Mysterio Buffo kirkkoherran kynsissä

Monena mies eläessään - kirkkoherra Tuomo Norvasuo omana itsenään, toisn lainahöyhenissä.

Jos et ole koskaan nähnyt Dario Fon Mysterio Buffoa, kannatta käydä nyt katsomassa! Sitä esitetään Vimman näyttämöllä Aurakatu 16. Turussa. Tunnetun ja tunnustetun pilkkakirveen, syvästi vasemmistolaisen Dario Fon näytelmän sanoma tuo rohkeasti esille pappi, Martin seurakunnan kirkkoherra Tuomo Norvasuo. Älä hämmästy! Papilla ja pilkkakirveella on yhteinen sanoma: ei saa unohtaa pieniä ja kärsiviä ihmisiä,  mutta vallanhimoisia ja korruptoituneita voi lyödä päin pläsiä.

Fo on useita kertoja käynyt Suomessa ja Mysterio Buffo on saanut unohtumattoman esillepanon Erkki Saarelan tulkinnasta  vuonna 1987.Tunnin mittainen monologi on kova haaste ammattilaisellekin. Yleisöstä on myös tullut entistä kriittisempi  stand-up
-komiikan suosion kasvaessa.

Turun ja Kaarinan seurakunnan näytelmävalinta kulttuuripääkaupunkivuodeksi 2011 on kuitenkin hyvä ja  ajankohtainen. Kirkkoherra saa täydet pisteet rohkeudestaan: tämmöistä saarnaa kuuntelevat pakanatkin! Sitä paitsi rajun vasemmistolainen Fo puhuu näytelmässään samoista asioista kuin mistä jokainen kunnon kirkonmies haluaisi saarnata: köyhien ja heikkojen puolustus, ulkokultaisuuden tuomitseminen, kirkonmiesten ylemmyyden ja kaikkitietävyyden kyseenalaistaminen, rikkaiden rahanhimo, korruptio ja lahjonta.

Hienointa minusta turkulaisessa mysteerissä on se, että pappi nyt astuu todella seurakuntalaistensa keskelle. Sanoma tulee syvältä sydämessä niin papilta kuin Buffon kirjoittajaltakin.  Kirkkoon kuulumatonkin alkaa arvostaa tämän rohkean papin sanomaa. Kirkkoherra tosin lieventää selvästikin Fon terävää satiiria esityksessään. Tarkoitus ei ole Follakaan pilkata uskon keskeistä sanomaa vaan sen korskeita saarnamiehiä ja uskossaan seonneita ja maallista mammonaa hamuavia röyhkimyksiä.

Mysterio Buffo perustuu keskiaikaisien kiertävien seurueiden pilkkanäytelmiin. Se muodostuu neljästä pienosnnäytelmästä: Kaanaan häät, Ilveilijän synty, Lasaruksen kuolleista herättäminen,  Bonifacius VIII. Parhaiten tuntui Norvasuolta luonnistuvan paavin olemuksen pommittaminen, ehkä siksi että kirkollinen pyhyys on niin kovin lähellä hänen omassa työssään ja myös siihen liittyvät vaarat kuten esikuvan ja opettajan sanoman unohtamiseen. Munkkeja kielistään aikoinaan kirkon oveen naulauttanut paavi sai protestantilta nyt oivallisen nuijinnan. Ja katsojan sydän suli papin edessä, joka ei kuvia kumarra, uskaltaa panna koko persoonansa likoon sen puolesta mihin uskoo. Ja pahinkin pakana ymmärsi kirkkoherran Tuomo Norvasuon välittämän sanoman.

Mysterio Buffo sattuu meidän jokaisen nilkkaan: unohdetuilla ja väärinymmärretyillä ei juuri puolustajaa maan päällä ole.

Esitykset: 8.2, 11.2, 4.3, 25.3, 6.4, 13.4.  klo 19.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmissuhteet, katolinen kirkko, kirkko, luterilainen kirkko, mynämäki, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Mysterio Buffo kirkkoherran kynsissä

 1. Hirlii sanoo:

  Herttileijaa, nythän pitää roudata lihansa ja luunsa tuota ihmettä katsomaan. Olen nähnyt kyllä tuon Saarelan esittämänä ja pari muutakin Dario Foota, hänellä on julmatun hyviä tekstejä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Vielä sinulle: Saarelahan nyt oli omaa luokkaansa, että älä ihan samaa luokkaa odota. Kirkkoherra kuitenkin on osassa mainio ajatellen, että siinä nyt sakraali näyttelee profaania ja kumpikin ymmärtää toisiaan.

 2. Zepa sanoo:

  Aaah. Mulla on Saarelan Fot nauhalla! Muistan kun näin ne ekan kerran tv:stä, oli jokin uudenvuodenaatto 1980-luvulla ja olin kotona yksin. Meinasin, että se oli parasta mitä teeveestä on ikinä tullut :-) Kun Fo sai Nobelin, YLE lähetti Saarelat uudelleen ja silloin mulla oli jo videonauhuri :-)))

  Kävin myös katsomassa Fota silloin kun hän oli Suomessa. Sain Lillanista paikan parven eka riviltä keskeltä, eli paras paikka mitä voi olla. Nautin ns. aika paljon!

  • Zepa sanoo:

   Aijoo, lippu Fon iltaan on vieläkin jäljellä, kehystettynä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Muistan minäkin tuon Saarelan tv-esiintymisen! Harvoin olen nauramut niin sydämeni pohjasta! Siinä olis kyllä uusimisen paikka.

   Hitto; olet nähnyt uko ilmielävänä!

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Dario Fo on kirjoittanut mahtavia näytlmiä, muutamia yhdessä vaimonsa kanssa.
  Tikkalan näytelmäryhmä esitti 1980-luvun lopulla yhden Fon näytelmän, Kaikki vorot eivät tule varkaisiin; olin siinä varkaan vaimo. Tehtiin ihan elokuvamainen videofilmikin, joka on vielä muistona.

  Olisipa lähempänä tuo esitys, toivottavasti tulee joskus televisiosta…

  • tammikuu44 sanoo:

   Todella mahtava on Tikkalan näytelmäryhmäkin, jos on Fon näytelmän esittänyt! Oliko muuten suosittu eli riittikö katsojia?

   Ainakin osan tuosta turkulaisesta Mysterio Buffosta voisi vallan hyvin esittää televisossa, joku taitava toimittaja voisi tehdä vaikka jutun turkulaisesta kirkkoherrasta, joka uskaltaa lyödä kättä kirkollisia saarnamiehiä ja paavia satiirin hanskoilla hutkivan vasemmsitolaisen Fon kanssa, lyödä naurun keinoin rahamiehiä ja hurskastelijoita. Ja puolustaa pieniä ja heikkoja.

 4. Aili Nupponen sanoo:

  En enää muista esityskertoja, mutta muistaakseni se normaali määrä. Kiertueella emme tämän näytelmän kanssa käyneet. Esityspaikka oli Tikkalan seurojen talo ja vuosi 1988.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s