Pannukakku ja sen kääntäminen käden käänteessä

Suomalainen tottunut letunkääntäjä näyttää oikeaoppisen otteen pannun kahvasta.

Pannukakku on aina pannukakku. Tosin siihen liitetään negatiivista lisäarvoa. Pannukakku paistetaan perinteisesti uunissa. Jos pannukakun paistaa paistinpannussa sitä sanotaan letuksi. Jotkut taitavat lettumiehet osaavat kääntää tämän letun käden käänteessä näpsäkällä ranneliikkeellä ja pyöräyttämällä letun ilmassa  ympäri.

Ei luulisi lettujutusta riittävän uutiseksi. Mutta päivän pääkaupunginlehdessäkin sitä kuitenkin uutisoidaan. Ehkä siksi, että letunkääntäjä voi olla nainenkin, joka myös  voi kääntää letun käden käänteessä sopivaa ranneliikettä käyttäen. Uutisen uutiseksi tekee kuitenkin se, että tämä letunkääntönainen on englantilainen neiti Kate Middleton .

Eikä tässä kyllin, lettunainen on prinssi Williamin tuleva vaimo. Jopas jotakin!

Ilta-Sanomien kuvassa  tuleva vaimo on ottanut tukevan otteen pannun kahvasta ja hytkyttää taidolla. Ja kas, lettu irtoaa! Belfastissa Pohjois-Irlannissa vietetyissä lettukesteissä miehet ovat innoissaan ja toivovat vaimojensakin tarttuvan pannunvarteen yhtä innolla kuin prinssin hyvinvoinnista tälläkin tavoin huolehtiva neiti Middleton. Prinssi vieressä katselee arvioiden kuinka paljon tuleva vaimo on joutunut harjoittelemaan kyseistä temppua hänen tietämättään.

Laskiainen aloittaa paastonajan ja silloin Belfastissa syödään pannukakkuja, siis näitä lettuja. Nyt meilläkin  pannukakkuja paistamaan! Kaikki mummutkin mukaan!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, Mediamaailma, mynämäki, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Pannukakku ja sen kääntäminen käden käänteessä

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Mummo paistaa pannarit uunipellillä leivinuunissa, jossa ei tarvita ranneliikkeitä kääntämiseen. Pannari paistuu oikein hyvin kääntämättäkin;)

  • tammikuu44 sanoo:

   Vanha suomalainen tapa valmistaa pannukakku on tuo uunissa pellillä paistaminen. Tuntuu herrojen ja narrien kotkotuksilta tuollaiset ilmassa kääntämiset

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Pannukakko ja lettu ovat täysin eri asia. Lettu on helposti käännettävissä heittämällä, ainakin teflonpannussa. Nuotiolla valurautapannulla paistettuna se vaatii taitoja. Opin konstin partiossa. Voita piti olla reilusti pastettaessa.
  Räiskäleiden kääntäminen heittämällä on oma taitolajissa. Pannussa kun on viisi räiskälettä ja kaikki kipataan yhdellä heitolla.
  Tällaisenkin taidonnäytteen olen nähnyt. Kannattaa kokeilla kotona, kun lapset eivät ole lähellä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Nyt en kyllä usko, että niin taitavaa onkaan, että pystyy viisi pientä lettua kääntämään yhdellä heilautuksella. Jos se on mahdollista edes teoriassa, pitäisi järjestää lettujen kääntämiskilpailut: letunkäännön SM-kisat, tulevaisuudessa EM-kisat! Sen vaarallisen saunomisen voisi unohtaa.

 3. erikeeper sanoo:

  Ah… Kannatan Letunkäännön SM-kisojen ideaa! Kotioloissa tosiaan, letut kääntyvät teflonilla kuin itsestään. Mökkiolosuhteissa elävän tulen yllä, muurikalla, ei kannata paljon heitellä :-)

  • tammikuu44 sanoo:

   Kotioloissa olisi kai kuitenkin parasta järjestää Letunsyönnin piirimestaruuskisoja ainakin alkuun. Näin saataisiin nuoriso innostumaan tästä lajista. Koulujen uusissa opetussuunnitelmissa tämä laji olisi syytä myös huomioida.

 4. jip sanoo:

  Hei, toisinaan huomaan eri asian kuin mistä on puhe eli miten saa puhtaaksi lieden, jossa lettuja paistetaan. Kuvassa se on koivin piintynyttä. Vai saako sitä? Uuden hellan osto edessä.

  • Vasta pinttynyt hella on kunnon hella, sen persoonallinen ominaispiirre tulee vasta näin vuosien mittaan näkyviin. Hella, jossa ei ole mitään jälkiä elävästä elämästä, kertoo omistajansa pinnallisesta kaunosieluisuudesta ja siitä, että puhdashellainen sortuu arvostamaan vääriä arvoja kuten sitä, että ”ruiskukka on mieluisampi kuin ruis”. Ei ihminen pelkällä pintakiillolla elä, pitää olla ruisleipä ja lammaskaalia. Vaikka vanha sanonta kuuluukin , että puhtaus on puoli ruokaa, mutta uskon sen olevan pelkkää porvareiden propagandaa. Tämä kannattaa pitää mielessä näin vaalien alla ja äänestää mieluummin vasenta kuin ruiskukilla kuorrutettua oikeanpuoleista laitaa. Sitäpaitsi aika keittiössä kannattaa uhrata ruuan huolelliseen valmistukseen eikä hellan hikipäässä hinkkaamiseen.

   Jos sinulla on hyvin hinkattu hella, niin älä sure: hinkatun hellan omistajallakin voi olla hyvä sydän.

   Hyviä lettukestejä ja hyviä inspiraation hetkiä kirjoittamiselle!

 5. jip sanoo:

  Hei! Toisinaan meidät naiset kasvatetaan ”kunnon emänniksi”, jolloin kodin pitää kiiltää. Itse en tähän emännyyteen ole yltänyt kun runoja rustaan mieluummin. Silti jonkilainen kuva siitä millainen talon emännän pitäisi olla elää sitkeänä. Näkökantasi hellasta, jossa ei näy mitään eletystä, siis kokatusta, elämästä on piristävä. Kiitos sinulle tästä. Helpottaa hivenen.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kyllä runojen rustaaminen hellapoliisin viran päihittää. Lapsetkin ovat nykyään allergisia, kun äiti nuohoaa pesuaineilla joka paikan, ettei kunnon bakteeri viihdy. Ja kun ulkona bakteeri kumminkin iskee, lapsi sairastuu.

   Kävin muuten aivan äsken kuuntelemassa yliopistolla luennon, jossa yhteikuntatieteiden tohtori Katja Keisala puhui kulttuurien välisestä viestinnästä ja totesi, että me ihmiset kerromme toisillemme samaa tarinaa esim. juuri tuota hyvä emäntä pesee, parsii ja paikkaa, ahkeroi jatkuvasti. Näillä tarinoilla rakennamme maailmaa. Keskeisiä kysymyksiä olivat Milllaisia tarinoita kerromme joka päivä toisillemme? Miten kohdata vieras? – Ehkä pitäisi hiukan irtautua totutuista kaavoista, kuunnella.

   Siispä runoilemaan!

 6. jip sanoo:

  ps. En ole lettujen paistaja, mutta tykkään letuista ja siitä tunnelmasta mikä esim. lettu- nuotiolla on. Lettujen paiston seuraaminen rentouttaa katsojankin ja ehkä lettujen paistaja onkin elämänmyönteinen ihminen. Ja jos on hilloa ja kermavaahtoa niin hymy nousee herkästi kasvoille vai oletko nähnyt montaa ”myrtsiä” lettujen syöjää?

  • tammikuu44 sanoo:

   Kas vaan, jopa rupoesit runoilemaan nopeasti! Myrtsiä letunsyöjään en totta totisesti ole nähnyt. Tietokonehenkinen poikanikin houkuttelee minut usein paistamaan lettusia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s