Arvostus ja kiitollisuuus/Pakinaperjantai 18.2.

Täydellisen onnellinen

Terveyden ja hyvinvoinnin kuntayhtymä Mutteri aloitteli toimintaansa. Mutterin korkein johto esitteli uudessa virkahuoneistossaan organisaatiotaan. Vastaaava ylijohtaja Pentti Kutumetsä hymyili valkoisin hampain lehdistölle, kätteli kuntien edustajat ja puhui kuin papupata Mutterin eduista. Nyt voitaisiin vanhukset hoitaa koteihinsa eikä pitää heitä laitoshoidossa. Eikä kuntataloudessakaan voitaisi olla muuta kuin onnellisia, sillä saavutettaisiinhan tässä huomattavia säästöjä.

Seuraavana aamuna Munnuisten syrjäkylässä 87-vuotias Matilda Elojärvi avasi aamun lehden ja ihasteli Mutterin pääjohtajan hymyilevää kuvaa lehdessä ja luki kiitollisuudella tämän puheen vanhustenhoidosta. Puheen kantavana ajatuksena oli: “Mutterin onnellisessa huomassa viihtyy vauva ja vaari.”

Matilda oli kiitollinen, että saattoi nyt huoletta elää mökissään. Hän oli kiitollinen vaikka joutui hakkaamaan itse puunsa. Ja kun kirves lipesi jäätyneestä koivuhalosta, hän oli kiitollinen, että kirves ei osunut polveen. Matilda oli kiitollinen kaatuessaan lumihankeen, ei kolhinut itseään rappusissa. Matilda jos kuka osasi olla kiitollinen. Eipä häntä juuri häiritty.

Mutterin päivystävä kanslisti huomasi muutaman vuoden kuluttua, että joku Matilda Elojärvi jossain Munnuisten syrjäkylillä täyttää 90 vuotta. Joku muisteli joskus käyneensä Matildan mökillä. Päivystävä kanslisti tilasi puhelimella Osuuskaupasta ruukkuruusun ja  ruokatunnilla arvottiin, kuka lähtee sitä Matildalle viemään.

Ruukkuruusun viejä ei kauan matkalla viipynyt.
– Sinne oli kuollut mökkiinsä, selitti. Kukas siellä on viimeksi käynyt, alettiin iltapäiväkahvin lomassa muistella. Kun asiasta kerrottiin kuntayhtymän ylijohtajalle, tämä antoi määräyksen, että Matilda haudataan kuntayhtymän varoin ja hautajaisissa  hän pitäisi kunnon puheen;  johtaja puhuikin kauniisti  kiitollisesta Matildasta, joka nyt on palkittu taivasosakkeilla.  Ylijohtajan puhe noteerattiin kuvan kera lehdessä, siitä oli pätkä tv-uutisissa.

Kuntayhtymän joka nurkalla arvostettiin nyt johtaja Pentti Kutumetsää, joka muistaa pientä ihmistä. Johtaja otti kiitollisuudella vastaan itsenäisyyspäivänä tasavallan presidentin myöntämän Pro Finlandia -mitalin. Hän oli siis syystäkin täydellisen onnellinen mies.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, novellit, politiikka, sano suoraan, vanhukset, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

18 vastausta artikkeliin: Arvostus ja kiitollisuuus/Pakinaperjantai 18.2.

 1. Hirlii sanoo:

  Sillä tavalla ! Jo edellisestä jutustasi tuli muutama asia mieleeni, muunmuassa se maskulainen liikemies joka keksii kaikenlaista bisneksen nimiin, että hänkö se on asialla tässä Akseli-asiassakin? Kun täällä Turussa epäillään hänen olevan tekemisissä jopa toriparkkiasioihinkin. Samanmoinen asenne kuin pakinasi Kutumetsällä, ja muistikin on huonompi kuin tuntemallani liki yhdeksänkymmenvuotiaalla, joka tietää mitä on tehnyt ja mitä ei elämänsä aikana. Nämä Kutumetsät ja muut eivät aina muista sitäkään.

  • tammikuu44 sanoo:

   Nämä Kutumetsät pyörittää tätä maata tätänykyään, se on päivänselvää. Mitä niitä vanhuksia vanhainkotiin kuskaa, osaa ne kuolla siellä romattisessa metsämökissäänkin. Tuntuu vain niin kovasti julmalta, kun selviä huononnuksia aletaan väännellä ja käännellä ja esittää ne parannuksina. Niin kuin tämä kuuluisa Akseli.

 2. Savu sanoo:

  Tärkeintä on asiakkiden kiitollisuus, josta on palkkiona saatavissa bonmuksia ja pro mitaleita.

 3. arleena sanoo:

  Matilda vähään kiitollinen, kunnanjohtaja sai kiitollisuutta osakseen aiheetta. Kukapa noita pienen ihmisen kohtaloita olisikaan oikonut, eivät ainakaan virkamiehet.

 4. Aili Nupponen sanoo:

  Joo, ja kuolleena sitä vasta osovaakii olla kiitolline<3

 5. Lastu sanoo:

  Sillä lailla! Kukas sen kunnian itselleen ottaa ihan mistä vaan irti saa, vaikka mummon kuolemasta, kuin johtaja(tautinen). Silmäätekevät ovat aivan oma lajinsa ihmiskunnassa – osaisivatpa vain laittaa pupillinsa empatiakeskukseen ja oikeaan huolenpitoon ajallaan, vaan kun ei niin ei. Aikaamme kuvaava tarina on valitettavan tosi.
  PS
  Ruukkukasvi ja arpajaiset kuka sen joutuu viemään, ovat huippukohtia myös. Nauratti vaikka itketti.

  • tammikuu44 sanoo:

   Monesti kyllä itkettää enemmän kuin naurattaa. Mutta voihan sitä nauraa kyynelten läpi. – Onnellista viikonloppua ilman kyyneleitä!

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Olinpa kerran tähän Matildaan verrattavan Väinön hautajaisissa.
  Väinö oli toiminut ansiokkaasti maanviljelijänä, mutta myös paikallisena lehtiasiamiehenä. Siksi hautajaisissa piti puheen myös lehden päätoimittaja.
  Tilaisuuteen osallistunut jo iäkäs muori, joka oli myös lehden ansioitunut asiamies, kuiskutti hautajaisten päätteeksi:
  – Oi, kun kuolisi itsekin tämän päätoimittajan aikana. Hän pitää niin hyviä puheita, että olisin valmis kuolemaan vaikka heti.
  Muorin toivomus ei kuitenkaan toteutunut. Päätoimittaja kuoli, mutta muori täyttää parin vuoden kuluttua sata vuotta.
  Joten rajallisia ovat ihmisten kuolemaankin liittyvät toiveet.

  • tammikuu44 sanoo:

   Vanhaksi kannattaa kuitenkin yrittää elää, sillä silloin on enää harvoja, jotka muistavat millainen vainaja oli eläessään. Nämä tuntenmattomat voivat aivan hyvin ryhtyä kehumaankin, kun eivät tiedä totuutta.

 7. OK sanoo:

  Sarkasmia, eh bien?

 8. runopasanen sanoo:

  Mutteri on kyllä erinomainen kuntayhtymän nimi. Kun sitä kierretään tiukemmalle, se kannustaa ihmisiä kummasti …

 9. isopeikko sanoo:

  Niin se käy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s