Kun törmäsin Turussa seitsemän sinfonian elävään taideteokseen Matti Rag Paanaseen

- Nauru on vakava asia, ilman sitä kuolemme, sanoo Matti Rag Paananen.

Viaton mutta typerä mummeli voi joutua yllättäen monimutkaisiin tilanteisiin. Tiistaina hullaannuin kesken kirjahyllyn katselun. Kyseinen hylly on Kansallisessa kirjakaupassa Turussa  ja se hyllystö on omistettu varsinaissuomalaisille kirjailijoille. Kivat hyllyt! Kaikenlaista kirjantekijää löytyy yksissä hyllyissä. Ja siinä sitten pällistellessä silmien verkkokalvolle muodostuu kuva: tunnettu  turkulaisvelho, kylähulluksikin tituleerattu taiteen supermies, säveltäjä, sovittaja, runoilija, taidemaalari Matti Rag Paananen.

Supermies piteli käsissään kirjaa Taide ja nerous, ihan itse kirjoittamaa ja Turbator-kustantamon kustantama. Kun vanha hirvensalolainen kummajainen käänsi katseensa minuun, olin myyty: mitkä ystävälliset silmät ja rauhallinen katse. Tiesin, että ainoa mahdollisuus kiinnittää kävelevän taideteoksen huomio itseeni, on tarttua kirjaan, omia se itselleni ja pyytää siihen omistuskirjoitusta.

Mies avasi kirjan iloisesti ja hymyillen näytti runo-aforismia:
Askeleiden kaari on pitempi
kuin itse askel.
Täten olemme kävelleet
enimmän ajan ilmassa.

Yhteisymmärryksessä köpittelimme pöydän ääreen ja siinä tämä seitsemän sinfonian ja  maailman pisimmän sävellyksen luoja (yhtäsoittoa soitettuna kesto 4o tuntia) kirjoitti kirjaan omistuskirjoituksen. Ojentaessaan kirjaa minulle hänen aurinkona loistava hymynsä sanoi: “Ragtime on minulle rakas, mutta hyvästä musiikista pidän vielä enemmän.” Lisäsi vielä: “Nerouden talon katolta johtavat tikkaaat ylöspäin.” Ja: “Taiteilijan elämä on aina kesken. Keskeneräisyys pakottaa jatkamaan.” Olin kuulevini vielä:“ Haluaisin oppia nauramaan kammottavasti.”

Kun nyt availen kirjaa ja luen runoja ja aforismeja, löydän vaikka mitä:
Taideteoskin itkee.
Se pesee itsensä puhtaaksi
ajan kylvyssä
pilkkaajan sanoista.

*

Yhteiskunnallisiin asioihin/on otettava kantaa, josten:/pidä aina pistooli mukanasi!/koska jos sattuisit aloittamaan/takkisi napittamisen värästä reiästä/,, jää sormiisi ylimmäinen nappi./ Mutta koska olet asiaan valmistautunut/ sinulla ei ole pienintäkään ongelmaa!/ Ammut vain takkiisi uuden reiän.

*

Miten ihmessä osaavat

kaikki voikukat kukkia

samaan aikaan

ilman pieniä kännyköitä?

*

Matti Rag Paananen, Taide ja nerous I
Turbator, 2010.
Aforismien, ajattelun ja runollisten purskahdusten kokoelma.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, kirjat, mynämäki, sano suoraan, taide, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta artikkeliin: Kun törmäsin Turussa seitsemän sinfonian elävään taideteokseen Matti Rag Paanaseen

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Kiinnostavanoloinen mies, tämä Matti Paananen:D

  Sinä aina löydät kivoja juttuja, Tuula<3

 2. susupetal sanoo:

  Historian havinaa ja nostalgiaa!
  Turbatorin Kumpulainenkin näkyy kuvassasi taka-alalla.

  En tiennytkään, että Kansallisessa on sellainen hyllystö, pitääkin katsastaa, kun seuraavalla kerralla tulen Turkuun. Kiitos vinkistä.

 3. Hirlii sanoo:

  Matti Rag Paananen on viisas ja lämmin ihminen. Tapasin hänen tyttärensä kuolemasta syntyneen levyn ”Prinsessan testamentti” tiimoilla syntyneiden hyvien tapahtumien ja kohtaamisten yhteydessä. Levy on yhä vinyyleissä. Kärsimys ei sinänsä jalosta, mutta tunnen joitain joissa kipu on muuttunut helmeksi, kuten hänessäkin.

  Ja niinpniin, miten ihmeessä ne voikukat kukkivatkin, ja täysin vailla kännyköitä.

  • Kiitos kommentista, toivoinkin ja toivon, että ihmiset kertoisivat omista tapaamisistaan Matti Rag Paanasen kanssa. Itse olen kerra, vuosia sitten, ystäväni kansssa pikaisesti tavannut miehen. Jotenkin erottui massasta ja jäi mieleen. Nyt tavatessa syntyi sama kokemus kuin sinulla: tässä miehessä kipu on muuttunut helmeksi. Säteilyn voi nähdä jopa tuosta kiiressä räpsäistysta valokuvasta.

   En muuten voinut tuossa jutussani edes mainita siitä tyttären menetyksestä, jotenkin tuli niin surullinen olo, kun oli nähnyt hymyilevän miehen, jonka otsassa selvästikin luki: ”Käytä tuska hyödyksesi/ ja vaikka on pimeää/ hapuile uudelle ovelle.”

   • Hirlii sanoo:

    Tuollaiset voimakkaat kohtaamiset joissa monet ihmiset jakoivat kokemuksiaan ja olivat avoimia, sekä keskustelevat hankalistakin kysymyksistä, ne jäävät muistiin kauhean hyvin.

    Toiset ihmisetkin voivat olla niitä ovia…

 4. mm sanoo:

  Juuri tällaisia kirjoituksia tarkoitin, kun kerroin oman ajattelun katelyyteistä. Sait minut hakukoneen kanssa matkalle tutustumaan tähän hahmoon paremmin. Jotain tiesin, mutta tuota monilahjakkuutta en.
  Tuo pistooliruno kolahti minuun täysillä. No problem …

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Tuossa pistoolirunossa on oivallusta. Siitä löytyy käytännön ratkaisun lisäksi nerokasta vertauskuvallisuutta sekä lempeästi esiin tuotu elämänohje.
  Se jättää taakseen kirjallisuudessakin kuluneen sanonnan…”tai poistan pistoolistani varmistimen”.
  Eihän kukaan pistoolistaan uhkatilanteessa varmistinta lähde poistamaan. Siirtää vain varmistimen liukunapin asennosta ”off” asentoon ”on”.
  Mainittu tieto on minulle tuoretta ja perustuu vain flunssassa sängyn pohjalla ahmimiini dekkareihin, joista todellinen sivistyskirjallisuus on kaukana, mutta hauskempaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s