut rahat voi sijoitta kultaan. Tarjolla olisi pikkuruisia alle gramman ja muutaman gramman painoisia kultaharkkoja, kolikoita ja ehkä myös hopeaa.

Pieni sadan grammankin kultavarasto on turvallinen ajatellen pahoja päiviä. Asunnotonkin jaksaisi kantaa sellaista mukanaan.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Kulta-automaateista avain köyhyyden torjumiseen

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Kulta on aina ollut ryöstöjen suosittu kohde isoissa ja pienissäkin erissä. Sitä ei edes kerjäläisen kannata kanniskella mukanaan. Kulta on arvossaan missä maassa tahansa, mutta kuka viitsisi ryöstää esimerkiksi ruplia tai muuta halpa-arvosita rahaa.
  Ehdotan, että kadulla kerjättäessä suomalaisten kerjäläisten kupit olisi varustettava joutsentarralla ja pienellä Suomen lipulla. Näin saataisiin almut kotimaiseen käyttöön. Tarroja saisi ainoastaan kerjäläisvirastosta todistamalla henkilöllisyys.
  Pirattien vaara olisi kuitenkin olemassa ja pian romanialaismummotkin luopuisivat huiveistaan, hommaisivat pilailukaupasta Danny-peruukit ja alkaisivat näyttää Elovena-mummoilta.

  • Olet oikeassa: ainakin suurien kultamäärien kanniskelu on jopa työlästä ja aina on vaarassa joutua epällyksi ryöstöstä ja siinä on selitämistä, että kulta on hankittu rehellsellä kerjäämisellä, joka sekin on siis kiellettyä…

   Suomalaiskerjäläisten varustaminen erilaislla tunnuksilla taas muistuttaa jotain… hetkinen… jossain maassa on joskust jotkut kansalaiset varustettu erilaisin takissa kannettavilla tunnuksilla ja se johti kyllä melkoisiin selkkauksiin ja usko meni siinä sitten työn vapauttavaan voimaankin…

 2. arleena sanoo:

  Jaahas, missä niitä kulta-automaatteja olisi.
  Tämähän kuulostaa jännittävältä.

  • Kulta-automaatit voidaan sijoittaa erilaisten peliautomaattien viereen, koska sijoittaminen on myös peliä, hyvin riskialtista tosin kuten tiedämme.
   Ja jännitystä saisi ihminen elämäänsä näin pienelläkin sijoituksella.

 3. Hirlii sanoo:

  Kultakanta rahassa on niin paljon parempi kuin tämä nykyinen, olet oikeassa, kultahippu pitää arvonsa, mutta seteli, oivoi sen arvo on milloin mitäkin, vain jotain mitä ”joku jossakin” päättää. Tai kuvittelee. Euron arvo on just tämmöinen kuvitelma.

  Olen tuota Beniä miettinyt. Silloin kun hän oli sillä nuoruuteni seiskytluvulla, hän vasta haki jotenkin juutalaisidentiteettiään jonka myöhemmin sitten kohtasi itsessään, ja katsoin jonkun ohjelmankin siitä kun hän haki omaisiaan ja sukulaisiin niistä sen historian oloista, siis keskitysleireistä lähinnä.

  Jos Suomessa ei olisi ollut aikoinaan vahvaa vasemmistoa ja yhteiskuntamme ei olisi rakentunut sille periaatteelle että yhteiskunta tukee esim. koulutusta, niin Ben ei olisi ehkä ollenkaan päässyt opiskelemaan, ei olisi ikinä kyennyt maksamaan ”omasta kukkarostaan” opintojaan. Se, että hän on voinut käydä koulua ja opiskella, varsin köyhästä taustastaan huolimatta, niin juuri se on mahdollistanut hänelle sen elämän mitä hän nyt voi elää. Sitä minä tässä kohtaa mietin, että mistä nousee hänessä tuo viha tämän päivän köyhiä tai maahamme tulevia kerjäläisiä kohtaan. Eikö juuri hänessä tulisi herätä myötätunto tässä kohdassa?

  • Tuota samaa olen miettinyt minäkin. Onko mies nyt niin pelimies, että on laskeskellut saavansa enemmän kannatusta tällä köyhien ja kerjäläisten syrjimisellä, onko siellä taustalla joku juutalaisuuskompleksi.? Karmealta nyt tuntuu ajatella, että hänen ajattelussaan olisi alitajuisesti joku holokaustin muiston mukanaan kantama koston ajatus. Vasemmistopuolueessa Ben olisi saanut ne juutalaisuuspisteetkin. Ulkopuolisesta tuntuu, että sympaattinen ja älykäs mies on valinnut täysin väärän puolueen. Puolueen valinta saa miehen tuntumaa ajoittain oudolta.

 4. Aili Nupponen sanoo:

  Nykyvään ne muajussittii on kerjäisii;(

  EU on pakottanu viljelijät kerjeemään, kun ne tuottajahinnat on laskettu niin alas ettei ne vastoo tuotantokustannuksii, palaskasta nyt puhumatakkaa. Van jollaihan sen muajussinnii pitäs ellee ja maksoo laskusa ja velekasa—.

  Kerjeeminen on nykyvään muotihomma, se pitäs miärätä pakolliseks isole herrolennii;-/

  • tammikuu44 sanoo:

   Kaikista suurin kerjäläinen on maajussi Nalle, joka on kerjännyt suurimmat EU-tuet. Pitää siis kerjätessäkin olla alkupääomaa. Ja tämä Kanerva on saanut syytteen lahjuksen otosta, vaikka mies ei ole kerjännyt vaan kännykällä arasti pyytänyt saada hoitaa puutarhaa…

 5. Anna-Liisa sanoo:

  Tämän merkinnön pointti ei varmaan minulle mene jakeluun.

  Pitäisi pitää suurta meteliä ei suinkaan siitä, että Suomessa pitää saada kerjätä, vaan siitä, että Romanian ja Bulgarian pitää hoitaa kerjäläisasiansa kuntoon. Vaikka eipä EU:lla taida olla mitään keinoja yhtään mihinkään muuhun kuin hötky-Suomen hyppyyttämiseen.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tosiaankin: Euroopan maiden tulisi antaa apuaan, tukeaan ja rahojaan mieluummin Romanialle ja Bulgarialle köyhien auttamiseen kuin rahamisesten ja pankkien pelehin. Nykyäänhän tuetaan rikkaita sijoittajia Kreikassa, Irlannissa ja kohta Potugalissa, Espanjassa ja Italiassa.

   Ei tämä nykyinen rahanvaltapolitiikka mene kenenkään jalkeluun!

 6. Anna-Liisa sanoo:

  Rähjämaita pitää pakottaa auttamaan itse itseään eli saattamaan yhteiskuntansa sellaiseen kuntoon että se pystyy huolehtimaan kansalaisistaan ja asioistaan. Siihen ei tietenkään ole keinoja, niin että turhaahan minun tästä on länkyttää.

  Pitäisikö koettaa ajatella että tänne virtaavat EU-kerjäläislaumat tekevät vain omaa työtään ja ansaitsevat elantonsa sillä ainoalla tavalla, jonka heidän kotimaansa heille jättää? Pitäisikö jokaisen meistä varata taskuihin muutama kymmenen euroa, jotta he saisivat työnsä tehdyksi? Miten kauan kestäisi ennen kuin jokainen BUlgarian ja ROmanian kerjäläinen olisi Suomessa tekemässä työtään?

  • tammikuu44 sanoo:

   Siispä Romanian ja Bulgarian auttaminen olisi paikallaan, että ne saisivat järjestettyä kansalaisilleen työtä. Meillä on täällä vähän sama kohtalo: kansalaisille pitäsi saada töitä, muuten kohta suomalaisetkin ovat kadulla kerjäämässä.

   Nyt Katainen kantaa rahasäkkejä värään suuntaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s