Pakinaperjantai 28.1. Lapsuus

Pikku-Kallen tutkimuksia ihmisen iästä

Lapsuus on siitä hyvää aikaa, ettei tarvitse olla vanha. Kädet ei tärise ja pystyy juomaan lasista läikyttämättä. Joskus kyllä lapseltakin tippuu rinnuksille perunamuusia, jos se on kovin vetelää. Lapsia ei pelkää kukaan, mutta mummoja ja papparaisia on aina vähän varottava. Ne taputtavat päähän ja nostelevat syliin kesken tärkeän leikin. Ne luulee lastakin pehmoleluksi, uskottelevat, että on olemassa saapasjalkakissoja, jättiläisiä, keijukaisia ja muita lentäviä mutta tarpeettomia taruolentoja kuten enkeleitä. Batmaniin ne eivät kuitenkaan usko, vaikka sen voi nähdä videolta. Lisäksi ne ovat vihaisia, jos käyttää niiden pölyimurin letkua laaseraseena.

Mummot varsinkin on aina antamassa hyviä neuvoja, koska niiden lapsuudessa oli kaikki  paljon paremmin,  puhelimetkin oli naruilla seinässä kiinni, joten ne eivät olleet koskaan hukassa. Ne huutaa kamalla äänellä, jos lapsi tulee liukumäestä alas  pää edellä, eivätkä näe, että lapsi on muuttunut avaruusolennoksi. Ne ei osaa edes riippua pää alaspäin puun oksasta, vaikka joku pitäisi niiden jaloista kiinni.

Rypyille menneet vanhat ihmiset pitävät  kengissään talvella teräviä nastoja, jotka ovat vaarallisia lähimmäisille. Lisäksi ne kulkevat kummallisen hitaasti ja vinossa, joillakin on mukana  erikoisvehje, johon ne nojaavat. Mummot kurottuvat katsomaan kaikkiin lastenvaunuihin  ja  sökeltävät  niin, että sylki roiskuu ja vauva voi saada bakteerin.

Jäätelöstä mummot ja papat eivät juuri välitä, mutta jos antaa naapurin koiran nuolaista  jäätelöään, ne heittävät jäätelön mäkeen. Itse ne syövät jatkuvasti pillereitä, jotka  on metkoissa rasioissa, että mummot ja papat  muistaisivat milloin mikin pilleri on otettava. Yleensä ne eivät kuitenkaan muista mitään, vaan niitä täytyy etsiä helikoptereilla ja silti niitä talvisin paleltuu metsiin pakkasella.

Vanhukset tukkivat marketeissa käytävät, kun ne jäävät puhelemaan keskenään vaikka ovat kertoneet samat jutut toisilleen jo monta kertaa.  Jotkut yrittävät olla nuorekkaita ja tanssivat koukkupolvineen flamencoa rimpsuhameissa. Muutamat nuortuvatkin niin, että niitä pitää syöttää lusikalla. Meidän mummo ei nuorru vaan paistaa voissa lettuja ja panee mansikkahilloa letun päälle. Ja lihavakin se on, tuntuu oikein pehmeältä, lämpimältä ja turvalliselta, kun mennään yhdessä päiväunille.

Pikku-Kalle
Ikuinen lapsi

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, novellit, vanhukset Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

24 vastausta artikkeliin: Pakinaperjantai 28.1. Lapsuus

 1. Hirlii sanoo:

  Pikku-Kallet tekevät hauskoja havaintoja.

 2. Demetrius sanoo:

  Siäsinen mummo ja sisäinen lapsi eivät taida kuitenkaan olla niin kovin erilaisia, kunhan yksissä tuumin nujertavat se sisäisen, kyynisen, keski-ikäisen aikuisen…

 3. arleena sanoo:

  Pidin kovasti näistä Pikku-Kallen ajatuksista, osuivat ihan nappiin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Pikku-Kalle näkee mummut ja papparaisetkin ilman kaunistelevia silmälaseja. Mutta hauskoja olentoja kummminkin niin lapset kuin vanhukset.

 4. Anna-Liisa sanoo:

  Tämä oli kiva! <3

  • tammikuu44 sanoo:

   Ihmisiä voi katsella monesta perspektiivistä, pienikin näkökulman muutos saa hymyn huuleen, niin että riemukasta viikonloppua!

 5. Liisa sanoo:

  Tämä näkökulma houkuttaa asettumaan lattiatasoon. :)

  • tammikuu44 sanoo:

   Se on varsin hyvä taso: jalat maassa. Aika hauska perspektiivi avautuu aikuisellekin, kun joskus ajattelee asioista lasten näkövinkkelistä.

 6. OK sanoo:

  Näkökulma on aidon makuinen. En toisaalta usko, että lapset juuri pohtisivat vanhusten eli yli 15-vuotiaiden asioita.

  • tammikuu44 sanoo:

   Voi, voi, lapset pohtivat mitä vain. Katsopa josku Teemalta pikku pätkä, josssa lapset pohtivat jotain asiaa. Tulee näkökulmia ja oivallisiä selityksiä! Toisaalta tuollaiset pikku juttuset eivät ole dokumentteja vaan kuviteltuja totuuksia.

 7. Savu sanoo:

  Lapsen ajatukset osuvat usein oikeaan

 8. Careliana sanoo:

  Teräviä havaintoja, jotka ainakin minua nyökytyttivät kovasti. Mummoilla (ja paapoilla) tosiaan on ihan omat satunsa – ja omat totuutensakin…

  • tammikuu44 sanoo:

   Lasten maailma on lasten, mummojen ja pappojen maailma heidän. ”Itä on itä ja länsi on länsi eivätkä ne koskaan kohtaa.” Mutta mummun vieressä on turvallista nukkua.

 9. Aili Nupponen sanoo:

  Osaat sinä Tuula kirjoitta ihania juttuja<3

  Tuli niin hyvä olo, kun luin tuon tekstisi:)))

  • tammikuu44 sanoo:

   Sinä jos kuka tunnet lapset ja lasten ajatusmaailman. Etkä Pikku-Kallen ajatuksiaakaa pitänyt tuhmina – tuommoisia vanhat on. Ja mummot ihania lämpötyynyjä.

 10. Kaisa-Maria sanoo:

  Tässä olikin Tammikuu kaikki olennainen ja tyylipuhtaasti kirjoitettuna.
  Alle kouluikäisenä mummoni piikoi minua. Naapureissa asui vain saman ikäisiä poikia. Eräässä vaiheessa kaikilla oli puiset miekat ja sanomalehdestä taitettu hattu.
  Aikani kiunuttuani mummo teki minulle ja itselleen puumiekan. Sain miekkailla sisätiloissa ja vain mummon kanssa. Poikien joukkoon en päässyt ja äkkiä siihen hommaan kyllästyi.
  Mutta viisas ja aikaansaava mummo toteutti tämänkin toiveeni.

  • tammikuu44 sanoo:

   Onkohan nykyajan mummot yhtä viisaita? Saattaisi olla muuten, mutta tietokoneasioissa voisi käydä niin, että lapsi opettaa mummoa.

 11. isopeikko sanoo:

  Kalleuksia :) Pikku-Kallen suuhun on aikojen myötä laitettu kaikenlaista. Mukava näkökulma, varsinkin kun Kallen sanavalinnat tuntuvat välillä varsin pikkuvanhoilta :)

 12. Kutuharju sanoo:

  No ei ollut se perinteinen pikku-Kalle tuhmuuksineen, onneksi. Tämä oli paljon hauskempi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s