Milloin ensimmäinen kuolee Akselin toimimattomuuteen?

Vuoden alusta lähtien ovat Mynämäessä sairaat eläneet kuin viimeistä päivää, tiedottomana ainakin. Syy on terveydenhuollon lakkaamisesta eli toisin sanoen kuntayhtymän (Masku, Nousiainen, Mynämäki) yhteisen Akselin kaaoksesta. Akselin pitäisi olla yhteinen hyvä terveydenhuollossa, mutta kattia kanssa. Mikään ei toimi.

Johtajia sentään on,  mutta asiakas on unohdettu. Terveyspalveluja tarvitseva saa vaikka heittää veivinsä: puhelimet eivät toimi, lääkäriaikoja ei saa, reseptien uusiminen vie viikon.  Tämän onnettoman Akselin johtaja Timo Tolppanen selittelee ja valittelee ja hoksaa lehtihaastattelussa sentään kertoa, että “Akselin tarkoitus on nimenomaan parantaa palveluita. Muutosprosessi vie aikansa, tulevaisuutta on viidenkin vuoden päästä. Jo ensi syksynä moni asia on paljon paremmassa hantissa.”

Tolppasen olisi hyvä oivaltaa, että asiakas ehtii tuossa viidessä vuodessa vaipua jo vaineeseen. Jos tietotekniikka ei pelaa, luulisi sen verran asiakasta autettavan ihan käsipelillä, että edes  reseptien uusintaan saataisiin tarvittavaa ripeyttä. Maskussa kuulemma jo reseptin saa uusituksi samana päivänä., ettei mummo ilman sydänlääkettään kuolla kupsahda siihen paikaan. Päästäisiinpä samaan myös Mynämäessä!

Akseliin kannattaisi hankki yksi ihminen, joka osaa ajatella asioita asiakkaankin kannalta: jos ihminen on sairas nyt, lääkäriaika on saatava myös nyt. Johtaja on hyvä ja johtaa vaan, mutta Mynämäessä ainakin kauhistellaan, mitä mahtaa seurata, jos Akseli yhtäkkiä alkaakin toimia: silloin terveyskeskusta tuskin enää Mynämäessä on, toiminnat on keskitetty varmastikin Maskuun, jossa moni mynämäkeläinen ei ole koskaan käynytkään, mitä nyt on Maskun Kalusteessa piipahtanut ja tullut äkkiä pois.

Tämän päivän Turun Sanomissa (17.2. /s.12) on lehtijuttu tästä Akselimme alkukankeudesta. Juttu on muuten hyvä, mutta tehty kokonaan johtoportaan ehdoilla. Pienikin kiertokysely  asiakkaiden keskuudessa olisi  valottanut nykytilaa käyttäjien kannalta. Se olisi  antanut todellisen kuvan kaaosmaisesta tilanteesta joka jatkuu ainakin Mynämäessä.
Pientä lohtua: Vakka-Suomen Sanomissa (17.2.) on uutinen, jossa kerrotaan, että Akselin jäsenkunnat saavat yhteistiedotteen. Se sisältää lähinnä yhteystietoja. Hyvä että edes tämä, mutta pulma on nyt asiakkaan kannalta siinä, että yhteyksien pitäisi myös toimia.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, vanhukset, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Milloin ensimmäinen kuolee Akselin toimimattomuuteen?

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Samanlaista on myös meillä täällä Keski-Karjalan Hellissä: puhelinvaihteet joskus sentään toimivat, mutta ei aina; lääkäreitä on liian vähän, nekin Med Onesta ostettuina, johtajia pilvin pimein. Potilaat ajelevat kunnasta toiseen, mistä sattuvat saamaan lääkärin ajan; minulle tarjottiin vastaanottoaikaa seuraavana yönä Kiteellä.

  Eilen kertoi eräs terkkarin työntekijä, että koko Suomessa hommat ovat ihan sekaisin; se oli varmaankin tarkoitettu lohdutukseksi.

  Osanottoni Hymyilevä Tuula<3

  • tammikuu44 sanoo:

   Voi elämän kevät! Ja pian ollaan siinä tilanteessa, että ihmisten on itse hoidettava itsensä, laidutettava ja syötävä terveellisesti, juostava itsensä läkähdyksiin metsissä ja tanssittava ripaskaa, muuten lääkäriaikoja ei tipu.

   Kaupasta tullessani tuli jo yksi tuttu vastaan ja voivotteli, ettei saanut lääkäriaikaa, mutta meni sitten päivystykseen. Hänen kertumuksensa mukaan siellä ei ollut ristin sielua. Joka ovesta kurkisteli silloin tällöin lääkäri. Mutta mitään ei tapahtunut. Outoa.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Onpas outoa, lääkärit muka yötyössä, mutta potilaita ei näy – muita kuin ystäväsi. Kai hänet kuitenkin otettiin vastaan? Jospa päiväpotilaat onkin tarkoitus siirtää päivystykseen, silloin lääkäri saa lisää liksaa ja potilas tietysti maksaa itse enemmän?

  Kummallista touhua tuo sairaiden ”hoito”. Ei ole asiat hyvin siellä Mynämäessäkään, jos ei meilläkään Keski-Karjalassa. Mutta johtajilla on sentään kaikki hyvin!!!

  • tammikuu44 sanoo:

   Säästöjä tässä näillä uusilla sairaanhoitopiireillä tavoitellaan, mutta tuntuu siltä, että tuhlailun puolelle menee, kun ajattelee sitä mylläkkää, mitä teettää tämä uuden puhelinkeskuksen rakentaminen puhumattakaan tietoverkoston yhtenäistämisestä, että potilastiedot kulkisivat myös sähköisesti. Heh – kun kulkisivat edes paperisina ja saisi reseptinsä uusituksi.

 3. susupetal sanoo:

  Eetee-touhua tuntuu olevan, siis ennen tuonelaa.

  Kirjoitin joskus pakinoita aiheesta, luulin ampuvani yli, mutta näköjään älyttöminkin fiktio voi muuttua todelliseksi elämäksi.

  http://susupetal.vuodatus.net/blog/2588456/vanhan-kierratysta/

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Mummelit ja vaarit unohdetaan vähän joka puolella, mutta kyllä kaikenlaista hupihoitoa tuntuu olevan tarjolla.
  Maria Veitolan myöhäisohjelmassa Vilma (nykyisin joku ryssäläinen sukunimi) eli entinen Hantta Karause, koulutettu penisten kasvattaja, hoiteli jonkun Thaimaahan lähdössä olevan naissankarin peniksen pistoksilla senttiä paksummaksi. Kelpaa sitä sitten thaitytöille esitellä.
  Kummeina oli porukkaa maalaislääkäri Kiminkisestä lähtien kansanedustajaehdokkaana olevaan strippariin, joka taas suositteli levähtäneiden häpyhuulten kutistamista jollain kemiallisella aineella. Oli kansanedustajaehdokkaan karvakannel kuulemma sen verran kaunistunut, että sulhaselle suuseksikin maittoi jälleen.
  Siinä viisivuotisprojekti Akselille uusia haasteita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s